Resistensundersøgelse

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvordan kommer du ind/ud af stalden uden smitte?
Advertisements

Hvordan har dagkirurgiske patienter det i den første uge efter udskrivelse - Masterprojekt Pia Mohr Christensen, Klinisk udviklings sygeplejerske,
Antibiotika og antibiotikaresistens
XSLT – visualisering af data fra Kortforsyningen® XSLT (eXtensible Stylesheet Language Transformation) – transformation imellem sprog Julian Hollingbery,
mellem Miljøministeriet og KL
Agardiffusion Metode standardiseret af Swedish Reference Group for Antibiotics (SRGA) Antibiotikadiscs fra Oxoid Isosensitest medium A,B og C fra Oxoid.
Finanskrisen.
”Roskildesyge” - infektion med norovirus
Videregående pc-vejledning
AFP-Brugergruppen •Hvem er jeg? •Hvad er PDF/A •ECM Akademiet - PDF/A Erfa-gruppe •Jeres erfaringer •PDF/A Competence Center •Eksempler •Godt værktøj -
2009 SERVICEKONCEPT FOR VAKUUMPUMPER OG UDSTYR Et koncept der holder det kørende!
1 Internetsøgning •Niveau 3 for Korte- og Mellemlange videregående uddannelser.
PRAKTIK I EUROPA CEMES Student Forum 9. Oktober 2013 Klaus Bondam Det Danske Kulturinstitut/Benelux (Bruxelles)
Beijing 2011 Ungdomsskolen Kolding Påsken /4 – 24/4.
Bærertilstand af gule stafylokokker i næse og svælg blandt raske danskere og sammenhængen med en CCR5 variant Joseph Khoa Dinh1, Lise Erikstrup2, Cecilie.
Den lille forskel - der gør så stor forskel Kære familie og venner Selvom I alle kender til Daniels diagnose, så ved vi at det kan være svært helt at forstå.
Indsæt billede her WMS og INSPIRE i Kortforsyningen Etablering af WMS service metadata for Kortforsyningstjenester omfattet af INSPIREs bilag.
Europa. Problem formulering Hvorfor er der så mange lande der vil være medlem af EU.
Dansk Intensiv Database (DID) Årsrapport 2008
Sundhedsaftale om det regionale samarbejde om infektionshygiejne, herunder MRSA Regionssundhedsplejerske Anita Fogh, og formand for arbejdsgruppen.
Akutafdelingen HEV Status
KLINISKE BIOANALYTIKERUNDERVISER
Vaccination forebygger infection og sparer medicinen
Det Nye Universitetshospital i Århus Arbejdsvision for byggeriet af DNU Det Nye Universitetshospital: sammenhængende, bæredygtigt og effektivt byggeri.
Opstarts-/Info. møde 13. januar 2011 FF-Inflammation og FF-Abdominal
Introduktion/Otto Knudsen 1 Overblik WebForms ASP.NET.
Webserveren kan afvikle flere applikationer, der hver har deres eget selvstændige ”liv” og hukommelse. Den enkelte applikation består typisk af flere elementer.
Web service - elementer SOAP (Simple Object Access Protocol) WSDL (Web Service Description language) UDDI (Universal Description, Discovery and Integration)
Overskrift Max 1 linje Forside dias Der findes 4 farveskemaer at vælge mellen: Marker det / de slides du vil have en anden farve på, Vælg ”Design” / ”Farver”
Klinisk mistanke om instabilitet i fodleddet hos 18-årig kvinde Der er udført Telos stres test. Normale forhold?
Fiskebakterier og fiskesundhed
Bloddonorernes Landskomité, d. 24. maj 2014, Middelfart
Klinisk Socialmedicin Center for Folkesundhed Ekstern lægekonsulent i Region Midtjylland Kenneth Kibsgård.
XML1 4.7 XML and Its Data Model. XML2 Introduktion til XML, 178 XML = eXtensible Markup Language Markup language –sprog, hvor data "pakkes ind" i tags.
Odense Universitetshospital Kvalitetskoordinator Bodil Harder Afdeling for Klinisk Patologi.
Dagsorden: 15:15-16:30 TULE gennemgang og dialog 16:30-16:45 Pause 16:45-18:00 Evaluering af opdeling af funktioner mellem matriklerne. 18:00-18:30 Pause.
Kursus i tilgængelighed for webmastere, informationsmedarbejdere, redaktører, indkøbere og it-chefer.
Varmeresistente bakterier i sygehusmiljøet
-Klimaændringer og den stigende luftforurening overalt på kloden, - øger befolkningens og ikke mindst lovgivernes focus på de skadelige udledninger fra.
Clostridium difficile
Kartofler til Medicinproduktion
Matematik A – Spørgsmål 10
Erfaringer med smitsomme, resistente eller hypervirulente mikroorganismer i primærsektoren.
Brug af antibiotika og medicin Her finder du graferne fra EA 1 og EA 2. Disse kan være nyttige til brug på whiteboard.
Udredningsretten De medicinske specialers udfordring.
MRSA uden grænser - Behov for helhedssyn i sundhedsindsatsen
Etest® Moderne udgave af bouillonfortyndingsmetode til MIC-bestemmelse
Ændring af bekendtgørelsen om elektronisk regning ”Bekendtgørelse om information i og transport af OIOUBL elektronisk regning til brug for elektronisk.
Kursus i tilgængelighed for webmastere, informationsmedarbejdere, redaktører, indkøbere og it-chefer.
Oplæg for Fagligt selskab for Øjensygeplejersker
Videreuddannelse i Akutafdelingen.
Etablering af regional MRSA-enhed cheflæge Hans Peder Graversen, afdelingschef Kvalitet og Sundhedsdata.
Jobsamtalen Hvad skal I tale om?
Webserveren kan afvikle flere applikationer, der hver har deres eget selvstændige ”liv” og hukommelse. Den enkelte applikation består typisk af flere elementer.
Digital Post Lovpligtigt for alle over 15 år fra den 1. november 2014.
”Struktureret klinisk observation”
Antimikrobielle Peptider -fremtidens antibiotika?
Succeshistorier Hvad er du god til?
Antibiotika versus resistensgener hvem vinder våbenkapløbet?
Sitet og børns livsverden Camilla: Brugercentreret design Mette: Designproces og anbefalinger Flemming: Sitets samspil med andre medier og børns livsverden.
Webserveren kan afvikle flere applikationer, der hver har deres eget selvstændige ”liv” og hukommelse. Den enkelte applikation består typisk af flere elementer.
Regionshospitalet Randers & Regionshospitalet Grenaa
Evidensbaseret kateterpleje
Mikrobiologi Ø203 – Case B Hold 5 – Delphine/Hui.
Vi kan gøre det lidt bedre - for hvor ville vi være uden antibiotika?
Afsnit 1 Afsnit 2 Afsnit 3 Afsnit 4 Afsnit 5 Afsnit
Oplæg for Fagligt selskab for Øjensygeplejersker
Pressemøde Region Midtjylland
Smittespredning og sektorovergange
Mere hygiejne i lægeuddannelsen - hvordan kommer vi videre?
Præsentationens transcript:

Resistensundersøgelse Klinisk Mikrobiologisk afdeling Regionshospitalet Herning Bioanalytikerunderviser Lilian Christensen Resistensundersøgelse – overordnede principper Agardiffusion Etest Kvalitetssikring Antibiotika

MIC Mindste inhiberende concentrations test 16 8 4 2 1 16 8 4 2 1 Resistensundersøgelser er baseret på bestemmelse af MIC som betyder den mindste inhiberende eller hæmmende concentration. Den oprindelige metode var en bouillonfortyndingstest. Til boillonen er tilsat antibiotika i to foldsfortyndinger som vist på billedet. Nederst er der vækst i alle rør. Dvs bakterien er resistent. Øverst er der tiltagende vækst fra venstre mod højre med aftagende antibiotikakoncentration. Mindste hæmmende koncentration er altså 8. Bouillonfortyndingsmetoden betragtes stadig som guldstandard når det gælder resistensundersøgelser. Den udføres da i mikrotiterbakker og turbiditeten i rørene aflæses fotometrisk. Den anvendes mest i projektøjemed. Er der i praksis brug for MICbestemmelse udføres i stedet en Etest som er en moderne udgave af bouillonfortynding. Der findes i dag også apparatur til bestemmelse af MIC fx Vitek

Dannelse af hæmningszone Disk Komplet hæmning Forsinket vækst Partiel hæmning Stimuleret vækst Agar medie Bakterier Agardiffusion er diffusion af antibiotika fra en antibiotikadisk eller –tablet ud i agaren. Hvis bakterien er følsom for antibiotikaet vil der opstå en hæmningszone på den tilsåede agarplade som følge af at antibiotika diffunderer ud i mediet og hæmmer bakteriensvækst. Antibiotikakoncentrationen vil aftage med afstanden fra antibiotikadisken eller tabletten så i en hvis afstand fra antibiotikadepotet vil bakterien kunne vokse frem.

MIC >< agardiffusion Mindste inhiberende concentrations test Agardiffusions test 16 8 4 2 1 På dette billede ses øverst hvorledes en følsom bakterie hvor væksten hæmmes ved en bestemt koncentration af antibiotika i rørene også vil vokse frem med en hæmningszone ved agardiffusion. Modsat vil en resistent bakterie vokse i alle rørene og ved agardiffusion dannes ingen hæmningszone. I realiteten vi zonen dog ofte blot være mindre ved resistens. Det er vigtigt at vide hvad MIC skal være for at bakterien kan kaldes følsom og hvor stor zonediameteren skal være.

Bakteriepopulation Populationsstudier udført af SRGA   Populationsstudier udført af SRGA Bakterieantal som funktion af MIC S N   I Bl.a. SRGA som er svensk reference gruppe for antibiotika har udført populationsstudier af en lang række forskellige bakterier over for en lang række af forskelligt antibiotika. Bakteriestammerne grupperes i forhold til deres MIC som antallet N som funktion af MIC. Herved er det muligt at lægge breakpoints eller brydningspunkter ind for hvornår bakterien er følsom eller resistent. På figuren fremgår det hvordan de er lagt for det sorte kurveforløb hvor bakterierne har fordelt sig optimalt med en tydelig afstand mellem de følsomme og de resistente stammer. Der er altså en stor gruppe af bakterier med lav MIC som betragtes som følsomme markeret med S. Så er der stort set ingen inden den næste mindre pukkel til højre hvor de resistente stammer befinder sig markeret med R. De få stammer der har grupperet sig mellem puklerne betegnes med I svarende til intermediære eller nedsat følsomme. Det er dog ikke altid det er så enkelt at lægge breakpoints, hvilket det grønne og det blå kurveforløb illustrerer. R   MIC  

Regressionsanalyse Når breakpoints er fundet ved MIC-bestemmelse undersøges bakterierne for det samme antibiotika med agardiffusion me disk eller tablet. Zonestørrelserne afbildes for hver bakteriestamme som funktion af MIC. Vha. regressionsanalyse lægges den bedste rette linie gennem punkterne. Jp tættere R2 er på 1 Jo bedre ligger punkterne på linien og jo mere troværdig er undersøgelsen.

Regressionsanalyse Når MIC breakpoints kendes – her fx som 8 svarende til resistent og 4 svarende til følsom kan zone breakpoints findes. På illustrationen her vil det sige at en zonestørrrelse på 22 mm eller derunder svarer til resistent og en zonestørrelse på 33 eller derover svarer til følsom.

Gensekventering Anvendes til problembakterier MecA genet hos MRSA Van A, B og C gener hos enterokokker Andre bakterier i forskningsøjemed til detektion af resistensmekanismer PCR og efterfølgende gensekventering kan anvendes til at detektere gener der koder for resistens og som giver særlige problemer. Fx MecA genet som koder for methicillin resistens hos stafylococcus aureus og Van A , B og C gener som koder for vancomycinresistens hos enterokokker. På trods af at metoden er dyr og omstændelig er det den sikreste metode som med tiden vil spille en mere og mere fremtrædende rolle.

Standardmetoder KMA Herning Agardiffusion efter svensk standard Evt. suppleres med Etests Evt suppleres med specielle undersøgelser ved særlige resistensproblemer. ( MRSA, ESBL ) For bekræftelse af specielt resistente bakterier sendes stammen til SSI På KMA i Herning udfører vi agardiffusion efter svensk standard. I tilfælde hvor bestemmelse af MIC er påkrævet udføres Etest. Ved særlige resistensproblemer udføres specielle undersøgelser. Det kan fx være E coli der er resistent over en gruppe af antibiotika som benævnes cefalosporiner. Bakterien mistænkes da for at producere et enzym benævnt ESBL som gør dem særligt resistente. Eller Det kan være methicillinresistente Stafylococcus aureus kaldet MRSA. Desuden bliver Fx MRSA altid sendt videre til Statens Serum Institut til konfirmering og overvågning.

Ekstra viden www.srga.org http://www.rosco.dk/Default.aspx?ID=429 www.medicin.dk På SRGA’s hjemmeside findes deres metodehåndbog og breakpoints. Derudover er der mange nyttige oplysninger om antibiotika og resistensmekanismer. På Roscos hjemmeside ligger users guide til neo-sensitabs tilgængelig med metodehåndbog og breakpoints ved brug af firnmaets tabletter. På medicin.dk kan alle antibiotika slås op under præparatnavne eller indholdsstoffer. Her kan findes strukturformler, oplusninger om farmakokinetik og virkemåde.