Hvad kan din virksomhed gøre for at leve op til banker og leverandørers krav ? 6. oktober 2009.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den korte opsporende samtale
Advertisements

DIN STIFINDER SYGEMELDT? LAD OS HJÆLPE…
Etablering af virksomhed
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Et samarbejde med AL Finans Factoring giver dig mange fordele
Kundebetjening Opgave med salgstrappen.
PengeSpillet.
Finanskrisens virkninger for håndværkere sættes i fokus.
Samarbejde med eller uden Service Level Agreement (SLA)
Samfundsøkonomiske gevinster og omkostninger ved udvikling af ”orphan drugs” v. Dorte Gyrd-Hansen Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU.
BUDGETTET ET STRATEGISK VÆRKTØJ Claus Lykke Jensen Rune F. Jørgensen.
Finansiering af virksomhed Skanderborg den 6. maj 2013.
MOMS - GENERELT Generelle betragtninger omkring moms(merværdiafgift):
Beretning for år 2001 Fremtiden.
10.2 Anskaffelse af bil Klik nederst til højre på ikonet for visning i ”Fuld skærm”. Klik med musen i dit eget tempo for at se præsentationen. Vil du.
Fra idé til virkelighed Den innovative Skole 2007 I V Æ R K S Æ T T E R.
9.2 Andre eksterne omkostninger på kredit
8.3 Varekøb på kredit Klik nederst til højre på ikonet for visning i ”Fuld skærm”. Klik med musen i dit eget tempo for at se præsentationen. Vil du springe.
8.4 Varesalg på kredit Klik nederst til højre på ikonet for visning i ”Fuld skærm”. Klik med musen i dit eget tempo for at se præsentationen. Vil du.
Godt købmandskab Orienteringsfasen Tilbudsrunden
SKAT – pixivejledning…
14.3 Afstemning af kassekredit
18.3 Kommentarer til budgetterne
Vækst - med sikkerhed! Gå-hjem-møde, Sabro den 12/
Behovet for regnskabsvæsen
14.1 Kassekredit Klik nederst til højre på ikonet for visning i ”Fuld skærm”. Klik med musen i dit eget tempo for at se præsentationen. Vil du springe.
Fremtidssikring af beboerdemokratiet – hvor er de unge henne?
VELTEK medlemsmøde 22. januar 2008 DS Certificering A/S VA-godkendelser – nu og i fremtiden.
Barrierer i og for forbedringsprojekter Udenom, indenom, henover eller igennem barriererne Hvilken vej vil du? 12. oktober C2E netværk.
Konfliktløsning ”Det er min dystre overbevisning, at mennesker kun kan blive enige om det, der ikke interesserer dem.” Bertrand Russel Ordet betyder sammenstød.
Bønder. Det gælder om at overleve… En voksen skal bruge 700 TRKR pr. runde for at overleve. Et barn det halve.
1 Senior Erhverv Søhøjlandet Nye tider, nye muligheder…! PP er sendt pr.mail.
Relation mentee/mentee`s forældre/mentor – bud på, hvordan mentee og forældre involveres, så de spiller en aktiv rolle i relationen og selv opsøger mentor.
Skab vækst - Med Omniveta som din finansielle partner
RevisorM atch. Koncept RevisorMatch er en virksomhed, som udelukkende specialiserer sig i at tilbyde andre virksomheder, gratis rådgivning og assistance.
Hvis du ønsker at opnå fremragende
ADVOKATFIRMAET HENRIK CHRISTENSEN & PARTNERE Guldkorn Struktur og kapital Vækst DNA: ”VILJEN TIL AT VILLE, AVLER EVNEN TIL AT KUNNE”
8.1 Faktura 3.Vil du springe til et bestemt afsnit eller dias? Klik på menuerne Outlines eller Thumbnails. 2.Klik med musen i dit eget tempo for at se.
Regnskabsanalyse HA 5. semester.
Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Danmarks Matematiklærerforening for Finansrådet. Økonomi på Spil (Arbejdshæftet: Styr på dine penge)
Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Danmarks Matematiklærerforening for Finansrådet. OPLÆG TIL GÆSTEUNDERVISNING 2016 LØN, LÅN OG OPSPARING (Til arbejdshæftet.
Navn på oplæg - Navn på oplægsholder - Dato for afholdelse af oplæg Program den 3. februar Velkomst og nyt fra grupperne - Oplæg om finansiering,
ET SAMARBEJDE MELLEM EKF OG DIN BANK / SLIDE 1 Et samarbejde mellem EKF og din bank Forsideslide, farvet eller med billede Indsæt billede: 1. Vælg EKF-fanen.
Sådan oversætter du centrale budskaber. Dette værktøj er for dig, som vil Blive bedre til at kommunikere overordnede budskaber til egne medarbejdere,
Kapitel 30 Debitor-, kreditor- og lagermodul. Kap. 30: Debitor-, kreditor- og lagermodul Økonomistyringssystemer FordeleUlemper Indtastning af bilag er.
Søren S. Larsen Business Line Manager. Kort om Coface koncernen Global aktør –Etableret i 1946 og har været på det danske marked siden 1981 –Vi er repræsenteret.
2. NOVEMBER KAPITALBØRSEN  Kapitalfremskaffelse  Alternativ finansiering  Vi har sat os ind i mulighederne  Vi dækker Danmark geografisk  Vi.
DANSK OG INTERNATIONAL ERHVERVSRET, 3. UDGAVE Kapitel 19 Overdragelse af fordringer.
Vejledning til efterskoler om EFI I denne præsentation har vi samlet lidt information om EFI og hvordan skolen kan blive oprettet i systemet. Først fortæller.
Kapitel 20 Fordringer, gældsbreve og pantebreve. 1.En fordring – hvad er det? 2.Overdragelse af krav 3.Debitors indsigelser mod kravet 4.Hvem kan tage.
Betaler en professionel bestyrelse sig ?. Professionel bestyrelse og ejerskifte… Mindre pres på virksomhedens daglige ledelse En rigtig pris Mindre bøvl.
Kapitel 24 Rådgiveransvar.
Kapitel 30 Debitor-, kreditor- og lagermodul.
Løsninger fra EKF.
Køreteknik Sæt I gang Før du kører ud i trafikken, skal du kunne køre din knallert sikkert. Du skal kunne holde balancen, trække, sætte i gang, standse,
Sælg mere, og finansier din virksomhed. Med statsgaranti.
KAPITEL 8 Likviditetsrisiko
Kapitel 16 Kreditaftaler.
Kapitel 15 Finansiering vljfiwejfwPOI.
Finansiering med Vækstfonden
Vækstkaution og Kom-i-gang-lån
Bestilling og ordrebekræftelse
Foreningsadministration
Bestilling og ordrebekræftelse
PengeSpillet 2018 #Pengeuge Til arbejdshæftet "Viden om penge"
Regnskab
Kapitel 13 Kreditaftaler.
Klar til smart vækst / GATE21
Fra anledning til udvikling
Overdragelse af fordringer
Præsentationens transcript:

Hvad kan din virksomhed gøre for at leve op til banker og leverandørers krav ? 6. oktober 2009

Ernst & Young, Hillerød Morten Munk Statsautoriseret revisor i Ernst & Young morten.munk@dk.ey.com Revisor og rådgiver for bl.a. entreprenør- og håndværksvirksomheder Kort intro af os, EY internationalt og landsdækkende, kontor i Hillerød med 60 ansatte. Vi er her fordi vi har erfaring med branchen

Dagsorden Likviditetsoptimering Arbejdsgarantier Rapportering Pengeinstitutter Andre overvejelser Gennemgå kort agenda

Likviditetsoptimering Arbejdskapital Tilgodehavender hos bygherrer (varedebitorer) Igangværende arbejder Gæld til UE og leverandører (varekreditorer) De vigtigste områder i jeres virksomheder som der kan gøres noget ved er disse

Tilgodehavender hos bygherrer Pas på med kunder med usikker betalingsevne Anmod om forudbetaling/garanti iht. § 7 i AB92 Foretag indledningsvis kreditvurdering. Følg ekstra meget op på sagen Send korrekt faktura første gang Skal der udstedes kreditnota og ny faktura, så husk at angive kontantbetaling på den nye faktura Skærp opfølgningen på dine debitorer Hvis der ikke er penge til alle, så er det kun dem, som er hurtig til at rykke, der når at få penge! Sig nej til øget kreditgivning Hvis det ikke kan undgås, så KRÆV længere kredit hos dine leverandører. Foretag indledningsvis kreditvurdering, check årsrapport og rygter (§ 7 gælder ved private arbejder) AB92 giver 15 dages kredit

Igangværende arbejder Hav styr på dit bogholderi Bogholderiet må ikke være årsag til, at du ikke får faktureret dine kunder hurtigst muligt Følg hyppigt op på pengebindingen i Igangværende arbejder Pengene har det bedre på din konto Renter Risiko for debitortab Drop undskyldninger om, at du ikke har tid til at få faktureret Så send en a’conto regning i stedet (det tager max. 2 min.) Det kan af nogle årsrapporter ses at investeringen i igangværende arbejder er negativ, dvs. faktureret lidt mere end udført !

Gæld til UE og leverandører Behandl’ dine varekreditorer med respekt og vær fair I krisesituationer får du måske brug for din goodwill Aftal om muligt længere kredittid bedre priser med dine leverandører (de er også trængt og er sultne) Eks. Fortæl dem, at I kun betaler regninger den første fredag i ny måned? MEN….brug om nødvendigt et par tricks, som du har lært af dine ”dygtigste” debitorer  Det er typisk de samme leverandører man møder i både op- og nedgangstider

Øvrige forhold Skat Evt. nulstilling af a conto skat til 20/11 2009 / forskudsregistrering Evt. førtidig tilbagebetaling af betalte a conto skatter Refinansiering Sale and lease back Ændrede løbetider på lån / leasingaftaler Belåning af lange aktiver SKAT Opmærksomhed på nulstilling inden 15/10 og tilbagebetaling iht. selskabsskattelovens § 29D – alt sammen hvis der er underskud/nul skat til betaling Refinansiering, skulle være gjort i de gode tider

Arbejdsgarantier Engagementet Vurder om engagementets maksimum kan nedsættes Færre opgaver medfører mindre træk på engagementet = mindre risiko for garantinstitut Gennemgå løbende engagementet, og sørg for at få nedskrivninger (10-2-0%) på plads hurtigst muligt Er med fokus på et faldende marked (modsat vil mange have synspunktet at et ”tilkæmpet” max. Skal opretholdes Tag fat i sagen, afhold 1. og 5. års gennemgang og få nedskrevet garantien – husk samtidigt at det er en ekstra mulighed for at møde kunden og evt. få en opgave med hjem !

Rapportering Kvalitet i rapportering Hastighed i rapportering Vigtigt at kunne stole på sin rapportering - styringsværktøj Send kun løbende materiale til kreditgiver, når du er sikker på at dette materiale er OK Vær på forkant med situationen (korttidsbudgettering af likviditet) Hastighed i rapportering Al rapportering er historisk, historien skal derfor rapporteres hurtigst muligt Viden giver mulighed for at reagere Generelt med fokus på kvalitet, opbygge tillid hos kreditgivere til at de kan stole på rapportering fra virksomheden, også selv om revisor ikke har kvalitetssikret materialet

Pengeinstitutter Sørg for at have en tæt og hyppig dialog med dit pengeinstitut – det skaber tillid Send rapportering om økonomi, ordrebeholdning etc. hurtigt hver måned (eller kvartal) Materialet må ikke være fejlbehæftet Materialet skal verbalt kommenteres, så banken læser det korrekt og ikke fejlfortolker situationen Engagementet Spørg til hvilken kreditrating du har i banken, hvorfor du har denne rating, og vurder om du kan forbedre din rating Hav’ oversigt med sikkerheder der er stillet for engagementet i banken/garantiinstitut Hav klare linjer, hvordan vurderer banken jer, spørg til hvilke elementer der trækker op og ned, og fokuser på at øge jeres rating Vurder om sikkerheden er passende, og om sikkerheden i givet fald kan ændres. Prøv at lave en tidsbegrænsning på evt. nye sikkerheder som banken beder om, alternativt at disse bortfalder igen ved f.eks. Soliditet på x antal % Nb omkring virksomhedspant (bruges kun af banker – umuliggør rekonstruktion – der er måske lovændring på vej, indført med virkning fra 1/1 2006).

Andre overvejelser Øg salgspresset i markedet !!!! Hvor er der fremtidigt vækst i markedet ? Offentlige bygherrer? Vedligeholdelsesarbejder? Er det tid til at indgå i samarbejder ? Evt. købe op eller sælge ? Indenfor branchen eller med virksomheder i andre brancher? Vurder omkostningsniveauet, maskinparken og medarbejderkapaciteten Vores bud på forhold der bør overvejes, på længere sigt.

Vær’ handlekraftig Prioriter Tag beslutninger OG…gennemfør beslutningerne Udgangsbønnen