Differentialligninger før og nu

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lineær funktioner.
Advertisements

Differentialregning – Spg 13
Velkommen til matematikkonference 7/3-13
Tegning af en grafen 1) Hvis der skal tegnes i hånden: Lav et sildeben og sæt punkterne ind i et passende koordinatsystem. Brug her x-aksen til at vise.
GeoGebra Som basis for den daglige undervisning i C-niveau og B-niveau
Kompetencer Matematik 1 Steen Markvorsen Institut for Matematik
Logaritmefunktioner (skal bruges til at løse ligninger)
Demonstration og evt. egen løsning samtidig med Tegn og find den lineære funktion f(x), der går gennem punkterne A(3, 2) og B(5, 1). Find f(1.5) og f(8).
Tangent og differentialkvotient
Learnmark Horsens Patrik & Jakob HH1MB
Funktioners parametre Beviser
MatemaTik - Lineære funktioner
Teamlærerkursus Onsdag d. 7. september kl. 13.
DEN 3-delte prøve: Den skriftlige synopsis Den mundtlige fremlæggelse
Eksplosiv befolkningsvækst
Funktioner Graf og forskrift Venstreklik på musen for at komme videre
Differentialregning og Funktionsundersøgelse
Eksponentielle funktioner
Eksponentielle Funktioner Jimmy og Andreas
CAS i matematikundervisningen Middelfart
Eksponentielle funktioner
Eksponentielle(pot) Stephanie og Cecilie L, hh2øa.
Martin Andersen og Mads Petersson Nr. 7
Potensfunktioner.
Gymnasietime Matematik.
Lineære funktioner - også i VØ
LINEÆR FUNKTIONER MATEMATIK A.
Problemformuleringer med matematik
Differentialregning Af Mathias P., Kim og Maja Først har vi de basale spørgsmål, som alle skal have med. Derefter har vi det med du skal bruge, hvis du.
Eksponentielle funktioner
Begrebskort for lineære differentialligningsmodeller
Matematikfaglighed i samfundsfag og EU
Samarbejde samfundsfag - matematik
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
2. gradsfunktioner.
Energi - hvad er det?.
Potensfunktioner og anvendelse af matematiske modeller
Eksponentielle funktioner
Matematik efter reformen
Matematik A på hhx v/fagkonsulent Marit Hvalsøe Schou.
1 Design, analyse og verifikation. 2 Design Bevisteknikker Design ved hjælp at matematisk induktion Analyse O-notation Logaritmer Binær søgning Verifikation.
Eksponentielfunktion
Opgave 10 Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
Integraler og differentialligninger
Matematik i VØ KONFERENCE 5. MARTS Vi åbner døren for anvendelse af matematik August 2010 Revideret læreplan i vø Eleverne skal kunne udvælge og.
Energi - hvad er det?.
Økonometri 1: Den multiple regressionsmodel1 Økonometri 1 Den multiple regressionsmodel 15. februar 2006.
Økonometri 1: Den simple regressionsmodel Økonometri 1 Den simple regressionsmodel 7. september 2004.
Økonometri 1: F2 Økonometri 1 Den simple regressionsmodel 11. september 2006.
Økonometri 1: Den multiple regressionsmodel1 Økonometri 1 Den multiple regressionsmodel 17. september 2004.
Matematik A på htx v/fagkonsulent Marit Hvalsøe Schou.
KM2: F41 Kvantitative metoder 2 Den simple regressionsmodel 14. februar 2007.
”NETFORSØ GET” – Forsøg med digitale opgaver CMU-konference Maj 2016.
Mette Vedelsby & Leif Vejbæk Haslevseminarium 2008 Hvad er et matematikprojekt i.flg. studieordningen I studieordningen for matematik på Haslev Seminarium.
Biologi – matematik - samarbejde. Steptest Kondital = v max O 2 ∙ kg -1 ∙ min -1.
Kvadratisk optimering Lavet af Mikkel Iversen og Mathias Møllemus Svendsen HH3-ØA.
Lineære funktioner og udviklingsforløb. Tillægsspørgsmål  Tillægsspørgsmål 1: En særlig linje er tangenten. Redegør for hvordan man bestemmer tangentligningen.
Hvad lærer eleverne i 1g på Gefion gymnasium?
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
Henfaldslov, aktivitet mm.
Matematik Quiz! Eksempler på hvad matematik kan!.
Lineære funktioner AM/ Maj 2006
Jagten på det logistiske dyr!
Toksikologi med agenter – et forløb i matematik (og bioteknologi)
Parameterfremstilling og punktmængde
Præsentationens transcript:

Differentialligninger før og nu

Eksamensopgaver 1976 2004 Løs differentialligningen Tegn den integralkurve, der indeholder punktet A(1,1) Tegn den integralkurve, der indeholder punktet B(2,0) 2004 En funktion f er løsning til differentialligningen og grafen for f går gennem punktet P(-1,4). Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P. Bestem forskrift og definitionsmængde for f.

Kort historisk gennemgang 1958 (grengymnasiet): eksempler på simple differentialligninger valgfrit emne fortrolige med anvendelser af matematikken inden for andre fagområder 1971 (den lille gymnasiereform): forståelse af og evne til kritisk at analysere den måde, hvorpå matematikken anvendes inden for forskellige fagområder 1978: lommeregner indføres

Eksamensopgave 1982: Om en funktion f oplyses, at f er løsning til differentialligningen og at f(0)=2. Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(0,2). Bestem en forskrift for f.

Eksamensopgave 1983: (5c) I en beholder med vand er vanddybden 0,5 m. Der åbnes for en bundventil for at tømme beholderen. Vandhøjden y, målt i meter, kan nu beskrives som en funktion af tiden t, målt i sekunder. Under tømningen aftager vandhøjden på en sådan måde, at den hastighed, hvormed vandhøjden ændrer sig, til ethvert tidspunkt er proportional med kvadratroden af vandhøjden. Med de valgte enheder er proportiona-litetsfaktorens værdi –0,04. Vandhøjden som funktion af tiden er således fastlagt ved en differentialligning. Opskriv denne differentialligning, og bestem den tid, det tager at tømme beholderen.

1984 (standardforsøg i matematik): differentiallignerne y’=g(x), y’=ky, y’=y(b-ay), y’=f(x)g(x) samt y’’=ky modelaspektet - kendskab til opbygningen af matematiske modeller - indtryk af matematiske modellers anvendelsesmuligheder og begrænsninger 1987 (valggymnasiet) differentialligninger som matematiske modeller skal omtales hvordan anvendelse af infinitesimale betragtninger fører til opstilling af differentialligninger

Eksamensopgave 1991: En plante vokser i en potte. Plantens vægt y (målt i kg) er en funktion af tiden t (målt i uger). I en model for plantens vægt går man ud fra, at y opfylder differentialligningen Til tiden t = 0 er plantens vægt 1,0 kg. Bestem en forskrift for y som funktion af t. Bestem den øvre grænse for plantens vægt. Hvor mange uger skal planten vokse, for at dens vægt øges fra 1,0 kg til 90% af den øvre grænse?

2002 (standardforsøg): alle hjælpemidler tilladt kendskab til opstilling af differentialligninger opnå indsigt i, hvorledes en forelagt differentialligning kan give information om karakteristiske egenskaber ved en løsning

2005 (studieretningsgymnasiet): lineære differentialligninger af 1. orden og logistiske differentialligninger, kvalitativ analyse af givne differentialligninger samt opstilling af simple differentialligninger (kernestof) differentialligningsmodeller, herunder både opstilling, anvendelse og løsning af differentialligninger (supplerende stof) anvende it-værktøjer til løsning af givne matematiske problemer (faglige mål)

Modeller i Derive Forord 1. Introduktion til differentialligninger Hældningsfelt Eulers metode Fjerde ordens Runge-Kutta 2. Opstilling af modeller Populationsmodeller Modeller for blandinger af stoffer Differentialligningssystemer i Derive Hvordan opstiller man modeller? 3. Analytiske løsninger til differentialligninger af 1. orden

4. Projekter. 1. Kemiske reaktioner 2. Matematiske fiskerimodeller 3. Eksplosiv befolkningsvækst 4. Skarvbestanden i Danmark 5. Logistisk model med høst 6. Vækst af mug på brød 7. Mikroorganismers vækst 8. Kolesterolniveauet i mennesker 9. Radioaktivt henfald 5. Opgaver