Energibesparelser behovet og dit bidrag

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
VE-anlæg Solceller (Case og opgave).
Advertisements

Installationer Ventilationsanlæg.
Solceller i kommuner den 8. okt Hvilke økonomiske udfordringer og muligheder har Skive Kommune oplevet ifbm. opførelse af solceller? Økonomiske udfordringer.
For dig der er glad for mode og energi- besparelser.
Home v/ Anne Crone.
Et bedre hjem gennem energirenovering
En lille vejledning til ændring af skærmens udseende.
Hvordan hænger det egentlig sammen?
BUDGET, OPSPARING og LÅN
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Electrolux Marketing koordinator, web Michael Skrydstrup HR Konsulent Anne Mette Hildebrand Udvælg en elev, der skal sige til, når der er gået 5, 10 og.
klik her for næste billede
Kan der spares på lyset?. 450 lamper  Der er ca. 450 lamper på hele skolen og ca. 300 er lysstofrør.
PengeSpillet.
Ventilation Og køl Klassificering af energibesparelser Beregningsværktøj for håndværkere og rådgivere.
Informationsaften for forældre og elever
Vor tids paradoks Klik for næste side  I dag har vi større huse og mindre familier. Mere bekvemmelighed, men mindre tid.
Undervisningsmaterialer miljøambassadørkurser
”Lejlighedsprojektet” Spar 10 Samarbejde mellem KE, Grøn Guide i Valby, Bispebjerg Miljøcenter, Agendacenter Sundbyøster og Agenda 21 Center Indre Nørrebro.
Bygningskonstruktør Projektering Byggeledelse Overblik Samarbejde
Roskilde Gymnasium Grøn skole Planer for året. • Genbrugsdage – – glemt tøj?? – lommeregnere/pc’er/mobiler??? • Kortlægning af energi- og vandforbrug.
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Klassificering af energibesparelser
Vedvarende energi til husstande
Energiledelse Energiledelse betyder, at virksomheden gennemfører en systematisk, løbende indsats for at bruge energien bedre og derigennem øge virksomhedens.
Energibesparelser behovet og dit bidrag
VE-anlæg Introduktion.
Installationer Introduktion.
- OG SPAR PÅ MILJØET Køb Lokalt. MANGE AF DE RÅVARER DU DAGLIGT BENYTTER ER TRANSPORTERET HUNDREDVIS AF KILOMETER, ENTEN MED SKIB, FLY ELLER PÅ MOTORVEJ.
Smart Grid - IT møder Energi v/Göran Wilke, Exergi Innovation og rådgivning
Børnehuset Kregme Børnehuset Kregme Instruktions møde
Boksen der gør det for dig Lavet af Rasmus og Anton.
Klassificering af energibesparelser Case til enfamilieshuse Udgangspunkt:
Computerens anatomi! Hvad skal du vide før du køber din egen?
ENERGI- OG MILJØCENTRET VI BESØGTE ENERGI- OG MILJØCENTRET ODENSE.
Energi - sko.
Installationer Varmt vand.
Lyd-ikonet er forsvundet
Effekt og energi De fossile brændsler kul, olie og gas udgør hovedparten af det danske energiforbrug Vedvarende energi udgør 18 % Selvforsyningsgrad toppede.
Energioptimering af boliger
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Men vi kan godt gøre en forskel.
Sådan energitjekkes indeklimaet
Sådan energitjekkes installationerne
Energibesparelser i sommerhuse Ole Michael Jensen Statens Byggeforskninginstitut / Aalborg Universitet Inlæg klimamessen i Gribskov kommune 5. maj 2012.
Pas på vores JORD! Vind og vindhastigheder Greenpeace Råd
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem? Klimaforandringerne EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009.
Muligheder ved energirenovering af feriehuse Ole Michael Jensen Statens Byggeforskninginstitut (SBI)/ Aalborg Universitet Energioptimering af feriehuse.
Projekt Lavet af Jonas og Marcus. Idéen går ud på: Idéen går ud på at når man sætter nøglen i hoveddøren tænder lyset i entréen. Lyset slukker efterfølgende.
Kommunikation i private Hjem Jonas Thomsen Ph.d. studerende Center for Pervasive Computing Aarhus Universitet.
Pervasive Computing: Gateway Architecture for Home Integration Jonas Thomsen Ph.d. studerende Kvalifikationseksamen 27. september 2004.
Velkommen Formålet med denne workshop er At teste forskellige former at teknologiunderstøtte etablere af samarbejde på hospitaler. Målet med dette er:
Kommunikation mellem Produkter og Apparater i Hjemmet Jonas Thomsen Ph.d.-studerende Center for Pervasive Computing.
”Testen-Af-Vesten”.
Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Danmarks Matematiklærerforening for Finansrådet. OPLÆG TIL GÆSTEUNDERVISNING 2016 LØN, LÅN OG OPSPARING (Til arbejdshæftet.
Sydenergi.dk - Arbejdspladser og bæredygtighed Niels Duedahl, adm. direktør Fremtidens energisystem.
Danfoss ligningen og dilemmakort CO 2 Emissions = GNP/Population Population  Energy/GNP CO 2 /Energy  
Energirigtig bygningsrenovering - hvad venter vi på ! Seminar 20. marts 2007 Det Økonomiske Råd Poul Pedersen Bygningsingeniør Beskikket Bygningssagkyndig.
TitelIndholdVarighed Den elektriske familieSjov reklame for Energy Star (international standard for energi-effektive husholdningsprodukter) 1.01 minutter.
18.30 Udstilling og Café Mums åbner Velkomst v. Preben S. Pettersson, formand for MTE-udvalget, Furesø Kommune Lokal inspiration om anlæg af.
Energioptimering af boliger 06 og 08_Energiløsninger.
Tilskud til partnerskaber Informationsmøde 19. september 2016 Renato Ezban Energistyrelsen.
Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark
Vand og kloakinstallationer
Energibesparelse på Middelfart Gymnasium og HF
4. Indsamling og behandling af oplysninger
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem?
Link til video:
PengeSpillet 2018 #Pengeuge Til arbejdshæftet "Viden om penge"
Energi-effektivi-sering
Præsentationens transcript:

Energibesparelser behovet og dit bidrag

Råderum for energiforbrug

En bæredygtig energiudvikling

Hvad kan du gøre? Fjerne energispild - sluk for de elapparater du ikke bruger - sluk på kontakt, så der ikke er stand-by spild Køb de apparater, som bruger mindst energi Tænk over om du har behov før du køber

  

Energispareråd for skole EDB- og kontorudstyr  Sluk for PC’er og PC-udstyr når det ikke benyttes Belysning  Sluk lyset når der ikke er personer i lokalet Styr udendørslyset med en timer og en bevægelsesføler med skumringsrelæ Ventilationsanlæg  Kontroller at driftstiden på ventilationsanlægget er korrekt Sluk for ventilationsanlæg i skolens ferier Kontroller at styringen på ventilationsanlægget er indstillet korrekt Hvis rummene opvarmes med luft fra ventilationsanlæg, skal luften recirkuleres når der ikke er behov for luftskifte Varmeanlæg  Nedsæt rumtemperatur, hvis muligt Temperaturen på varmeanlægget bør styres i forhold til vejret Skru ned for radiatortermostaterne, hvis vinduerne åbnes Vandinstallationer  Det varme vand bør kun cirkuleres når der er personer på skolen Nedsæt vandforbruget ved at skifte til ny vandbesparende armaturer STOP SPILD - det koster at spilde vand Indstil omdrejningerne på cirkulationspumperne, så de passer til varmebelastningen

Noget af det, du selv kan gøre Tænke på energiforbruget, når du køber nyt, f.eks. købe lavenergipærer, købe de mindst elforbrugende hårde hvidevarer osv. Købe elektroniske apparater, som kan slukkes helt, så de ikke bruger el, når de ikke er i brug. Bruge termostater, der kan sænke temperaturen om natten. Slukke for computer, tv osv., så du undgår det dyre stand-byforbrug. Hænge tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbler. Købe danske, allerhelst lokalt producerede, fødevarer. Spise mindre kød. Bruge cyklen og de offentlige transportmidler i stedet for bilen. Aflevere så meget som muligt til genbrug. Lade være med at købe unødvendige elforbrugende apparater. Generelt forbruge mindre. Købe vindmølleandele og grøn el produceret med vedvarende energi.

Noget af det, politikerne kan gøre Beskatte energiforbrug og ressourcer frem for arbejde. Sørge for energieffektiviseringer i offentlige bygninger og institutioner. Skærpe reglerne for elforbrugende apparater. Give tilskud til energibesparelser. Installere solvarme og solceller på offentlige bygninger. Prioritere forskning og udvikling af vedvarende energisystemer. Støtte forskning og udvikling af lavenergiprodukter. Bruge penge på offentlige transportmidler i stedet for på motorveje. Give elværkerne påbud om at bygge flere vindmølleparker.

Stand-by forbrug Hvad koster energislugerne? En bolig har 10-15 apparater på standby. De største energislugere er tv, video, hi-fi, dvd, parabolmodtager, pc, printer og telefax. De står tilsammen for mere end 85 % af boligens totale stand-byforbrug. Men mange andre apparater - store som små - bidrager hver dag til, at du forurener og må betale for ingenting.

Stand-by forbrug Teenagerværelse Apparat Nyt kr/år Gnsnit. kr/år* Ghettoblaster 20 23 Halogenlampe (bordmodel)16 66 Oplader til mobiltelefon 15 33 Pc, skærm, printer, modem højttalere, scanner 292 369 Tv/hi-fi/video/dvd 79 200 Videospilkonsol 15 15    Alle beløb er udregnet ud fra en elpris på 1,64 kr. pr. kWh. * De angivne beløb viser gennemsnitsstandbyforbruget for de pågældende apparater. ** Beløbet angiver standbyforbruget pr.

Spar på el Her er nogle huskeregler for at nedsætte stand-byforbruget Sluk på stikkontakten for de apparater, som ikke anvendes. Indstil pc og skærm, så de går i dvalefunktion (sleep mode) efter fx 10 minutter. Brug stikdåser med vippeafbryder, og sluk på vippeafbryderen. Derved slukkes samtidig for alle de apparater, der er tilsluttet stikdåsen. Brug elspareskinne til tv. Den slukker automatisk alt udstyr i skinnen, når tv'et slukkes med fjernbetjening. Det gælder fx dvd, spillekonsol og tv-belysning. Brug elspareskinne til pc. Alt udstyr, der er tilsluttet skinnen afbrydes, når computeren afbrydes. Det gælder fx skærm, printer, modem og router. Mål dit stand-byforbrug - lån en elmåler hos dit elselskab. Spørg efter apparater med lavt stand-byforbrug, når du skal købe nyt.

Energisparesider på nettet Sluk nu! Her kan du få information om standbyforbrug, få aflivet et par myter omkring de elektriske apparater og danne dig et hurtigt overblik over dit eget standbyforbrug Besøg: www.sluknu.dk  A-pærer På A-paere.dk kan du finde alt, hvad der er værd at vide om A-pærer. Du kan læse, hvilke A-pærer der passer til dine lamper, du kan beregne, hvor meget der kan spares ved at skifte et antal af dine pærer ud med A-pærer. Besøg: www.a-paere.dk  Energiguiden Energiguiden kan hurtigt og enkelt hjælpe små og store institutioner i gang med at spare på energien. Her får du gode spareråd – tilpasset din branche, så de er nemme at implementere i din virksomhed. Besøg: www.energiguiden.dk 

Energisparesider på nettet Elsparefonden På Elsparefondens sider kan du finde en samling gode råd til forbrugere, der gerne vil spare på elektricitesforbruget. Besøg www.elsparefonden.dk  Spar energi Besøg www.sparenergi.dk  Spar olie Besøg www.sparolie.dk Energitjenesten Besøg www.energitjenesten.dk

Energisparesider på nettet Energiselskaberne El- og gasselskaberne i Danmark har etableret et samarbejde på tværs for bedst muligt at nedbringe energiforbruget. Energirådgivning viser, at de fleste typer virksomheder mindst vil kunne opnå besparelser i størrelsesordenen 10 % efter et besøg af en energirådgiver. Besøg: www.energiselskaberne.dk  DONG Dongs hjemmesider har mange ideer til hvordan du kan nedsætte dit energiforbrug hjemme. Besøg www.dongenergy.dk/privat/spar+energi/index.htm Dansk Energi Besøg www.danskenergi.dk/Forbrugeren

Energisparesider på nettet Sparepumper Sparepumpe.dk indeholder beskrivelse og definitioner på en sparepumpe. Her finder du også Sparepumpelisten med fortegnelsen over de aktuelle pumpetyper og størrelser dit elselskab anbefaler. Listen opdateres løbende. Her kan du også udregne hvor meget du spare ved at skifte til en sparepumpe. Besøg: www.Sparepumpe.dk   Spareventilatorer Spareventilator.dk indeholder beskrivelse og definitioner på en spareventilator. Her finder du også Spareventilator-Listen med fortegnelsen over de aktuelle ventilatortyper og størrelser dit elselskab anbefaler. Listen opdateres løbende. Her kan du også udregne hvor meget du spare ved at skifte til en spareventilator. Besøg: www.spareventilator.dk    Sparemotorer Sparemotor.dk indeholder beskrivelser og definitioner på en Sparemotor. Her finder du også Sparemotor-Listen med fortegnelsen over de aktuelle motortyper og størrelser dit elselskab anbefaler. Listen opdateres løbende. Her kan du også udregne hvor meget du spare ved at skifte til en sparemotor. Besøg: www.sparemotor.dk