Fra Guldalder og Romantik til Det moderne gennembrud

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Industrialisering og arbejdsmarked
Advertisements

Oplysningstiden.
Gammelheds-Philosophy
Her kommer en gammel kinesisk fortælling…
Baggrunden for det moderne gennembrud:
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
Om os  Skjoldholm Forlag er et nystartet forlag som er netbaseret.  Her udgives der bøger indenfor forskellige kategorier, projekter, undervisningsmaterialer.
Verber/Sagnir Hvordan bøjes de?.
Mine roser Jeg elsker alle blomster, men aller mest roser Roser er aldrig ens men er lige så forskellige som os mennesker Det er hvad der gør dem så fascinerende.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Kenneth Bøgh Andersen Hvis du skulle give et råd til en spirende forfatter, hvad ville det så være? Jeg kan give tre: Skriv, skriv og skriv! Det gamle.
Roskilde Tekniske Skole
Vindmøller Mathias Turac, Devran Kücükyildiz & Daniel Thyrring
Af Pelle, Jesper, Joachim, Katrine B og Susan
ROMANTIKKEN
De sidste undervisningstimer
Vi har købt en lille bjerghytte på fjellet, og tænkte på om du ville tage familien med eller nogle venner og komme en tur i julen for en lille julegløg.
Det personlige vidnesbyrd Undervisning Aalborg lørdag den 2. maj 2009.
BØRNEMORDERN CHRISTIAN XENIA OG NEEL. Denne dias er sponsoreret af at Vi nægter at fortælle noget med mindre I bestikker os. I må helst ikke smække med.
Jeopardy – Hit med Historien! 8. klasse [Folk og fædreland]
Folkeviser Folkeviser siger vi når vi taler om middelalderlige sangtekster. Man kunne tro at det så er folkets egne viser – folkelige viser. Men sådan.
FC HUSET - et konferencesystem som First Class er li’som et hus, der arbejdes og samarbejdes i. Denne lille Power Point forsøger at beskrive First Class.
?.
HISTORIEN OM DE 4 LYS.
”Skodjobs og gode gys!” - Unges forhold til risiko i arbejdslivet Ph.d. Mette Lykke Nielsen
Sommer hele året? Den anden bolig og forbruget Oplæg på Dansk Byplanmøde, 2012, Kirsten Gram-Hanssen Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet.
DET MODERNE GENNEMBRUD
Skru op for lyden og læn dig tilbage
Danmark i 1800-tallet Forstår du?!1.
Romantikken
Kunsthistorisk periode studie: Realisme
En hest, der kan flyve. Ure, der smelter, og mærkelige væsener, som ligner noget fra en drøm. De surrealistiske kunstnere malede det, de fandt i deres.
 Intro  Historien – starten på det hele  Formålet  Hjernerne bag  Bomben bruges  Verden synker – Internettet stiger  På nettet kan vi alt  Effekter.
DIT LIV Tænd for lyden og læn dig tilbage -.
Kanonforløb 2qy.
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Introduktion til Det Praktiske Projekt
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær.“
Vi har en ambitiøs regering ( - siger de ) DK skal både være et videns- og produktionssamfund Samspil mellem håndværk og ideer udvikler ny teknologi og.
Realisme - Naturalismen Det moderne Gennembrud
Litteraturhistoriske nedslag Rasmus Fink Lorentzen
Økonomisk historie – formål At udvide perspektivet på økonomi i tid og rum, dvs. At demonstrere økonomi anvendt på andre institutionelle rammer end dem.
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær”
Michael Stoltze biolog, ph.d. og forfatter,
Realisme - Naturalismen Det moderne Gennembrud
Det moderne gennembrud
Begreber fra perioden Billedsprog/virkemidler
ROMANTIKKEN Eksistentialismen: Individet i centrum. Mennesket skaber sin egen tilværelse = eksistens og identitet igennem valg og handling. Eksistentialisterne.
Universalromantik, nyplatonisme, nationalromantik og poetisk realisme
Hovedstrømninger i 1800-tallets litteratur
Bare hygge og rare følelser?
Nikoline Bjørn Knudsen
Stormen på bastillen.
Adam Oehlenschläger ( ).
Steen Steensen Blicher Hans liv Blicher blev undervist hjemme af sin far, og i 1799 fik han sin studentereksamen og påbegyndte herefter sine studier.
Steen Steensen Blicher Hans liv Blicher blev undervist hjemme af sin far, og i 1799 fik han sin studentereksamen og påbegyndte herefter sine studier.
N.F.s gRUNDTVIG.
Livets Ord Marts 2016 “Guds rige er kommet til jer” (Luk 11, 20).
Er vi blevet for magelige? Søndag d. 24. februar Amagerbro Frikirke Ulrick Refsager Dam.
dig-billige-romantiske-getaways/
Tema: Stærke stemmer fra 70'erne
830_Der er så mørkt omkring advent 1, S1
Hver en ny dag er bedre end i går,
Sådan udvikler du din tro til modenhed
Dig være ære, døden slog du ned! Din skal sejren være i al evighed!
Her kommer en gammel kinesisk fortælling…
“Salige er de, som stifter fred, for de skal kaldes Guds børn.”
Herren er min hyrde salme 23
Her kommer en gammel kinesisk fortælling…
Realisme - Naturalismen Det moderne Gennembrud
Præsentationens transcript:

Fra Guldalder og Romantik til Det moderne gennembrud

J. Th. Lundbye

J. Th. Lundbye - Landskab ved Arresø 1838

Gåsetårnet – T. H. Lundbye - 1842

T. H. Lundbye - En dansk kyst. Motiv fra Kitnæs ved Isefjorden. 1842-43.

F.eks. Blichers Hosekræmmeren I slutningen af 1800tallet begynder de danske forfattere at skrive mere og mere bekymrede og tragiske historier. F.eks. Blichers Hosekræmmeren Blichers historie om Esben og Cecilie ender grusomt og ulyk-keligt, og det samme gør Danmarks historie i den periode.

Guldalder og Romantik 1800-1870 Fra kulturel rigdom til økonomisk ruin 1807 Bombeangreb fra England 1813 Staten bankerot Guldalderen sluttede med den enevældige kongemagts fald og vedtagelsen af Grundloven i 1849 Nye tider ventede

1801 Englænderne slog danskerne i slaget på Rheden 1807 Englænderne kommer tilbage, bomber København og tager den danske flåde som krigsbytte. 1814 Danmark går statsbankerot. 1815 Danmark må pga. bankerot året før afstå Norge til Sverige. 1848-1850 I 3 år ligger Danmark i krig med Preussen, det blev til en halv sejr til danskerne, men heller ikke mere. 1864 Preusserne er tilbage, politikerne troede at Danmark kunne slå Preusserne, men det var helt uden hold i virkeligheden, og Danmark måtte afstå både Slesvig og - Holstein

De romantiske drømme var godt og grundigt smadrede. I størrelse var Danmark nu godt og vel halveret. Det var den slemme virkelighed der ventede danskerne da de vågnede op efter en tur i politikernes drømmeverden

Guldhorn, fædrelandssange , eventyrlig klokkeklang og to lys på et bord – Det er Romantikken Omkring 1870 sker der noget nyt, realisterne kommer til og kræver at der bliver tændt nogle flere lys, så de kan se hvad der foregår. Meget kan tage sig fantastisk ud i skæret af stearinlys, men hvordan ser det ud i dagslys Realisterne vil gøre noget ved skellet mellem drøm og virkelighed, det er træt af romantikkernes drømme. Ideelt set har Klodshans en chance. Ideelt set sørger Gud for at retfærdigheden sker fyldest Ideelt set bør unge elskende have hinanden uanset velstand/fattigdom Realisterne ville i stedet for romantiske historier have realistiske fortællinger, der ligesom den virkelighed de oplever er rå, barske og nådesløse.

Erik Henningsen - En såret arbejder - 1895

H. A. Brendekilde – Udslidt - 1889