Globale økosystemer.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvordan hænger det egentlig sammen?
Advertisements

Ekstremt vejr Extreme weather.
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Kært barn har mange navne -
Skovøkosystem Målgruppe: Elever i folkeskolen Brugskontekst:
Vejret Vandet i luften.
Vand 2 Nedbør.
Økonomi og Bøn Søndag den 27. marts Repetition • Vi har lært at: • Gud ejer alt sølv og guld • Han ønsker at søger for os på alle livets områder.
Klima.
Jeopardy Bjergkæder Ørkener Byens kælenavn
Velkommen til Jeopardy: Trafiksikkerhed i Øjenhøjde
Den blå planet!.
Merkur. Her er et billede af Merkur..
Arnes vindmølle.
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Vedvarende energi til husstande
Du kender det… man vil prøve dette eller hint, man vil prøve dette eller hint, for at opdage - lige midt i - for at opdage - lige midt i - at det skulle.
Atmosfæren.
Vand Problemformulering: Hvordan opfører vand sig?
Dansk 1. klasse.
Evolution.
Vind og vejr - klima Klimaet er et gennemsnit af temperatur, vind og nedbør målt over 30 år.
Konsekvenserne af den globale opvarmning
Udeskole! Rønnebæk Skole..
Hvalhajen Der findes cirka 330 forskellige hajer. Hvalhajen kan blive op til 14 meter lang. Hvalhajen er verdens største haj. Den spiser plankton små fisk.
ENSO – El Niño-Southern Oscillation
Knudsgaard – lav selv dine trækul Maj 2007 Mikkel & Ole
Har klimaet ændret sig?. Har klimaet ændret sig? Jordens temperatur er steget: Temperaturstigning fra slutningen af 1800-tallet til 2005: 0,75 °C Temperaturstigning.
Vinfremstilling: Af Thomas Buhelt..
Drivhuseffekten og Jordens klima.
1 Drivhuseffekten Lys kan opfattes som bølger
Økologi.
Klimaændringer – kort version
Saltvandskrokodillen
Regnskoven.
Jeopardy Bjerge Floder Øer Farvande Øgrupper
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Tiden går og det er snart længe siden at jeg kom til mine to-benede i Herlev. Jeg vokser og vokser, og lysten.
Kapittel 9 Klima forandringer. Klimaet forandre sig  Drivhusgas forbruget stiger næsten i alle lande  I udviklningslandene stiger co2 udslippet især.
Orkaner.
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Evolutionsteorien En teori om, hvordan livet udvikler sig. For at forstå den skal man lære følgende begreber: Fødselsoverskud: Der fødes flere unger end.
Jeopardy Afrika Europa Asien Nordamerika
Made by RoboGenius. Mette Mie ChristiansenClaus Davidsen Morten S. Jensen Susanne Andersen Jesper N. Jensen Robin K. Asmussen Nana S. Jensen Søren Melchior.
Motionsrum på LYSTHUSBAKKEN i KNORRENBORG VANG for voksne og børn Et forslag (fra 2008) til ”Bedre Friluftsliv” fra Gang i Fredensborg.
Jordens klimazoner Inddeles i fire zoner: Tropisk klima:
Made by RoboGenius. Mette Mie ChristiansenClaus Davidsen Morten S. Jensen Susanne Andersen Jesper N. Jensen Robin K. Asmussen Nana S. Jensen Søren Melchior.
Väder- och Klimatförändringar
Asien.
Regnskoven i Sydamerika
Lavet af Sofie Holland Søndergaard og Michela Svartzengren
Iselingeskolen Elevevaluering 25. og 26. oktober årgang 87 elever.
Stæren Når stæren synger, er det forår. Stæren er en af de fugle, som vi er mest glade for. Mange mennesker føler, at det er forår, når stæren er kommet.
I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Gud er ”Alfa og Omega, begyndelsen og enden.” Åb 21,6 Han har altid været og vil altid være: ”Jeg lever i evighedernes.
Stæren Når stæren synger, er det forår. Stæren er en af de fugle, som vi er mest glade for. Mange mennesker føler, at det er forår, når stæren er kommet.
Biogeografi Af Kim Bruun GymnasieBIOS, © Gyldendal og Kim Bruun 1.
Klimatologi (2/3) Vejledning til klimaklassifikation og klimaanalyse opgaven mv ligger på
Antarktis Satellit Billed.
Cesilie, Mia, Emilie, Anna Marie og Patrick
Prædiken Ånd og kød.
Tropisk.
Tropisk klima Jim, Milla, Liv, Marcus.F.
Polarklima.
Polarklimaet.
Mini konfirmander Skabelsen.
Quiz om Jordan Quizzen er lavet i et simpelt Jeopardy-format. Det betyder, at du læser et svar højt, og så skal eleverne gætte, hvilket spørgsmål som.
Vejr, vind og luft.. Hvordan opstår vejret? Hvor kommer vinden fra?
Livet langs floden Floden skærer sig ned i landskabet
Klima under forandring
Natur Ud i naturen Mystik Fare vild, sove ude i naturen
Præsentationens transcript:

Globale økosystemer

Globale økosystemer. Et hvert sted på Jorden er en del af et økosystem. Egne kendetegn, klima, dyreliv og planteliv. Dyr og planter i regnskovene i Brasilien og sydøst Asien har meget de samme levevilkår, ligesom dyr og planter, hvor der er savanne, også har meget de samme levemåde

Ørkenens særlige kendetegn,udbredelse og beliggenhed Ørkenen er et af Jordens globale økosystemer. Ørkenen findes på alle kontinenter ørkenerne et af verdens største økosystemer. Der er 18 ørkener i verden, Grønland, Nordamerika, Sydamerika, Europa, Afrika, Asien, Antarktis og Australien. At især Grønland og Antarktis også har ørkener kan lyde underligt, men kendetegnet for en ørken er ikke varmen, men tørken. Grønland og Antarktis er begge polarørkener.

Ørkenens klima Tørke – fælles for alle ørkener ca. 200 mm. regn til aldrig Ekstrem varme Kulde, Tåge Blæst.

Ørkenens klima Der er både varme og kolde ørkener. De varme ørkener ligger i to bælter på hver side af ækvator, I de meget varme ørkener, som ligger lidt nord for ækvator, f.eks. Sahara, bliver nætterne meget kolde. Solen får meget hurtigt varmet de bare klipper og sandet op, men sand og klipper afkøles lige så hurtigt igen, når solen forsvinder, og desuden er der ingen skyer til at holde på varmen. Man definerer en ørken som et sted der får mindre end 250 mm regn om året. I de tørreste ørkener falder der under 20 mm om året, i København falder der omkring 600 mm. De kolde polarørkener på Grønland mod nord og på Antarktis mod syd. Også Asiens ørkener, Gobi ørkenen i Kina og Takla Makan ørkenen er meget kolde ørkener. Om vinteren forekommer meget høje minustemperaturer,

Ørkenens planteliv Selvom ørkenens klima er meget barskt, er der et noget større planteliv end man lige skulle tro. Små planter og store planter. Kaktus og Joshuatræer og nogen steder springer millionvis af blomster ud . Lang en rod, at den kan samle vand helt ned i 15 meters dybde. Kæmpe bredt rodnet, som fanger det vand og dug der nu måtte komme. Men at opsamle vand for at kunne overleve er slet ikke nok, planterne skal også kunne lagre vandet, hvilket især kaktusplanten er rigtig god til. Planterne skal derudover også beskytte sig selv for sol, varme og kulde og for dyrelivet. Nogen planter beskytter sig selv for solen ved at være lysegrønne eller sølvgrå, som vi klæder os i hvidt om sommeren, nogen er endda dækket af et hvidt pulver, Andre planter beskytter sig for ikke at blive spist, ved at være giftige.

Ørkenens planteliv

Ørkenens dyreliv Større dyreliv end man lige skulle tro. Tørt smådyr og kryb. Krybdyr og slanger kan være meget inaktive og ikke bruge meget energi, og derfor behøver de ikke meget føde. Andre smådyr går simpelthen i dvale. Nogen ørkendyr er kun ude om natten, og gemmer sig ellers under jorden. Fugtigere ørkenområder her lever meget større dyr, som antiloper, dromedarer, kameler og endda elefanter. Disse store dyr lever af det større planteliv, der findes der, eller af at spise andre dyr.

Ørkenens dyreliv

Ørkenens menneskeliv I mange tusind år har der boet mennesker i ørkenen. Nomader og beduiner. Rejser gennem ørkenerne for at finde føde og vand til sig selv og deres dyr. Mændene jager og kvinderne og børnene samler hvad de kunne finde af frugter, larver og rødder. Fastboede. Til forskel fra nomader og beduiner som rejste meget, blev der også bygget faste bopladser i nogle ørkener. Man byggede disse bopladser i skyggefulde oaser, hvor man var næsten sikker på, at der altid ville være vand. .

Min konklusion Ørkenerne er uberørte af menneskehænder, fordi de er så ugæstfrie og svære at leve i. Opdyrke fordi vi bliver flere - Egypten med vandingssystemer Klima ændringerne betyder forandringer i ørkenen. Den varme og regnfattige ørken kunne også være hjemsted for store anlæg med sol og vind energi.