Fødevarer Hver time dør 1000 mennesker af sult, eller sygdomme forbundet med sult. Hverdag går over 800 millioner mennesker sultne i seng og næsten halvdelen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

Transitionsmodellen og virkeligheden
”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
Mere Velfærd kræver øget produktivitet. Hvad er KORA?  Dannet 1. juli 2012  En fusion af: – DSI – AKF – KREVI  P.t. ca. 100 medarbejdere – økonomer,
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Afkobling af stivelsesstøtte
BUREAU FOR MARKEDSANALYSER Din genvej til viden, indsigt & overblik Man får et hurtigt overblik ved at kigge på farverne. De grønne farver viser, at her.
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
Forvandl dit liv på 90 dage
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Den grønne revolution:
VERDENS BEDSTE NYHEDER HVAD SIGER DE LAVT HÆNGENDE FRUGTER? Interview med en forældre fra min datters Vesterbro-vuggestue.
5. November 2013, Kulturstaldene, Forsamlingshuset, Halmtorvet
VitaMeal ™ produktion & distribution Lumbadzi, Malawi Tekst og billeder: Marcus Westberg.
Overbefolkning og migration
Landbrug og fødevarer Vand Klima Global opvarmning Landbrug i DK og EU
Tænk hvis det var dig.... Tænk hvis det var dig...
First Hotel Copenhagen, November 2012 Karl Iver Dahl-Madsen Formand for Dansk Akvakultur Medlem af Primærbestyrelsen i L&F Formand for Instituttet for.
Evolution.
Undervisning Klasseundervisning Elevernes oplæg Fælles læsning
26.3 Variable omkostninger
Irak.
GMO og fødevarer Erling Jelsøe
Urban Farming fra Babylons hængende haver til moderne farm scrabers
Den oversete epidemi Data fra 2002.
Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere mellem år gennemført.
En dansk vækstsucces (jf. Peder J. Pedersens Tabel 17.2 fra første time) Både landbrug og byerhverv viste høje vækstrater fra 1880, jf. næste.
Undervisning Klasseundervisning Elev oplæg Fælles læsning Fig. Beskrivelse (analyse) Opgaveløsning Film og efterfølgende diskussion Gruppearbejde Laboratorium.
SF Ungdom Ved..
Hvad ved vi og hvad ved vi ikke?
Globalisering Rige og fattige lande
-Gensplejsning Kristian og Christian 9.ID
Reformer og retfærdighed Der er en del ulande der udnytter godt af landbrugspolitikken. I Ægypten importeres fødevarer og nyder godt af de lave verdensmarkeds.
BIO-DIESEL.
Sundhed og vandkvalitet Henrik L Hansen, Sundhedsstyrelsen Fremtidens drikkevand.
Udviklingen i nøgletallene på asylområdet i de nordiske lande: Hvad viser de seneste tal? Diskussionsoplæg til mødet i Nordisk Udlændingeudvalg, den 24.
Kapittel 9 Klima forandringer. Klimaet forandre sig  Drivhusgas forbruget stiger næsten i alle lande  I udviklningslandene stiger co2 udslippet især.
DIIS ∙ DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES Udvikling, bistand og forretning Lars Engberg-Pedersen 6. november 2009.
VITAMINER OG MINERALER
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Made by RoboGenius. Mette Mie ChristiansenClaus Davidsen Morten S. Jensen Susanne Andersen Jesper N. Jensen Robin K. Asmussen Nana S. Jensen Søren Melchior.
Made by RoboGenius. Mette Mie ChristiansenClaus Davidsen Morten S. Jensen Susanne Andersen Jesper N. Jensen Robin K. Asmussen Nana S. Jensen Søren Melchior.
Flere vækstiværksættere i Danmark Oplæg på rådgiverkonference den 20. november 2008 V/ Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd.
Mette Mie ChristiansenClaus Davidsen Morten S. Jensen Susanne Andersen Jesper N. Jensen Robin K. Asmussen Nana S. Jensen Søren Melchior.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Langtidsprognoser for landbrugsvarer Cheføkonom Torben Wiborg Afdeling for Virksomhedsledelse.
Regnskoven i Sydamerika
Samfundsmæssige betydning af klimaændringer indenfor landbruget Brian H. Jacobsen, FOI, KU (KVL)
LANDBRUGSRAADET Plantekongres 2005 Globaliseringen og dansk landbrug v/ Karl Christian Møller Cheføkonom, Landbrugsraadet.
Havefrø – er det kun spinat? Havefrømarkedet
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Miljø- og energimæssige gevinster ved afbrænding af fiberfraktionen eller den.
Opgave 10 Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
”Tilpas markplanen” (efter EU-reformen) v/ Ole Schou Planteavlskonsulent LandboCentrum.
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.
Stress En folkesygdom?.
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
En fremtid med muligheder: Fremtidens produktion i Danmark Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker.
Landbruget for godt 100 år siden. Landbruget krævede meget arbejdskraft. De fleste maskiner, vi kender fra landbruget i dag, var endnu ikke opfundet.
Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Fremtidens vindere Teknologi, viden og vækst Søren E. Frandsen Fødevareøkonomisk Institut.
Globale fødevareproblematik
Det økonomiske landkort En økonomisk vejrudsigt for fremtidens landmænd 18. maj 2017.
Hvordan løser vi klimaknuden og hvad kan forbrugerne gøre?
Energierhvervsanalyse
Videofilm
Seks veje til din sundhed
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
Energierhvervsanalyse
Jeopardy om verdensmålene
Jeopardy om verdensmålene
Præsentationens transcript:

Fødevarer Hver time dør 1000 mennesker af sult, eller sygdomme forbundet med sult. Hverdag går over 800 millioner mennesker sultne i seng og næsten halvdelen af dem er børn. I de rige lande er problemet et helt andet. Næsten 1/3 af danskere er overvægtige, og hver år sælges over 200 millioner kr. slankeprodukter i Danmark. Meget stort skæv fordeling af mad og antallet af mennesker. I mange lande stiger miljøproblemerne fra den mere intensive landbrugs-produktion. Rundt omkring i verden er der begyndt en del af risbønder især i Asien, at dyrke grøntsager, om hvordan kaffebønder i Latinamerika planter skyggetræer og om hvordan landmændene i DK har sluppet køerne på græs igen. Det bedste af alt er jo at verden kan brødføde de mange mennesker. Måske vil udviklingen af genteknologien blive en gevinst for mennesker også i ulandene uden at udgøre en trussel mod naturen.

Men starter vi med at kigge på: Verdens fødevareforsyning Forskellige produktionssystemer Landbrugspolitikken Den internationale verdenshandel Fremtiden Fødevareforsyning: Verden producere rent faktisk mad nok til alle. Den gennesmitlige fødemængde pr. indbygger i verden steg fra 9.500 kJ pr. person om dagen i 1961 til omkring 11,600 kJ i 2.000, en stigning på knap 2000 KJ. Det daglige energibehov er omkring 10.000 KJ. Så der er nok mad til alle. Denne stigning er parallel med stigning af verdens befolkning med tre milliarder. Maden er ulige fordelt. I en BIG MAC burger er der 2,600 KJ. Hvis man spiser fire af dem har man fået den daglige portion af kalorie. Fig 7.1 Men i gennemsnit spiser en Dansker: 6 BigMac Kenya: 3 Big Mac En Nomade fra Somalia: 1 Big Mac

Den forskel findes ikke kun mellem landene, men også indenfor de enkelte lande kan forskellen være enorme. I lande som Kenya, Irak, Mexico o.s.v propper de rige sig med mad, mens en stor del af befolkningen sulter. Det er lykkedes at nedbringe antallet af underernærede mennesker fra 900 til 800 millioner siden 1970 - 2005. Men udviklingen i afrikanske lande betyder at flere og flere sulter. Men i de sidste par år er tallet steget igen. Flest sultne mennesker findes i Asien som rummer mere end halvdelen af verdens befolkning. Foruden sult er fejlernæring et af de akutte problemer. Mere end 2. milliarder mennesker, herunder flere hundrede millioner børn lider af mangel på mineraler og vitaminer. Især A vitaminer, jod og jern. Det giver mangelsygdomme; der kan give retarderet vækst Hjerneskade Nedsat syn Struma Aborter og Høj spædbørnsdødelighed. Omkring 500.000 børn hvert år bliver helt eller delvist blinde, som følge af mangel på A vitaminer.

I den modsatte side af skalaen er der 1,7 milliarder overvægtige mennesker på jorden. De findes især i de rige lande som, USA, Grækenland, Kuwait og Europa, men også i fattige lande som Kina og østlande, hvor kosten især består af pasta og friturestegte kalkunrumper. Fedme og overvægtige giver også stor sundhed farlige problemer, som sukkersyge, hjerteproblemer. Der dør omkring tre millioner mennesker hvert år af Diabetes 2. I de rige lande spiser man 5 gange mere kød og animalske produkter end gennemsnitsmennesket i ulande. I de rige lande kommer omkring 30% af de daglige kalorieforbrug fra animalske og det i ulandene kun er 10%. I USA spiser man omkring 120 kg kød om året. I Italien 80 kg kød om året. I Kina 50 kg kød om året. I Afrika 10 kg kød om året. I Indien 4 kg kød om året. Selv en huskat i Europa får mere kød hver dag end mange mennesker i ulandede. Verdens forbrug af kød steget enorm meget i det sidste par år til 40 kg pr. indbygger. Det kød stammer især fra verdens omkring 15 milliarder husdyr heraf: 10 mia. kyllinger, 850 mio. grise og godt 3 mia. køer, geder, bøfler og får.

Fremtidens fødevareforsyning: en stakket frist??? Den engelske økonom Thomas Malthus forudsagde for knap 200 år siden at befolkningstilvæksten ville blive så stor at der ville blive alt for lidt mad til alle. Men denne udvikling har ikke vist sig endnu. Priserne på fødevare stiger og falder konstant og lige siden Malthus kom med sin prognose, har der faktisk været en nedadgående tendens i verdens fødevarepriser. Ikke mindst ”den grønne revolution- Et storstillet forsøg på at indføre bedre dyrkningsmetoder i ulandene har bidraget til, at fødevareproduktionen har holdt trit med befolkningstilvæksten. En af grunde som Thomas Malthus og mange andre har forholdt sig skeptiske til udviklingen i verdens fødevareforsyning, har været at mængden af jord er næsten konstant men befolkningen stiger i antallet. Denne holdning har skabt to grupper: Optimisterne: tror at det fortsat vil lykkes at nedbringe antallet af kronisk sultne mennesker og nå 2015 målet om at halvere antallet af sultne mennesker. Pessimisterne: tror at kornproduktionen pr. indbyggere vil falde markant over de næste 10-30 år. Fig 7.4.

Genteknologi Anvendelse af gensplejsede fødevarer forårsager resistente virus, bakterier, insekter og ukrudtsplanter, giver nye sygdomme, skaber genetisk forurening af plante- og dyrearter og gør, at landbruget bliver vedvarende afhængt af sprøjtemidler. I 1973 blev den første gensplejsning foretaget i mikroorganismer, og 7 år senere kunne man fremvise den første gensplejsede plante: en tobaksplante. Siden da er det gået hurtigt. I 1985 søger Novo og Nordisk Gentofte om tilladelse til at producere henholdsvis humant insulin og væksthormon. Og nu 25 år efter den første gensplejsning er gensplejsede fødevarer nu med fuld styrke på vej ind på danskernes middagsborde. Startskuddet blev givet, da EU allerede i 96 gav tilladelse til, at sojaen, produktet fra den gensplejsede sojaplante må bruges i levnedsmidler. Tilladelsen blev givet til en af verdens største producenter af kemiske bekæmpelsesmidler den amerikanske koncern, Monsanto. Den gensplejsede sojabønne er netop modstandsdygtig overfor en af firmaets største salgssucesser, ukrudtsmidlet Round-up. Selvom der i Danmark kræves en særlig godkendelse, hvis gensplejsede produkter skal benyttes i levnedsmidler, vil det i praksis være umuligt at holde den gensplejsede soja ude af køkkenet. Sojaolie indgår i hovedparten af supermarkedernes forarbejdede fødevarer som margarine, postejer, pølser og masser af færdigretter.

Hvis en virksomhed bruger gensplejset soja uden at oplyse om det, er det vanskeligt at se, hvordan vi kan undgå det, med mindre der er politisk vilje bag. De økologiske landmænd er afvisende over for gensplejsning af planter og dyr, og 65 % af danskerne vil ikke spise gensplejsede fødevarer. Men det konventionelle landbrug, den agrokemiske industri og mange forskere ser gensplejsning som et fremskridt og et miljøvenligt alternativ til bl.a. sprøjtemidler. Der er ingen tvivl om, at teknikken kan "løse" mange problemer, nøjagtig som kunst-gødningen gjorde for 150 år siden, og som pesticiderne formåede 100 år senere. At der også ved brug af genteknologi er en bagside, er der næppe nogen, der er i tvivl om. Nogle mener blot, at de aktuelle fordele er langt større end de endnu ukendte konsekvenser, genteknologien fører med sig. Og man er endvidere af den opfattelse, at problemerne kan løses ved hjælp af ny teknologi i takt med, at problemerne opstår. Men er det overhovedet problematisk med gensplejsede fødevarer?