Myastenia gravis.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
DIN STIFINDER SYGEMELDT? LAD OS HJÆLPE…
Advertisements

Gammelheds-Philosophy
Den lille Mads.
Det sure, det salte, det basiske
At Dividere.
Game maker.
Lidt om pladsholdere.
At bruge disse to ord rigtigt
F Forældremøder…. Forældremøder v. Birgitte Ravn Olesen.
Nonne historie.
Kært barn har mange navne -
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Træningsplanlægning At introducere nogle simple træningsprincipper til Ballerup Karateklub i forbindelse med træningsplanlægning mod et karatestævne i.
Forskellige traditioner
Vejret Vandet i luften.
Termisk energi Anders og Patricia.
Ved du, at du kan få hjælp hos os, hvis du eller din partner snorker?
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Visualiseringsøvelse!
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Semiotik, Lingvistik og sprogbrug
Computerens anatomi.
TERM modellen Introduktion til øvelse
”Der er ingen sår der ser godt ud”
Tradition og Fornyelse
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Hej igen. Jeg har været til min første fødselsdag hos min nye faster Lene. Her er lidt billeder fra festen.
Naturfag 9.klasse Plan for i dag: Hvad består en menneskekrop af?
Evolution.
Den lille forskel - der gør så stor forskel Kære familie og venner Selvom I alle kender til Daniels diagnose, så ved vi at det kan være svært helt at forstå.
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
En kone ledsagede sin mand til lægen.
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Kroppens naturlige forsvar
Vejledningsforløb med læringskontrakt
Port a Cath Håndtering og skift af gripper kanyle hos patienter i eget hjem. Udarbejdet af Projekt sygeplejerske Kristina Pedersen Kristina Pedersen Onkologisk.
Gør det simpelt Trænings planlægning.
Osmohale Mannitoltest
Naturfag 9.klasse Kredsløbet.
 Det jeg har gjort er, at jeg har lavet en tast der starter det hele (mellemrum), derefter har jeg sat nogle lyde ind, og fået dem til at gentage sig.
HISTORIEN OM DEN SØDE TAND OG DEN RÅ BØRSTE
Et videnskabeligt forsøg
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
RUL Grønlænderrulninger. Næsten alle kajakroere ønsker at beherske et rul, men det er ikke alle det lykkes for. Et tilbagevendende problem er ”hoftevrikket”.
Slå lyden til, hvis du vil have præsentationen læst op
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Ortopædist Uddannelsen Af Ali Ghotbi
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Rygsøjlen har disse hvirvler
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Det første ark i regnearket:
Introduktion til Kryptering
Mono og Polyneuropatier Muskelsygdomme Diverse
Lion CMS Introduktion Sådan bruger du systemet. Trin 1 Tryk på login knappen Skriv dit brugernavn Skriv dit password Tryk på OK (Login) knappen Du er.
Motionsopgave af Ammanda, Laura & Cecilie Oktober 2012
Behandlingsforløb ved HJERTESVIGT
Muskler.
Projekt Lavet af Jonas og Marcus. Idéen går ud på: Idéen går ud på at når man sætter nøglen i hoveddøren tænder lyset i entréen. Lyset slukker efterfølgende.
... til dig med rygsmerter SPINAL STENOSE (tryk pil t.h. )
Proteiner og massespektrometri
INDFAK2 Rekvirent VELKOMMEN.
INDFAK2 Rekvirent VELKOMMEN.
Fysiske målinger på mælk
Jeg kører truck Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros
Session 7 – Livsstil Undervisere:
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Naturfag Bjergsnæs Efterskole
SUNDHED OG LUNGER Materialet til elever på mellemtrinnet og udskolingen bygger på undervisningsuniversitet Liv i Lungerne.dk Til mellemtrinnet består forløbet.
KROPPENS FORSVAR.
Præsentationens transcript:

Myastenia gravis

Normal nerve-muskel kommunikation Hvis min mand her til venstre beslutter sig for at sparke til bolden, sker der følgende

1. Han tænker med hjernen at han skal sparke til bolden. 2. Der vil herefter løbe et elektrisk signal i en nerve fra hjernen ned til en muskel i benet 3. Nervesignalet vil blive overført til en muskel, som trækker sig sammen så benet flytter sig

4. Der bliver sparket til bolden

Det som er vigtigt i det næste er det sted hvor nervesignalet overføres til musklen

Nerve-muskel forbindelsen Spidsen af en nerve Nervespidsen indeholder små bobler/blære der indeholder et kemisk signalstof Et væskefyldt mellemrum mellem nerve og muskel Overfladen på musklen

Nerve-muskel forbindelsen 1. Signalet fra hjernen løber i nerven som et elektrisk signal 2. Når signalet når nerve-spidsen vil det få boblerne til at briste så deres indhold af kemisk signalstof frigives til væskerummet mellem nerve og muskel

Nerve-muskel forbindelsen 1. Det kemiske signalstof vil flyde rundt i væskerummet mellem nerve og muskel 2. Hvis signalstofferne når muskeloverfladen vil de kunne bindes til bindingspladser på musklen. 3. Når signalstofferne binder sig til musklen vil de forårsage en række processer der får musklen til at trække sig sammen

Nerve-muskel forbindelsen Lidt forsimplet kan man sige at jo flere signalstoffer der binder sig til musklen, jo mere vil den trække sig sammen. På samme måde som mere sukker i teen vil gør den sødere

Nerve-muskel forbindelsen 1. For at musklen kan slappes af igen, bliver signalstoffet frigivet fra de bindingspladser på musklen, hvor det har været bundet. 2. I væskerummet mellem nerve og muskel findes et andet stof (markeret som ), der nedbryder signalstofferne, så de ikke binder sig til musklen på ny og fremkalder en ny muskelsammentrækning. 4 3 3. Stumperne af signalstoffet optages nu i nervespidsen. 2 4. I nervespidsen gendannes signalstoffet, hvor det på ny opbevares i bobler og så er vi klar til at gentage hele forløbet

Og så går vi til den sygdom som hedder Myasthenia Gravis.

Myasthenia Gravis Når en person med myastheni gravis beslutter sig til at sparke til bolden sker der i princippet det samme. 1. Han tænker med hjernen at han skal sparke til bolden. 2. Der vil herefter løbe et elektrisk signal i en nerve fra hjernen ned til en muskel i benet 3. Men nervesignalet har svært ved at blive overført til muskelen, som kun trækker sig lidt sammen eller slet ikke.

Myasthenia Gravis For at forstå hvad der sker ved myasthenia gravis skal vi igen se på overgangen mellem nerve og muskel

Myasthenia Gravis Hos en person med Myasthenia Gravis danner kroppen nogle antistoffer som blokere de bindingsplader på musklen, hvor signalstofferne normalt vil binde.

1. Som hos raske løber der et elektrisk signal fra hjernen via nerven til nervespidsen. Myasthenia Gravis 2. Ligeledes vil boblerne i nervespidsen briste så indholdet af signalstof frigives til væskerummet mellem nerve og muskel 3. Men nu er bindings stederne på musklen blokeret, så signalstofferne ikke kan starte processerne der fører til en muskelsammentrækning 3

Myasthenia Gravis Så hos myasthenia gravis patienter vil et elektrisk signal fra hjernen ikke resultere i en normal muskelsammentrækning, Musklen virker ”lammet”. Og dog er det ikke helt rigtig, for ofte vil den første muskelsammentrækning ofte være normal, mens de efterfølgende vil være svækket eller musklen vil opleves helt lammet. Men for at simplificere glemmer vi det.

Myasthenia Gravis Så til den medicin som hedder Mestinon Vi må et smut tilbage og se på det stof som nedbryder signalstoffet: . Det er sådan at medicinen Mestinon ødelægger/hæmmer denne nedbryder .

1. For at musklen kan slappes af igen, bliver signalstoffet frigivet fra de bindingspladser på musklen, hvor det har været bundet. 2. I væskerummet mellem nerve og muskel findes stadig det andet stof (markeret som ) der nedbryder signalstofferne. Men medicinen Mestinon hæmmer en del af dette stof  . 4 3 2 3. Det betyder at der ikke nedbrydes så meget signalstof 4. Som resultat efterlades der signalstof i væskerummet mellem nerve og muskel.

Myasthenia Gravis Inden der kommer et nyt elektrisk signal i nerven vil der allerede findes signalstof i væskerummet mellem nerve og muskel. Kommer der et nyt elektrisk signal i nerven, vil der igen frigives signalstof fra nervespidsen. Der vil nu være mere signalstof end normalt. Men da nogle af bindingspladserne på musklen er blokeret, må vi have et overskud af signalstof for at sikre at der bliver bundet signalstof til alle de bindingssteder på musklen, der ikke er blokeret.

Vi kan sammenligne det lidt med basketball. Har vi ét forsøg er chancen for at få bolden i kurven mindre end hvis vi får mange forsøg.

1. På samme måde, har vi kun er ét signalstof til at ramme de ublokerede bindingspladser er chancen mindre og vi får ingen muskel sammentrækning. 2. Har vi mange signalstoffer til at ramme de ublokerede bindingspladser er chancen meget større og vi får en muskel sammentrækning

Medicinen Mestinon  Mestinon fjerner således Ikke årsagen til sygdommen, og er dermed ikke helbredende.  Mestinon er et medicinsk præparat som mindsker symptomerne ved sygdommen, ved at forbedre kommunikationen fra nerve til muskel.