Www.mensdysten.dk MENSTRUATION.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
I forbindelse med iltmangel nedsættes det tidsrum, hvor man er i stand til at handle fornuftigt (TUC), ved ? Fysisk aktivitet. Indtagelse af væske. Indtagelse.
Advertisements

Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Hjerte-kar sygdomme Det SYGE hjerte.
Du er ret træt og frustreret……
Natarbejde og helbred Thora Brendstrup oktober 2010.
Thomas. B. Pedersen Lærer: Martin Glud
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
YOGA - midt FORENING
I dag er temaet Visualisering
Kønsdifferentiering - dreng
Muskelskader og deres blødningstyper
- Hvordan du kan mindske risikoen for osteoporose
Eksamen Fokus på mundtlig eksamen, men siger lidt om skriftlig også…Dagen før, eksamensdagen, roller skr. Eksamen.
Du trækker vejret med dine lunger
Bipolar affektiv sindslidelse
En kone ledsagede sin mand til lægen.
Husk at slå lyden til, hvis du vil have præsentationen læst op.
Prævention til kvinder, der lige har født og til unge
Session 8: Medicinsk behandling - hvad skal jeg selv gøre Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv lidelse.
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Tilstødende sygdomme og stress
Hjerte-kar sygdomme Rygning.
Gynækologi i telefonen
Kønsdifferentiering - dreng
Risikofaktorer
Anatomi & Fysiologi XXII - 1 Kønsorganerne T
Nikolaj Mannering Læge
Vælg layout 1. Højre-klik uden for dit slide 2. Vælg et passende layout fra “drop ned” menuen Godt at vide om antidepressiva Medicinen begynder at virke.
mitose og meiose - skematisk
Børns udvikling Indholdsfortegnelse Finmotorik & grov motorik Vækst
Kønsdifferentiering - dreng
Fysisk træning og rehabilitering til opererede lungekræftpatienter Fysioterapeut Pernille Mikkelsen og Udviklingsfysioterapeut Birte Nørrelund, Rehabiliteringsafdelingen,
Motionsopgave af Ammanda, Laura & Cecilie Oktober 2012
Muskler En muskel består af muskelceller. Når muskler arbejder trækker de sig sammen de bliver kortere tykkere og hårde. Når muskler slapper af bliver.
Kønsdifferentiering - dreng
... til dig med rygsmerter - MODIC FORANDRINGER (tryk pil t.h. )
DISCUSPROLAPS Discusprolaps' betyder en bule på disc'ens overflade.
Eksamensangst. Fredensborg den 9 maj..
Stress En folkesygdom?.
Derfor skal vi STRÆKKE UD når vi kan
Session 7 – Livsstil Undervisere:
 Jesper Snitgaard, SSP Konsulent  Bo Skov Jensen, Gadeplan Rusmiddelkursus ved SSP Køge.
4. November 2015 Migrænikerforbundet1 af 18 Børnemigræne Migrænikerforbundet.
ANGST Anne-Mette Baatz Lund. Det er tankerne der styrer angsten
Fordøjelsessystemet.
Patientundervisning 1. Session Unipolar depression Symptomer og stemningsregistrering.
SSP Køge 1 Aftens program Intro om SSP, samt formålet med i aften Opdeling i grupper (dilemmakort) ej være sammen med egen familie) Find 3 ting, som gruppen.
Velkommen til Atroseskolen Velkommen til Anden session 1.
Velkommen til Øjenafdelingen i Vejle -en del af Sygehus Lillebælt
Mobning gentænkt V/ Helle Rabøl Hansen. Cand. Jur. og adjunkt. Århus Universitet. Institut for Uddannelse og Pædagogik /eXbus, exploring bullying in schools,
Forældreundervisning
Blødningsforstyrrelser hos kvinder i almen praksis
Celledelinger Mitose = Almindelige cellers deling Meiose =
Psykoedukation skizofreni
Naturfag Bjergsnæs Efterskole
Aflægger En dronning bliver til.
Demens Anne Mette Jensen.
Sådan udvikler du din tro til modenhed
Fibromer / muskelknuder
Velkommen til Quiz om Rygning!!!.
AB provokatus Kirurgisk abort Medicinsk abort
Førstehjælpens 4 hovedpunkter
Stråle-Simon og jagten på de sure kræftceller
Fjerkræ anatomi og fysiologi normale forhold
Sex-graviditet-fødsel
Prævention Slide om prævention slettes, hvis ikke klassen selv har vist interesse, da meget få endnu er nået til deres seksuelle debut, jf. AdamogEva.dk’s.
MENSTRUATION OG TRÆNING
STOP INFLUENZA Pas på dem, du passer på
Præsentationens transcript:

www.mensdysten.dk MENSTRUATION

HVAD ER MENSTRUATION? Menstruation er en blødning fra livmoderen. Den kommer ca. en gang om måneden fra puberteten og frem til klimakteriet ved 50-års alderen. Hvor meget du bløder, antallet af blødningsdage og antallet af dage mellem blødningerne varierer fra person til person. Ved en p-pillecyklus sker der en menstruationslignende blødning.

ET ÆG I EN AF ÆGGESTOKKENE ÆGGELEDERE LIVMODER ÆGGESTOK ET ÆG I EN AF ÆGGESTOKKENE LIVMODERHALS SKEDE

HVER MÅNED MODNER ET ÆG I EN AF ÆGGESTOKKENE

LIVMODEREN FORBEREDES ÆGLØSNING SLIMHINDEN BLIVER TYKKERE FOR AT KUNNE TAGE IMOD ET BEFRUGTET ÆG ÆGGET VENTER PÅ AT BLIVE BEFRUGTET

HVIS ÆGGET IKKE BLIVER BEFRUGTET, SÅ DØR DET OG FORSVINDER UBEFRUGTET ÆG HVIS ÆGGET IKKE BLIVER BEFRUGTET, SÅ DØR DET OG FORSVINDER

SLIMHINDEN UDSTØDES SLIMHINDEN, SOM ER BLEVET DANNET FOR AT SKABE ET NÆRINGSRIGT MILJØ FOR ET BEFRUGTET ÆG, UDSTØDES. DET ER DET, SOM ER MENSTRUATION!

OG SENERE STARTER DET FORFRA IGEN. DET ER DET, SOM KALDES …

… MENSTRUATIONSCYKLUSSEN Menstruationscyklussen regnes fra første dag af menstruationsblødningen til første dag i næste menstruationsblødning. Den plejer at vare omkring 28 dage, men kan variere mellem 21 og 35 dage. Ægløsningen sker omkring midt i menstruationscyklussen, 12–16 dage inden næste menstruation. Det er omkring ægløsning en befrugtning kan ske.

VIDSTE DU, AT … Menstruationen begynder mellem 10- og 16-års alderen for de fleste … … og ophører omkring 50-års alderen. Den varer 3–7 dage. Menstruationen består i gennemsnit af næsten 1 dl blod. Hvis man sammenlægger alle dage i livet, hvor man har menstruation, bliver det til 8 år!

MENSTRUATIONSBESVÆR

MENSTRUATIONSSMERTER Menstruationssmerter kan komme, når menstruationen starter, og plejer at aftage nogle dage efter, at menstruationen er begyndt. Menstruationssmerter skyldes først og fremmest, at livmoderen trækker sig sammen for at udstøde slimhinden. Det er ikke farligt, heller ikke selvom det gør ondt. Almindelige symptomer er smerte i den nederste del af maven, ryggen og lænden. Det er oftest værst i begyndelsen af menstruationen. Under menstruationen kan du føle dig svimmel, få koldsved og få det dårligt samt få hovedpine. Du kan også få maveproblemer.

KRAFTIG MENSTRUATION Nogle bløder meget, når de har menstruation, hvilket øger risikoen for blodmangel og eventuelt jernmangel. Ved blodmangel mindskes kroppens evne til at optage ilt. Du føler dig måske træt og energiforladt og kan ikke udføre din træning optimalt. Har du meget kraftig menstruation, kan det være godt at få undersøgt, om du lider af blodmangel og/eller jernmangel. Henvend dig hos læge eller gynækolog for at få hjælp.

PMS Ca. 75 % af alle, som har menstruation, oplever præmenstruelle symptomer (PMS) på et eller andet tidspunkt. PMS karakteriseres ved en negativ sindsstemning og/eller fysiske problemer, oftest i løbet af de sidste to uger af menstruationscyklussen. PMS kan forværre både velbefindende og fysisk præstation.

MENSTRUATION OG PRÆVENTION Mange piger anvender prævention som hormonspiral og p-piller for ikke at få menstruation eller for at holde styr på og styre menstruationen. Det kan betyde, at man spiser p-piller så godt som hele tiden og kun bløder nogle gange om året i stedet for en gang per måned. Tag kontakt til dit lægehus, din præventionsklinik eller gynækolog for at få at vide, hvad der er bedst for dig.

www.mensdysten.dk Faktatjekket tekst om menstruation og træning af Lisbeth Wikström-Frisén, læge i idrætsmedicin, læge og forsker ved Enhed for idrætsmedicin ved Umeå Universitet