Tiden op til 1. triumvirat Marius og Sulla. Interne magtkampe mellem optimaterne og popularerne Ca. år 120 f.v.t. ses heftige magtkampe mellem to grupperinger.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Havde Luther en teologi om Guds rige?
Advertisements

Antikken Dorte Thomsen Historie, SDU Boostcamp
Vi tror på Jesu genkomst kap.7.
Uretfærdig middag Begreber til introduktion. Lande i Nord og Syd Kaldes også industrilandene og udviklingslandene Eller I-lande og U-lande Den 3. verden.
Efter mange års søgen har vi jo fundet vores nye Spanske Paradis i Guaza ca 300 km nord for Madrid …. Julen og nytår 2009.
Mordet på Cæsar 15. Marts 44 f.v.t.. Hvad havde vi om sidst? Pompejus og hans støtter i Senatet ønsker at Cæsar skal afvæbne sin hær efter sejren i.
Crassus, Pompejus og Cæsar Første triumvirat. Pompejus og Crassus.
En Ny begyndelse – med livets begrænsninger. For korlederen. Al-ajjelet-ha-shahar. Salme af David. Min Gud, min Gud! Hvorfor har du forladt mig? Du er.
Intro til Romerriget Remus og Romulus Den Romerske Republik Folkeforsamling og Senatet.
2. triumvirat Tiden efter mordet på Cæsar!. Octavian.
I østen stiger solen op Nu titte til hinanden Solen begynder at gløde.
Erhvervsskolen Nordsjælland Carlsbergvej Hillerød tlf Erfaringer med forlagt undervisning i Australien på htx,
Barnets nej Erik Sigsgaard, Rikke Sværke Madsen og Rie Haslund Professionshøjskolen UCC.
Overførsel af GSAK database til telefon med GDAK Første gang kan det godt være en smule besværligt, men vi opretter genveje så det fremover kan gøres med.
Cæsars vej til magten. ”Terningerne er kastet” Ulovlig handling – borgerkrigen en realitet! I januar 49 f.v.t.
En passion, der tåler lidelse og krise Paulus Ap. Gern. 9,15-16 Vendepunktet: Vort livs første alvorlige korsvej Kaldet – livsopgaven ”Det-der-er-lige-mig-oplevelsen”
Omlagt skriftlighed i International Økonomi. Identificeret problem: Mange elever har svært ved at skrive samfundsvidenskabeligt. Frustrationer hos såvel.
Spieser på 16 øre Katalog version 1. Indhold Hvad fandt jeg ud af sidst (2011) Er der ændret på denne opfattelse Hvilke nye muligheder er der opstået.
1. Mos 1:1-2 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Jorden var dengang tomhed og øde, der var mørke over urdybet, og Guds ånd svævede over vandene.
Den nye verden Hver dag bringer en ny global nyhed Vores liv påvirkes direkte af globaliseringen Tidligere var nationalstaten rammen om politiske beslutninger,
Den sene enevælde En herremandsfoged straffer en ulydig bonde ved at sætte ham på en træhest Op gennem den sene enevælde fik bønderne mere.
Folketinget JAN CHRISTIANSEN SOSU FYN. Folketinget og opbygning – De politiske partier i Folketinget er opbygget på forskellige måder.
Hvordan skaber vi sammen det mest udbytterige samarbejde mellem råd, nævn og kommune? Sådan gør vi.
DANMARK STAT - REGIONER - KOMMUNER Jan Christiansen Sosufyn.
God Alkoholkultur alkoholdialog.dk.
En lille morgensang
Ølgod kirke 10. april 2011.
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
S1.
Gud, dine hænder rører ved mit hjerte
470 – Når kærligheden får magt i verden 1, S1
På job i samskabelsessamfundet -Udfordringer og muligheder
Den lille Mads.
Frivilligheden i Vordingborg
Livets Ord Marts 2017.
Det involverende fællesskab
Gymnasiernes samarbejde med eksterne læringsmiljøer
FRONTERNE (Til citatet) Mener du stadig det?.
UU-OS værdier Åbenhed Mangfoldighed Ordentlighed Mod
Gud vær min styrke for livet
Sådan udvikler du din tro til modenhed
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Mellem Octavian og Marcus Antonius
Livets Ord November 2017.
Kan EU gøres demokratisk?
Lys i verden Hånden på hjertet (3).
FRA DIAGNOSE TIL DØD Tidlig palliation
Effektiviseringer i Holbæk Kommune i perioden v/ Claus Strandmark
Tjernobyl Nordlige Ukraine.
VISIONSSEMINAR – PÅ VEJ MOD STRATEGI 2022
Vi udfordres til at leve i opstandelsens frihed
Tjernobyl Nordlige Ukraine.
Jesus han mellem syndere
302 – I blev skabt som mand og kvinde 1, S1
Knallertens udstyr.
Solen begynder at gløde
Firmanavn Produkter og serviceydelser
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Lidt eller lille Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen
«Livets Ord» Februar 2019.
Future Vejle inspiration
851_Du kære Gud og Fader god 1, S1
LIVETS ORD Marts 2019.
En livsstil som en bedre ven
Kærligheden frø plantet på en høj Kristus måtte dø
Borgermøde.
Reaktionen ved små snitsår
I Herrens vingårds-svende 1, S1
Livets Ord Juni 2019 “I skal få kraft, når Helligånden kommer over jer, og I skal være mine vidner.” Ap. G. 1, 8.
Foran tronen står jeg nu
Præsentationens transcript:

Tiden op til 1. triumvirat Marius og Sulla

Interne magtkampe mellem optimaterne og popularerne Ca. år 120 f.v.t. ses heftige magtkampe mellem to grupperinger inden for den romerske elite og senatet Den ene gruppe popularerne (de folkelige) – Primære formål var at gøre folkeforsamlingen til den mest indflydelsesrige del i romersk politik Den anden gruppe optimaterne (de bedste) – Grupperede sig omkring indflydelsesrige senatorer

Gajus Marius Popularernes mand

Flere krige I Numidien havde Jugurtha ryddet sine 2 regerende fætre af vejen for ene mand at sætte sig på tronen i åben trods mod det romerske senat. Han blev erklæret krig i 111 f.v.t., men efter flere års krigsførelse i ørkenen lykkedes det ikke for en romersk sejr Først da Marius bliver konsul, på baggrund af mistillid om det herskende aristokrat, lykkedes det at besejre numiderne i den afrikanske ørken i 104 f.v.t., hvor han forøgede hærens antal ved at rekruttere frivillige som soldater Jugurtha som bar kongelige klæder og guldsmykker blev kastet nøgen ned i et mørkt hul i Rom Fra år f.v.t. blev Marius år efter år valgt som konsul Senere måtte Marius modstå cimbrere og teutonere i transalpinske Gallien(Norditalien) cimbrere og teutonere tilgik de romerske slavemarkeder Hæren undergik en forvandling fra frie romerske bønder til en stående hær i legioner bestående af fattige, frie, romerske bønder. De meldte sig i håbet om at få krigsbytte og jord efter krigstjeneste. De personlige hære blev et stærkt politisk våben, da hærene mere var knyttet til feltherren end Den Romerske Stat.

..fortsat Mange i Marius hær stammede fra forbundsfællerne f.v.t.: Forbundsfællekrigen mod omkringliggende forbundsfæller Stridigheden skyldtes træthed af krig uden politisk indflydelse og uden at få ordentlig andel i udbyttet af krigene. De forlange fuld romersk borgerret Rom knuste oprøret, men gav alligevel efter forbundsfællernes krav til de, som ikke havde tilsluttet sig opgøret og de, som lagde deres våben indenfor 2 måneder. De kunne deltage i folkeforsamlinger, vælges til magistrater og samme retssikkerhed Det udadtil stærke Romerske Imperium viste nu tegn på svaghed Mithridates VI begyndte og røre på sig i øst, hvor han ville befri Lille Asien fra romersk tyranni Mithrades slagtede sig igennem den romerske provins ”Asien” og Grækenland med ca døde romere bag sig Han hældte angiveligt guld ned i svælget på en særlig grådig romersk øverstkommanderende

Før Mithridates VI regeringstid (mørke lilla), Hans erobringer (lilla), hans erobringer I den første krig 89 f.v.t (pink)

Fra f.v.t. måtte romerne kæmpe for genvinde kontrollen med de østlige provinser Senatet besluttede at overdrage kommandoen i øst til Sulla Men en plebejerforsamling besluttede at overlade den til Marius. Da rykkede Sulla ind i Rom med sin hær og fik beslutningen omstødt og han tog derefter til Grækenland og besejrede Mithridates og tog hjem tung læssat med bytte Imens Sulla var væk hævnede popularerne sig på Sullas støtter. Stridigheder blussede op mellem Sulla og Marius, hvilket til sidst ende i borgerkrig. Nu var Marius´ bedrifter ikke de mest omtalte længere! – Sulla tog blodig hævn

Sulla Optimaternes mand

Sulla bliver diktator Sulla konsoliderer sin magt efter sejren i øst Udrensede fjender i Senatet og gennemførte vidtgående reformer til fordel for optimaterne blev ”proskriberet” – frakendte dem liv og ejendom og mange andre tusinder blev henrettet. Sullas soldater overtog den konfiskerede jord Sulla overordnede formål var at fjerne aristokratiets fjender i Senatet – begrænser b.la. Plebejertribunens mulighed for genvalg. Søgte øget magt til senatet! Erklærer sig diktator i 82 f.v.t med ret til at udskrive love Hans voldsregime vakte forfærdelse og der bredte sig en almindelig lettelse, da han trak sig tilbage i 79 f.v.t og dør året efter