Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Crassus, Pompejus og Cæsar Første triumvirat. Pompejus og Crassus.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Crassus, Pompejus og Cæsar Første triumvirat. Pompejus og Crassus."— Præsentationens transcript:

1 Crassus, Pompejus og Cæsar Første triumvirat

2 Pompejus og Crassus

3 Efter hjemkomsten til Italien havde Sulla fået støtte fra Gnæus Pompejus og Marcus Crassus De havde rejst en helt privat hær Der var meget uro i Romerriget – En af Sullas støttere var flygtet til Spanien og rejst et oprør – Mithridates var stadig på spil i Øst – Sørøveri i Middelhavet – I 73 f.v.t. brød en gruppe slaver ud fra en gladiatorskole i Capua – ledet af Spartacus

4 Spartacus Spartacus var en romersk oprørsleder, født cirka 109 f.v.t. og døde 71 f.v.t. Kampe mellem gladiatorer på arenaen havde længe været underholdning for folket – men nu var sværdene vendt mod dem selv Spartacus indledte det såkaldte spartacusoprør år 73 f.v.t. Han var slave hos romerne, men stammede fra Thrakien nord for Grækenland. Oprøret begyndte, da han sammen med andre gladiatorer flygtede fra en gladiator skole i byen Capua. Under Spartacus ledelse voksede oprøret til en vældig skare – nogle kilde beretter opmod 120.000. Oprøret havde først fremgang og de romerske legioner der blev sendt mod dem, led flere drabelige nederlag. Slavehæren besejredes af Crassus ved floden Silarus i 71 f.v.t. hvor Spartacus faldt.

5

6

7

8 Fortsat med Pompejus og Crassus Pompejus fik kommandoen i Spanien Crassus imod de oprørske slaver De søgte begge at kandidere til konsulembedet, som de dog blev nægtet første gang De slog her en ring om Rom med deres hære Blev de ikke konsuler, ville de svække senatets magt og indflydelse De blev begge valgt herefter

9 Pompejus fik, trods modstand i senatet, en treårig kommando over Middelhavet Han rensede Middelhavet for sørøvere Samtidig gjorde han det senere af med Mithradates i øst Hjemme i Rom blev Crassus nervøs for Pompejus popularitet Han allierede sig med Cæsar Da Pompejus kommer tilbage og får tilnavnet Magnus (den store) Pompejus opløser han noget overraskende sin hær

10 Dannelse af det første triumvirat Triumvirat = Tremandsstyre Pompejus, Crassus og Cæsar dannede et tremandsforbund - også kaldet det første triumvirat. Det begyndte med en politisk alliance mellem Pompejus, Crassus og Cæsar, hvor de indgik den private aftale om, at der i den følgende tid ikke skulle ske noget, som var de tre herrer imod. Ved at gå sammen om en fælles politik kunne de skaffe sig tilstrækkelig politisk indflydese i både senatet og folkeforsamlingen. Derved fik Pompejus alligevel senatets godkendelse til bl.a. uddeling af jord til soldaterne. Cæsar blev konsul i 59 f.v.t. og erobrede hele Gallien i perioden fra 58-51 f.v.t. Cæsars berømmelse voksede, både på grund af hans måde at føre krig på, med krav om hård disciplin, men også for hans gavmildhed over for hans soldater. I fuld offentlighed delte de tre det mægtige Romerrige imellem sig. – Crassus fik Syrien, Pompejus skulle have Spanien og Cæsar Gallien, som deres provinser.

11

12

13 Opløsning… Hjemme i Rom besluttede Crassus at drage afsted til sin provins og forsøge at besejre naboerne i Partherriget. Men Crassus og hans hær blev dræbt i et slemt romersk nederlag i 53 f.v.t. nord for Eufratfloden. Tremandsforbundet eksisterede ikke længere, og Pompejus stod nu alene tilbage i Rom, hvor Cæsar var ved at erobre Gallien. Der var stor uro i rom, hvor bander terroriserede bylivet og blandt andet satte ild til senatsbygningen. Senatet udnævnte Pompejus i 53 f.v.t. som enekonsul. Han hjemkaldte nogle af sine stående tropper fra Spanien, og fik hurtig ro og orden i Rom. Han var stærkt bekymret for Cæsars voksende popularitet. Pompejus kone Julia død i år 54 f.v.t., som er Cæsars datter, er der heller ikke længere et familiært bånd i mellem de to. Pompejus, optimaternes mand, forsøgte at bremse Cæsar sammen med Cicero. Men Cæsar kunne ikke standses. Cæsar søgte igen embedet som konsul, men senatet insisterede på, at Cæsar skulle vende tilbage til Rom uden sin hær.

14 Filmklip Fra tv-serien Rome SE01EP02 – 24:16 – 29.00

15 .. Og hvad så? Hvad tror i, at der nu sker? Indfinder Cæsar sig i Rom? Hvad ville han få ud af det? Vælger Cæsar at trodse Pompejus og Senatet ved at rykke ind i Italien med sin hær? Gå i krig med sin tidligere svoger og gode ven? Hvad kunne hans hensigter være ved dette træk?

16 Det der sker.. Filmklip – SE01EP02 - 44.00 – SE01EP02 – 8:20


Download ppt "Crassus, Pompejus og Cæsar Første triumvirat. Pompejus og Crassus."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google