Energioptimering af boliger med udgangspunkt i enfamiliehuse Kurset er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri af Videncenter.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Et bedre hjem gennem energirenovering
Advertisements

Energy Day Hans Peter Slente 22.nov. 12 Eksport af energiløsninger Hans Peter Slente Branchedirektør DI Energibranchen.
VE-anlæg Introduktion.
Installationer Introduktion.
Helhedsløsninger eller Integrerede energispareløsninger
19.01Energivejleder – klimaskærm
Energioptimering af boliger
Videncenter for energibesparelser i bygninger skaber viden om konkrete og praktiske muligheder for at reducere energiforbruget i bygninger. Besparelsesmuligheder.
Baggrund – Hvorfor spare på energien – og hvorfor vedvarende energi
Sådan energitjekkes installationerne
Vedvarende energi og energioptimering – muligheder og udfordringer? Marts 2013.
Klimaskærm Introduktion.
Velkommen til kursus i energioptimering af bygninger
MULIGHEDER FOR ENERGIEFFEKTIVISERING I BYGNINGER BYGGERIET PÅ DEN ENERGIPOLITISKE DAGSORDEN ENERGIKONFERENCE I LANDSTINGSSALEN PÅ CHRISTIANSBORG ONSDAG.
Udlejningsejendommenes Energiforbrug Mandag d. 9. november 2009 Hvordan kan installationerne gøres mere energivenlige ? v/Flemming Schrøder.
AffaldVarme Århus Teknik og Miljø Århus Kommune Grøn Energi set fra en kommunal forsyningsvirksomhed.
5 gode råd, når man skal skifte opvarmningssystem 5 gode råd – – Lars Kristensen.
Energioptimering af bygninger Bilag. Energioptimering af bygninger 2010 Omsætning mellem energienheder Eks: 1 MJ = 0,278 kWh 1 liter fyringsolie.
Om økonomi i renoveringer. Hvad koster det at gøre noget ? Hvad koster det IKKE at gøre noget ? Hvem er vinderne? Hvem er taberne? Morten Hajn Nordjylland.
Energioptimering af boliger 5. Energipotentiale – lokalisér besparelserne – varmetab i bygningerne De huse, der renoveres i dag skal konkurrere med bygningen,
Energirigtig bygningsrenovering - Elselskabernes indsats Ingeniørforeningen 20. marts 2007 Konsulent Ulrich Bang.
ENERGIRENOVERING – VEJEN TIL BÆREDYGTIGHED OG VÆRDISKABELSE I BYGGERIET VEDVARENDE ENERGIMESSE 2.JUNI 2016 I BJERRINGBRO IDRÆTSPARK SENIORFORSKER OLE MICHAEL.
Energilandskabet ændres, så hvornår skal vi spare på energien? Energilandskabet ændres, så hvornår skal vi spare på energien? Stine Leth Rasmussen.
Energioptimering af boliger 06 og 08_Energiløsninger.
MiljøForum Fyn 2007 Klima, energi og miljø Anne Grete Holmsgaard.
Klima og miljø fremtidssikring Klima og miljøstrategi Energi og miljøkonsulenten, Udviklings og bygge afdelingen Jane G. Hansen (JHA), cand. Polyt i Energiteknik,
Solceller Barrierer og æstetik Et indlæg af: Iben Østergaard, Senior konsulent Peter Svendsen, Konsulent Teknologisk Institut Vallensbæk
Vand på Island Et undervisningsforløb om vand og om hvordan vand udnyttes som resurse på Island. Ikke alle siderne er helt udviklet men kan bruges alene.
© Ministeriet for Børn og Undervisning, Januar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan.
Hvilken udgift skal ikke være indeholdt i investeringsomkostningerne Projekteringsomkostninger f.eks. Udarbejdelse af projekt Byggepladsomkostninger f.eks.
© Ministeriet for Børn og Undervisning, marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan.
Salg og marketing ved iværksætteri AMU-kursus © Undervisningsministeriet. Marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for Handel,
Energioptimering af bygninger Finansiering – Salg af energibesparelser.
Lærervejledning varme. Hvor taber en bygning varme? Ledning gennem bygningskonstruktioner. Afhængig af U værdi. Strålings-tab. Flader mod verdensrummet.
Velkommen til BR-10 spillet Bygningsreglementet © Undervisningsministeriet. Marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg.
BARRIERER OG MULIGHEDER FOR ENERGIEFFEKTIVISERING I BYGGERIET ENERGIRIGTIGE BOLIGER – FRA AMBITION TIL FORRETNING HOS DE PRIVATE UDLEJERE FÆLLESSALEN PÅ.
Bygningsfysik - varme © Ministeriet for Børn og Undervisning, Januar 2013, revideret i februar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget.
Bygningsfysik - fugt © Ministeriet for Børn og Undervisning, Januar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri.
Energioptimering af boliger
Velkommen til energikonference
Janus Hendrichsen Energitjenesten København
Vejledning: selvbetjeningssystem
Fotosyntese Fokus på energi
Janus Hendrichsen Energitjenesten København
VIRKSOMHEDSPRÆSENTATION SUSTAINSOLUTIONS
Varmeteori.
Boligforeningsprojekt
Generel deklaration 2016 Firma logo
Klima.
Noter til Klimatologi otto.
4. Indsamling og behandling af oplysninger
Lærevejledning - damptryk
Noter til Klimatologi otto.
VVS-møde 2012 Aftræk Efter GR-A skal HMN som myndighed forhåndsgodkende vandret aftræk i kæde-, række- og dobbelthuse. Tidligere brug og placering.
2. Metode – indhold i kompendium
PROCESSEN FOR OPFØRELSE AF ET LAVENERGIHUS
Disse tre tegninger bruges som udgangspunkt for gennemgangen af kapitel 9. Kursisterne bedes byde ind med hvor og hvordan, der isoleres, placeres dampspærre.
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem?
Bygningsreglement 2015 BR15 Ikrafttræden 1. januar 2016 – Overgangsperiode til 1. juli 2016 Væsentligste ændringer for opvarmede bygninger.
BR10 – BR15 Energi kapitlet © Undervisningsministeriet. Januar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde.
Bæredygtighed og smarte løsninger Himmerland & SBI
Helhedsløsninger eller Integrerede energispareløsninger
Om energiomdannelser, energikilder og energibehov
Generel deklaration 2015 Firma logo
Global opvarmning – hvad rager det os ?.
Ida Gå-hjem-møde: Branchen har brug for reelle energiberegninger
Opsætning og fugning og af fliser m. epoxyholdige produkter
Fugtsikring af kældre © Undervisningsministeriet. November Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde.
Noter til Klimatologi otto.
Begreber, der anvendes i forbindelse med miljøvurdering
Præsentationens transcript:

Energioptimering af boliger med udgangspunkt i enfamiliehuse Kurset er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri af Videncenter for energibesparelser i bygninger. Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri

Energioptimering af boliger Kursusmateriale © Undervisningsministeriet. Januar Rev Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med seniorkonsulent, teknikumingeniør Iben Østergaard, Videncenter for energibesparelser i bygninger. Materialet kan frit kopieres med angivelse af kilde. Materialet kan frit viderebearbejdes med angivelse af følgende tekst: ”Dette materiale indeholder en bearbejdning af Energioptimering af boliger, Januar 2010 udviklet for Undervisningsministeriet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Iben Østergaard. Opdateret januar 2011.

Energioptimering af boliger Videncentret er sparringspartneren for de professionelle aktører, brugere og bygningsejere Gratis og uvildig telefontjeneste, der kan svare dig på alt om energibesparelser i bygninger Udvikler konkrete løsninger sammen med en gruppe der repræsenterer dig Klik på og bliv klogere eller ring på for direkte sparringwww.byggeriogenergi.dk Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Energioptimering af boliger Materialet består af: I alt 14 afsnit med hver: Forklarende kapitler til håndværkerne (word- filer) Tilsvarende power points præsentationer Opgaver Tilsvarende løsninger

Energioptimering af boliger Program 1. Dag Præsentation Baggrund Hvad er energi Hvor meget energi bruger kunden Lokaliser energibesparelserne Energiløsninger Hvordan energirenoveres korrekt – Isolering – Dampspærre – Fugt – Mm.

Energioptimering af boliger Program 2. dag: Varmeinstallationer – vedvarende energi – Oliekedler, varmepumpeanlæg. Solvarmeanlæg m.m. Helhedsløsninger – tagrenovering - facaderenovering – Renovering af diverse tagtyper – helhedstankegang, finansiering m.m. Der indgår en række opgaver i undervisningsforløbet. Opgaverne løses i grupper og fremlægges i plenum.

Energioptimering af boliger 1. Baggrund – hvorfor energibesparelser

Energioptimering af boliger Hvorfor spare på energien CO2 – drivhuseffekt - Klima Forsyningssikkerhed Økonomi Bedre huse – indeklima m.m. Vurdér hvordan I skal vægte det hos kunden

Energioptimering af boliger Regeringsgrundlaget 2007 Energiforbrug reduceres med 25% til 2025 Bygninger er et af hovedindsatsområder VE skal øges fra nu 15 % til 30 % i 2030 Energibesparelser på 1,5 % frem til 2020 Befolkningen vil gerne Det er jer – håndværkerne - der skal gennemføre det

Energioptimering af boliger Potentialet - mulighederne 40% af energien bruges i bygninger Der er 23 % besparelser v. moderat renovering af klimaskærm Gennemføres opgaverne sammen med øvrig renovering er tilbagebetalingstiden kort Renovering af varmeanlæg og tekniske installationer giver rigtig gode energibesparelser

Energioptimering af boliger Energiforbrug til bygningsdrift

Energioptimering af boliger Hvorfor klimaforandringer? Fossile brændsler udleder CO 2 ved afbrænding CO 2 lægger sig som en dyne i atmosfæren Drivhusgasser tillader solens kortbølgede stråling at passere, mens langbølget varmestråling holdes inde

Energioptimering af boliger

Hvorfor CO2-udslip fra fossile brændsler Planter skabes v. fotosyntesen: 6 CO H2O + lysenergi = C6H12 + 6O2 + 6 h2O Kultveilte og vand bliver under påvirkning af sollys til glukose, ilt og vand.

Energioptimering af boliger CO₂-kredsløb

Energioptimering af boliger Forbrænding: Olie: CH2 + O2 = CO2 + H2O + varme Gas: CH4 + O2 = CO2 + H2O + varme

Energioptimering af boliger Hvor meget CO 2 Naturgas: 0,205 kg CO2 pr. kWh Fyringsolie: 0,265 kg CO2 pr. kWh Fuelolie: 0,281 kg CO2 pr. kWh Fjernvarme: 0,130 kg CO2 pr. kWh Elektricitet: 0,547 kg CO2 pr. kWh Tal for fjernvarme og el er gennemsnitstal for Danmark

Energioptimering af boliger Hvad kan vi gøre? Spare på energien Bruge vedvarende energi

Energioptimering af boliger Energibesparelser når kunden alligevel skal renovere dele af huset Kun få efterspørger opgaver, der udelukkende har det formål at spare på husets energiforbrug. Mange efterspørger at få gjort tingene ”energirigtigt”, når de nu alligevel skal i gang med at renovere huset. UDNYT DET !

Energioptimering af boliger Slut på 1. kapitel