En skabelon for erhvervsfolk (du kan bruge denne PPT og tilpasse den efter dine egne behov) Dato, forfatter, emne/tema mv. "Østersøregionens udfordringer.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
15 OKTOBER 2012 RETHINK BUSINESS 1 Projekt "Rethink business" handler om at styrke din virksomheds forretning. Det kan være i forhold til indkøb af materialer,
Advertisements

Bredbånd i Nordjylland Udviklingen i landet bag motorvejen Vesthimmerland.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Naturgeografi Jordens og livets udvikling samt menneskets tilpasning set i et geologisk og aktuelt samfundsmæssigt perspektiv Altså handler geografi om.
Katastrofen – årsager og konsekvenser
”Spis mindre kød. Produktion af kød er en af de landbrugsvarer, der udleder mest CO2. Oksekød mest, dernæst svinekød og så fjerkræ”. Kilde:
Udlægning af en ny cache
Klik på Aktivér redigering i meddelelseslinjen, Hvis videoerne i kurset ikke afspilles, skal du måske hente QuickTime eller blot skifte til PowerPoint.
Kilde: nwf Dette power point kan fint supplere læsningen af side i elevbogens kapitel 2: Fra miljøsynder til eftertragtet råstof Undervejs.
Fremtidens klimaudfordringer –er jorden ved at smelte
Menneskeskabte klimaændringer og ekstremer Ole B. Christensen DMI
Ændringer i vejr og klima
Vind og vejr - klima Klimaet er et gennemsnit af temperatur, vind og nedbør målt over 30 år.
26.3 Variable omkostninger
ENSO – El Niño-Southern Oscillation
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.
1 Drivhuseffekten Lys kan opfattes som bølger
Energi 4 Klimaændringer Naturlige variationer Menneskets bidrag
Klimaændringer – kort version
Klimaændringer og udledning af drivhusgasser
’Klar til brug’ dilemmaøvelse Skybrud Kraftig regn [indsæt organisation] [indsæt dato]
Hvorfor og hvordan ændrer klimaet sig?
Arbejdsmetode SWOT-analyse på eksisterende set-up Andres erfaringer med enstrenget erhvervsfremme- system VISION Version 1 Hvilke krav stiller visionens.
Risikovurdering på klimaområdet
Kap. 7. Tidejord. Torge Kap og (S. Abbas Khan)
registrere dig som bruger på Når du vil i gang med dit eTwinningprojekt i din børnehave skal du først.
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem? Klimaforandringerne EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009.
Väder- och Klimatförändringar
Fremtidige tiltag til reduktion af DHG fra landbruget Ulla Blatt Bendtsen, Funktionsleder, Miljøstyrelsen Klimaændringer og CO2-målenes betydning for fremtidens.
Afgørende videnskabelige beviser EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaforandringerne.
Udledninger og råderum
Samfundsmæssige betydning af klimaændringer indenfor landbruget Brian H. Jacobsen, FOI, KU (KVL)
1.3 Virksomhedens interessenter
1 Danmarks Miljøundersøgelser – Afdeling for Terrestrisk Økologi EU’s Jordkvalitetsdirektiv- Plantekongres januar 2005 Herning EU’s Jordkvalitetsdirektiv.
Overblik Hvorfor er vi nu sikre på at –Klimaforandringerne er menneskeskabte –Klimaforandringerne fortsætter –Forskellige detaljer om fremtidens klima.
DJF Anvendelighed af udvasknings- modeller i forhold til kvælstofbalancer Uffe Jørgensen & Peter Sørensen Danmarks JordbrugsForskning Afdeling for Jordbrugsproduktion.
Globale temperaturændringer
TATIONpRÆSEN AARHUS UNIVERSITET NY ØKONOMIMODEL Overordnet beskrivelse af formål og proces, marts
19.1 Virksomhedens miljøinteressenter
En Bæredygtighed Fremtid mobiltelefonen
NY ORGANISATIONSSTRATEGI Generalforsamling 23. marts.
KAN ØGET INDSIGT I ENHEDSPRISER KVALIFICICERE ØKONOMISTYRINGEN PÅ SYGEHUSNE ?
GeoIntro – Jordens klima Earth rise… Mads Faurschou Knudsen Institut for Geoscience Aarhus University October 5, 2015.
26. November Anvendelse af PCB kortlægningen i praksis Præsentation af fingerprint analyse og vurdering af primær kilder Majbrith Langeland, Teknisk.
Optakt 20 minutter Program Optakt 20 minutter Dilemma #1 40 minutter Pause 10 minutter Dilemma #2 40 minutter Evaluering 10 minutter.
Ådalens Skolens innovative legeplads – og LAR projekt Indskolingen.
Power up Your PowerPoint Udarbejdet af Irene Krainer Larsen Irla.
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 2. JUNI 2016 AARHUS UNIVERSITET AU FÆLLES BESLUTNINGSMODEL - FOR PROJEKTER DER KAN INVOLVERE AU IT VEDTAGET.
Klimaændringer – af Otto Leholt – Jan 2007 Klimaændringer Naturlige og menneskeskabte Præsentationen kan ses på
En skabelon for byplanlæggere (du kan bruge denne PPT og tilpasse den efter dine egne behov) Dato, forfatter, emne/tema mv. "Østersøregionens udfordringer.
Klimatologi (2/3) Vejledning til klimaklassifikation og klimaanalyse opgaven mv ligger på
En skabelon for beslutningstagere (du kan bruge denne PPT og tilpasse den efter dine egne behov) Dato, forfatter, emne/tema mv. "Østersøregionens udfordringer.
Hvad er benchmarking Benchmarking betegner et forbillede, som udgør udgangspunktet for bedømmelsen af en præstation i en eller anden henseende. Benchmarking.
Naturlige og menneskeskabte
Effektive veje til drivhusgasreduktion i landbruget
28.3 Omsætning og kapacitetsomkostninger
Ved Arnfred Bjerg og Søren Knudsen
Energierhvervsanalyse
Global opvarmning Noter.
Effektive veje til drivhusgasreduktion i landbruget
Vejr, vind og luft.. Hvordan opstår vejret? Hvor kommer vinden fra?
Jeopardy om verdensmålene
Jeopardy om verdensmålene
Klimaforandringer naturlige og menneskeskabte.
Jeopardy om verdensmålene
Jeopardy om verdensmålene
Egentlige punktkilder vil sjældent kunne opstå under selve udsprøjtningen. I en række situationer vil der dog kunne ske transport af pesticid, som vil.
Miljøvurdering Life Cycle Assessment – LCA Gennemførelse af en LCA
Grøntråd 13. maj 2019 Måling: Klimaskift rangerer som klodens største trussel Når temperaturerne stiger cirka en grad, vil dyrelivet bevæge sig 100 kilometer.
Værktøj 10: Forandringer og stress - Ledelsen
Præsentationens transcript:

En skabelon for erhvervsfolk (du kan bruge denne PPT og tilpasse den efter dine egne behov) Dato, forfatter, emne/tema mv. "Østersøregionens udfordringer og muligheder for lokal og regional udvikling skabt af klimaændringerne" PLADS TIL DIT EGET LOGO!

2 Opbygning 1a.Hvad er klimaændringer? 1b.Hvad er klimamodeller? 1c.Hvad er klimascenarier? 2.Klimascenarier for specifikke områder 3.Ændringer i klimaet 4.Hvilke konsekvenser og foranstaltninger medfører det i din region? 5.Organisering af workshop til identificering af "Udfordringer og Muligheder" 6.Opbygning af klima-SWOT 7.Et eksempel på en klima-SWOT Link til toolkit

3 Hvad er klimaændringer? „(…) en ændring i klimaet, der direkte eller indirekte kan tilskrives menneskelig aktivitet, som ændrer den globale atmosfæres sammensætning, og som ud over den naturlige klimavariation observeres over sammenlignelige tidsperioder." (De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer) Kilde: IPCC Fourth Assessment Report, Climate Change, 2007 Atmosfæriske koncentrationer af CO 2 gennem de sidste år (stort felt) og siden 1750 (lille felt).

4  Klimamodeller bruges til at beregne fremtidens klima og udarbejde klimascenarier.  Disse modeller er tredimensionelle gengivelser af atmosfæren, landområder, have, søer og is. Hvad er klimamodeller? Klik for at få yderligere information )

 Klimascenarier præsenterer information om, hvordan klimaet muligvis kan udvikle sig over en bestemt periode i fremtiden.  De udarbejdes af de statslige myndigheder, som beskæftiger sig med meteorologi eller klimaspørgsmål, og/eller af forskningsinstitutter med hjælp fra globale klimamodeller.  Beregningerne er baseret på antagelser om fremtidige ændringer i atmosfæren.  Resultaterne, der er baseret på beregninger med klimamodeller, kaldes klimascenarier. 5 Hvad er klimascenarier? Klik for at få yderligere information

6 Klik for at få yderligere information Ændringer i gennemsnitstemperaturen for sammenlignet med gennemsnittet for [°C]. Vinter (øverst til venstre), forår (øverst til højre), sommer (nederst til venstre) og efterår (nederst til højre). Eksempel på et klimascenarie for Østersøregionen

7 Klimascenarier for specifikke områder  I klimamodeller opdeles atmosfæren i et gittermønster parallelt med jordens overflade og lodret op i luften.  For ethvert felt i gitteret beregnes udviklingen i forskellige meteorologiske, hydrologiske og klimatologiske parametre over tid.  Regionale klimamodeller bruges til at udarbejde regionale klimascenarier.  Der udarbejdes regionale modeller over mindre områder af jorden, f.eks. Europa, med gitterfelter på km. Klik relaterede-til-klimaændringer/fremtidens-klima for at få yderligere information

8 Ændringer i klimaet ParameterVirkninger TemperaturF.eks. tørke, øget fordampning NedbørF.eks. øget antal oversvømmelser og kraftig nedbør om vinteren, mindre nedbør og mere tørke om sommeren, men uregelmæssige kraftige skybrud SnedækkeF.eks. afgrødeproduktionstab pga. streng kulde, nedsat vandmængde om foråret Klik for at få yderligere information

Hvilke konsekvenser og foranstaltninger medfører det i din region?  Hvilke konsekvenser har det for naturlige og menneskeskabte systemer?  Eventuelt konsekvens A …, konsekvens B … og konsekvens C … i din region  Hvilke foranstaltninger kan iværksættes som modtræk til klimaændringerne?  Afbødning: Undgå drivhusgasser og forebyg omkostningstunge tilpasningsforanstaltninger i din region  Tilpasning: Foranstaltninger til modvirkning af klimaændringernes virkninger i din region  Hvilke strategier er der for afbødning af og tilpasning til udfordringer skabt af klimaændringer?  Strategi A … i din region  Foranstaltning A …, foranstaltning B … og foranstaltning C … i din region 9 Klik klimaændringernes-virkninger for at få yderligere information

10 Organisering af workshop til identificering af "Udfordringer og Muligheder" Klik muligheder-for-erhvervslivet for at få yderligere information Formål: At involvere virksomheder og erhvervsfremmende organisationer i regionen i diskussioner og beslutninger om afbødning og tilpasning. Idé: At tilbyde information om klimaændringer og skabe nye forretningsideer, som understøtter afbødning af & tilpasning til klimaændringer. Resultat: Information om de vigtigste udfordringer og muligheder, som klimaændringerne skaber for det lokale erhvervsliv.

11 Opbygning af klima-SWOT  Identificér produktets/produkternes livscyklusfaser  Identificér konsekvens A, B, C,... afhængigt af produktets livscyklusfaser  Vurdér konsekvenserne:  Benyt SWOT-analyseværktøjet i toolkittet Klik udarbejdes-en-klima-swot for at få yderligere information Virkning AVirkning C

12 Et eksempel på en klima-SWOT Dette produkt har en række vigtige klimarelaterede styrker og muligheder inden for produktion og transport af råvarer. Også inden for genbrug og affaldshåndtering bemærker man markante styrker. Nogle mindre svagheder er forbundet med genbrug og affaldshåndtering. Endvidere kan man se nogle betydelige trusler under produktion af råvarer. Klik swot/identifikation-af-klimavirkninger for at få yderligere information

13

14 Link til toolkit og en række eksempler, der kan integreres i din PPT: