Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Afgørende videnskabelige beviser EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaforandringerne.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Afgørende videnskabelige beviser EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaforandringerne."— Præsentationens transcript:

1 Afgørende videnskabelige beviser EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaforandringerne

2 ”Klima" er en betegnelse for de langsigtede atmosfæriske forhold. ”Vejret” varierer fra dag til dag. Klimaændringer er et naturligt fænomen. Efter den seneste istid (for 11.500 år siden) var de globale gennemsnitstemperaturer 5°C lavere end nu. I øjeblikket sker temperaturstigningerne med et hidtil ukendt tempo. Videnskabsfolkene mener, at det skyldes menneskelige aktiviteter.

3 Fakta om klimaforandringerne Gennemsnitstemperaturerne i Europa er steget med 1°C siden 1850. Stiger de yderligere 1,2°C, kan det medføre uoprettelige, omfattende og muligvis katastrofale forandringer.

4 Fakta om klimaforandringerne Ekstreme vejrhændelser som storme, oversvømmelser, tørke og hedebølger forekommer hyppigere og bliver mere voldsomme. 90% af de naturkatastrofer, vi har set i Europa siden 1980, skyldes vejr- og klimaforhold.

5 Fakta om klimaforandringerne Europas gletsjere er kun en tredjedel i størrelse i forhold til 1850 – og udviklingen accelererer i tempo. Isen på polerne smelter, og vandstanden i havene stiger dobbelt så hurtigt som for 50 år siden. Millioner af mennesker rundt om på kloden risikerer at opleve vandmangel, hungersnød og fattigdom.

6

7 Source: http://maps.grida.no/go/graphic/satellite-observations-in-arctic-sea-ice-1979-and-2003 Hugo Ahlenius, UNEP/GRID-Arendal

8 Hvorfor sker det? Mennesker udleder større mængder af ”drivhusgas” i atmosfæren. Atmosfæren virker som et drivhus. Naturlige drivhusgasser hjælper med at holde på varmen. Uden dem ville temperaturerne ligge 30°C lavere. Udledningen af menneskeskabte drivhusgasser er steget med 70% siden 1970, og der tilbageholdes mere varme.

9

10 Drivhusgasser Kuldioxid (CO 2 )- forbrænding af kul, olie og gas til energiproduktion, transport og opvarmning. Kvælstofoxid (N 2 O)- lossepladser, landbrug og kvæg. Metan (CH 4 ) Hydrofluorcarboner (HFC) Perfluorcarboner (PFC)- køleskabe, aircondition anlæg og sko. Svovlhexafluorid (SF 6 )

11 Hvordan ved vi, at det er rigtigt? Den førende videnskabelige organisation på klimaområdet er FN’s mellemstatslige klimapanel (IPCC). –Samler forskningsresultater fra 2.500 eksperter på verdensplan. –Den fjerde vurderingsrapport (AR4) udkom i november 2007. –AR4 præsenterer resultaterne af 6 års forskning og analysearbejde. –Konservativ og seriøs videnskabelig tilgang til udarbejdelse af konklusioner. –Vinder af Nobels fredspris 2007.

12 Konklusionerne fra den fjerde vurderingsrapport Afgørende beviser på, at den globale opvarmning skyldes menneskelige aktiviteter. Hvis temperaturerne stiger med mere end 2°C, kan virkningerne slå igennem hurtigt og uopretteligt. Vi kan stadig nå at bremse udviklingen eller tilpasse os til klimaændringerne. Mange gavnlige teknologier er taget i anvendelse og er økonomisk rentable i brug. … men det er nødvendigt at handle hurtigt, nu!

13 Hvad gør regeringerne? Regeringerne samarbejder inden for rammerne af FN’s Rammekonvention om Klimaændringer. Den gældende aftale Kyoto-protokollen definerer bindende emissionsmål for de industrialiserede lande. Der forhandles i øjeblikket om en ny, opfølgende aftale, som skal indgås i København i december 2009.

14 Den Europæiske Union er pioner i kampen mod klimaforandringerne EU-landene har defineret 2020 mål for at: –nedbringe emissionerne med 20% (eller 30% i tilfælde af en global aftale), –øge energieffektiviteten med 20%, –skaffe 20% af energiforbruget fra vedvarende energikilder. EU presser på for at få en ny og ambitiøs global aftale om at reducere emissionerne.

15 Hvad kan du gøre? Vores daglige vaner og adfærdsmønstre spiller en stor rolle i kampen mod klimaændringerne. Derfor skal du –genbruge, –spare på det varme vand ved at tage brusebad og ikke karbad (energiforbruget er kun en fjerdedel), –plante et træ i din skole, din have eller i området, hvor du bor.

16

17 Hvad kan du gøre? Bruge offentlige transportmidler, cykle eller gå. Lad bilen stå. Undgå at lade elektriske apparater stå på standby – sluk på "on/off" knappen på apparatet. Tage mobilopladeren ud af stikket, når du ikke oplader telefonen.

18 www.climatechange.eu.com


Download ppt "Afgørende videnskabelige beviser EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaforandringerne."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google