H.C.Andersen: Tepotten Biografisk læsning. Det genetiske spor  Skrevet på rejse til spanien 1862  ‘At rejse er at leve’  Oprindeligt tænkt som en del.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
"Ting er ikke altid det, de synes at være."
Advertisements

Tema: Forestillinger om kærlighed
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
God Jul ? Du behøver ikke at vente til Jul….
Struktur: ”Quiz og byt”
Repræsentantskabsmøde 2013 Stig Langvad, formand for DH.
Coaching - det handler om at stille de rigtige spørgsmål…
Med dejlige varme farver
Livets tog.
Året var 1987, i en lille by med navn Sussex, blev et lille hus totalt til intetgjort. Alt blev kastet ud, inkluderet en lille brun bamse... Den blev.
Kinesisk visdom er ikke at foragte!
Livets Ord Livets Ord Maj 2012 Maj 2012 « Ild er jeg kommet for at kaste på jorden, og hvor ville jeg ønske, at den allerede havde fænget ! » ( Luk 12,
Engelbert H – og den sidste chance
Livets Ord December 2009 “Således skal jeres lys skinne for mennesker, så de ser jeres gode gerninger og priser jeres fader, som er i himlene ” (Mt 5,16)
Gamle liv – de nye alderdomsskildringer Bliv inspireret i temaet på.
En fejl af stor betydning...
Naja Marie Aidt Bavian.
Folkeskolens afgangsprøve
Læs med blyant Sæt streg under de vigtigste
November 2014 Livets Ord "Hos dig er livets kilde" (Salme 36, 10)
En hest, der kan flyve. Ure, der smelter, og mærkelige væsener, som ligner noget fra en drøm. De surrealistiske kunstnere malede det, de fandt i deres.
Den anerkendende interviewform
Struer Kommunes Skolebiblioteker
DIT LIV Tænd for lyden og læn dig tilbage -.
Dolken Tove Ditlevsen, 1963.
Styr på begreberne EUX - REBSLAGERVEJ.
ROMANTIKKEN Eksistentialismen.
Ordet er dit. Selv om man egentlig ikke er spor blind kan man godt være temmelig ordblind.
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær.“
ved læsevejleder Dorthe Clausen
Reading to learn Grantræet af H. C. Andersen
LANDSBYHAVEN OG KORNING SKOLE
Litterære tilgange og metoder
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær”
En fejl af stor betydning...
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
Adam Oehlenschläger ( ).
FORFATTER Tove kom til verden d. 14. december 1917, men hun sagde hele sin levetid at hun var født i Hun var gift fire gange. Tove døde d. 7 marts.
SKRIVEFAGET Modul 2: Tekstsammenhæng Lektion 2: Afsnit.
Liturgiens evangelium. En god gudstjeneste er som et H.C. Andersens eventyr tematisk - genkendelig - overraskende.
Historiekonkurrencen 2015/16 Mennesket, der skabte Historie En konkurrence for alle danske gymnasieelever.
KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? - En præsentation om gambling og ludomani Selvmord Arbejdsløshed Skilsmisse Løgn Sygdom Kriminalitet.
Børn og sociale medier Hvordan bruger eleverne fra Skelgårdsskolen de sociale medier ?
Landbruget for godt 100 år siden. Landbruget krævede meget arbejdskraft. De fleste maskiner, vi kender fra landbruget i dag, var endnu ikke opfundet.
‘Alt, hvad I har gjort mod en af disse mine mindste brødre, det har I gjort mod mig’ (Matt 25,40). Livets Ord April 2016.
Hvordan skal vi leve som kristne i hverdagen
Prædiken Ånd og kød.
Livets Ord August 2017.
DIT LIV Tænd for lyden og læn dig tilbage -.
En fejl af stor betydning...
Lige før lukketid Victor, Sarah & Line.
O, store Gud, når jeg med undren skuer naturens rigdom,
Smidstrup prisen 2003 Brian Bust
472 – Jeg skabte den første dag 1, S1
BalCon’s koncept Projekt DanseDrømme.
Det første lys er Ordet Det første lys er Ordet, talt af Gud,
Livets Ord Februar 2018.
“Herre, din højre hånd er mægtig i styrke” (2. Mosebog 15, 6)
Det første lys er Ordet Det første lys er Ordet, talt af Gud,
Hjerte, løft din glædes vinger!
PRØVEN I SKRIFTLIG TYSK
- og hvordan du undgår dem…
Hvem er du? Når alle er klar: Tryk på den karakter, du har valgt.
DET SMUKKE VED LITTERATUREN
BAGGRUND FOR DEN INTERAKTIVE ASSISTENT
Den religiøse dimension
Livets Ord August 2019.
Mening og lykke Overfladisk lykke.
Præsentationens transcript:

H.C.Andersen: Tepotten Biografisk læsning

Det genetiske spor  Skrevet på rejse til spanien 1862  ‘At rejse er at leve’  Oprindeligt tænkt som en del af en rejsebog – men blev udgivet som selvstændigt eventyr  Skrevet på rejse til spanien 1862  ‘At rejse er at leve’  Oprindeligt tænkt som en del af en rejsebog – men blev udgivet som selvstændigt eventyr

Det genetiske spor – uddrag fra rejsebogen (spanien)  I vor fonda var der også spor af gammel herlighed, våben over porten, stensokler i den engang med et mægtigt springvand pyntede gård, nu sprang her ikke en dråbe, marmorkummen var fyldt med jord og forvandlet til et blomsterbed. Underlige frugtlignende ildrøde blomster groede her, de så ud som spansk peber, men var endnu mere glødende. (…)  Her i Toledo i fondaens lille gård, hvor det gamle springvand var blevet urtepotte, lå skrimmel og skrammel, stumper og skår, der lå skåret af en gammel tepotte med indskrift, kinesisk var det ikke, men heller ikke maurisk! Så havde det været en bid for museet, nu gav den ideen til et eventyr.  I vor fonda var der også spor af gammel herlighed, våben over porten, stensokler i den engang med et mægtigt springvand pyntede gård, nu sprang her ikke en dråbe, marmorkummen var fyldt med jord og forvandlet til et blomsterbed. Underlige frugtlignende ildrøde blomster groede her, de så ud som spansk peber, men var endnu mere glødende. (…)  Her i Toledo i fondaens lille gård, hvor det gamle springvand var blevet urtepotte, lå skrimmel og skrammel, stumper og skår, der lå skåret af en gammel tepotte med indskrift, kinesisk var det ikke, men heller ikke maurisk! Så havde det været en bid for museet, nu gav den ideen til et eventyr.

Det genetiskespor - genre  Tingseventyr  Variant af eventyr som HCA ofte har brugt  Fx Hyrdinden & Skorstensgfejeren eller Grantræet  Tingseventyr  Variant af eventyr som HCA ofte har brugt  Fx Hyrdinden & Skorstensgfejeren eller Grantræet

Det genetiskespor - genre  Tingseventyr  Dannelseshistorie  Find dig selv – din plads i tilværelsen – og udfyld den!  Romantikkens grundtanke: At der er en (guddommelig plan / ideverden) bag alt. Også tepottens/protagonistens skæbne  Tingseventyr  Dannelseshistorie  Find dig selv – din plads i tilværelsen – og udfyld den!  Romantikkens grundtanke: At der er en (guddommelig plan / ideverden) bag alt. Også tepottens/protagonistens skæbne

Det portrætterende spor  Gennemløber faser i HCA’s liv  Første fase: Den unge Andersen, der er bevidst om sit talent, der åndeligt hæver ham over det borgerskab, han så gerne vil omgås  Samtidig er han smertelig bevidst om sine dannelsesmæssige og materielle mangler (fattig opvækst) = Tepottens knækkede låg  Gennemløber faser i HCA’s liv  Første fase: Den unge Andersen, der er bevidst om sit talent, der åndeligt hæver ham over det borgerskab, han så gerne vil omgås  Samtidig er han smertelig bevidst om sine dannelsesmæssige og materielle mangler (fattig opvækst) = Tepottens knækkede låg

Det portrætterende spor – Søgen efter fællesskabet  Gennemløber faser i HCA’s liv  Tepotten ser sig selv som den fornemste ting på bordet  Den kan omskabe det smagløse vand til en kunstgenstand > Digteren kan med andre ord skabe noget, som de andre higer efter og ikke kan gøre ham efter.  Han rammes af janteloven (typisk dansk?)  De andre på bordet gennemskuer ham, ser hans mangler og ler tilmed, da han slås i stykker.  Gennemløber faser i HCA’s liv  Tepotten ser sig selv som den fornemste ting på bordet  Den kan omskabe det smagløse vand til en kunstgenstand > Digteren kan med andre ord skabe noget, som de andre higer efter og ikke kan gøre ham efter.  Han rammes af janteloven (typisk dansk?)  De andre på bordet gennemskuer ham, ser hans mangler og ler tilmed, da han slås i stykker.

Det portrætterende spor – Søgen efter fællesskabet  Gennemløber faser i HCA’s liv  Anden fase - Den fineste, men kejtede hånd, taber tepotten.  Læst biografisk lykkes det ikke HCA at blive en del af det fællesskab, han søger.  Han kan ikke vinde den fine hånd, dvs. en af de mange kvinder han forelskede sig ugengældt i, og han bliver udstødt af det fine selskab.  Latent homoseksualitet?  Gennemløber faser i HCA’s liv  Anden fase - Den fineste, men kejtede hånd, taber tepotten.  Læst biografisk lykkes det ikke HCA at blive en del af det fællesskab, han søger.  Han kan ikke vinde den fine hånd, dvs. en af de mange kvinder han forelskede sig ugengældt i, og han bliver udstødt af det fine selskab.  Latent homoseksualitet?

Det portrætterende spor  Gennemløber faser i HCA’s liv  Tredje fase: Man slog mig midt over; det gjorde voldsomt ondt; men blomsten kom i en bedre potte  Digteren der skuer tilbage på sit liv  Erkendelse af aldrig at være blevet en del af fællesskabet – men til gengæld lever et rigt indre liv (i erindringen)  Prisen for at skabe ægte kunst er høj (Vand>te // digteren > sprog og ord > kunst)  Gennemløber faser i HCA’s liv  Tredje fase: Man slog mig midt over; det gjorde voldsomt ondt; men blomsten kom i en bedre potte  Digteren der skuer tilbage på sit liv  Erkendelse af aldrig at være blevet en del af fællesskabet – men til gengæld lever et rigt indre liv (i erindringen)  Prisen for at skabe ægte kunst er høj (Vand>te // digteren > sprog og ord > kunst)

Tepotten – Tekstens fokus?  Skabelsen af kunst?  Prisen, en kunstner betaler for at skabe det originale kunstværk, er det at stå uden for livet og længselsfuldt betragte det  Sammenhængen mellem HCA’s liv og værk er tydelig når vi læser teksten med de biografiske briller.  Skabelsen af kunst?  Prisen, en kunstner betaler for at skabe det originale kunstværk, er det at stå uden for livet og længselsfuldt betragte det  Sammenhængen mellem HCA’s liv og værk er tydelig når vi læser teksten med de biografiske briller.