Den første udvidelse: bi-familiens styrke? fodertilstand? plads?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hej. Jeg hedder Ronja, og jeg har fået en gynge i julegave.
Advertisements

At Dividere.
Livet i bistadet.
Placering og Indretning af Bigården
”Biernes verden” fra Wandas have.
At Dividere Decimaltal.
Honninghøsten.
Honninghøsten.
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Registrering og geokodning af bigårde i Danmark
Forskellige traditioner
Vejret Vandet i luften.
BUREAU FOR MARKEDSANALYSER Din genvej til viden, indsigt & overblik Man får et hurtigt overblik ved at kigge på farverne. De grønne farver viser, at her.
En opskrift Den dag jeg byggede en kage. Af ren og skær kedsomhed kiggede jeg på bogreolen og fandt en gammel støvet bog, jeg ikke kunne huske at have.
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Vi har købt en lille bjerghytte på fjellet, og tænkte på om du ville tage familien med eller nogle venner og komme en tur i julen for en lille julegløg.
Ellen Ariel Community Reference Laboratory for Fish Diseases, Fish Disease Section Danmarks Fødevare og Veterinærforskning Koi Herpesvirus Først i oktober.
Sådan starter den nye sæson !!
”Skodjobs og gode gys!” - Unges forhold til risiko i arbejdslivet Ph.d. Mette Lykke Nielsen
Kender du det? Hvordan kommer jeg i gang med at skrive?
Knudsgaard – lav selv dine trækul Maj 2007 Mikkel & Ole
SSID årskonference 2008 Gør storrummet til en succes… 23. april 2008 Ole Nielsen COWI A/S.
RUL Grønlænderrulninger. Næsten alle kajakroere ønsker at beherske et rul, men det er ikke alle det lykkes for. Et tilbagevendende problem er ”hoftevrikket”.
Nordfyns Biavlerforening Livet i bistadet. Nordfyns Biavlerforening.
Vælg layout 1. Højre-klik uden for dit slide 2. Vælg et passende layout fra “drop ned” menuen Godt at vide om antidepressiva Medicinen begynder at virke.
Biavlerens redskaber Stadetyper Opstabling Trugstade.
Dansk Biavl Leverandør af bestøvning
Tornado.
Skadetærskler for bladrandbiller i ærter
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Bestøvning af frøafgrøder som hvidkløver Annie Enkegaard & Per Kryger.
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
4. November 2015 Migrænikerforbundet1 af 18 Børnemigræne Migrænikerforbundet.
Repetition fra 3.aften Mælkebøtterne blomstrer og den 1. udvidelse Påsætning af flere magasiner En dronning bliver til.
Repetition fra 2.aften Redskaber & bigårdens indretning Forårets første besøg i bigården.
Honninghøsten. Hvornår tager man honning fra? Når tavlen er 2/3 forseglet … Og/eller ved ’sjaske’-test … Og/eller ’tændstik’-testen…
Varroabekæmpelse. Hvad er varroa? Parasit der lever af biernes blod Overfører virus Formerer sig i yngelcellerne Der ses kun hunmider på bierne.
Årets gang i bigården Juni Biavleren Tilsæt evt. 2. magasinkasse (2. el. 3. kasse ved opstabling). Regelmæssig droneyngel-fratagning. Se efter dronningeceller.
Gejsere Et geotermisk fænomen. Gejsere En gejser eller springkilde er en speciel form for varm kilde, som periodisk kommer i udbrud og sender en søjle.
Velkommen til kursus ’Biavl for Begyndere’.
SKØJTELØBER LAVET AF: BENDIXEN & WORUP. UDSEENDE Har 6 ben og 4 veludviklede vinger Har 6 ben og 4 veludviklede vinger 8-10 mm stor 8-10 mm stor.
Når du ved bare at træne vandhane nogle få gange i Odense, kunne begynde at lukke vandhanen som de 5 mio andre danskere… så kan du også træne de andre.
Årets gang i bigården Månedens arbejde Januar februar marts1. eftersyn april2. eftersyn maj3. eftersyn juniUgentligt tilsyn juliUgentligt tilsyn augustHøst.
Varroabekæmpelse. Myresyre Kræmerplade Nassenheider- fordamper Nassenheider evaporator Fri myresyre.
Stadetyper Trugstade Opstabling. Trugstade Fordele Køn at se på Kan bygge selv Let at udvide Kan selv reparere Plads til en ekstra familie om vinteren.
Thomas Feveile, hospicechef siden 2007 Sankt Lukas Hospice, Hellerup
min sommerferie på malorca
De første opgaver om foråret
Fodring til vinter + Varroa bekæmpelsen
Honninghøsten Ventilatorbier blæser lys ud
Familien vokser stærkt når forårs-trækket sætter ind!
Forskellige traditioner
Aflægger En dronning bliver til.
Varroabekæmpelse Den sikre strategi i ny revideret udgave 2016.
Årets gang i bigården Månedens arbejde
2 sp.s. barbecuekrydderi el. lign.
Vi har købt en lille bjerghytte på fjellet, og tænkte på om du ville tage familien med eller nogle venner og komme en tur i julen for en lille julegløg.
Reservefamilier. Dronningeavl
Linedanser Per Krøis Kjærsgaard
Forsøg til Håndværk og Design
Andre trafikanter.
ÅRETS GANG På minkfarmen.
Stråle-Simon og jagten på de sure kræftceller
Etablering af vinterleje
ÅRETS GANG På minkfarmen.
ÅRETS GANG På minkfarmen.
Linedanser Per Krøis Kjærsgaard
Den glade skole på bjerget.
”Unge Matematiksvage Mønsterbrydere”
ÅRSPLAN Susanne Sørensen Grønbækvej 1 Mejsling 7100 vejle
Hvem er du? Når alle er klar: Tryk på den karakter, du har valgt.
Præsentationens transcript:

Den første udvidelse: bi-familiens styrke? fodertilstand? plads?

Mælkebøtterne blomstrer Tiden er inde til den første udvidelse af bistadet – familien vokser og der skal være plads nok …

Den første reelle inspektion af bierne: Vi skal vurdere bifamiliens tilstand: Har de spredt sig over det hele på tavlerne? Er der mange bier – eller kun nogle få? Husk vinterbierne dør ca. den 1.maj Er der æg og larver? Hvis ja - så er der en dronning i arbejde Hvis nej – kan dronning være død! Sulter de? Har de spist af foderdejen? Er der mere i fodertavlerne? Skal der flyttes fodertavler frem til yngellejet? Hvordan ser dronetavlen ud? Bygger bierne på tavlen – lægges der æg? Skal der skæres noget af det forseglede fra? (Luft temperaturen er nu oppe på grader)

Er der æg og larver?

Så er der en Dronning!

Hvorfor er det vigtigt at der er en æglæggende Dronning?

Arbejdsbi’s Livscyklu s (Efter 21 dages udvikling i cellen) Først fra den 21.dag er de trækbier i cirka 1 – 3 uger dag rengøring dag fodersaftkirtlerne vokser dag Ammebi + passe dronning dag byggebi + modtage nektar og pollen og lave honning + vagtbier

Hvad betyder det hvis Dronningen er væk? (p.g.a. sværmning eller dødsfald) 05.juni Sværmer 11.juni Dronning ’kryber’ Flyver ud til parring 21.juni Dronning i æglægning

05.juni Sværmer 11.juni Dronning ’kryber’ Flyver ud til parring 21.juni Dronning i æglægning 12.juli Yngel kryber 01.August (cirka) Trækbier Hvad betyder det hvis Dronningen er væk? (p.g.a. sværmning eller dødsfald)

Der er æg og larver Men er der nok plads? Det er nu Dronningen begynder virkelig at lægge mange æg! (Måske helt op til 2500 – 3000 pr dag) Det er nu der skal udvides!!! Ellers risikerer man at hun går i stå med æglægning eller sværmer væk = Dronning

Hvordan man giver mere plads Der sættes et ekstra magasin ovenpå vinterlejet: varmen stiger opad og det gør dronningen også tavlerne i det nederste magasin udskiftes løbende Yngeltavler Dronetavle Fodertavler Vinterleje

Nyt magasin

Vinterleje Nyt magasin

Vinterleje Nyt magasin

Vinterleje Nyt magasin

Vinterleje Nyt magasin

Vinterleje Nyt magasin

Vinterleje Kunsttavler Fodertavler Dronetavle Yngeltavler Nyt magasin

Vinterleje Kunsttavler Fodertavler Dronetavle Yngeltavler Nyt magasin

Der er æg og larver = Dronning Er der nok foder? Måske skal man flytte en fodertavle frem Måske give et par liter 60% sukkeropløsning (2 dele vand/3 dele sukker) Eller et par liter Invertsukker (flydende Apifonda) Men pas på røveri!!! Flyvehullet indsnævres til et par cm.

Hvis familien er svag og har mistet sin Dronning... En sund lille familie som er blevet Dronningeløse kan forenes med en anden stærk familie der har en dronning ved brug af: ’Avispapirsmetoden’ Hvis man er i tvivl? Vent til næste gang hvor det er blevet lidt varmere. På det tidspunkt kan man kigge lidt forsigtigt i yngellejet for at se om der er æg/larver = der er en dronning. Den stærke familie med en dronning

Hvis familien er svag men stadig har en Dronning... En stærk og en svag familie – begge med en dronning kan hjælpe hinanden hvis man bruger et såkaldt Dronning-gitter Den svage familie får varme Bier fra den stærke familie kan hjælpe med fodring Den stærke familie med en dronning avispapir