Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Andre trafikanter.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Andre trafikanter."— Præsentationens transcript:

1 Andre trafikanter

2 Andre trafikanter Når du møder andre
I færdselsloven står, at alle trafikanter skal være hensynsfulde overfor hinanden. Det betyder blandt andet, at du skal køre forsigtigt, når du - møder andre trafikanter - kører forbi andre trafikanter - overhaler andre trafikanter

3 Andre trafikanter Når du møder andre
Når du møder, kører forbi eller overhaler andre, skal du: 1. kunne se, hvad der er svært for andre. 2. vide, hvordan du kan reagere sikkert. 3. kende de færdselstavler, som du skal respektere.

4 Andre trafikanter Når du møder andre
Læg mærke til tavlerne Tavlerne giver dig vigtig information om forholdene i trafikken længere fremme. Fx at der er vejarbejde, eller at vejen bliver smallere. Du skal holde øje med tavlerne, for de viser dig, hvad du skal gøre, fx om det er dig eller de andre, der skal holde tilbage. Overvej: Find andre tavler og afmærkninger. Hvad skal du gøre, når du møder dem?

5 Andre trafikanter Når du møder andre
Når du skal forbi Er der parkerede biler, containere eller andre forhindringer i din side af vejen, skal du holde tilbage, indtil du kan køre udenom, uden at der opstår en farlig situation. Det kan ske, at du bliver nødt til at køre helt over i modsatte side af vejen for at komme forbi. Det må du godt, når der er fri bane. Du skal køre tilbage i højre side igen så hurtigt som muligt.

6 Andre trafikanter Når du møder andre Fodgængere på vejen

7 Andre trafikanter Når du møder andre Parkerede biler

8 Andre trafikanter Når du møder andre Parkerede biler

9 Andre trafikanter Når du møder andre Vejindsnævring

10 Andre trafikanter Når du møder andre Vejindsnævring

11 Andre trafikanter Når du møder andre Vejarbejde

12 Andre trafikanter Når du møder andre
Forhindring i modsatte side Når indsnævringen er i den modsatte side af vejen, skal de modkørende holde tilbage for dig. Det kan du se på tavlerne på billedet: ”Indsnævret vej i venstre side” og af vigepligtstavlen ”Modkørende færdsel skal holde tilbage”. Men kør aldrig hurtigere end, at du kan nå at stoppe op, hvis de andre ikke overholder deres vigepligt.

13 Andre trafikanter Når du møder andre Farligt sving

14 Andre trafikanter Når du møder andre Flere sving

15 Andre trafikanter Når du møder andre
Pas på lastbiler og busser Lastbiler og busser har brug for ekstra meget plads til at svinge på. Hvis vejen er smal og svinget skarpt, vil de næsten altid komme over i modsatte side af vejen. Så kør med lav hastighed ind i svinget, så har du tid til at reagere, hvis du møder store køretøjer.

16 Andre trafikanter Når du møder andre
Forbi ulykke Hvis du kommer til et ulykkessted, skal du køre langsomt forbi eller vende om. Der kan være sårede. Politi og redningsfolk skal kunne passe deres arbejde uden at blive forstyrret. Giv plads for udrykningskøretøjer. Træk til højre, eller stop helt op. Lad være med at køre ud i et kryds, hvis et udrykningskøretøj nærmer sig.

17 Andre trafikanter Når du møder andre
Du kommer kørende her med 30 km/t. Hvad gør du? Ja / Nej Jeg sætter farten ned. (JA) Det er forbudt for mig at fortsætte. (NEJ) Jeg sætter farten op. (NEJ) Jeg fortsætter, når de modkørende biler er kørt forbi. (JA)

18 Andre trafikanter Når du møder andre Skolepatrulje

19 Andre trafikanter Når du møder andre Fodgængerfelt

20 Andre trafikanter Når du møder andre Børn

21 Andre trafikanter Når du møder andre Parkerede biler

22 Andre trafikanter Når du møder andre Ældre

23 Andre trafikanter Når du møder andre Heste

24 Andre trafikanter Når du møder andre Buspassagerer på cykelstien

25 Andre trafikanter Når du møder andre Buspassagerer på helle

26 Andre trafikanter Når du møder andre Buspassagerer på fortov/i rabat

27 Andre trafikanter Når du møder andre Når der ikke er en cykelsti

28 Andre trafikanter Når du møder andre
Du kommer kørende her. Hvad gør du? Ja / Nej Jeg sætter farten op og kører uden om bussen. (NEJ) Jeg sætter farten ned og venter, til bussen er kørt. (JA) Jeg dytter for at få bussen til at vente med at køre, til jeg er kommet forbi. (NEJ)

29 Andre trafikanter Overhaling
Hvis du skal overhale nogen, der kører langsomt, skal du som hovedregel køre venstre om, så de er på din højre side. Du skal først køre forbi, når du har sikret dig, at der er fri bane. Du må kun køre højre om, hvis der er god plads til det, og du ikke er til gene for den, du overhaler.

30 Andre trafikanter Overhaling
Hvis du kører bag en cyklist eller en anden knallert, som giver tegn til et venstresving, må du gerne køre højre om, hvis der er plads til det.

31 Andre trafikanter Overhaling
Du må gerne overhale højre om, hvis du fx kører forbi en kø af biler op mod et kryds.

32 Andre trafikanter Overhaling
Denne tavle betyder, at man ikke må overhale, men den gælder kun for biler og andre større køretøjer. Du må gerne overhale fx en bil, der kører langsomt. En bil må også gerne overhale dig.

33 Andre trafikanter Overhaling
Før du overhaler, skal du kunne svare ja til disse spørgsmål: 1. Har du sikret dig, at der ikke er uoverskuelige sving, bakker, kryds mv. foran eller bag dig? 2. Er de biler, der kommer forfra og bagfra, så langt væk, at du kan nå at overhale? 3. Kører den, du vil overhale, tilpas langsomt til, at du kan overhale sikkert? 4. Er der plads nok til at komme forbi uden at køre for tæt på? 5. Kan du afbryde overhalingen, hvis det bliver nødvendigt?

34 Andre trafikanter Overhaling
Cyklisten kører meget langsommere end dig. Du kører 30 km/t og vil gerne udenom. Hvad gør du? Ja / Nej Jeg skynder mig at overhale cyklisten inden svinget. (NEJ) Jeg sætter farten lidt ned. (JA) Jeg venter med at overhale cyklisten til efter svinget. (JA)

35 Andre trafikanter Overhaling
Vær tålmodig Det kan være svært at køre lang tid bag ved nogen, der kører langsommere end dig. Hvis du bliver for utålmodig, kan du let komme til at foretage en hasarderet overhaling. Det kan blive farligt. Så vær tålmodig og vent med at overhale, til du kan gøre det sikkert. Overvej: Hvad kan der ske, hvis du tager chancen og laver en hasarderet overhaling?

36 Andre trafikanter Overhaling
Du skal fortsætte ligeud. Traktoren med anhænger kører meget langsommere end 30 km/t. Hvad gør du? Ja / Nej Jeg blinker til venstre for at vise de andre, at jeg gerne vil overhale. (NEJ) Jeg kører udenom og satser på, at der er plads. (NEJ) Jeg bliver tålmodigt bagved, indtil der er fri bane både bagude og forude. (JA) Jeg dytter, så han kører ind til siden og lader mig komme forbi. (NEJ)


Download ppt "Andre trafikanter."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google