Skabelsesberetningen – forstået ud fra Bibelens teologiske ramme Louis Nielsen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Marmorkirken Symboler II
Advertisements

Løgnen er en åndsmagt Joh 8,42-51  Indledning. Løgnen i vores tid.  Sammenhængen med dagens andre bibellæsninger.
”Religion er opium til folket”
En menighed, der søger enhed
Introduktion til Kongen og hans Rige
I begyndelsen skabte Gud himmelen og jorden
Kapitel 1, 6 dage: 1. nat – dag 2. vand – hvælvning 3. landjord og planter 4. sol – måne – stjerner 5. dyr 6. mennesker + hviledagen Kapitel 2&3, ikke.
744_Kron ham til harpers klang 1, S1 Kron ham til harpers klang, det ofrede Guds lam! Hør Himlens frelste skarers sang, hvor de lovpriser ham! Min sjæl,
Nikodemus´ hjørne 1. maj Joh 3:1-8 Der var et menneske, en af farisæerne, ved navn Nikodemus, medlem af jødernes råd. Han kom til Jesus om natten.
Den vidunderlige Gud Lektion 1: Den vidunderlige treenige Gud Lektion 2: Fællesskabet med den vidunderlige Gud.
Jobbet og Gud. Således blev himlen og jorden og hele himlens hær fuldendt. På den syvende dag var Gud færdig med det arbejde, han havde udført, og på.
Den lamme mand ved Bethesdas dam. Derefter var det en af jødernes fester, og Jesus drog op til Jerusalem. Ved Fåreporten i Jerusalem er der en dam, som.
Kan en kærlig Gud dømme mennesker? Gud er kærlighed. Det står selv i Bibelen. Han elsker hele verden, altså alle mennesker. Hvorfor i al verden har han.
To argumenter for Gud v. Peder Jørgensen. Indledning: Spørgsmål: Har videnskaben ikke modbevist en skabende Gud som Bibelen omtaler? Siden vore fædre.
At fyldes af Helligånden. Ap.G. 2,1-13 Nicolaifællesskabet d. 21/
I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Gud er ”Alfa og Omega, begyndelsen og enden.” Åb 21,6 Han har altid været og vil altid være: ”Jeg lever i evighedernes.
. Med kærlige hænder, Jesus mig rører Mel.: Timon Müller 2013 Tekst: Line Nielsen 2013 Over Joh 13,1-17.
Nu vil vi sjunge og være glad 1, S1 Nu vil vi sjunge og være glad i Jesu Kristi navn! Guds Søn er født i Betlehems stad, os alle til glæde og gavn.
Livets Ord Januar 2016 Kommentar af Fabio Ciardi (OMI)
482 – Guds kirkes kraft og udspring 1, S1 Guds kirkes kraft og udspring er Herren Jesus Krist. Vi er hans nye skabning ved vand og ordets kraft, for han.
Søndag, den 26.april 2009 Apostolsk Kirke i Århus Et fornyet fællesskab.
1. Mos 1:1-2 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Jorden var dengang tomhed og øde, der var mørke over urdybet, og Guds ånd svævede over vandene.
Johs. Evangeliets formål Søndag d. 3. april 2016.
Livets fyrste dræbte I… Ap.G. 3,12-26 Nicolaifællesskabet d. 2/
232_Gud, efter dig jeg længes 1, S1 Gud, efter dig jeg længes, når jeg af synden trænges, til dig står al min lid; jeg på dit ord, o Fader, på nåden mig.
Hvad i alverden er jeg her for? Det målrettede liv – 1. del.
371 – Vælg i dag 1, S1 Vælg i dag, hvem du vil tjene, Kristus eller mørkets drot! Vælg i dag, om du vil værne alt, hvad der er sandt og godt!
Skabelsesberetningen – forstået ud fra den moderne videnskabelige ramme Niels Pauli Nónstein.
Pinsedagen kom!. Pinsedagen kom! Ap.G. 2,1-4 Da pinsedagen kom, var de alle forsamlet. Og med ét kom der fra himlen en lyd som af et kraftigt vindstød,
Kristen identitet i arbejdslivet
S1.
Gud er lys, og der er intet mørke i ham 1. Joh. 1.5
Kristus i os – Hvad betyder det?
Hvem har magten: Kristus, kejseren eller Konsumerismen?
010_Oh store Gud vi love dig 1, S1
202 – Kron ham til harpers klang 1, S1
Herre vi ønsker selv om vi er unge,
219 – Nu bede vi den Helligånd 1, S1
067 – Hvad mener i om Kristus 1, S1
Halleluja dødens magt er brugt 1, S1
Lys i verden Hånden på hjertet (3).
Gud, du mig ser Mel.: Timon Müller Tekst: Line Nielsen
Fader, Søn og Helligånd 1, S1
Fra din himmel Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen.
Min kære fader i himlen Mel.: Timon Müller Tekst: Line Nielsen
Født af vand, født af Ånd Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen
273_Kærlighed, som ej har lige 1, S1
Mini konfirmander Skabelsen.
Åndens Frugter – Åndens Gerninger Gal.5v22
PÅSKE-SALME-SANG.
Hvem er Jesus og hvad har han gjort
Livets Ord “Tag med sagtmodighed imod det ord, som er indplantet i jer, og som kan frelse jeres sjæle” September 2018.
Tros-lounge KIRKE FOR KONFIRMANDER.
Når sol går ned Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen.
Jesus han mellem syndere
302 – I blev skabt som mand og kvinde 1, S1
322 – I et spejl – som i en gåde 1, S1
Fødselsdagssangen Jesu fred, den allerbedste gave 4 vers Dog er det normalt til mindre børn kun at synge første vers.
Op dog, Sion, ser du ej sejrens palmestrø’de vej
Han vil ud og møde sin Gud
Hab.2.1-2: v1 Jeg vil stå på min post, jeg vil stille mig på vagt og spejde for at se, hvad han vil sige til mig, hvad jeg får som svar på min klage. v2.
Hab.2.1-2: v1 Jeg vil stå på min post, jeg vil stille mig på vagt og spejde for at se, hvad han vil sige til mig, hvad jeg får som svar på min klage. v2.
422 – Kærlighed helt uden lige 1, S1
En livsstil som en bedre ven
Glæd dig, du jord, lad mørket fly, thi lyset blandt os bor!
397 – Forunderlig er nådens Gud 1, S1
UDRUSTET TIL EVENTYR.
384 - Lev for Jesus! Det er livet 1, S1
394 – Min hånd jeg rækker mod dig, Gud 1, S1
Bevidsthed Naturens trappestige
Præsentationens transcript:

Skabelsesberetningen – forstået ud fra Bibelens teologiske ramme Louis Nielsen

Om at begynde det rigtige sted Begynder man med spørgsmålet om Gud skabte verden på seks dage, så begynder man et forkert sted, for det er ikke Bibelens fokus. 1.Begynd med Jesus – Han var i begyndelsen hos Gud. Alt blev til ved ham og uden ham blev intet til af det, som er. I ham var liv, og livet var menneskers lys. Han var i verden, og verden er blevet til ved ham og verden kendte ham ikke. Joh 1:1-11 – Han er den usynlige Guds billede, al skabnings førstefødte. I ham blev alting skabt i himlene og på jorden… Ved ham og til ham er alting skabt. Han er forud for alt, og alt består ved ham. Kol 1:15-17 – Sin Søn, ved hvem han også har skabt verden. Heb 1:2

Formaninger 1.Vores indstilling: – Vi må have troen som udgangspunkt, for kun ved den fatter vi (Heb 11:3) – Vi må ikke glemme, at skabelsen udfolder Guds herlighed (skønhed) (2Mos 33:19; Es 6:3) – Vi bør nærme os den med en tilbedende og lovsyngende ånd (Salme 19; 104) – Med hensyn til vor skepsis må vi ikke overse, at vi af natur har en ånd, som ikke bøjer sig for Guds visdom. (1.Kor 18-22; 2:1-16)

Den Danske Salmebog nr. 16 Men er det ej en skændig ting, den største part så blind omkring i denne verden vanker! Din skabning ser man daglig på, dog ser man, som man ikke så, og går i andre tanker. Ild, vand, luft, sand, sol og stjerne, hver en kerne, hver en dråbe, Herrens herlighed udråbe.

1. Mosebog kap. 1 1.Forskellen mellem 1Mos.kapitel 1 og 2 – Kapitel 1 er en generel fremstilling af universets skabelse kulminerende med menneskets skabelse. – Kapitel 2 er en enhed for sig selv, om mennesket. 2.Spørgsmålet: – Er universet skabt på bogstavelig talt seks dage? – dvs. en øjeblikkelig handling. – eller over milliarder af år? – dvs. en styret intelligent proces. – Gud kan! - Men gjorde han det? – Gør det ikke til en prøve i rettroenhed!

Hvordan forstå skabelsesberetningen? 1.Det vigtige vi skal fastholde: – Det er vigtigt at fastholde, at beretningen om menneskets skabelse i vers 26 ff. bliver forstået historisk. – Manden og kvinden, som skabtes i kapitel 1, er Adam og Eva, som er beskrevet i kapitel 2. 2.Harmonisering mellem 1.Mosebog 1. og moderne videnskab – Anbefaling: ”Seven Days That Divide the World” af John Lennox (Saxo.dk, pris 136kr.).

1. Mosebog kap. 2: Fokus for kapitel 2, De første mennesker – Til hvad og for hvad skabte Gud mennesket. – Guds navn i kapitel 2 er"Gud Herren" - ”Herren” er Guds personlige navn (Jahve) 2.Mennesket: – Mennesket i relation til Gud, Guds livsånde i mennesket. Kongeværdighed – I relation til dets omgivelser – Menneskets stilling – som andre dyr, dog helt unik – Menneskets nydelse, opgave – Medskabning

1. Mosebog kap. 2: Omgivelserne: også frelseshistoriske symboler – Skønhed og fred: Haven, Floderne, Dyrene (Joh.Åb 21; Es 11:6-9; 65:25) – Træerne: Kundskab om godt og ondt, Livets træ – Mødestedet med Gud - Han vandrer i haven, (Tabernakel, Tempel, Paradis) – Fællesskab vertikalt og horisontalt Gud – eget treenige fællesskab Adam og Eva. Kærlighed, ægteskab, nydelse Forbillede (Typologi): Kristus og Menigheden (Ef.5; Joh.Åb 19:7-9; 21:9)

Konsekvenser 1.Konsekvenser af vores livssyn – Eksistentielle – Etiske – Eskatalogiske (endetidslære) 2.Hvem er det nu vi er? – Kongeværdighed – Evige formål med vores eksistens