Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Censormøde i Odense tirsdag den 29

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Censormøde i Odense tirsdag den 29"— Præsentationens transcript:

1 Censormøde i Odense tirsdag den 29
  Censormøde i Odense tirsdag den 29. april Tema for mødet: Praktik - et nyt prøvefag i læreruddannelsen

2 Program for faggruppemøde i Praktik i læreruddannelsen
Velkomst og præsentation  Præsentation af praktik-faget i.h.t.: Bekendtgørelsen for læreruddannelsen. Læreruddannelsesbekendtgørelsen (BEK nr 231 af 08/03/2013) Gældende klik her Viden- og færdighedsmål i relation til kompetencemål At være censor ved læreruddannelsen i.h.t. prøvebekendtgørelsen. Eksamensbekendtgørelsen (BEK nr 1519 af 16/12/2013) klik her  Gruppesnak vedr. erfaringer fra afholdte praktikprøver Opsamling på gruppesnakken Indsamling af honnorar- og rejseskemaer

3 Praktik et nyt fag i læreruddannelsen
Hvad siger bekendtgørelsen: § 4 (3) Praktik svarende til 30 ECTS point § 11 Stk. 1. Praktikken har, ligesom fagene og professionsbachelorprojektet, til formål at skabe kobling mellem teori og praksis med henblik på, at den studerende erhverver teoretisk funderede praktiske færdigheder i at forberede, gennemføre og evaluere undervisningsforløb. Stk. 2. Den studerende skal have praktik i de valgte undervisningsfag.

4 Praktikskoler og uddannelsesplan
§ 13. Stk 1. Professionshøjskolen godkender de praktikskoler, der indgår i praktiksamarbejdet, på grundlag af kvalitetskrav, som professionshøjskolen har udarbejdet. Stk. 2. Praktikskolen udarbejder en uddannelsesplan for praktikken i overensstemmelse med kompetencebeskrivelsen for den pågældende praktikperiode. Professionshøjskolen skal godkende uddannelsesplanen.

5 Tre prøver i praktik En med intern bedømmelse og to med ekstern bedømmelse
§ 19. Hvert af niveauerne I, II og III i praktikken afsluttes med en prøve bedømt med en karakter efter 7- trins-skalaen. Stk. 2. To af prøverne er eksterne prøver og bedømmes af en praktiklærer, en underviser udpeget af professionshøjskolen og en ekstern censor. Stk. 3. En af prøverne er intern og bedømmes af en praktiklærer og en underviser udpeget af professionshøjskolen. Stk. 4. Prøverne finder sted på praktikskolerne eller på uddannelsesinstitutionen.

6 Kompetencemål for praktik
Der er tre kompetenceområder: didaktik, klasseledelse og relationsarbejde Foruden kompetencemål er der et videns- og et færdighedsmål (= læringsmål) for hvert kompetencemål Til hvert af kompetenceområderne er der tre praktikniveauer i forhold til videns- og færdighedsmålene

7 Kompetenceområde 1: Didaktik omhandler målsætning, planlægning, gennemførelse, evaluering og udvikling af undervisning Kompetencemål: Den studerende kan i samarbejde med kolleger begrundet målsætte, planlægge, gennemføre, evaluere og udvikle undervisning. Kompetenceområde 2: Klasseledelse omhandler organisering og udvikling af elevernes faglige og sociale læringsmiljø. Kompetencemål: Den studerende kan lede undervisning samt etablere og udvikle klare og positive rammer for elevernes læring, og klassens sociale fællesskab. Kompetenceområde 3: Relationsarbejde omhandler kontakt og relationer til elever, kolleger, forældre og skolens ressourcepersoner. Kompetencemål: Den studerende kan i samarbejde med kolleger, ressourcepersoner og forældre begrundet målsætte, planlægge, gennenføre, evaluere og udvikle undervisning.

8 At være censor Censorerne skal ifølge eksamensbekendtgørelsen: BEK nr. 714 af 27/06/2012, § 29: påse, at uddannelsernes prøver er i overensstemmelse med de må og øvrige krav, som er fastsat i bekendtgørelser eller i henhold til bekendtgørelser, medvirke til og påse, at prøverne gennemføres i overensstemmelse med gældende regler, og medvirke til og påse, at eksaminanderne får en ensartet og retfærdig behandling, og at deres præstationer får en pålidelig bedømmelse, der er i overensstemmelse med reglerne om karaktergivning og øvrige regler for uddannelsen. Stk. 2. Censor og eksaminator skal gøre notater om præstationen og karakterfastsættelsen til personligt brug ved udarbejdelse af en udtalelse i en eventuel klagesag. Notaterne skal opbevares i et år. Stk. 3. Censorernes virksomhed er omfattet af forvaltningslovens bestemmelser om inhabilitet og tavshedspligt.

9 Bedømmelse Ved prøverne bedømmes, i hvilken grad kompetencemålene er opfyldt (jf. BEK nr. 231 af 08/03/2013, § 21). I vurderingen af, i hvilken grad den studerende har opfyldt kompetencemålene, indgår, at den studerende (ibid. Stk.2). kan redegøre for kendt viden, færdigheder og grundlæggende processer, kan fremstille sammenhænge og analysere kendte situationer og problemstillinger gennem anvendelse af tilegnet viden og færdigheder og på den baggrund handle i pædagogisk praksis og kan reflektere over og vurdere nye situationer og problemstillinger, som kræver selvstændige vurderinger og alternative måder at handle på i pædagogisk praksis.

10 Prøven Mundtlige prøver er som udgangspunkt offentlige. Uddannelsesinstitutionen kan dog fravige bestemmelsen, når der foreligger særlige omstændigheder for eksempel, hvis hensynet til eksaminanden taler herfor. Ved en prøve, hvor eksaminanden prøves på grundlag af et gruppefremstillet produkt, må de øvrige medlemmer af gruppen ikke være til stede i prøvelokalet, før de selv har været til prøve i faget eller fagområdet (jf. BEK nr. 714 § 12). Lyd- eller billedoptagelser af en prøve er ikke tilladt, med mindre optagelserne indgår som en del af prøveforløbet. Optagelserne foretages da af uddannelsesinstitutionen.

11 Votering og karaktergivning
Bedømmelsen af præstationer og standpunkter skal ske på grundlag af de faglige krav, der er opstillet for det pågældende fag eller flerfaglige forløb (absolut karaktergivning) Kun eksaminator(erne) og censor(erne) kan være til stede under voteringen ved mundtlige prøver. Dog må kommende eksaminatorer overvære en votering Flere læreruddannelsesinstitutioner anbefaler, at man beder eksaminanden tage om at tage alt med ud af prøvelokalet, da der har været eksempler på, at eksaminanden lydoptager voteringen, hvilket ikke er tilladt. Der må ikke tilstræbes nogen bestemt fordeling af karaktererne (relativ karaktergivning). Censorformandskabet anbefaler, at resultatet af bedømmelsen af den enkelte eksaminand ved mundtlige prøver meddeles eksaminanden umiddelbart efter hver eksamination, og at det sker ved, at eksaminanden kaldes ind i prøvelokalet og her får meddelt karakteren med en kort begrundelse.  Når der foretages en helhedsvurdering af præstationer, der omfatter flere elementer - fx en mundtlig prøve med udgangspunkt i et skriftligt oplæg eller en skriftlig opgave, der indgår i bedømmelsen - må eksaminanden ikke oplyses om særskilte bedømmelser af enkeltelementer i prøven. Der gives alene en kort begrundelse

12 Censorberetning En beskikket censor skal ved prøveterminens afslutning afgive en beretning om prøveforløbet til institutionen og censorformandskabet Censorberetningen udfyldes direkte på hjemmesiden: , hvor censor logger ind med sin personlige kode. Spørgsmålene i beretningen besluttes hvert år af censorformandskabet, således at de kan danne grundlag for formandskabets årlige beretning til Uddannelses- og Forskningsministeriet. Censorerne opfordres til at udfylde skemaet så omhyggeligt som muligt, som en besvarelse af eller redegørelse for de forhold, som nævnes i skemaets enkelte rubrikker.

13 Erfaringsudveksling Gruppedannelser med mindst én der har erfaring fra en praktikeksamen Drøftelse af dilemmaer og problemstillinger Opsamling på gruppesnak

14 Indsamling af honnorar- og rejseskemaer
Der udbetales honorar til de eksterne censorer for deltagelse For ’eksterne’ censorer refunderes rejseudgifter efter gældende regler For kørsel i egen bil er det lav km-takst, men færgebilletter til bil og broafgift dækkes ikke. ’UC-ansatte’ censorer søger rejsegodtgørelse ved eget ansættelsessted

15 Honorar- og rejseskemaet sende til:
Mai-Britt Herløv Petersen Teglholm Tværvej 3 st.th. 2450 København SV. mail:


Download ppt "Censormøde i Odense tirsdag den 29"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google