Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Last Planner System V/Erik Jung

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Last Planner System V/Erik Jung"— Præsentationens transcript:

1 Last Planner System V/Erik Jung- 14-12-2015
LPS- Trimmet byggeri Last Planner System V/Erik Jung

2 Introduktion Last Planner System™ er et værktøj i Lean Construction udviklet specielt til byggeriet og med hensyn til byggeriets særlige forhold. Formålet med Last Planner System er at skabe bedre forudsigelighed og pålidelige tidsplaner, der holder i praksis. Midlet er inddragelse af de personer, der faktisk udfører arbejdet. Resultatet er bedre kommunikation, overblik og flow, hvilket igen medfører bedre overholdelse af tid, bedre økonomi, bedre sikkerhed og større arbejdsglæde for alle parter.

3 De 3 tidsplaner Procesplanen, periodeplanen og ugeplanen.
Procesplanen er den indledende planlægning af hele forløbet. Periodeplanen er fremsynet og har fokus på at fjerne forhindringer for produktionen. Ugeplanen er detailplanlægningen mellem sjakkene på byggepladsen.

4 Procesplanlægning Procesplanen har til formål at fastlægge den ideelle byggeproces med hensyn til rækkefølge og tidsforbrug inden for de rammer, der er givet af hoved-tidsplanen. Procesplanen er dermed aftalen mellem fagentreprenørerne om den bedste måde at gennemføre byggeriet på. Ved selve procesplanlægningsmødet skriver hvert fag sine aktiviteter i projektet på selvklæbende sedler. Herefter sætter fagene sedlerne op på væggen (på et stort stykke papir) i den rækkefølge de mener at aktiviteterne skal udføres. Undervejs snakker man sammen om rækkefølgen og placeringen af sedlerne.

5 Procesplanlægning

6 Hvordan? Procesplanlægningen kan eksempelvis gennemføres over to gange, hvor man hver gang bruger 2-3 timer. 1-2 uger senere mødes fagene igen for at færdiggøre planen. I mellemtiden har man vurderet, hvor lang tid hver aktivitet tager. Dette er påført sedlerne eller planen er tastet ind i eksempelvis MS Project eller Vico office med varigheder. Procesplanen er færdig, når der er enighed om planen, og at de givne tidsfrister kan overholdes. Herefter sætter fagene sedlerne op på væggen (på et stort stykke papir) i den rækkefølge de mener at aktiviteterne skal udføres. Undervejs snakker man sammen om rækkefølgen og placeringen af sedlerne. Man må kun placere sine egne sedler, og det er ikke tilladt at flytte de andre fags sedler. Mener man, at der er sedler, der skal flyttes, tager man fat i det pågældende fag og aftaler det. Procesplanlægningen er færdig, når alle sedler er placeret, og der er enighed om, at det er efter den plan arbejdet bør udføres. 1-2 uger senere mødes fagene igen for at færdiggøre planen. I mellemtiden har man vurderet, hvor lang tid hver aktivitet tager. Dette er påført sedlerne eller planen er tastet ind i eksempelvis MS Project med varigheder. Øvelsen er nu at vurdere, om det er muligt at gennemføre den aftalte plan inden for de angivne deadlines/milepæle. Hvis det ikke er muligt, diskuterer fagene, hvordan planen kan forbedres – eksempelvis ved at ændre på bemandingen eller lægge flere af aktiviteterne parallelt. Procesplanen er færdig, når der er enighed om planen, og at de givne tidsfrister kan overholdes.

7 Periodeplanen I periodeplanen ser man hver uge typisk 6 uger frem i tidsplanen. Man laver en lille forhindringsanalyse på hver af de kommende aktiviteter. 2 formål: at styre logistikken, det vil sige at sikre, at arbejdet kan udføres, når det skal udføres, samt eventuelt at nedbryde procesplanens aktiviteter til mere konkrete arbejdsopgaver. Periodeplanen er dermed aftalen mellem fagentreprenørerne om at sikre sunde aktiviteter.

8 Forhindringsanalyse

9 Vigtigt! Erfaring fra praksis viser igen og igen, at det er periodeplanlægningen, der har svigtet, når man ikke har opnået det fulde udbytte af Trimmet Byggeri. Derfor må det stærkt anbefales, at sætte særlig fokus på denne del af planlægningen.

10 Ugeplanen Den udarbejdes rullende en gang om ugen af sjakbajserne i fællesskab og den ser på de kommende fem arbejdsdage. I ugeplanen må der kun indgå sunde aktiviteter. (Træk fra periodeplanen) Ugeplanen bliver hermed sjakkenes aftale om, hvad vi vil gøre. Planen er altid meget enkel, og den laves i hånden og kopieres inden man slutter mødet, der typisk ikke må tage mere end en halv time, når man er kørt ind.

11 PPU (procent planlagt udført)
PPU er et meget simpelt, men effektivt mål. Det udtrykker, hvor mange af de aktiviteter, der blev aftalt i sidste uge, der rent faktisk blev udført som aftalt, og det udtrykkes som en procent. Er der 10 aktiviteter, og 7 blev korrekt afsluttet, er PPU 70 %. Der findes kun svarene Ja eller Nej – ikke noget med næsten. Ofte er årsagen til en lav PPU på ugeplanen, at der manglede tegninger, at tegningerne ikke var fyldestgørende eller at der manglede materialer. Årsagen skal dermed findes i periode-planen, og så er det her, der skal sættes ind. PPU er på denne måde aftalen om, hvad vi skal gøre bedre. Vis evt. ugeplan

12 Lean projekter i DK Hvad mangler?

13 Afslutning Vi øver os sammen på ungdomsboligerne.
Og fortsætter på Odense Musik og Teaterhus. Tak for opmærksomheden Kilde: Lean construktion.dk


Download ppt "Last Planner System V/Erik Jung"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google