Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Udtrætning og CP Spastikerforeningen har over en årrække i afprøvet psykoedukation som metode til at hjælpe mennesker med cp til bedre at forstå og mestre.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Udtrætning og CP Spastikerforeningen har over en årrække i afprøvet psykoedukation som metode til at hjælpe mennesker med cp til bedre at forstå og mestre."— Præsentationens transcript:

1 Udtrætning og CP Spastikerforeningen har over en årrække i afprøvet psykoedukation som metode til at hjælpe mennesker med cp til bedre at forstå og mestre sin egen kognitive funktionsnedsættelse; senest belyst ved projekt ”Mening og Mestring” 2017.

2 Fysisk udtrætning og mental udtrætning er forskellige former for udtrætning
Samtlige projektdeltagere havde særdeles god viden og evne til at formidle deres motoriske udfordringer til omverdenen; og viden om løbende at afhjælpe den fysiske udtrætning med hvile, pauser og rette hjælpemidler. De fleste projektdeltagere havde imidlertid meget ringe viden om deres kognitive udfordringer og af den grund ringe viden om, at mental udtrætning som følge af kognitive udfordringer skal takles og afhjælpes anderledes end fysisk udtrætning. Hvis man ignorerer mental udtrætning i forhold til kognitive udfordringer kan det tage lang tid at komme sig ovenpå denne overbelastning.

3 Overbelastning? Gija Rackauskaite ph.d. projekt fra Aarhus Universitet, Health, viser at skolebørn med spastisk lammelse har en næsten tre gange så hyppigforekomst af følelsesmæssige og adfærdsmæssige vanskeligheder end jævnaldrende (Rackauskaite, Gija, The Gross Motor Function Classification System and it's correlation to accompanying disabilities and treatment of 8-15 year old children with Cerebral Palsy in Denmark. Sun-Tryk, Århus Universitet, 2015)

4 Skrøbelighed Specialist i børne- og ungdomspsykiatri Hanne Marit Bjørgaas ph.d viser, at mennesker med cerebral parese har en væsentlig større sårbarhed sammenlignet med mennesker uden cerebral parese. Mere end halvparten af børnene med CP opfyldte kriterierne for en psykiatrisk diagnose (Bjørgaas, Hanne Marit, Psychiatric disorders in children with cerebral palsy. Is there a need for mental health screening?.2015

5 Spastikerforeningens projekt om relevant støtte - borger og fagperson kan ikke ”se” kognitive udfordringer:

6 Skræddersyede tilbud som bygger på dokumentation reducerer udtrætning og forbedrer indlæring samt livskvalitet for børn med CP.

7 Foråret 2017 blev der afholdt CPUP-konference i Malmø med oplæg om, at man i Sydsverige nu har medinddraget kognition i deres CPUP-opfølgningsprogram. Alle deltagerne var enige om, at det giver mulighed for målrettet at forebygge bl.a. udtrætningsproblematikker fremadrettet.

8 Psykoedukation om kognitive problematikker med udgangspunkt i dokumentation giver handlemuligheder
Case: Mor til 6-årig CP pige er bekymret og meget ulykkelig over, at hendes datter ikke leger med de andre børn.

9 Case 20-årig med CP. Læser HF enkeltfag, men er aldrig blevet kognitivt udredt; men har altid haft svære rum retningsproblemer. Indenfor de 3 sidste år har depression og grådlabilitet været en stor udfordring.

10 Erfaringerne i systematisk brug af psykoedukation som metode i forhold til uddannelse og arbejde viser: Alle projektdeltagerne havde særdeles god viden og evne til at formidle deres motoriske vanskeligheder til omverdenen, men meget få projektdeltagere havde indsigt i og viden om deres kognitive vanskeligheder og af den grund havde de ikke indsigt i deres stærke og svage sider. Dette hindrede dem i at søge relevant kompensation. Projekterfaringerne viser, at både borger og myndighed mangler relevant viden om udtrætning og konsekvensen af denne. 10

11 Beskæftigelsesudvalget har i brev af 25
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 25. april 2018 stillet følgende spørgsmål nr. 385 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Andersen (V). Spørgsmål nr. 385: ”Kan ministeren bekræfte, at jobcentrene har adgang til at bevilge psykoedukation (dvs. læren om og indsigt i egen funktionsnedsættelse) som led i beskæftigelsesindsatsen?” Svar: Kommunen kan efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats yde hjælp til indsatser og tilbud, der på kort eller længere sigt kan bidrage til, at borgeren får fodfæste på arbejdsmarkedet. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har oplyst, at tilbud om behandling med fx psykoedukation - efter en konkret og individuel vurdering - vil kunne gives som et beskæftigelsesrettet tilbud efter kapitel 10 om vejledning og opkvalificering i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. Psykoedukation vil almindeligvis kunne gives i sammenhæng med anden indsats, men det kan også gives som enkeltstående tilbud. Det er en forudsætning, at kommunen vurderer, at tilbuddet vil være netop det, der skal til for at bringe personen tættere på job, ved fx at udvikle sociale kompetencer og dermed opkvalificere sig til arbejdsmarkedet. Psykoedukation er en behandlingsform, hvor borgeren bl.a. tilegner sig strategier til at forstå og mestre sin egen kognitive funktionsnedsættelse. Dette kan eksempelvis hjælpe med til at give borgeren den rette støtte og kompensation, hvilket kan styrke de enkeltes muligheder for at komme i eller fastholde job.

12 Case Eksempel i form af case fra praksishistorie:
- Susanne 37 år, pædagog, gift og samboende med mand og 13-årig søn

13 Case Handiphone bevilget til 24 årig ung kvinde; kalenderfunktion med visuel støtte i form af tegn eller billeder. På daværende tidspunkt modtog hun 9 timer varig støtte til hjemmet om ugen. Efter optræning i brug af hjælpemiddel er hendes støttebehov ændret til 2 timer om ugen.

14 Case Eksempel i form af case fra praksishistorie:
delt opmærksomhed – 32-årig ung mand, Specialeskrivende Cand Merc. Klarede studiet som en af de bedste på hans årgang, men gik alligevel ned med stress efter at have arbejdet i 3 år på fuld tid. 14

15 Tak for opmærksomheden


Download ppt "Udtrætning og CP Spastikerforeningen har over en årrække i afprøvet psykoedukation som metode til at hjælpe mennesker med cp til bedre at forstå og mestre."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google