Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vejledning til historieopgaven

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vejledning til historieopgaven"— Præsentationens transcript:

1 Vejledning til historieopgaven
1p ksh 2017

2 Opgaven forventes at fylde 5-8 sider á 2400 tegn
Litteraturliste, billeder og indholdsfortegnelse tæller ikke med. Der gives karakter for opgaven, der naturligvis er individuel.

3 Opgavebesvarelsen / metode
Det er vigtigt at opgavebesvarelsen fremstår som en løsning af en problemstilling / svar på nogle spørgsmål, man har fået stillet sig, og ikke fremstår som en blot og bar opremsning af historiske data. Du skal derfor vise evne til både at kunne gøre rede for de relevante historiske data, analysere disse samt vurdere sammenhængen. Desuden skal du kunne vise evne til at analysere og vurdere det relevante kildemateriale. Kildematerialet skal bruges til at belyse den historiske problemstilling, så derfor skal du også vise evne til at vurdere kildematerialet anvendelighed i den forbindelse. Selve opgavebesvarelsen skal fremstå som en saglig, overskuelig, konsekvent besvarelse, der koncentrerer sig om afgrænsede emner.

4 Selve opgavebesvarelsen
Indholdsfortegnelse: Her angives kapiteloverskrifter (evt. inddelt i underafsnit) og hvilket sidetal kapitlerne / underafsnittene starter på. Sidetalsangivelsen skal altid stå i højre margin. Eks: Kapitel 1: Det danske samfund i 1800-tallet …………………...…….s. 2 1.1.: Økonomiske forhold ………………………………….……...s. 2 1.2 : Samfundsopbygningen………………………………..…….s. 3 osv.

5 Indledning Indledningen skrives, når opgaven er næsten færdig, dvs. når du har redegjort, analyseret, perspektiveret/vurderet. I indledningen skal du præcisere, hvad du vil skrive om, gerne ved at omskrive den udleverede problemformulering til ”jeg-form”. Kom ind på dit fokus og hvorledes du vil disponere opgaven (altså hvilke delemner du har tænkt dig at inddrage for at belyse hovedemnet). Du må også meget gerne begrunde valget af emne, men husk så, at denne begrundelse skal være saglig og fagligt relevant og ikke være personligt begrundet. Man skal altså argumentere med, at emnet er interessant af de og de historiske grunde og ikke med f.eks, at ”nu da jeg skal skrive historieopgave kan jeg ligeså godt benytte lejligheden til at få noget mere at vide om….”

6 Opgavens hovedafsnit Her går du så nærmere ind i en bearbejdelse af spørgsmålene. Husk at følge din disposition (hold dig til problemformuleringen). Opdel besvarelsen i kapitler, der hver for sig handler om afgrænsede spørgsmål / bestemte aspekter af opgavebesvarelsen. Kapitlerne skal have en passende længde ( 2 – 3 sider) og evt. være opdelt i underafsnit, ligeledes af passende længde. Er kapitlerne for korte falder opgaven let fra hinanden, er de for lange kan det virke ustruktureret og uoverskueligt.

7 Skriv kort og klart og tydeligt, og lad være med at inddrage oplysninger, der ikke har nogen betydning for og i sammenhængen. Alt hvad du skriver, skal have forbindelse til emnet, og denne forbindelse skal klart fremgå i besvarelsen. Det er også meget vigtigt at sammenhængen mellem oplysningerne klart fremgår - Hvordan og hvorfor hænger tingene sammen som de gør? Lad altså være med at ”fylde på ” af irrelevante oplysninger. Det tæller ikke positivt. Når du inddrager kilder må du aldrig bare nøjes med at referere indholdet. De (kilderne) skal altid analyseres ved hjælp af den kritiske metode: Hvad står der i kilden, hvem har lavet den, hvornår er den lavet, hvorfor er den lavet (det sidste er specielt vigtigt) osv. Kilderne skal naturligvis bruges til at besvare det stillede spørgsmål.

8 Konklusionen I konklusionen skal du lave et kort sammendrag af de resultater, du er kommet frem til. Det er en god ide undervejs at lave delkonklusioner. Også her gælder det, at konklusionen skal være saglig og faglig, og ikke personlig. Tommelfingerregel Man skal kunne læse problemformuleringen og derefter gå direkte til konklusionen og få svar på denne – kontrollér inden du afleverer.

9 Husk: Indholdsfortegnelse, noter og litteraturliste (HUSK: WIKIPEDIA er forbudt)
Noter: Anvendes altid ved angivelse af talstørrelser og ved citater. Citer kun, hvis du ikke selv kan udtrykke pointen mere præcist. Eller hvis oplysningen er så overraskende, at den må kræve et citat. Noter skal ikke bruges ved henvisninger til almenviden, men kun ved enkeltstående oplysninger for at dokumentere oplysningens rigtighed. Noter må heller ikke henvise til hele kapitler i en bog. Som en sikkerhed er det bedre at have for mange end for få noter (kildehenvisninger). Husk at lave en note på billeder (f.eks. på forsiden). Regn med 3-6 noter pr. side.

10 Litteraturlisten: Nævn kun de bøger I har brugt til opgavebesvarelsen(henvist til) og husk de bibliografiske data: Forfatternavn – efternavn først, titel, forlag og udgivelsesår. Bøgerne listes op alfabetisk efter forfatter-efternavn. De links du har anvendt i opgaven skal også figurere på litteraturlisten og de skal dateres - hvornår besøgte du sidst siden. Sørg for, at man på litteraturlisten kan se, hvilket materiale dine links henviser til. Tommelfingerregel: Alt det materiale, som du nævner i dine fodnoter, bøger, links mv., skal figurere på din litteraturliste.

11 Sådan henviser du Bog: Barry, Peter: Beginning Theory. 4. udgave. Manchester University Press Artikel, kapitel og uddrag fra bog med én forfatter: Adriansen, Inge: ”Holger Danske.” Nationale symboler i det danske rige. Andet bind. Museum Tusculaneums Forlag S Artikel, kapitel og uddrag fra bog med flere forfattere og én redaktør: Porsdam, Helle: ”Den danske velfærdsstat i verden.” I Petersen, Klaus: 13 historier om den danske velfærdsstat. Syddansk Universitetsforlag Hjemmeside med forfatter: Husted, Poul: ”Tysk madkunst: Michelinmad erstatter bratwurst og sauerkraut.” Politiken. 2. november Link: Hjemmeside uden forfatter: Den Store Danske: ”Martin Luther.” Link: Sidst set 2. november 2017

12 NB!!! Pas på ikke at skrive af. Hvis længere passager fra en bog refereres, så læg bogen fra jer og forklar med egne ord, hvad der står. Kan du ikke det, er det nok fordi du ikke har forstået ordentligt, hvad der står, og det vil afsløre sig i opgaven og trække ned i vurderingen. Altså forstå først ordentligt, hvad der står, tag så noter i stikordsform og skriv så opgaven på grundlag af noterne.

13 Tidsramme og fremmøde Opgaven tæller som 3 dages fuldtidsarbejde og skrives i dagene fra d nov.. Der er mødepligt til de skemalagte vejledningstimer. Afleveringsfrist: 10/11 kl. 15 på Lectio. Aflever gerne papireksemplar i BP’s dueslag.


Download ppt "Vejledning til historieopgaven"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google