Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kørekort 1. Juli 2017 lovændring.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kørekort 1. Juli 2017 lovændring."— Præsentationens transcript:

1 Kørekort 1. Juli 2017 lovændring.
Sammendrag af ændringer fra tidligere bekendtgørelser. Egon Juul-Andersen, tidligere praktiserende læge i Brabrand, nu konsulent ved Styrelsen for Patientsikkerhed.

2 Vejledningen om helbredskrav til kørekort
Findes på retsinformation.dk VEJ nr af 31/07/2017 Vejledningen gennemgår situationen hvor læge og patient ikke er enige om kørselsforbud eller hvis lægen er i tvivl. Desuden hvordan man skal forholde sig i en hel række kliniske situationer. Se også Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside, søg kørekort.

3

4 For gr. 1 kørekort gælder:
Aldersgrænserne for fornyelse med motorattest er ophævet med mindre der i forvejen er tidsbegrænsning p.gr.a. sygdom. Fornyelse sker administrativt hvert 15. år. For praktiserende læger er der sket en skærpelse af forpligtelserne til at være opmærksom på sammenhængen mellem helbred og bilkørsel.

5 Autorisationsloven §44 Kommer en læge i sin virksomhed til kundskab om, at en person lider af sådanne sygdomme eller mangler i fysisk eller sjælelig henseende, at personen i betragtning af de forhold, hvorunder denne lever eller arbejder, udsætter andres liv eller helbred for nærliggende fare, er lægen forpligtet til at søge faren afbødet ved henvendelse til vedkommende selv eller om fornødent ved anmeldelse til pågældende embedslæge eller Sundhedsstyrelsen.

6 I praksis vil det sige: At udstede et lægeligt kørselsforbud og tage stilling til kørselsforbuddets udstrækning. Lægen skal altså gøre sig bekendt med om patienten har kørekort og til hvilken kategori. At journalisere kørselsforbuddet – årsagen, længden og om patienten er indforstået. Det er den på ethvert tidspunkt behandlingsansvarlige læge, der skal tage stilling til evt. kørselsforbud, og det vil nu oftere være egen læge. Som udgangspunkt kan et lægeligt kørselsforbud kun ophæves af den der har udstedt det. Den udstedende læge kan overdrage længden af et forbud til egen læge i forbindelse med opfølgning af sygdommen - og det skal fremgå af epikrisen. Uenig? Så kontakt den læge, der har udstedt kørselsforbuddet.

7 Epilepsi Defineres som 2 eller flere anfald indenfor 5 år.
Gr. 1 kørekort (lempelser). Personer med epilepsi kan få kørekort efter et år uden anfald, uanset om de har været i behandling eller ej. Det lægelige kørselsforbud for en epileptiker med et anfald er mere lempeligt, idet der kun anbefales ”mindst 6 måneders kørselsforbud”. Hvis en person har været anfaldsfri i 5 år med eller uden medicinsk behandling, må der ikke gives særlig tidsbegrænsning. Gr. 2 kørekort. Uændret restriktivt. 10 års kørselsforbud uden medicinsk behandling. Obs kørselsforbuddene, hvis ikke neurologerne har overtaget beh.

8 Søvnapnø Sværhedsgraden fastsættes ved en søvnundersøgelse (apnø-hypopnø indeks). Indeks fra 15 og opefter udtrykker moderat til svær grad. Kørselsforbud indtil patienten har kontrol over lidelsen og derfor ikke længere lider af udtalt dagtræthed. Kategorien skal medtages i vurderingen samt i hvilket omfang patienten kører. Afgørende for fornyelse af kørekortet og tidsbegrænsningen er, om der før behandlingen (ubehandlet) er oplysninger om udtalt dagtræthed. Ved indeks over 15. Hvis pt. har kontrol over lidelsen, følger passende behandling og det vurderes, at pt. kan køre sikkert, kan kørekortet udstedes for gr. 1 i max 3 år og for gr. 2 i max 1 år.

9 Hjerte lidelser I vejledningen står , at det gælder fra 1/1-2018, men reelt gældende fra nu (EU regler). Generelt bør en nyopstået lidelse medføre kørselsforbud, indtil tilstanden er blevet stabil Generelt giver en velbehandlet symptomfri pt. ikke anledning til særlige vilkår. Overordnet er kørsel ikke acceptabel ved alvorlige forstyrrelser i hjerterytmen, ved angina pectoris i hvile eller ved sindsbevægelse eller ved svær inkompensation

10 Diabetes Definitionerne er skærpet: Hypoglykæmi Alvorlig hypoglykæmi (assistance fra en anden person) Hypoglykæmi i henholdsvis vågen og sovende tilstand Gr.1: Her gælder kun hypoglykæmi i vågen tilstand. Ved recidiverende alvorlig hypoglykæmi (over 1 tilfælde i løbet af 12 mdr.): 3 mdr. kørselsforbud (tidl. 12 mdr.) Gr.2: Her tæller hypoglykæmi både dag og nat. Der tillades ikke hypoglykæmi. Ved hypoglykæmi kørselsforbud i 12 mdr. Diabetesattest? Efter hypoglykæmi og altid ved Gr.2 fornyelse.

11 Demens Ved tvivl anbefales vejledende helbredsmæssig køretest (VHK) og starte en kørekortsag – også selvom pt. selv skal betale attesten. Definitioner: let demens: enten delvis orienteret eller let urskiveproblem eller lettere problemer med at huske de tre ord moderat: delvis orienteret og enten forringet funktion i urskiveprøven eller forringet funktion i hukommelsen af de 3 ord svær: ikke orienteret og forringet urskivetest og ordgenkaldelse. Kørselsforbud ved MODERAT og SVÆR demens. Gr.2: Fortsat krav om testning for demens fra 70 år ved fornyelse af kørekort Der er derimod ikke krav om demenstest, hvis pt. af anden grund (f.eks. Diabetes) skal stille med attest. OBS Ved tvivl lav MMSE-test

12 Psykisk sygdom Gr.2: Mere restriktiv tilgang til psykotiske lidelser og gr. 2 kørekort. Gr.2 erhverv: Ikke muligt ved skizofreni. Gr.1: Der er lempelser i tidsgrænserne, således at stabile tilstande kan få op til 5 år. Obs.: Vurder dømmekraft og risikofyldt adfærd og glem ikke, at psykofarmaka kan udgøre et særskilt problem

13 ADHD Diagnosen stilles af børnepsykiater/psykiater, men opfølgning, kontrol og medicinudskrivning overdrages ofte til egen læge. Hvis der ikke findes medicinsk behandlingsgrund: Ingen restriktioner Ved behandling med centralstimulerende midler er der vedtaget en øvre grænse. Gr.1: Hvis tilstanden har været stabil i 2 år, så ingen begrænsning, men det forudsætter: god kompliance, koncentrationsevne, god dømmekraft, impulskontrol og føreregnethed. Hvis forudsætningerne skrider, kan kørselsforbud komme på tale. Gr.2: Som ovenfor, men kan maksimalt få for 5 år.

14 Trafikfarlig medicin Stærk smertestillende medicin kun i depotformulering ( p.n. doser er absolut en undtagelse). Der er nu skærpet opmærksomhed på Tramadol, men der er stadig en veldefineret øvre grænse, som med stærkt smertestillende præparater i øvrigt. Cannabis: Der er åbnet for, at man må køre med THC i blodet, hvis det er ”indtaget i henhold til en lovlig recept”. Men der skal være en god indikation, man skal også vurdere om pt. kan køre sikkert, og man kan blive afkrævet det skriftligt. Ordineres cannabisolie fra Glostrup apotek, er det uden THC.


Download ppt "Kørekort 1. Juli 2017 lovændring."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google