Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Seminar - 2015 Per Stig Jørgensen. Dansk Byggeri..

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Seminar - 2015 Per Stig Jørgensen. Dansk Byggeri.."— Præsentationens transcript:

1 Seminar - 2015 Per Stig Jørgensen. Dansk Byggeri.

2 Indhold Ansvar og pligter Bilag.1 arbejde – særligt farligt arbejde BAR-BA BAM- BUS

3 Hvad er arbejdsmiljø? Hvor oplever du problemerne?

4 Arbejdsmiljø Love og regler Holdninger Adfærd = sikkerhedskultur

5 Ansvar og pligter Hvem har ansvar ifølge arbejdsmiljøloven? Alle aktører!

6 Bygherrens ansvar og pligter Når det må forventes, at mindst to virksomheder skal arbejde på bygge- eller anlægspladsen på samme tid. Små bygge-anlægspladser - 2 til 5 ansatte. Mellemstore bygge-anlægspladser - 6 til 10 ansatte. Store bygge-anlægspladser - 11 ansatte og derover.

7 Bygherrens ansvar? Bygherren skal: Udpege en koordinator i både projekterings - og udførelsesfasen. Afgrænse fællesområder. Beskrive hvilke sikkerhedsforanstaltninger der skal etableres i fællesområderne. Hvem der skal etablere, og vedligeholde og fjerne dem.

8 Bygherren skal: Sørge for at der bliver foretaget de nødvendige forundersøgelser Angive i projektet hvor der er særligt farligt arbejde (Bilag 1 arbejde) Udarbejde en Plan for Sikkerhed og Sundhed – kun på store pladser. Ved Bilag 1 arbejde skal der på små og mellemstore pladser udarbejdes en PSS omhandlende det konkrete særlige farlige arbejde. Udarbejde en journal.

9 Bygherren skal: Afholde opstartsmøder med de enkelte virksomheder, inden de starter på pladsen. (Kun på store pladser) Afholde sikkerhedsmøder min. 14 dag. (Kun på store pladser) Gennemføre sikkerhedsrunderinger min. 14 dag. (Kun på store pladser)

10 Rådgiver og projekterende skal sikre at arbejdsmiljøreglerne kan overholdes, når byggeriet eller anlægget skal udføres. Bygbart at der kan bruges egnede tekniske hjælpemidler, så tunge manuelle løft undgås. at farlige stoffer og materialer erstattes af ufarlige eller mindre farlige materialer m.v. at bygherren får nødvendig rådgivning om hvilke forundersøgelser, der bør foretages og hvilke særlige forhold i omgivelserne, der kan påvirke arbejdsmiljøet på byggepladsen.

11 Rådgiver og projekterendes ansvar og pligter at der i projektmaterialer er anført, hvilke særlige arbejdsmiljørisici, der kan være ved udførelsen og i det færdige byggeri. at arbejdet og arbejdsfaserne kan tilrettelægges og udføres arbejdsmiljømæssigt forsvarligt. (Tidsplan) Skal oplyse bygherren om dennes ansvar og pligter

12 Arbejdsgiverens ansvar og pligter. Arbejdsgiveren har to former for ansvar: Juridisk - som alle andre aktører. Objektivt - har ansvaret for at de ansatte overholder arbejdsmiljøloven, uanset om arbejdsgiveren er tilstede eller ej

13 Arbejdsgiverens pligter Som hovedreglen er det arbejdsgiveren, der har ansvaret for, at arbejdsmiljøloven overholdes. Arbejdet skal planlægges, tilrettelægges og udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt for sine ansatte.

14 Hvilke pligter har du som arbejdsgiver? Instruktion Føre effektivt tilsyn med de ansatte Stille nødvendige tekniske hjælpemidler tilrådighed Stille nødvendige værnemidler tilrådighed Udarbejde APV Sikre at der brugsanvisninger tilstede Sikre at de ansatte har de nødvendige uddannelser Organisere arbejdsmiljøarbejdet Afholde en årligarbejdsmiljødrøftelse Anmelde ulykker Samarbejde om sikkerheden og arbejdsmiljøet

15 Arbejdspladsvurdering for JORD- OG KLOAKARBEJDE

16 Bilag 1 – arbejde. Særligt farligt arbejde 1: Arbejde, der indebærer særlig alvorlig risiko for at blive begravet, at synke ned eller at styrte ned på grund af aktiviteternes eller de anvendte arbejdsprocessers art eller på grund af arbejdspladsens eller bygværkers omgivelser. Eksempler: Arbejde i smalle udgravninger dybere end 1,70 meter. Arbejde i over 5 meters dybde. Arbejde på underlag med risiko for nedsynkning mere end 1,2 m. Arbejde ved faldhøjde over 5 m.

17 2: Arbejde, som udsætter arbejdstagerne for kemiske eller biologiske stoffer og materialer, som enten udgør en særlig fare for arbejdstagernes sikkerhed og sundhed eller indebærer lovkrav om sundhedskontrol. Arbejde med stoffer eller materialer, der er omfattet af Byggeplads-bekendtgørelsens § 31. (lukkede rum, fx brønde) Arbejde, der skal udføres efter Kloakbekendtgørelsens regler. Arbejde hvor der er mistanke om eller konstateret kemikalieforurening. Nedrivningsarbejde som udsætter arbejdstagerne for kemiske eller biologiske stoffer (asbest, isolering, epoxy, bly og kræftfremkaldende stoffer og materialer) Forurenet jord

18 4: Arbejde i nærheden af højspændingsledninger. Hvis arbejdet skal udføres på en måde, så respektafstandene i Stærkstrømsbekendtgørelsen s afs. 5A ikke kan overholdes. Husk også kabler i jord! 5: Arbejde der indebærer fare for drukning. Arbejde i eller hvor der er risiko for at falde i vandet med dybde over 1,20 m, fx kajanlæg. Arbejde i store kloakledninger eller bygværker der er i drift.

19 6: Arbejde i brønde og tunneler, samt underjordisk arbejde. Kloakarbejde, metrobyggeri o.l. 10: Montering og demontering af tunge præfabrikerede elementer. Montering og demontering af præfabrikerede elementer, der normalt vejer mere end 500 kg. Fx elementer af beton, stål eller træ, facadeelementer, meget store kloakrør. Brønde

20 10: Montering og demontering af tunge præfabrikerede elementer. Montering og demontering af præfabrikerede elementer, der normalt vejer mere end 500 kg. Fx elementer af beton, stål eller træ, facadeelementer, store vinduespartier, meget store kloakrør.

21 WWW.bar-ba.dk

22 Byggeriets Arbejdsmiljøbus, www.bam-bus.dk Byggeriets Arbejdsmiljøbus er en mobil konsulenttjeneste, som har til formål at formidle god arbejdsmiljø-praksis til byggepladser og til byggevirksomhederne og deres ansatte. Byggeriets Arbejdsmiljøbus skal gennem besøg på byggepladser og i byggevirksomheder forbedre den forebyggende arbejdsmiljøindsats og samarbejdet om arbejdsmiljø både internt i byggevirksomhederne og mellem de forskellige aktører på byggepladsen, herunder også med bygherrer og ingeniører/arkitekter. Byggeriets Arbejdsmiljøbus er hverken en kontrolmyndighed eller en kommerciel arbejdsmiljørådgiver eller kursusudbyder, men de tilsluttede organisationers egen formidlingsvirksomhed om arbejdsmiljø.

23 Spørgsmål


Download ppt "Seminar - 2015 Per Stig Jørgensen. Dansk Byggeri.."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google