Hvordan påvirkes familien af en hjerneskade?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvilken afdeling på Hadsund skole går dit barn i?
Advertisements

FORÆLDREGRUPPE - som en del af behandlingen
Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Inddrag nu Kick-off møde
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
Udsendelse til international tjeneste
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Ebbe Henningsen Landsformand At være pårørende – håb og muligheder.
Psykoedukation til unge i OPUS
Familiesamtaler med børn som pårørende
Rehabilitering til borgere med hjertesygdom
Temadag 16. august 2010 Projekt ”Sæt viden i bevægelse”
Tema: Pårørendeundervisning 2 Psykoedukation til patienter med depression Version oktober 2012.
Ungegrupper og pårørendes roller.
ÆNDRINGER I FØLELSER OG ADFÆRD VEJEN VIDERE
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
4K-pårørendegruppe Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Gentofte, Rudersdal
Netværksmødet Professionelle relationer i tværfagligt samarbejde med kvalitet og effektivitet 2012.
DANSK SELSKAB FOR SPISEFORSTYRRELSER Årsmøde 12. og 13. april 2010
Psykoedukation for patienter med skizofreni
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Psykoedukation til patienter med skizofreni
Opgaver om omsorgssvigt
Den nødvendige opdragelse i en børnefamilie
- Hvad kan I forvente som forældre?
Afdelingsleder Morten Freil
Hverdagsliv med en kræftsygdom v. psykolog Ditte Tang Johansen
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Mestring af symptomer Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Forebyggelse af ældres selvmordsadfærd – Indsatsområder og anbefalinger National Konference om selvmordsforebyggelse 1. november 2005 V/ Konsulent Elene.
Tegning; ”Frihedens allegori”, F. M
Psykoterapeutisk Center Stolpegård Klinik for Spiseforstyrrelser Flerfamilieeftermiddage II PC Stolpegård 1.
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Børn og smerter Udvidet Familiekursus 6. marts 2010
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Resultatet af miljøundersøgelsen Forældre. 27 familier svarede For hvert udsagn bedes du svare, i hvor høj grad udsagnet passer på en skala fra 1 til.
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
At tale om sexualitet.
Røde Kors Årsmøde Psykolog Nina Wehmeyer Psykosocial støtte i Danmark
Det Inddragende Netværksmøde
Ida Koch, 2005 BELASTNINGER I ARBEJDET MED SELVMORDSTRUEDE Hvad er svært for dig – og hvordan har du mærket belastningerne? Hvordan beskytte sig mest muligt.
AKT på Dybbøl Skolen.
Når glæden går i baglås Fødselsdepression
Pårørende er dem, som har den tætte relation til den sindslidende  Den nære familie  Far, mor, søskende og børn  Andre familiemedlemmer  Arbejdskollega.
Søskende til børn med AD/HD
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far
Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende Session 7 - Den bipolare patient og familien Undervisere:
At være pårørende til et menneske med affektiv bipolar lidelse
Børn i familier med alkoholproblemer Pia Baumgarten Alkoholkoordinator / Afd. for sundhedsfremme og forebyggelse,
KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? - En præsentation om gambling og ludomani Selvmord Arbejdsløshed Skilsmisse Løgn Sygdom Kriminalitet.
MODTAGELSE AF FLYGTNINGEBØRN I DAGPLEJEN ODSHERRED Dagplejepædagog Tina Veron.
Psykoedukation skizofreni Session 6 – Ikke medikamentelbehandling Undervisere:
Familien Hvordan opleves det i familien, når spiseforstyrrelsen flytter ind?
METTE NYRUP, CAND. PSYCH., PH.D.-STUDERENDE PSYKOLOGISK VELVÆRE HOS VOKSNE MED CP.
LANDSKONFERENCE 2006 Dagplejen Livsform og relation Per Schultz Jørgensen.
”…risikoen for at falde mellem to stole blev minimeret for den ældre borger i Odder; man tilbød og realiserede ”det gode patientforløb” fra første symptom.
Pårørendesamarbejde Rehabilitering i Specialpædagogisk optik Torsdag den 27. november 2008 Karin Andersen og Mogens Vig Frederiksen.
”Jeg kommer ud med mine følelser hos nogen, der ved, hvordan det er” - Gruppetilbud til unge, hvis forældre eller søskende har en psykisk sygdom.
Drives af LOKK (landsorganisationen af kvindekrisecentre) Rådgivning for unge, fagfolk og forældre – alle kan være anonyme Oplæg og undervisning Hotline.
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Pårørende samtale Er du tæt på en stressramt som ægtefælde, kæreste, barn, forældre, ven, veninde, kollega eller chef? Og har du svært ved at forstå, hvad.
Børnene kommer til tiden og har det nødvendige udstyr med
Kommunikationskursus
Kursus for personer med demens og pårørende
IKH Søskende som pårørende INSTITUT FOR KOMMUNIKATION OG HANDICAP
Præsentationens transcript:

Hvordan påvirkes familien af en hjerneskade? Frank Humle Center for Hjerneskade

Den professionelles dilemma i pårørendearbejdet Er det mit ansvar? Har jeg kompetencerne? Tidskrævende? Rykkes der ved de faglige mål? Tavshedspligt? Hvorfor dog det besværlige forældresamarbejde? Der er dog meget, der taler i mod et sådan valg. Det er: Tidskrævende Udløser mange dagsordener for indsats, der skal defineres og prioriteres Ekstra arbejde med eksterne parter: koordination, informationsdeling og forventningsafstemning hyppigt Ekstra arbejde internt: Åbenhed overfor ændring af planer, hyppige teammøder, højt informationsniveau og tilgængelighed for drøftelser ”Nedprioritere” egne monofaglige mål

Hvad sker der med relationerne efter en hjerneskade? De pårørende har behov for en ventil De pårørende kender den skadede i dybden, de professionelle i bredden Man anvender de copingstrategier som man plejer, men ofte er det utilstrækkeligt De pårørende er med på sigt/er fremtiden Skal den pårørende passe på sig selv eller være medtræner? Den professionelle kender den skadede nu, den pårørende kender den skadede før, nu og efter. Hvilke ressourcer var der før, hvilke coping-/problemløsningsstrategier var der før, hvilke vanskeligheder - et rehabiliteringsforløb er også et søgende forløb, fortiden er væsentlig til at finde en vej frem Den professionelle ser en del af billedet – og glemmer den fulde historie En tæt involvering af pårørende viser sig at fremme forløbet, G. Prigatano Hvad sker der med relationerne efter en hjerneskade?

Ægtefælle Søger at udfylde begge ægtefællers funktioner Mindsket selvværd for begge ægtefæller Mindsket samhørighed Små børn i hjemmet øger stressniveauet. ”Mister” ledsager ift. ansvar og emotionel støtte Øget hyppighed for depression Økonomiske vanskeligheder øger stressbyrden Man er ikke længere to --- vi er blevet raske Hunden kan snart ikke holde til at gå længere Det bliver ikke bedre, hvis vi ikke gør noget De pårørende oplever generelt, at de skadede klarer sig dårligere sammenholdt med den skadedes vurdering af egne ressourcer/aktivitetsniveau – De pårørende oplever, at den skadede ikke forstår omfanget af skade i dagligdagen. Den skadede oplever, at den pårørende ikke forstår omganget af byrden for den skadede.

Børn Risiko for adfærdsproblemer i skole og hjem Knytter sig til den raske og forudsigelige forælder Får utydelige identifikationsfigurer Bliver omsorgsgivende/ansvarlig for den skadede forælder Involveres i praktiske opgaver Involveres i voksnes bekymringer og konflikter Tendens til ikke at blive medtænkt af familie og professionelle Og du – du drikker for meget Faren skades da drengen er 5 år

Søskende Risiko for: Reagere med aggression eller tilbagetrukkethed Mindre opmærksomhed fra forældrene Jalousi Øget ansvar Skyld over at være uskadt Skam over at have en anderledes familie Undlade at invitere venner med hjem Jeg har mistet min egen selvtillid

Forældre til voksent barn Bristede håb og forventninger for barnet Øget/genoptaget ansvar for barnet Risiko for forstærkning af tidligere konflikter Risiko for konflikt med det skadede barns partner Jeg skulle have hjælp til at slippe ansvaret for min søn Den ambitiøse pårørende – min søn har altid været dygtig, du skal stå tidligt op for at følge med ham

Udviklingen over tid

3. Håndtering af ændret livssituation HJERNE- SKADE 1. Skadens sværhedsgrad 2. Skadesfølger 3. Håndtering af ændret livssituation 4. Arbejdsevne 5. Netværk Før skaden Akut Rehab Reintegration Pårørende Tab og forandring Anvendelse af tidligere eller nye copingstrategier Ændring af roller/dynamik i familien Vanskelig sorgbearbejdning

Fase I Fase II Fase III Voksne pårørende Børn som pårørende Krise og stress Fokus på den ramte Forståelse fra omgivelserne Øvrige familie træder til Lettelse, optimisme og håb Stadig støtte fra omgivelser Usikre forestillinger om fremtiden Ændringer i social og økonomisk status Støtte fra omgivelserne? Mestring? Voksne pårørende Involvering? Information? Støtte til stabilitet? Påtager sig nyt ansvar? Færre venner? Tab af interaktion/ samhørighed med forældre? Forholdet til forældrene er ændret Ændring af egne identitet Børn som pårørende

Patienten Den pårørende

Det gode forløb

Alliance Bordins definition Arbejder klient/pårørende og terapeut mod samme mål? Er der enighed om, hvordan målene skal nås? Er der oplevelse af sympati for hinanden?

Fokus på facilitering af : Mod Empati Selvindsigt Kreativitet Vedholdenhed Hvilket kræver: Højt informationsniveau Tydelige rammer for samarbejde med de pårørende Anerkendelse Tryghed

Inddragelse af familien Informationsaftener om følger efter hjerneskade Parsamtaler Familiesamtaler Individuelle samtaler med pårørende Besøg i hjemmet Pårørendemøder Netværksmøder 15

Netværksmøder Formål Informere og åbne op for kommunikation Håndtering af skadesfølger Brede byrden ud Aftale støttemuligheder Kan involverer alle nære pårørende, venner, naboer, mv.

Netværksmøder Struktur Introduktion til afasi (LRJ) Netværksmøder Struktur Hvad indebærer det at få en hjerneskade Hvilke funktioner er påvirkede Hvilke funktioner er ikke påvirkede Genoptræningstiltag Den skadedes og familiens behov Netværkets involvering 17

Når far eller mor skal hjem fra hospitalet

Mor til multihandicappet barn ”Når man har et barn med handicap, kan man få lov til at gå i hundene omgivet af 30 – 40 eksperter”. Mor til multihandicappet barn Hvorfor forældreinddragelse? Bekymret for, at vores indsats ikke får værdi, hvis ikke vi inddrager forældrene