Nogle videnskabsteoretiske retninger

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Videnskabsteori for begyndere
Advertisements

Videnskabsteori for begyndere
Videnskabsteori & metode
Hvad er videnskab? - videnskabsteori i relation til projektarbejde
Videnskabsteori & metode
Peter Nedergaard: Positivisme
htx-hverdagen set med videnskabernes briller
Vidensformer - Introduktion til et vidensbegreb
Hermeneutik og strukturalisme
Peter Nedergaard: Hypotesetest
Almen studieforberedelse
Samfundsvidenskab Tirsdag den 29. september 2009.
Peter Nedergaard: Konstruktivisme
Filosofi – Almen Studieforberedelse
Videnskabsteori & metode
Peter Nedergaard Philosophy of Naturalist Science Uge 38 1.
Videnskabsteori i geografi/naturgeografi i gymnasiet/HF
Zellervidenskabsteori på but1 videnskabsteori Zellervidenskabsteori på but2 Videnskabsteori 1 filosofisk disciplin, som undersøger, hvorledes videnskabelige.
Forståelse og fortolkning – Peter Nedergaard
Peter Nedergaard: Holdundervisning den 3
Teori, metodologi og metode
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab?
v/ Anne Marie Olesen Brandbjerg Højskole 10. sept. 2011
Videnskabsteori & metode
Hermeneutik og kritisk rationalisme
Videnskabsteoretisk køreplan til AT på FG
Videnskabsteori & metode
Positivisme vs. hermeneutik
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Samfundsvidenskabelig metode og videnskabsteori i AT Bent Fischer-Nielsen
Videnskabelig argumentation
Biologi i AT.
Peter Nedergaard: Konstruktivisme 0. Siden sidst 1.Konstruktivismens rødder 2.Kritikken af naturalismen 3.Kuhn 4.Sproget 5.Opsamling 1.
Indhold Præsentation af Karl Popper og baggrund for teoriudvikling
Naturalisme og positivisme
Videnskabsteori En Introduktion Ved/Nicki Leding Olesen,
Naturalisme og positivisme
Peter Nedergaard: Hypotesetest
Overgang fra dataforståelse og meningsanalyse til problembesvarelse
Videnskabsteori og metode
Videnskabsteori & metode
Videnskabsteori og metode pkp september 2006
Peter Nedergaard: VM – afslutning Kildekritik - hermeneutik
Peter Nedergaard: Holdundervisning den 1
Jörg Zellervidenskabsteori videnskilder  erfaring: sanselig kontakt med omverden eller kropsinterne processererfaring  tænkning: ”fra og med Kant.
Metoder og argumentation.  1. Hvilket spørgsmål? 2. Hvordan gå til det? 3. Hvorfor gøre det sådan? 4. Hvad kan gå galt? Videnskabsteoretisk køreplan.
Hvad er videnskab? Indspark i kursusrækken 2016 Kommunistisk Parti v/ Klaus Fink.
Teori og metode i AT?. AT – læreplan – faglige mål De faglige mål med almen studieforberedelse er, at eleverne skal kunne: – tilegne sig viden om en sag.
Synopsen skal indeholde titel på emnet og angivelse af fagkombination problemformulering præsentation af de underspørgsmål, der er arbejdet med diskussion.
Almen studieforberedelse 3.g Videnskabsteori De tre forskellige fakulteter Humaniora Samfundsfag Naturvidenskabelige fag Fysik Naturgeografi.
Lederskab. Hold 3. Betegnelse: Hvis man fjerner alt det, som man troede at vide, men som man endeligt ikke ved, Så er der en kerne af ”Hårde fakta” tilbage.
Videnskabsteori & metode
Peter Nedergaard: ”Hermeneutik og hypotesetest” 2016
Peter Nedergaard: VM – afslutning Kildekritik - hermeneutik
Den naturvidenskabelige metode
Philosophy of Naturalist Science Uge 38
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Den fundamentale 2-deling
Tvivl om naturalistisk metodologi Uge 38
Hermeneutik 1: Forståelse og forklaring
Naturalisme og positivisme
Disposition: 1. Introduktion til faget
Naturvidenskabelig metode
Naturalisme og positivisme
Naturalisme og positivisme
Kritisk teori v/ Peter Nedergaard
Disposition: 1. Introduktion til faget
ATG Almen Studieforberedelse Grundforløb
Synopsen skal indeholde
Videnskabsteori og fagligt samspil Aarhus, januar 2018
Præsentationens transcript:

Nogle videnskabsteoretiske retninger Naturvidenskab Klassisk og logisk positivisme Kritisk rationalisme Humanvidenskab Hermeneutik og fænomenologi Strukturalisme Kilde: frit efter AM.Olesen. Filosofisk Institut., Århus Universitet

Nogle videnskabsteoretiske retninger Samfundsvidenskab Paradigmeteori Socialkonstruktivisme

Klassisk erkendelsesteoretisk (epistemiologisk) -isme Empirisme Menneskets bevidsthed betragtes som en tom tavle (tabula rasa v./John Locke) Erkendelsen har sit udspring i sanseerfaringen (iagttagelsen)  umiddelbare sanseindtryk + ideer Påstandes sandhedsværdi afgøres af sanseerfaringen. Hume, JS. Mill

Klassisk erkendelsesteoretisk (epistemiologisk) -isme Rationalisme Erkendelsen har sit udspring i fornuften, dvs det er muligt at opnå viden om virkeligheden alene ved brug af fornuften. Cogito ergo sum – på baggrund af en universel skepticisme (uholdbar position – Descartes)

Klassisk erkendelsesteoretisk (epistemiologisk) -isme Transcendentalfilosofi Erkendelsens udspring er dels sanseerfaringen, dels den menneskelige erkendeevne (forstandskategorier og anskuelsesformer – i flg I. Kant på basis af fornuften – herunder dømmekraften)

Klassisk positivisme Formuleret af bl.a. Auguste Comte omk. 1830. Videnskab må beskæftige sig med det positivt givne. Videnskab kan alene bestå i en systematisk beskrivelse og bearbejdning af de umiddelbart givne kendsgerninger. Videnskab er værdifri. Videnskab tilsigter objektivitet. (Men hvad er objektivitet) Virkeligheden er konkret og tællelig. Mennesket er et stykke natur, der bedst studeres vha. naturvidenskabelige metoder.

Logisk positivisme Dannedes i 1920’erne i Wien. Den toneangivende videnskabsteoretiske retning frem til 1960’erne. Ideal om enhedsvidenskab: alle videnskaber bør tilstræbe anvendelsen af de samme (naturvidenskabelige) metoder og et fysisk-matematisk sprog i formuleringen af den videnskabelige erkendelse.

Klassisk erkendelsesteoretisk (epistemiologisk) -isme Verificerbarhedsprincippet: En sætning, der siger noget om verden, er empirisk meningsfuld, hvis og kun hvis den enten er direkte verificerbar, og dvs. at den principielt kan be- eller afkræftes ved observation, eller kan angives at have bestemte logiske relationer til (direkte) verificerbare sætninger.

Induktion: Enhver form for slutning, hvor præmisserne underbygger konklusionen uden dog at medføre denne logisk. Den grundlæggende form for induktion er ved simpel opregning, hvor der sluttes fra dette, at samtlige undersøgte fænomener af en given type A har egenskaben B, til det, at alle A-fænomener overhovedet har B. M.a.o. sluttes der fra en endelig række af singulære udsagn til det tilsvarende universelle udsagn.

Kritisk rationalisme Formuleret af Karl Popper i 1930’erne. Falsificerbarhedskriteriet Kriteriet på en teoris videnskabelige status er dens falsficerbarhed, eller dens mulighed for at blive gendrevet.

Hypotetisk-deduktiv metode Der opstilles forsøgsvist en hypotese. Der udledes (deduceres) logisk forudsigelser fra hypotesen. Der foretages undersøgelser i form af observationer eller eksperimenter med henblik på at falsificere forudsigelserne og derigennem efterprøve hypotesen. DE PLANCHER DER KOMMER HEREFTER ER KUN FOR SÆRLIGT NYSGERRIGE

Hermeneutik gr. hermeneuein: forstå, udlægge, fortolke. Traditionel hermeneutik: metoderegler til udlægning af religiøse tekster. Metodisk hermeneutik: almen fortolkningsteori. Filosofisk hermeneutik: en teori om mennesket som et forstående eller fortolkende væsen.

Fænomenologi gr. phaenomenon: det der viser sig Klassisk fænomenologi (Edmund Husserl): fokus på den ureducerede iagttagelse, på det der viser sig for os eller på det oplevelsesmæssige. Intentionalitet (rettethed): mennesket altid i relation til noget andet end sig selv.

Eksistentialontologi (Martin Heidegger): en lære om hvad der specielt karakteriserer det at være menneske. Væren-i-verden: mennesket er altid allerede ude blandt tingene.

Filosofisk hermeneutik Hans-Georg Gadamer: Sandhed og metode, 1960. Forforståelse Fordomme Foregribelse af fuldkommenhed Den hermeneutiske cirkel

Den hermeneutiske cirkel Traditionel hermeneutik: Del og helhed i teksten. Metodisk hermeneutik: Del og helhed i forholdet mellem teksten og dens forfatter Filosofisk hermeneutik: Del og helhed i forholdet mellem teksten og fortolkeren.