Pleje og observation af den bevidsthedspåvirkedeakutte patient

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fælles Akutmodtagelse, Århus Sygehus
Advertisements

Beredskabet ved hjertestop
Læringsstile og lektier
Præhospital behandling - ABCD
- En kompleks sårtype hos den akutte traumatiske patient.
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Lektion 2.3 Målet med denne lektion
Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg Fælles Akut Modtagelse
Status Epilepticus Hvad er kramper?.
Anæstesisygeplejerske Jette Nørr Møllebjerg
Traumeteamtræning Modificeret af David Lodahl, Anæstesiologisk afdeling Ole Mølgaard 2007.
Implementering af akutuddannelsen i klinisk praksis
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
Første hjælps kursus 12 timer Lektion 1 til 4.
Basal Hjerte-LungeRedning
Systematisk gennemgang af den kritisk syge patient - ABCDE
Slå lyden til, hvis du vil have præsentationen læst op
Observation og behandling af pt med GI blødning
Donordetektion Opmærksomhed på mulige organdonorer.
Akut blødning og hypvolæmisk chok
Traume mod hovedet uden hudlæsion – Børn – BHS niveau 2
Teori-praksis i sygeplejerskeuddannelsen
Grundlæggende observationer hos den nyopererede patient
Aortadissektion Afd. B, OUH.
Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier x Læreplans.
Navn (Sidehoved/fod)Titel/beskrivelse (Sidehoved/fod) Beredskabet ved hjertestop Orientering for nyansat personale.
Dette er starten på et lille slideshow, der kan præsenteres på minutter. Slideshowet bygger alene på de materialer, der er udleveret i ’Pårørende-kittet’
Velkommen Formålet med denne workshop er At teste forskellige former for teknologiunderstøttelse ved etablere af samarbejde på hospitaler. Målet med dette.
Velkommen Formålet med denne workshop er At teste forskellige former at teknologiunderstøtte etablere af samarbejde på hospitaler. Målet med dette er:
Traumeteamtræning Modificeret af Lars Blom og David Lodahl, Anæstesiologisk afdeling Ole Mølgaard 2007.
Stress En folkesygdom?.
Adfærd og kommunikation på traumestuen. Lone Kobberø.
Hvad er Tobs og hvorfor TOBS ? Implementering og evaluering af TOBS.
1 Velkommen til Førstehjælp ved hjertestop. 2 Information til instruktøren Denne præsentation er tilpasset uddannelsesplanen Førstehjælp ved hjertestop,
Robusthed. ”I stedet for at bruge alle ressourcerne på at forhindre folk i at falde i floden og drukne, er det bedre at give dem mulighederne for at lære.
Efter dette kursus skal du kunne demonstrere:
Pleje og observation af den døende patient
Pleje og observation af patienten med udskillelses-problemer
Pleje og observation af den ældre patient
Pleje og observation af Børn
Pleje og observation af den småtspisende patient inkl
Pleje og observation af den immobile patient
Køreteknik Sæt I gang Før du kører ud i trafikken, skal du kunne køre din knallert sikkert. Du skal kunne holde balancen, trække, sætte i gang, standse,
MEDBORGERFØRSTEHJÆLP
Pleje og observation af den nyopererede patient
Pleje og observation af den respiratorisk påvirkede patient
Pleje og observation af den konfuse og udadreagerende patient
Traume mod hovedet uden hudlæsion – voksne – BHS niveau 2
Donordetektion Opmærksomhed på mulige organdonorer
INSPIRIUS John Mejlgren Camilla Mejlgren. INSPIRIUS John Mejlgren Camilla Mejlgren.
Kommunikation Modul A.
Introduktion til SPV-kursus
Tidlig Opsporing af Begyndende Sygdom - Scoringsskema
Donordetektion Opmærksomhed på mulige organdonorer.
Hjerte-Lunge-Redning
Førstehjælp ved hjertestop
Førstehjælpens 4 hovedpunkter
"De er jo så søde alle sammen"
Førstehjælpens 4 hovedpunkter
Førstehjælpens 4 hovedpunkter
Førstehjælpens 4 hovedpunkter
Jeg vil til læge nu – det er akut!
Førstehjælpens 4 hovedpunkter
Forebyggelse af akut kritisk forværring ved hjælpe af et Early Warning Score system Gitte Bunkenborg Ph.d. stud. Lunds Universitet, Udviklingssygeplejerske,
Pleje og observation af den bevidsthedspåvirkedeakutte patient
Førstehjælpens 4 hovedpunkter
Pleje og observation af den nyopererede patient
Hyppige skader hos babyer og småbørn
Præsentationens transcript:

Pleje og observation af den bevidsthedspåvirkedeakutte patient Modul F

Læringsmål for pleje og observation af den bevidsthedspåvirkede/akutte patient At kursisterne får kendskab til de teoretiske og praktiske færdigheder, som det er nødvendigt at besidde i forbindelse med observationer og pleje af den bevidsthedspåvirkede patient. At kursisterne forstår vigtigheden af at observere og reagere på akutte forandringer

CASE - RAPPORTEN Du skal passe A. Thomsen på 45 år, der blev indlagt i aftes efter styrt på sin cykel. Bar ikke cykelhjelm. Slået sit hoved – scanning viser ikke tegn på blødning, har nogle skrammer på armen og i ansigtet. Ingen tegn på fraktur. BT 130/80, puls 68, SAT 97 med ilt, Tp 37.1, RF 14 Er dog meget påvirket af at have slået sit hoved – lidt forvirret, hovedpine og forkvalmet.

Ikke så vigtigt, at man kan huske begreberne. BEVIDSTHEDSNIVEAU Vågen Patienten er klar og vågen Somnolent Patienten døser, men kan vækkes og bliver klar. Falder dog hurtigt hen igen. Soporøs Patienten sover tungt og kan ikke rigtig vækkes. Reagerer med énstavelsesord, hvis der ruskes i vedkommende. Reagerer på smertestimuli. Comatøs Patienten er bevidstløs og reagerer overhovedet ikke. Kan ej vækkes trods kraftig smertepåvirkning. Ikke så vigtigt, at man kan huske begreberne. Vigtigere at man kan beskrive bevidsthedsniveauet og reagere på ændringer! Hvad skal du gøre som SPV-vagt, hvis din patients bevidsthedsniveau ændrer sig på din vagt?

GLASGOW COMA SCALA En anden måde at beskrive bevidsthedsniveauet på Øjne Spontan åbne 4 Åbner på tiltale 3 Åbner på smertestimuli 2 Lukkede øjne 1 Verbal respons Voksne Børn 0-5 år Orienteret (egne data, tid og sted) Smiler, medvirker, følger genstande 5 Konfus, desorienteret Kan trøstes, medvirker Usammenhængende, men forståelige ord Jamrer, grynter, klager sig Uforståelige ord, grynt, jamren Irritabel, sitren Ingen respons Motorisk respons Efterkommer opfordringer 6 Lokaliserer smerte Afværger (flekterer – trækker ekstremitet til sig) Abnorm fleksion med supination af hånd Ekstension med pronation af hånd Intet motorisk respons Her gælder det også, at det vigtigste er at reagere på ændringer!

KOMMUNIKATION TIL DEN BEVIDSTHEDSPÅVIRKEDE /KOMATØSE PATIENT? Hvordan kommunikerer man med den bevidsthedspåvirkede patient?

VITALE VÆRDIER - OBSERVATIONER Reagere på ændringer! Hvilke værdier og observationer? Hvad skal du være OBS på? BT og puls BT-måling og pulstælling hænger ALTID sammen! Ændringer kan være tegn på smerter, blødning og for højt intrakranielt tryk. Respirationen Ændringer i frekvensen, lyd og rytme Pupiller Størrelse Ens Lysreaktion Bevidsthedsniveau Ændringer kan være tegn på, at der sker noget oppe i hovedet. Kan også være virkning af medicin/smertestillende Temperatur Stigning / fald Hovedpine / kvalme Udvikling af hovedpine og kvalme kan være tegn på cerebrale forandringer

FORVÆRRING AF PATIENTENS TILSTAND HVAD ER JERES OPGAVE? Akut forværring af patientens tilstand kan ske overalt og meget pludseligt. Ofte har der forinden forværringen været nogle signaler. Derfor er Jeres vigtigste opgave at observere og vidererapportere disse signaler – så der hurtigt kan handles. Når man står i den akutte situation, kan det være svært at bevare roen og overblikket. En hjælp dertil er at anvende ABC-princippet:

A-Airway Tjek om patienten har fri luftvej Er der lyd ved vejrtrækning? Er der fremmedlegemer i luftvejen? Får patienten tilstrækkelig ilttilskud? Er der behov for kæbeløft? B-Breathing Tjek om patienten trækker vejret Kan patienten tale? Løfter brystkassen sig? Dyspnø? Saturation? Har patienten smerter ved vejrtrækning? Kan det hjælpe at lejre patienten anderledes? C-Circulation Tjek om patienten er kredsløbsstabil Huden: kold/bleg/blussende/cyanotisk? Pulsen: hurtig/langsom/uregelmæssig? BT: Stabilt/faldende/lavt? Diureser: Store/små/ingen? Mistanke om ydre/indre blødning? D-Disability Tjek bevidsthedsniveau og funktion Vågen, somnolent, soporøs, comatøs? Pupillerne: store/små, ens, reagerer? Mistanke om medicinoverdosering? Blodsukker? E-Exposure Tjek omgivelserne Temperatur? Udslæt? ABC-princippet Enkel og systematisk metode til observation og behandling af kritisk syge patienter Hjælper til at prioritere behandlingen, så du først behandler det, der er mest livstruende for patienten.

KALDESYSTEMER Når du sidder fast vagt hos en patient, kan du få brug for at tilkalde personalet. Spørg dem, hvordan du kan få fat på dem hvis: Du blot har brug for hjælp, når de har tid De skal komme med det samme. Der kan være mange muligheder

KLOKKESNOREN HUSK ALTID at sætte klokkesnoren et sted patienten kan nå den, når du forlader stuen.

HJERTESTOP– HVAD ER JERES OPGAVE/ROLLE? Ved hjertestop skal der hurtigt alarmeres (kend afdelingens nødkald) Start straks hjertemassage (her fraviger man ABC-princippet og prioriterer cirkulationen!) Når personalet / hjertestops teamet ankommer, skal du træde til side – vigtigt, at du ikke går i vejen. Stil dig f. eks i et hjørne og gør kun det, du får besked på. Akutte situationer kan for urutinerede virke kaotiske, og man vil gerne hjælpe. Den bedste hjælp er at give plads og lade være med at ”blande sig” med mindre man bliver bedt derom!