Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Pleje og observation af den ældre patient

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Pleje og observation af den ældre patient"— Præsentationens transcript:

1 Pleje og observation af den ældre patient
Modul F

2 Læringsmål for pleje og observation af den ældre patient
At kursisterne får kendskab til de teoretiske og praktiske færdigheder, som det er nødvendigt at besidde i forbindelse med observationer og pleje af den ældre patient. At kursisterne får kendskab til de teoretiske og praktiske færdigheder, som det er nødvendigt at besidde i forbindelse med observationer og pleje af den demente patient.

3 CASE - RAPPORTEN Du skal passe A. Thomsen på 93 år. Han er indlagt pga. smerter i sin højre fod. Han har haft insulinkrævende diabetes i 30 år. BT 165/90, puls 66, SAT 95, RF 12, Tp 37.5, bl.s. 10,1 Thomsen ser dårligt (næsten blind) og hører dårligt. Du skal hjælpe ham med personlig hygiejne. Han har tandproteser Han er ked af situationen og bryder sig ikke om at være på et sygehus

4 HVAD SKER DER MED KROPPEN, NÅR MAN BLIVER GAMMEL
Når ældre mennesker bliver indlagt på sygehuset, kan de godt blive lidt forvirrede og måske konfuse. De ved ikke, hvor de er henne, glemmer beskeder og spiser og drikker måske kun på opfordring. Det er ikke ensbetydende med at de er demente (som er en sygdom), det er oftest kun fordi de ikke er i deres vante omgivelser, og så lige har den sygdom de er indlagte for!

5 I TAKT MED AT VI BLIVER ÆLDRE, SKER DER NOGET MED KROPPEN
Hvad kan I forestille Jer der sker med …. Og hvilke opgaver kan I have den forbindelse? Psyken / sociale behov / hukommelsen Kredsløbet Sanser * Åndedrættet Huden Fordøjelsen * Muskler Urinvejene Knogler og led

6 TÆNDER Krone Bro Delprotese Helprotese
”Tandhætte”, der sættes ud over en defekt tand. Sidder fast – skal ikke tages ud. Skal børstes almindeligt Erstatter mistet tand/tænder Broen sidder fast – skal ikke tage ud Skal børstes almindelig Erstatter flere tænder Erstatter alle tænder Sidder løs i munden og skal derfor tages ud mindst 2 gange om dagen og rengøres. Koldt vand – aldrig varmt vand. Børstes med håndsæbe eller tandpasta (obs slibemiddel) Pas på ikke at tabe dem i håndvasken – de kan gå i stykker. Læg evt en vaskeklud i bunden af håndvasken – tager stødet!

7 Hvis patientens briller trænger til at blive pudset:
1 dråbe sulfo på hvert brilleglas, gnid på glassene med fingrene + skyl med rindende lunkent vand. Puds efter med en bomuldsklud (EJ PAPIR – ridser!) % Brillen ligger ustabilt – Glasset kan blive ridset Brillen ligger stabilt

8 DEMENS Demens er en fællesbetegnelse for sygdomme i hjernen, der kan forårsage: Hukommelsesbesvær Nedsat koncentrationsevne Adfærds- og personlighedsforstyrrelser Intellektuel forringelse (interesse, sygdomserkendelse, depression) Dårlige personlig hygiejne Afasi og apraksi. Kan bl.a. være forårsaget af Alzheimers, Parkinsonisme og Huntingtons sygdom. I Danmark lider mennesker af demens.

9 DEN DEMENTE PATIENT Demens er modsat konfusion er permanent tilstand.
Her nytter det sjældent at virkelighedskorrigere. Afled dem, eller gå forsigtigt med på deres ideer. Skærm dem Tal roligt, venligt og brug lukkede sætninger Snak om ”gamle dage” Hold dem i hånden – vis empati Hjælp dem med personlig hygiejne Hav tålmodighed!


Download ppt "Pleje og observation af den ældre patient"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google