Salmeforedrag Ved Mogens Sørensen. Hvad er en salme? Ordet kommer af græsk psalmos, sang til strengespil Ordet kommer af græsk psalmos, sang til strengespil.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Rundt om Marmorkirken I
Advertisements

Hjertelig velkommen til arrangementsrækken: ”Selviscenesættelse som fænomen”
14 statuer ved kirkens fod
Adam Oehlenschläger ( ).
N.F.s gRUNDTVIG.
Historien om kartoflen Vi tror, at kartoflen er noget typisk dansk – det er den også blevet, men den stammer fra sydamerika. Her har den været dyrket i.
Nikodemus´ hjørne 1. maj Joh 3:1-8 Der var et menneske, en af farisæerne, ved navn Nikodemus, medlem af jødernes råd. Han kom til Jesus om natten.
Skriv den gode tekst ”Det er ikke sin mor, man skriver til. Hvis læserens opmærksomhed ikke bliver fanget i de første fem linjer, når han aldrig den sjette.”
Tanken efter dig – leg og læring i det sociale internets tidsalder Lotte Nyboe Spinderihallerne Torsdag den 9. februar.
Det store bibel-race!!. 1. Hvor mange kapitler er der i Matthæusevangeliet?
At fyldes af Helligånden. Ap.G. 2,1-13 Nicolaifællesskabet d. 21/
Dagens tekst: Derefter gik Jesus til en by, som hedder Nain, og hans disciple og en stor skare gik sammen med ham. Men da han nærmede sig byporten, se,
Livets Ord Januar 2016 Kommentar af Fabio Ciardi (OMI)
Søndag, den 26.april 2009 Apostolsk Kirke i Århus Et fornyet fællesskab.
Vores relation til Gud: Når Gud taler. Hvordan kan jeg bede? Salmernes bog – Hjælp til at udtrykke både smerte og glæde Fadervor – Grundopskrift fra Jesus.
Gospelmusikken Historie og budskab. Slaveruterne.
232_Gud, efter dig jeg længes 1, S1 Gud, efter dig jeg længes, når jeg af synden trænges, til dig står al min lid; jeg på dit ord, o Fader, på nåden mig.
Kunstneren Emily Carr Vancouver Art Gallery. Emily Carr - People said, ”Explain the pictures” But how can one explain spirit?
LIVETS ORD Oktober 2016 “Tilgiv din næste den uret, han begår, så vil også dine synder blive forladt, når du beder om det” (Siraks Bog 28, 2).
Ølgod kirke 10. april 2011.
Modul 2.
Fra vugge til grav, Vejen,
S1.
“Thi Kristi kærlighed tvinger os” (2 Kor 5, 14).
Lav en fugle-folde-bog
Bogtrykkerkunsten Fra Gutenberg til Google Bogtrykkerkunstens betydning for udbredelsen af Luthers tanker på reformationstiden – frem til nutidens deling.
Livets Ord Marts 2017.
SKRIV TITEL HER Skriv emnet her.
I Santa Fé, i New Mexico, USA
513 – Salige vished, Jesus er min! 1, S1
Tror du på løgnen eller sandheden?
828_Guds fred er glæden i dit sind 1, S1
Beder, og I skulle få. Beder, Jesus selv tillader,
017 – Jeg vil gi’ dig, o Herre, min lovsang 1, S1
Livets Ord November 2017.
En søndag morgen Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen
Først af alt vil jeg se Jesus
Formandsmøde 12. september 2017
490 – Guds igenfødte, ny-levende sjæle 1, S1
Lys i verden Hånden på hjertet (3).
Fra din himmel Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen.
Skriv ansøgning 10 gode råd.
PÅSKE-SALME-SANG.
Barokken tallet.
Livets Ord Marts 2018.
Hvem er Jesus og hvad har han gjort
«Men drives I af Ånden, er I ikke under loven» (Gal 5,18).
Livets Ord November 2018.
Livets Ord “Tag med sagtmodighed imod det ord, som er indplantet i jer, og som kan frelse jeres sjæle” September 2018.
Jorden er flad Jorden er flad – det er os, der er runde!
Vi udfordres til at leve i opstandelsens frihed
Slagterfaget gennem tiderne
Tros-lounge KIRKE FOR KONFIRMANDER.
Livets Ord Maj 2018.
Workshop c Pernille Hargbøl Madsen
Når sol går ned Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen.
Sådan bruges video- s og emnerapporter
Gratis tilbud til dig, der lider af angst eller depression …
Hjerte, løft din glædes vinger!
Denne morgens mulighed
Lev livet bedre At lære er at leve.
”Vi skal se ham, som han er.
Op dog, Sion, ser du ej sejrens palmestrø’de vej
Han vil ud og møde sin Gud
Quiz om Colombia Quizzen er lavet i et simpelt Jeopardy-format. Det betyder, at du læser et svar højt, og så skal eleverne gætte, hvilket spørgsmål som.
«Livets Ord» Februar 2019.
LIVETS ORD Marts 2019.
155 – Ved Jerusalem engang 1, S1
Livets Ord Juni 2019 “I skal få kraft, når Helligånden kommer over jer, og I skal være mine vidner.” Ap. G. 1, 8.
Fra Himlen kom en engel klar 1, S1
Præsentationens transcript:

Salmeforedrag Ved Mogens Sørensen

Hvad er en salme? Ordet kommer af græsk psalmos, sang til strengespil Ordet kommer af græsk psalmos, sang til strengespil Da jøderne oversatte skrifterne til græsk, kaldte de Salmernes Bog for Psalmos Da jøderne oversatte skrifterne til græsk, kaldte de Salmernes Bog for Psalmos Siden blev salme betegnelse for en sang fra den gammeltestamentlige sangsamling. Siden blev salme betegnelse for en sang fra den gammeltestamentlige sangsamling.

Hvad er en salme? I den middelalderlige liturgi sang man de gammeltestamentlige salmer og senere digtede latinske sange kaldet hymner. I den middelalderlige liturgi sang man de gammeltestamentlige salmer og senere digtede latinske sange kaldet hymner. På reformationstiden blev der indført liturgi på modersmålet, til det formål digtede man sange. På reformationstiden blev der indført liturgi på modersmålet, til det formål digtede man sange. Disse sange fik nu betegnelsen salme her i Norden. Disse sange fik nu betegnelsen salme her i Norden.

4 salmeforedrag Reformationstidens salmedigtning Reformationstidens salmedigtning Hans Christensen Sthen Hans Christensen Sthen Thomas Kingo Thomas Kingo Hans Adolph Brorson Hans Adolph Brorson

Reformationstiden Luther digtede nogle salmer selv, efterhånden fulgte andre med. Luther digtede nogle salmer selv, efterhånden fulgte andre med. Da reformationen kom til Danmark, startede man med at gendigte de tyske salmer. Da reformationen kom til Danmark, startede man med at gendigte de tyske salmer. Senere begyndte de at skrive selv, produktive digtere var Hans Tausen og Claus Mortensen. Senere begyndte de at skrive selv, produktive digtere var Hans Tausen og Claus Mortensen.

Reformationstiden Efterhånden samlede man dem i salmebøger, det startede i Malmö i Efterhånden samlede man dem i salmebøger, det startede i Malmö i Den første landsdækkende autoriserede salmebog blev Hans Thommisøns Salmebog i Den første landsdækkende autoriserede salmebog blev Hans Thommisøns Salmebog i I den blev cremen af reformationstidens digtning samlet i en overskuelig form. I den blev cremen af reformationstidens digtning samlet i en overskuelig form.

Hans Christensen Sthen Han fremstod i kølvandet på reformationen som den første, der skrev flest tekster selv. Han fremstod i kølvandet på reformationen som den første, der skrev flest tekster selv. Hans navn er ikke så kendt, men adskillige af hans salmer er i levende brug. Hans navn er ikke så kendt, men adskillige af hans salmer er i levende brug. Han er først og fremmest sorgen og trøstens salmedigter. Han er først og fremmest sorgen og trøstens salmedigter.

Thomas Kingo Den førende barokdigter Den førende barokdigter Stod for den ortodokse lutherdom. Stod for den ortodokse lutherdom. Kendt for bl. a. sine påskesalmer og sine morgen- og aftensalmer. Kendt for bl. a. sine påskesalmer og sine morgen- og aftensalmer.

Hans Adolph Brorson Pietismens digter Pietismens digter Karakteriseret ved sin inderlige Jesus- kærlighed med stærke billeder fra kærlighedslivet, sit vækkeråb og himmellængsel. Karakteriseret ved sin inderlige Jesus- kærlighed med stærke billeder fra kærlighedslivet, sit vækkeråb og himmellængsel. Er især kendt for sine julesalmer og salmer om Himmelen. Er især kendt for sine julesalmer og salmer om Himmelen.

Andre emner? Jeg er åben.

Rationalismens tid Forfald i salmerne først med Guldbergs Salmebog, så med Evangelisk Kristelig Salmebog. Forfald i salmerne først med Guldbergs Salmebog, så med Evangelisk Kristelig Salmebog. Gamle salmer omredigeres til ukendelighed og de nye dyrker borgerdyden. Gamle salmer omredigeres til ukendelighed og de nye dyrker borgerdyden. En god salmedigter fra den tid: Johan Nordahl Brun. En god salmedigter fra den tid: Johan Nordahl Brun.

N. F. S. Grundtvig Den store fornyer af salmesangen. Den store fornyer af salmesangen. Kendt for sine pinsesalmer og salmer om døden. Kendt for sine pinsesalmer og salmer om døden. Sangen i hans menighed var usædvanlig klar. Sangen i hans menighed var usædvanlig klar.

Tysk salmedigtnings guldalder Omkring 30-årskrigen. Omkring 30-årskrigen. Der var en usædvanlig produktivitet her. Der var en usædvanlig produktivitet her. Kendteste digter: Paul Gerhard Kendteste digter: Paul Gerhard

Velkommen til at kontakte! Mogens Sørensen Mogens Sørensen Webside: mogens-soerensen.dk Webside: mogens-soerensen.dk Eller find mit navn på sogneaften.dk’s hjemmeside. Eller find mit navn på sogneaften.dk’s hjemmeside.