Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Slagterfaget gennem tiderne

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Slagterfaget gennem tiderne"— Præsentationens transcript:

1 Slagterfaget gennem tiderne
Hvordan slagter faget fik sin oprindelse……

2 Slagterfagets udvikling
Slagtning i primitiv form fandt sted længe før istiden og den foregik med stenøkser og flinteknive, hvor jægeren lå på lur ved dyrenes drikkeplads. Efterhånden begyndte man at indfange levende dyr til forråd, til når jagten slog fejl – her startede husdyrforbruget.

3 Det selvstændige håndværk
Slagtning som selvstændigt håndværk eller erhverv sker først, da landsbyerne bliver større, og det ikke længere er muligt for borgerne i byen selv at holde de dyr der er nødvendige i deres husholdning. Et af de håndværk der opstod sammen med købstæderne – var slagterfaget. Men for at slagtning og salg af kød skulle kunne betale sig, var byerne nød til at have en vis størrelse – så der hvor udviklingen gik hurtigst var i København. Her blev det første slagterlaug dannet ret hurtigt.

4 Konkurrence fra starten
Ved forhandling af svinekød havde slagteren en konkurrent i spækhøkeren (spæk, saltet og røget flæsk, pølser) Med myndighedernes og domstolenes hjælp, får retten til at handle med alle slags røgvarer, pølser, flæsk og fjerkræ. Det er så først omkring 1. verdenskrig det for alvor lykkedes at få fat i flæskehandlen.

5 Kødkontrol Fra 1880 fik sundhedsvedtægterne betydning
Fra 1900 kæmpede de for en effektiv og ensartet kødkontrol 1930 nåede de frem til en tålelig lovgivning Kødkontrollen medførte, at der med tiden blev stillet større og større krav til slagterens egen behandling af kødet. Altså grundlaget for den meget skrappe kontrol vi har i dag.

6 Kødmanger Betyder: kødsælger/kødforhandler – en kødkøbmand 
Man så det nemlig mere som handel end som et håndværk Man opfattede slagteren som hjælperen som foretog slagtningen Loven om næringsfrihed kom i 1852, og adgangen til faget blev frit og krævede kun borgerskab eller et næringsbrev – og at man var en uberygtet og ustraffet mand. Uddannelse spillede nu ingen rolle og betød at alle kunne slå sig ned som handlende med kød.

7 Uddannelsen Slagterne følte sig derfor truet på sit fag og uddannelse viste sig på sigt at være det bedste – og gav tryghed for kunden som hellere handle med en der var faglært. Det moderne samfunds udvikling har derfor, gennem tiderne medført at specialisering og branchekendskab, vist at det er nødvendigt at kunne sit håndværk for at klare sig.

8 Uddannelsen Den første fagskole åbnede i 1923
I 1964 blev uddannelsen som butiksslagter centraliseret på Holstebro Tekniske skole og Slagteriskolen i Roskilde. Der er forskel på uddannelsen alt efter lærested og hvilket speciale man vælger. De tre specialer

9 opgave Butik Slagtning Delikatesse
Find jeres svendeprøvevejledning og find ud af hvilke discipliner I skal op i til jeres svendeprøve.


Download ppt "Slagterfaget gennem tiderne"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google