Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Inklusion – et fælles anliggende Daugaard

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Inklusion – et fælles anliggende Daugaard"— Præsentationens transcript:

1 Inklusion – et fælles anliggende Daugaard 11.6.2012
Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

2 Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d. www.PsykCentrum.dk
Minds Alt er del af noget større Vi er i kraft af hinanden Samspillets betydning Det fælles ansvar At blive set som det, man (ønsker) at blive set som Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

3 Inklusion - og udviklende samværsformer
Om at møde det ”fremmede”, det ”uønskede” - hvordan får vi det bedste frem i hinanden? Hvilken slags institution og skole – og hvilket fællesskab – ønsker vi? Inklusion og eksklusion: komplementære begreber – hvor er grænsen? Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

4 Fællesskab og inklusion – mere end tilpasning
Fysisk tilstedeværelse Interaktion Gensidig berigelse Forskellighed som en berigelse og en læringsbetingelse Fokus på udviklings- og læringsmiljøer > end på inklusion af enkelte individer Inklusion: den store satsning – og den begrænsede succes Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

5 Nogle tendenser i tiden
Udviklingen fra (KL) 40 % flere specialundervisningselever Udgiften til specialundervisningen er steget med 60% Specialundervisningen dækker 20% af alle folkeskolens ressourcer (– sidste: 29%!) Et stigende antal børn og unge får ikke uddannelse Diagnoser i vækst Øget medicinering Læringsudbyttet for mange elever er lavt (-> 15%) Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

6 Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d. www.PsykCentrum.dk
Udgiftsudvikling Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

7 Kultur: - tendenser i tiden
I dag: fokus på individets udvikling Nedsmeltning af traditionelle fællesskaber (Ekeland, 2007) ”Jeg” kommer i centrum, ikke ”vi” Kortere afstand mellem succes og fiasko Risikoen for oplevelse af personlig fiasko Tvivl og afmagt som ekskluderende faktorer Påfaldende anderledeshed medfører undersøgelse, henvisning m.v Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

8 Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d. www.PsykCentrum.dk
Samtidig: Al læring, udvikling og bevægelse finder sted i samvær med andre At lykkes, også som individ, er et fælles anliggende At være – eller ikke at være – en del af et fællesskab: - Det er det afgørende spørgsmål! Hvordan undgår vi “tålt ophold”? – i et X-felt mellem fag, kultur, politik og økonomi? Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

9 At være en del af et fællesskab – eller ej…
Hvornår er man ikke længere i stand til at være en del af et fællesskab? Når adfærden er for udsædvanlig Når adfærden er for uacceptabel Hvem afgør dette? Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

10 Den dominerende diskurs blandt...
Professionelle Forældre Børnene Inklusion er ikke alene et pædagogisk anliggende! Inklusion handler om udvikling og om styrkelse af det almindelige område Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

11 Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d. www.PsykCentrum.dk

12 Forældre som ressource….
Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

13 Etablering af fællesskaber, der rækker ud over institution og skole
Fire afgørende spørgsmål: - Hvor langt rækker ansvaret? - Hvad er det dominerende syn på børn i vanskeligheder? - Har vi kendskab og beredskab? - Har vi tilstrækkelig faglighed? Fra I-dentity til we-dentity Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

14 Hvordan etablere bæredygtige fællesskaber?
Ansvar og kontakt Åbenhed Etik Holdning, handleplaner og beredskab Fokus: dannelse, vision Virkemidler Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

15 Fællesskab om dannelse
Sprog Miljø Behandling af ”andre” Adfærd, disciplin, læring Aldersbetingede temaer… Værdier… Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

16 Jørn Nielsen www.PsykCentrum.dk
Børn i Danmark De fleste har det godt Anderledes institutionaliserede Nye familiemønstre Udadvendte, ydrestyrede Opbrud De store paraplyer er borte Individualisering Hvordan lære at navigere i et fællesskab? Jørn Nielsen

17 Jørn Nielsen www.PsykCentrum.dk
Opdragelse og familie Uddelegeret Mindre strenge forældre Aftalebaseret Pligter Anderledes opdragelsesværdier - Ansvarsopdragelse - Fællesskabsbaseret selvrealisering Jørn Nielsen

18 Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d. www.PsykCentrum.dk
Sprog og faglighed Sprog skaber virkelighed Adfærd som Invitation Kommunikation respons En udviklingsorienteret faglighed Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

19 Fællesskab: samarbejde om udvikling
Fra problembeskrivelse til vision Fra ”rigor” til ”imagination” Det inkongruente At tro på betydningen af egen og fælles indsats Anerkendende tilgange Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.

20 Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d. www.PsykCentrum.dk


Download ppt "Inklusion – et fælles anliggende Daugaard"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google