Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Drikkevandssikkerhed – DDS - HACCP

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Drikkevandssikkerhed – DDS - HACCP"— Præsentationens transcript:

1 Drikkevandssikkerhed – DDS - HACCP
Jeg lukker lige for hanen... Ups – er den risiko styret i HACCP!! Min bil!...

2

3

4 Drikkevandssikkerhed - HACCP
Udspringer af: Hazard Analysis and Critical Control Points HACCP er en metode, der kendes fra fødevareindustrien, hvor den sundhedsmæssige kontrol i produktionen tilrettelægges efter HACCP-principper. Kritiske styringspunkter Risikoanalyse

5 HACCP Hvor kan der opstå problemer i produktionen?
Hold øje med de steder, hvor problemerne kan opstå! Hav på forhånd besluttet, hvad der skal gøres, når et problem er ved at opstå.

6 Drikkevandssikkerhed – HACCP Hvorfor indføre HACCP
Krav udefra rykker nærmere WHO´s strategi forudsætter at WSP indgår i alle vandforsyninger i fremtiden Både I- og U-lande Både store og små vandforsyninger Forventer at det bliver en del af EU’s drikkevandsdirektiv EUREAU anbefaler risikoanalyse/-styring (WSP) Miljøministeriet Bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg: senest implementeret 31. december 2014 Danva Vejledning i DDS (Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed) Risikobetonede virksomheder Fødevare- og medicinalindustri (HACCP) Følsomme forbrugere Sygehuse, plejehjem, institutioner m.fl. Formål med vejledningen: Forstærke kulturen i vandforsyningerne, der fokuserer på vandkvalitet og forebyggelse af risici. At videreudvikle styringen af vandkvalitet til dokumenteret drikkevandssikkerhed. At sikre, at vandkvalitetskravene i den danske drikkevandsbekendtgørelse overholdes. Virksomheder oplever at de i forbindelse med Deres certificeringer bliver spurgt, om de har styr på deres råvare-leverance – det er drikkevandet. Sygehuse kunne have brug fra en anden vandkvalitet – vi leverer samme vandkvalitet uanset om det er til toiletter eller drikkevand på sygehuset - dialysepatienter.

7 Bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg
I medfør af § 56 a og § 84, stk. 2, i lov om vandforsyning m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 635 af 7. juni 2010, fastsættes: § 1. Bekendtgørelsen fastsætter regler for indførelse af kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg ved indførelse af en ledelsesmæssig ramme, der sikrer systematiske arbejdsrutiner med henblik på at forebygge forurening af drikkevandet. § 2. Et alment vandforsyningsanlæg skal foranledige, at den driftsansvarlige for et alment vandforsyningsanlæg gennemfører et kursus om almindelig vandforsyningsdrift og elementær vandværkshygiejne jf. bilag 1. § 3. Et alment vandforsyningsanlæg, der leverer m3 vand pr. år eller mere, skal indføre kvalitetssikring ved: 1) at kortlægge hele vandforsyningen samt kvaliteten af denne, jf. bilag 2, 2) at kortlægge vandforsyningens driftsrutiner, herunder arbejdsgange ved almindelig drift, rengøring, prøvetagning, reparation, nyanlæg o.l. , 3) at vurdere risikoen for forurening af vandet fra det samlede produktionssystem, herunder fra de enkelte komponenter, uhensigtsmæssige konstruktioner og den samlede vedligeholdelsestilstand samt fra driftsrutinerne og prioritere indsatsen efter, hvor der er stor risiko for forurening af vandet, 4) at udarbejde en handleplan, som beskriver, hvordan og hvornår forsyningen vil håndtere den prioriterede indsats, som følger af punkt 3, og 5) at løbende følge op på og dokumentere, at forsyningen har gennemført de planlagte tiltag. § 4. Et alment vandforsyningsanlæg, der leverer mere end m3 vand pr. år skal opfylde kravene i § 3 ved at indføre ISO22000, eller systemer, der bygger på HACCP-principperne (Hazard Analysis and Critical Control Points) som for eksempel Dokumenteret DrikkevandsSikkerhed eller tilsvarende systemer. § 5. Et alment vandforsyningsanlæg skal underrette kommunalbestyrelsen om indførelsen af kvalitetssikring jf. §§ 2-4 og arten af denne senest 6 måneder efter indførelsen. § 6. Kvalitetssikring, jf. §§ 2-4, skal være indført senest 31. december 2014. § 7. Medmindre højere straf er forskyldt efter den øvrige lovgivning, straffes med bøde den, der overtræder §§ 2-6. Stk. 2. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel. § 8. Bekendtgørelsen træder i kraft 14. februar 2013. Miljøministeriet, den 8. februar 2013 Ida Auken

8 Drikkevandssikkerhed - HACCP
HACCP – fordi: vi vil kunne dokumentere for omverdenen, at vi har styr på de kritiske risici, så omverdenen kan have tillid til at drikkevandet er sundt og godt Vi har en vision: At vi leverer vand, der altid er rent. Ingen bakteriologiske forureninger eller andre påbud til forbrugerne

9 Biologiske risikofaktorer
Drikkevandssikkerhed - HACCP Hvad er farligt for drikkevandet Biologiske risikofaktorer Vi kan ikke styre bakterierne og har svært ved at komme af med dem – derfor forebygge, at der kommer skadelige bakterier ind i vandet Kemiske risikofaktorer At der er regler for at vi kun benytter kemikalier og materialer, som er godkendt til fødevare-produktion og drikkevand Der er lavet en vurdering ud fra mikrobiologiske, kemiske og fysiske risici- påvirkninger Biologiske Allermest bange for Der er set flest eksempler på biologiske forureninger rundt om i Danmark og i den øvrige verden Kemiske Materialer - rør. Fysiske Vi vil ikke introducere noget nyt. Vi har fundet landmålerstokke, 2x4 tømmer, renseservietter, PE-spåner og svampe. Fysiske risikofaktorer Undgå at introducere noget nyt

10 Drikkevandssikkerhed - HACCP Risikoanalyse
Indvinding Produktion Distribution Forbruger Gennemgået forsyningen fra jord til bord – fra boring til forbrugere Hovedområderne: Indvinding; behandling og beholdere; distribution/rå- og rentvands-ledninger; forbrugere/tapning Check-spørgsmål: Risici som knytter sig til indholdet af vandet Procedurer som anvendes ved vandforsyningsprocesserne Mikrobiologiske risici Design af bygnings, anlægs- og udstyrsfaciliteter Rengøring Medarbejdere og eksterne leverandørers sundhed, hygiejne og uddannelse Eksempel – tilbageløb fra renseanlæg til vandledninger

11 Drikkevandssikkerhed – HACCP Risikoanalyse
Akut fare Stor overskridelse Langtidseffekt Mindre overskridelse Konsekvens Stor Mellem Lille Sandsynlighed Ingen kendt fare Ingen overskridelse Der laves en vurdering. Hvad er konsekvensen og hvor stor er sandsynligheden De der bliver røde – det er der vi skal finde styringspunkter- for at sikre den kritiske risiko

12 Drikkevandssikkerhed – HACCP Eksempler på kritiske risici
Forkert sammenkobling mellem vandforsyningssystem og procesanlæg Overbelastning af filtre Forurening fra udeluft. Utilstrækkelig afblæsning/ilt Renoverings-arbejder i beholder Personale (os selv), leverandører, entreprenører informerer ikke om afvigelser (det der går skidt) Indtrængning af kloakvand/forurenet overfladevand/regnvand Højt indhold af uønskede stoffer

13 Drikkevandssikkerhed – HACCP Hygiejneregulativ
For en del risici var styringen at udarbejde et hygiejneregulativ. De emner der er aktuelle er nævnt nedenfor. Hygiejneregulativet Risikofaktorer i vandforsyning Personlig hygiejne – rene hænder, rent tøj og fodtøj, på vandværker/højdebeholdere, i boringer/bygværk Sygdomme, sår og forbindinger Omgivelser, udstyr og materialer Undgå at tabe noget i vandet. Hvis overskridelse af et af ovennævnte punkter – så er der en afvigelse.

14 Drikkevandssikkerhed – HACCP Anvendelse rensning/desinfektion
Virkning og anvendelse Koncentration der skal bruges ved desinfektion/rensning koncentration af middel (se etiket på flaske) Hvordan blandes til brugskoncentration? Natriumhypochlorit (Klor) Desinfektion på rengjorte flader I beholdere ved reparation lokalt omkring reparationsstedet efter rengøring 100 ppm : 0,08 % typisk 12,5 w/w % aktivt klor. 0,065 dl pr 10 liter vand 200 ppm : 0,16 % 0,13 dl pr 10 liter vand Rodalon Rengørende og desinficerende virkning Rensning og desinfektion af værktøj, fittings og rørender. Hvis emnerne er beskidte vaskes de først med rodalon og skylles, hvorefter de igen påføres Rodalon for desinfektion. Rodalon er hurtigt virkende og har tillige en langtidsvirkning på overflader med en intakt film af indtørret desinfektionsmiddel 1000 ppm aktivt stof 10 % Rodalon 1 liter pr 10 liter vand 50 % Rodalon 2 dl pr 10 liter vand Sprit Desinficerende virkning Desinfektion af hænder, værktøj og små emner. Er emnerne beskidte bør de vaskes først 70% opløsning ethanol 70% (vol-%) Er allerede blandet til mest effektiv koncentration Isopropylalkohol 70% (vol-%) Brintperoxid (Carela) Desinficerende og begrænset rengørende virkning overflade der skal desinficeres med produkterne skal være rengjorte med effektivt rengøringsmiddel 2-komponent produkt baseret på brintperoxid blandes inden brug i forskellige forhold afhængig af de enkelte produkter såsom 1:1, 30:1, 30:2 samt 30:5 Damprensning Rengørende og desinficerende virkning Rensning og deinfektion af større emner som stigrør, maskiner og værktøj

15 Drikkevandssikkerhed - HACCP Hygiejneregulativ – undgå indtrængning skidt/smådyr
Smedene har selv fundet en rigtig god løsning m.h.t. transport af stigrør og pumper efter reparation og damprensning. Emnerne pakkes ind i plastic der forsegles i enderne.

16 Drikkevandssikkerhed - HACCP Hygiejneregulativ – undgå indtrængning skidt/smådyr/overfladevand
Ventilation og afgang tømmepumpe i borehus Nedgang til beholder Overløb til afløbsbrønd Sikring af luftindtag/ventilation samt tømmepumpe ved vand i borehus. Installeres sikkert. Dobbeltsikring over åbne vandflader: yder/inder dæksel, opkant ved gulvdæksler. Sikring af overløb med opstuvning, indtrængning af dyr, indsugning af ”brøndluft”.

17 Drikkevandssikkerhed - HACCP Hygiejneregulativ – materialer på lager
Hvad gør vi for at opfylde hygiejneregulativet Kontrol ved modtagelse af indkøbte materialer Ved sidste audit fik vi en bemærkning vedrørende opbevaring på lageret. Nyt at fittings er placeret i lukkede kasser Nyt at større enheder – T-stykker / bøjninger er emballeret Når enhed udleveres fra lageret – puttes de en gennemsigtig plastpose

18 Drikkevandssikkerhed - HACCP Hygiejneregulativet – omgivelser/ indretning bil
Hvad gør vi for at opfylde hygiejneregulativet HACCP indrettede biler. Hver gang vi køber nye biler, så er de inddelt i ren og snavset del. Fittings ligger ikke løs i bilen. Opbevares i skuffer eller plastposer Spritdispenser i alle biler samt anvende spritservietter

19 Drikkevandssikkerhed - HACCP Hygiejneregulativ – personlig hygiejne / bil
Hvad gør vi for at opfylde hygiejneregulativet Kontrol ved modtagelse af indkøbte materialer Ved sidste audit fik vi en bemærkning vedrørende opbevaring på lageret. Nyt at fittings er placeret i lukkede kasser Nyt at større enheder – T-stykker / bøjninger er emballeret Når enhed udleveres fra lageret – puttes de en gennemsigtig plastpose

20 Drikkevandssikkerhed - HACCP Hygiejneregulativ – omgivelser i marken
Hvad gør vi for at opfylde hygiejneregulativet Propper / plasticposer på enden af rørerne Ved underboring og bursting anvendes påsvejste endepropper Svamper nye ledninger bl.a. for at få evt. størrer emner ud af rørene. Skyller ud hver gang vi har lavet et stykke arbejde – f.eks. ved nærmeste brandstander. Jf. vejledning nr

21 Drikkevandssikkerhed - HACCP Hygiejneregulativ – omgivelser i marken
Hvad gør vi for at opfylde hygiejneregulativet - de svære forhold i marken Fittings på kanten af udgravningen – Vi bruger spande og sorte sække Vigtigt at udgravning er dyb nok – det er vigtigt at der er plads under rørene

22 Drikkevandssikkerhed - HACCP Hygiejneregulativ – omgivelser i marken
Hvad gør vi for at opfylde hygiejneregulativet - de svære forhold i marken Fittings på kanten af udgravningen – Vi bruger spande og sorte sække Vigtigt at udgravning er dyb nok – det er vigtigt at der er plads under rørene

23 Drikkevandssikkerhed - HACCP Hygiejneregulativ – omgivelser i marken
Hvad gør vi for at opfylde hygiejneregulativet Propper / plasticposer på enden af rørerne Ved underboring og bursting anvendes påsvejste endepropper Svamper nye ledninger bl.a. for at få evt. størrer emner ud af rørene. Skyller ud hver gang vi har lavet et stykke arbejde – f.eks. ved nærmeste brandstander. Jf. vejledning nr

24 Drikkevandssikkerhed - HACCP Hygiejneregulativ – omgivelser ved vandmåler
Hvad gør vi for at opfylde hygiejneregulativet - de svære forhold i marken Fittings på kanten af udgravningen – Vi bruger spande og sorte sække Vigtigt at udgravning er dyb nok – det er vigtigt at der er plads under rørene

25 Drikkevandssikkerhed – HACCP Organisation
Aarhus Vand A/S Lars Schrøder Drift og vedligehold Claus Homann HACCP-Team Pia Jacobsen DV (teamleder) Kurt Brinkman POP Bo Vægter DV Liselotte Mørk Andersen DV Jørn-Ole Andrassen DV Karen Klarskov Møller DV Til at sikre og lave arbejdet blev der nedsat en HACCP-gruppe Arbejdet består af sikre fremdrift af HACCP, udarbejde kursusmateriale Kontaktperson i HACCP-gruppen – alle kan bringe spørgsmål op i HACCP-gruppen. Gruppen sikrer at der tages aktion. Store som små spørgsmål – tøjvask, rindende vand på projekter HACCP grupper Ad hoc f.eks. Stautrupprojektet

26 Drikkevandssikkerhed - HACCP Uddannelse/efteruddannelse
Årlig kursus for medarbejdere i: Vand Drift Teknisk kundeservice Vandgruppe - Plan og Projekt Opmålingen - Plan og Projekt Møder / kurser med andre grupper, bl.a. Informationsfunktionen, personale på lageret Kurser for eksterne entreprenører Informationsmøde med VVS- og smede-mestre Alle, der arbejder for Vand, skal som minimum introduceres i hygiejneregulativet For at sikre, at alle ved, hvad der er vigtigt i forhold til HACCP, afholdes der kursus. Her gennemgås altid hygiejneregulativet De gode historier – forskellige emner hver gang – sidste gang var det eksempler på afvigelser Det forventes derfor at alle ved vi har HACCP/DDS og hvad det betyder. HACCP - dagsordenpunkt på funktionsmøder

27 Drikkevandssikkerhed – HACCP Udbudsmateriale
Vigtigt at HACCP er med i planlægningen – dvs. udbudsmaterialet Skrevet ind i udbudsmateriale for No-dig, jord- og rørentreprise Skal med i planlægningsdelen – og igen hvordan skal vi sætte ledningen i drift igen. Materialeudbud – migrationstest, arbejde stoppet pga. overskridelse

28 Drikkevandssikkerhed – HACCP Projektering
Vigtigt i forbindelse med projektering: Risikovurdering Filtre i luftkanaler Overdække iltning og filtre Undgå uhensigtsmæssig design Undgå ”døde” ender f.eks. lange brandhanestik Undgå lange opholdstider i ledninger Undgå indføjelse af bakterier fra luften. Altid 2 barrierer (f.eks. Inderdæksel/yderdæksel, overdækning/loft)

29 Drikkevandssikkerhed – HACCP Frigivelse til drift
Grundvand Produktion Distribution Måler Allerede i forbindelse med planlægning skal vi tage højde for, hvordan ledningen kan i driftssættes. Information til kunder – skylle inden brug af vand (Pjece om Nye vandrør + Vi lukker for vandet) Udarbejdet vejledning, da det ikke helt klart, hvad og hvem skulle gøre hvad inden vi i driftssatte ledninger - Pop eller Vand Drift

30 Drikkevandssikkerhed – HACCP Rundering
Grundvand Produktion Distribution Måler Hvordan sikrer vi at HACCP regler overholdes i marken Oplæring og træning – alle skal undre. Med på hver funktionsmøde - dagsordenpunkt Interne og eksterne audit Rundering 4 gange årligt Egenkontrol Tilsyn

31 Drikkevandssikkerhed – HACCP Registrering
Afvigelser er forhold/ hændelser, der kan medføre en ringere vandkvalitet At afvigelse håndteres i praksis At afvigelser meddeles At afvigelser oprettes i driftshændelser At den afhjælpende foranstaltning beskrives og dokumenteres/registreres Eksempel på registrering af afvigelse. Afvigelse er registreret Afvigelse er håndteret Afhjælpende foranstaltning er beskrevet. Det er aftalt at alle afvigelser skrives ind i driftshændelser på Vandportalen. Det er vigtigt, at dem der går ude og arbejder med ledninger i dagligdagen, melder tilbage. Vi skal følge op. I 2008 var der 4 afvigelser. Det er virkelig imponerende???? Det er nok lidt for flot.

32 Drikkevandssikkerhed - HACCP Afvigelse
Eksempel GEUS Region Midt har bedt GEUS om at prøvetage nogle af vores boringer bl.a. en indvindingsboring S.7 i forbindelse med overvågning af forurening fra det gamle lossepladsdepot Rugholm. Da Vandmedarbejder taler med GEUS gives ikke en specifik anvisning på hvordan drikkevandssikkerhed skal håndteres, men mere en løs snak om, at de skal være forsigtige under prøvetagningen. En af smedene opdager, at der muligvis ligger noget prøvetagningsgrej på jorden da GEUS foretager prøvetagningen og melder det ind til vandgangen som en mulig afvigelse (rigtigt godt!) For at afhjælpe en mulig forurening renpumpes boringen og der udtages 2 efterfølgende prøver der begge er rene. Denne procedure er i øvrigt normal praksis ved idriftsætning af indvindingsboringer efter reparationer o.s.v. Episoden viser, at der er behov for at ”holde” udefrakommende entreprenører i hånden når der arbejdes følsomme steder i vandforsyningen. En folder eller telefonisk snak er ikke nok. Det optimale er, at man mødes på stedet og får en grundig snak om HACCP. Episoden er registreret i Driftshændelser som en afvigelse.

33 Drikkevandssikkerhed - HACCP Afvigelse
Uhensigtsmæssige rørføringer Afbrudte rør (døde ender) Uhensigtsmæssigt design Kræver særlig opmærksomhed – især da det er ældre anlæg Tidligere var drikkevandssikkerhed ikke så meget i fokus og man forsøgte at lave kompakte vandværker. Det medførte f.eks. At råvandsledninger er ført gennem rentvandsbeholder, at rør mellem iltning/filtre/beholder er skjulte under gulv eller ligger uden for sokkel. Disse rør er ikke beskyttet af samme store overtryk som forsyningsledninger. Samtidig er det svært at overvåge tilstranden og det kræver særlig opmærksomhed på alderen og levetid under de aktuelle forhold. Vi har gennemført DDS-gennemgang af alle vandværker og højdebeholdere og fået forbedret overblikket over, hvor vi har risici bla. ved uhensigtsmæssigt design. Det får indflydelse på renoveringsplanen for anlæggene.

34 Drikkevandssikkerhed - HACCP Afvigelse boremudder
Afvigelse håndteres Afvigelse registreres Afvigelse dokumenteres Konsekvens I forbindelse med udførelse af underboring af 315 mm PE ledning på Christian X’s Vej ud for nr er der ved en fejl ikke påsvejst slutmuffe på PE-ledningen. Arbejdet er udført onsdag den 11. februar. Enden af ledningen ligger i bunden af et montagehul. I samme montagehul udføres torsdag den 12. februar 2009 en ny underboring i modsat retning fra Christian X’s Vej 250 til nr Ved dette arbejde kommer der en del betonit- og boreslam (brugt til foring af hul) i montagehullet. Slammet løber ind i den åbne rørende, der er placeret i modsatte ende af montagehullet.

35 Drikkevandssikkerhed - HACCP Afvigelse boremudder
Konsekvenser: Forsinkelse Beslutningsproces Økonomi Usikkerhed Vandtab Analyser Procedure inden samling af rør: Ledning st. 0 – st. 480: Der graves op ved st. 480 og PE-ledning skæres over. Der laves en visuel vurdering om der er synlig bentonit- eller boremudder i røret. Hvis det ikke er tilfældet, betragtes vandledningen fra st. 0 til st. 480 som ”ren”. …. Der var ikke synligt bentonit- eller boreslam i vandledningen ved st. 480. Ledning st. 480 og til st. 600: Vi er bekymrede for at betonitten vil størkne i den trykløse ledninger, derfor rekvireres Holst Kloakservice til at spule ledningen rent med vand fra st. 480 til st Tankbilen både spuler og suger på samme tid. (Holst Kloakservice kommer med en bil, der kun anvendes til drikkevand. Chaufføren siger at de tilsætter klor til vandet i tanken og spulrøret er rengjort i klor). Dette arbejde udføres fredag den 13. februar kl ….. Ledningen er spulet og tømt med vand flere gange. Der var temmelig meget bentonit- og boreslam i ledningen.

36 Drikkevandssikkerhed - HACCP Afvigelse Kim 22 forurening i Grønnegade
FREDAG den 29. maj modtaget analyseresultater fra 3 distributionsbrønde i midtbyen. Prøvetagningen er udført den 25. maj 2009 Resultater: Ved Grønnegade 3, overskridelse af Kimtal ved 22 °C på 1400 Antal/ml Sydhavnsgade/Javavej 1, Kimtal ved 22 °C på 46 Antal/ml Daubjergvej 19, Kimtal ved 22 °C på 1 Antal/ml Der blev konstateret et meget stort trykfald i midtbyen søndag d. 24. maj. Trykfaldet skyldes et merforbrug på omkring 600 m3/t som stod på i ca.½ time. Det vides ikke, hvor det store forbrug er sket. Trykfaldet gav efterfølgende anledning til brunt vand i midtbyområdet. Kimtal 22 forureningen kan muligvis være en effekt af dette trykfald, idet ledningsbelægninger kan være revet af under hændelsen. Under prøvetagningen i Grønnegade kunne det endvidere konstateres, at der var en høj temperatur (16 grader) og et meget lille flow i ledningen. Der udtages straks omprøver til hasteanalyser på de 3 distributionsbrønde i z50midt som er nævnt ovenfor, samt i de 3 højdebeholdere Observatoriet, Frydenlund og Molbæksvej. Udvælgelsen af højdebeholdere er baseret på et kildeudbredelseskort.

37 Drikkevandssikkerhed - HACCP Afvigelse Kim 22 forurening i Grønnegade- opfølgning
Der var en høj temperatur og et ringe flow i ledningen/brønden på Grønnegade. Det viste sig at skyldes aflukning af nogle ventiler i forbindelse med arbejderne ved Ceres krydset, og dermed en næsten død ledning på den nederste del af Grønnegade. Vi valgte derfor at skylle ledningen igennem (ved at åbne en brandstander). Det gav til gengæld - måske ikke så overraskende - misfarvet vand. Vi skyllede til vandet var visuelt rent og tog derefter prøven, ca. kl. 19. Prøven blev kørt særskilt til Eurofins. Der blev udtaget prøver hos forbrugere onsdag den 27/5. Resultaterne er langt under grænseværdien, men Frederiks Alle kan måske være en bekræftelse på, at det store usædvanlige flow i midtbyen søndag den 24/5 har været årsag til forhøjede kimtal i dele af midtbyen.

38 HACCP-systemets grundlæggende 7 principper:
Princip 1: Analyser risici Princip 2: Find CCP Princip 3: Kritiske grænser Princip 4: Overvågningssystem Princip 5: Korrigerende handlinger Princip 6: Verificering Princip 7: Dokumentation


Download ppt "Drikkevandssikkerhed – DDS - HACCP"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google