Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Den nye ferielov ændrer ikke bekendtgørelsen for feriefondene!

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Den nye ferielov ændrer ikke bekendtgørelsen for feriefondene!"— Præsentationens transcript:

1 Den nye ferielov ændrer ikke bekendtgørelsen for feriefondene!
Udtalelse af Søren Balslev fra Feriekontoret, områdechef Beskæftigelsesministeriet

2 Og hvorfor gør den så ikke det?
Det skyldes at Den nye ferielov ikke er kommet til verden for feriefondenes skyld Loven skal sikre lønmodtagere ret til årlig ferie og feriebetaling. (§ 1) Ferieloven er tilpasset, så den i højere grad passer til nuværende arbejdsmarked Den er i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser (EU-retten) Der er (stort set) ingen ændringer, der berører feriefondene Kommissorium for ferielovsudvalget indeholdt intet om feriefonde

3 Kommissorium for ferielovsudvalget
Udvalget skal i dets arbejde tage udgangspunkt i, at et fremtidigt feriesystem skal: Være mere gennemskueligt og sammenhængende for lønmodtageren uden at dette hæmmer jobmobiliteten. Være administrativt enkelt for arbejdsgivere både på det private og offentlige arbejdsmarked. Være i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser, herunder navnlig EU-retten. Det bemærkes i den forbindelse, at Europa-Kommissionen har sat spørgsmålstegn ved, om den gældende ferieordning er i overensstemmelse med EU-retten. I arbejdet skal udvalget: Vurdere de samfundsøkonomiske konsekvenser af forslagene, samt hvilke økonomiske og administrative konsekvenser forslagene har for arbejdsgiverne. Vurdere konsekvenserne af forslagene for beslægtet lovgivning. Vurdere, hvordan overgangen til en ny ferieordning kan håndteres, undersøge andre relevante EU-landes ferielovgivning og inddrage erfaringer derfra i arbejdet.

4 Hvor er de private feriefonde nævnt i Den Nye ferielov?
En søgning på: Privat feriefond og Tilsyn Ændringer i loven er markeret med Gult

5 Forældelse (§ 30) Stk. 1: Er feriegodtgørelse, løn under ferie eller ferietillæg efter § 34 indbetalt til enten Arbejdsmarkedets Feriefond eller til en privat feriefond, og er ferien holdt eller kan udbetales, forældes kravet på feriegodtgørelse, løn under ferie eller ferietillæg, hvis lønmodtageren ikke inden 5 år efter ferieafholdelsesperiodens udløb retter henvendelse til feriefonden. Stk. 2: Er feriegodtgørelse, løn under ferie eller ferietillæg ikke indbetalt til Arbejdsmarkedets Feriefond eller en privat feriefond, forældes kravet på feriegodtgørelse, løn under ferie eller ferietillæg, hvis lønmodtageren ikke inden 5 år efter ferieafholdelsesperiodens udløb søger kravet gennemført ved retssag, fagretlig behandling, politianmeldelse eller indgivelse af konkursbegæring. Efterkommes kravet ikke, skal kravet søges gennemført ved en af de fremgangsmåder, der er angivet i 1. pkt., uden ugrundet ophold.

6 Uhævet feriebetaling (§ 34)
Stk. 1: Feriegodtgørelse, der ikke er hævet af lønmodtageren inden udløbet af ferieafholdelsesperioden, eller løn under ferie eller ferietillæg, der ikke er udbetalt til lønmodtageren inden udløbet af ferieafholdelsesperioden, og som ikke udbetales efter §§ eller § 26, stk. 1, eller er overført efter §§ 21 og 22, tilfalder Arbejdsmarkedets Feriefond, jf. dog § 35, stk. 7. Stk. 2: Inden for områder, hvor en kollektiv overenskomst med en garantiordning efter § 3, stk. 4, giver mulighed herfor, kan uhævet feriebetaling efter stk. 1 anvendes til en privat feriefond, der har til formål at anvende sine midler til ferieformål, i stedet for at tilfalde Arbejdsmarkedets Feriefond. Arbejdsmarkedets Feriefond fører tilsyn med anvendelsen af sådanne midler. Stk. 3: Feriepengeudbetaleren skal senest den 15. november efter ferieafholdelsesperiodens udløb afregne beløb omfattet af stk. 1 til Arbejdsmarkedets Feriefond eller til en privat feriefond, jf. stk. 2.

7 Uhævet feriebetaling (§ 34)
Stk. 4: Ved forsinket indbetaling af uhævet feriebetaling efter stk. 3 skal arbejdsgiveren eller den, der i medfør af § 3, stk. 4, administrerer feriegodtgørelsen, betale renter af kravet på feriegodtgørelse på 1,5 pct. pr. påbegyndt måned regnet fra forfaldsdagen til Arbejdsmarkedets Feriefond eller til en privat feriefond, jf. stk. 2. Stk. 5: Ved opløsning af en (privat) feriefond efter stk. 2 tilfalder de midler, der stammer fra uhævet feriebetaling, Arbejdsmarkedets Feriefond. Uhævet feriebetaling, der er tilført en (privat) feriefond, kan ikke uddeles til fondens stifter. Stk. 6: Beskæftigelsesministeren kan fastsætte regler for anvendelsen af midler, der tilfalder en privat feriefond, og regler for Arbejdsmarkedets Feriefonds tilsyn med anvendelsen af disse midler, jf. stk. 2, herunder regler om fondens oprettelse, regnskabsaflæggelse, kapitalanvendelse m.v.

8 Udveksling af oplysninger (§37)
Stk. 5: FerieKonto kan videregive oplysninger til anerkendte arbejdsløshedskasser, Udbetaling Danmark og kommunale og statslige myndigheder om optjente feriedage, optjent feriegodtgørelse, tidspunktet for afholdelse af ferie og udbetaling af feriepenge. FerieKonto kan videregive oplysninger om uhævet feriebetaling til Arbejdsmarkedets Feriefond til brug for korrekt afregning heraf, jf. § 34, stk. 3. Stk. 6: Arbejdsmarkedets Feriefond kan indhente regnskabsoplysninger m.v. af betydning for kontrol med den, der administrerer beløb omfattet af § 34, stk. 2. (dvs. en privat feriefond) Arbejdsmarkedets Feriefond kan indhente og videregive oplysninger om uhævet feriebetaling, jf. stk. 5, til en privat feriefond til brug for korrekt afregning heraf, jf. § 34, stk. 3.

9 Kontrol med uhævet feriebetaling (§ 41)
Stk. 1: Arbejdsmarkedets Feriefond pålægger årligt op til 150 tilfældigt udvalgte virksomheder, som afregner uhævet feriegodtgørelse, ferie med løn og ferietillæg til fonden, inden for en rimelig frist at indsende tilstrækkelig dokumentation for korrekt afregning til fonden. Arbejdsmarkedets Feriefond afholder sædvanlige udgifter til revisorerklæring. Stk. 2: En privat feriefond, jf. § 34, stk. 2, pålægger årligt et passende antal tilfældigt udvalgte virksomheder, som afregner uhævet feriegodtgørelse, ferie med løn og ferietillæg til fonden, inden for en rimelig frist at indsende tilstrækkelig dokumentation for korrekt afregning til fonden. Fonden kan forlange en revisorerklæring mod betaling af sædvanlige udgifter dertil. Stk. 3: Arbejdsmarkedets Feriefond kan træffe afgørelse om administrationen af de beløb, der anvendes til andet ferieformål, jf. § 34, stk. 2, og om afregning af disse beløb til Arbejdsmarkedets Feriefond i de tilfælde, hvor Arbejdsmarkedets Feriefond ikke kan føre betryggende kontrol med, at feriefondens midler anvendes i overensstemmelse med formålet. Stk. 4: Arbejdsmarkedets Feriefonds afgørelser truffet efter stk. 3 kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

10 Udbetaling af småbeløb er fjernet i Den nye Ferielov
Indberetning, indbetaling og udbetaling af feriegodtgørelse § 30, Stk. 2. Feriegodtgørelse kan udbetales af arbejdsgiveren til lønmodtageren ved fratræden, hvis beløbet er på 750 kr. eller derunder efter fradrag af skat og arbejdsmarkedsbidrag. Arbejdsgiveren kan ikke udbetale feriegodtgørelse efter denne bestemmelse til samme lønmodtager mere end 2 gange inden for samme optjeningsår. § 30, Stk. 3. Feriegodtgørelse for et optjeningsår udbetales til lønmodtageren ved ferieårets begyndelse af FerieKonto eller den, der i medfør af § 31 administrerer feriegodtgørelsen, uanset om ferie holdes, når beløbet er kr. eller derunder efter fradrag af skat og arbejdsmarkedsbidrag.

11 Udbetaling af feriegodtgørelse, løn under ferie eller ferietillæg ved ferieårets udløb
§ 34 a. Ved ferieårets udløb udbetales feriegodtgørelse til lønmodtageren af den, der i medfør af § 31 administrerer feriegodtgørelsen, hvis beløbet er på kr. eller derunder efter fradrag af skat og arbejdsmarkedsbidrag. Hvis lønmodtageren har været ansat uafbrudt hos samme arbejdsgiver fra et tidspunkt i optjeningsåret til ferieårets udløb, udbetales feriegodtgørelse vedrørende dette ansættelsesforhold kun, hvis beløbet vedrører ferie ud over 20 dage. Stk. 2. Ved ferieårets udløb udbetaler FerieKonto feriegodtgørelse til lønmodtageren, hvis beløbet er på kr. eller derunder efter fradrag af skat og arbejdsmarkedsbidrag. Hvis feriegodtgørelsen vedrører et ansættelsesforhold, der har været uafbrudt fra et tidspunkt i optjeningsåret til ferieårets udløb, og beløbet ikke vedrører ferie ud over 20 dage eller ferie, som er holdt, kan beløbet kræves tilbagebetalt, jf. § 37, stk. 2. Stk. 3. Ved ferieårets udløb udbetaler arbejdsgiveren løn under ferie og eventuelt ferietillæg til lønmodtageren, hvis beløbet er på kr. eller derunder efter fradrag af skat og arbejdsmarkedsbidrag, og hvis beløbet vedrører ferie ud over 20 dage.

12 Set i lyset af de få ændringer, der er i Ferieloven om de private feriefonde, hvad kan vi så forvente af fremtiden? Sandsynligvis færre penge til feriefondene og det er det, som vi skal arbejde med på årets seminar Men først en lille forsmag på forventningen til færre penge

13 FERIEFONDENES FREMTID:
Feriefondene har levet et godt og trygt liv gennem de sidste mange år, men den nye Ferielov, der træder i kraft 1. september 2020, ændrer på dette. Optjening og afvikling af ferie, der hidtil har været forskudt, vil blive ændret til det nye begreb: Samtidighedsferie. Dvs. optjening af ferie og afvikling af ferie bliver stort set sammenfaldende. Iflg. forudsigelserne (i forbindelse med arbejdet med den nye ferielov) vil det betyde, at der vil være færre midler til Feriefondene, da summen af uhævet feriegodtgørelse vil falde betydeligt. (Afskrift fra CASEN ”CBS-Fondens fremtid”, som er gennemlæst af deltagerne inden Seminaret)

14 UDSIGTEN FOR FERIEFONDENE:
Pengetilførslen mindskes betydeligt - fra 260 mio. (163 til Arbejdsmarkedets Feriefond og 97 til Feriefondene) til 40 mio. årligt - i uhævet feriegodtgørelse. Der er tale om et skøn, som ikke kan dokumenteres. x) De 163 mio. årligt svarer til det gennemsnitlige beløb, som Arbejdsmarkedets Feriefond har fået i årene Beløbet for 2017 er væsentligt højere (186 mio.), og beløbet for 2013 er væsentligt lavere (132 mio.) Det forudsættes at 25 mio. årligt går til Arbejdsmarkedets Feriefond og 15 mio. årligt går til de private Feriefonde. Dvs. fordelingen er ca. 62 % til Arbejdsmarkedets Feriefond og ca. 38 % til Feriefondene. Feriefondene (opgjort til 140 i Danmark) må derfor indstille sig på at sadle om. x) Der er stor usikkerhed om dette skøn, der er baseret på at uhævet feriegodtgørelse falder drastisk, når samtidig- hedsferie indføres. Til gengæld vil små feriebeløb (under 2250 kr.) ikke automatisk blive udbetalt. (Afskrift fra CASEN ”CBS-Fondens fremtid”, som er gennemlæst af deltagerne inden Seminaret)

15 KONSEKVENSER FOR FERIEFONDENE:
Tilsynsmyndigheden ændres fra Feriekontoret i STAR til Arbejdsmarkedets Feriefond. Bekendtgørelse for Fe- riefondenes virke, forventes ikke ændret radikalt. Tilførslen af midler til Feriefondene vil, når den nye ferielov er fuldt implementeret, derfor kun udgøre en brøkdel af tidligere kendte beløb. (Afskrift fra CASEN ”CBS-Fondens fremtid”, som er gennemlæst af deltagerne inden Seminaret) Yderligere bemærkninger: Der skal dog tages højde for at det nævnte beløb på 260 mio. er et bruttobeløb, hvoraf der er svaret en afgift til Staten på 42 %, svarende til 109 mio. Dvs. nettobeløb = kr. 151 mio. Det er dette beløb, der skal sammenlignes med de 40 mio., hvilket betyder en nedgang svarende til ca. 75 %. Ligeledes bør det nævnes, at mens beløbene til Arbejdsmarkedets Feriefonde har haft en stigende tendens, så har beløbene til Feriefondene generelt har haft en faldende tendens. Det kan indvirke på fordelingen.

16 UHÆVET FERIEGODTGØRELSE
FREMOVER: Ud fra de nævnte prognoser om størrelsen på fremtidige uhævede feriegodtgørelse har ”Parasollen” ladet fremstille et regneark, hvor den enkelte Feriefond kan beregne omfanget af forventet fremtidig uhævet feriegodtgørelse ud fra de sidste 5 års gennemsnit (regnskabs-årene ), eller der kan i stedt indtastes et anslået niveau på nuværende tildeling af uhævet feriegodtgørelse. Se vejledning på Skemaet.

17

18

19

20 Fodnoter: Afgift til Staten og forventet afgift til staten,
samt forventet størrelse af uhævet feriegodtgørelse

21 FORKLARING TIL OPBYGNING AF REGNEARK MED SKEMA
Ved at indtaste regnskabstallet for de 5 sidste år kan der beregnes et gennemsnit, som kan være udtryk for det hidtidige niveau for Feriefondens tilgang af uhævet feriegodtgørelse. Imidlertid kan der være forhold, der gør at Feriefonden i stedet vælger at fastsætte niveauet. Det kan skyldes, at der har været store udsving i tildelingen i de 5 regnskabsår, eller der kan være andre forhold at tage hensyn til, f.eks. færre/flere medarbejdere på den eller de arbejdspladser, hvorfra der afregnes uhævet feriegodtgørelse til Feriefonden. Det fremgår af skemaet *) hvilke faktorer, der er indlagt i beregningerne, men som udgangspunkt er der anlagt det skøn, som svarer til de oplysninger, der er lagt til grund for Betænkning nr om ny ferielov og overgang til samtidighedsferie, der blev udsendt i 2017. *) Skemaet kan på ingen måde dokumentere det reelle omfang af fremtidig uhævet feriegodtgørelse, det kan udelukkende anvendes som en sandsynlighedsberegning. Der er så mange usikre faktorer, at kun tiden kan vise det reelle omfang.

22 EKSEMPEL PÅ UDFYLDT REGNEARK:
FORTSÆTTES PÅ NÆSTE SLIDE

23 FORTSAT FRA FORRIGE SLIDE
*) Skemaet kan på ingen måde dokumentere det reelle omfang af fremtidig uhævet feriegodtgørelse, det kan udelukkende anvendes som en sand-synlighedsberegning. Der er så mange usikre faktorer, at kun tiden kan vise det reelle omfang.

24 KAN VI FREMOVER SKABE BALANCE I REGNSKABET ?


Download ppt "Den nye ferielov ændrer ikke bekendtgørelsen for feriefondene!"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google