Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Forebyggelse - dilemmaer og handlemuligheder

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Forebyggelse - dilemmaer og handlemuligheder"— Præsentationens transcript:

1 Forebyggelse - dilemmaer og handlemuligheder
Line Lerche Mørck, professor DPU, Århus Universitet

2 Velkomst og introduktion til seminaret
Hvad mener vi, når vi taler forebyggelse? Hvordan undgår vi, at de forebyggende initiativer ender med at stigmatisere og marginalisere de involverede, fordi de falder ind under den hårde bekæmpelsesdiskurs? Diskussion af dilemmaer ved at kunne navigere i mellem den politiske diskurs om forebyggelse af fx bandeinvolvering og radikalisering og handlemuligheder i forhold til reelt at skabe en inkluderende praksis.

3 Jubilæum – vi må fejre det 10’ende år!
I år er fokus på forebyggelse af udenforskab, vrede og kriminalitet ”Forebyggelse handler ikke kun om at hindre kriminalitet, men om at skabe inkluderende fællesskaber, som giver de unge, forældre, myndigheder og lokalsamfund nye handlemuligheder”

4 De første seminarer 2008: Radikalisering, polarisering og marginalisering, - Hvordan og hvornår kan man gribe ind? Mød centrale aktører, eksperter og politikere - Seminaret blev arrangeret i et samarbejde mellem Grundtvigs Højskole, Muslimernes Fællesråd og Politiets Efterretningstjeneste. 2009: Tværfagligt seminar om bandekriminalitet: ”Vi haft det tæt inde på livet, da vi haft en elev, som bl.a. via højskolen er kommet ud af bandekriminalitet." Med seminaret håber vi at åbne op for nye måder at tænke løsninger på. "Det bliver et tværfagligt seminar, da vi har omkring 30 forskellige faggrupper tilmeldte” – 110 personer. 2010: Kriminelle skal på højskole - Grundtvig Højskole i Hillerød inviterer 30 tidligere kriminelle til at deltage på kursus (Hillerødposten).

5 Helhedsorienteret, fællesskabsbaseret forebyggelse
Helhedsorienteret samarbejde på tværs af sektorer og praksisser: statslige, kommunale, ngo’er, forskning, pårørende og formers Inkluderende og fællesskabende samarbejde i et felt præget af konflikter og polariseringer Overskridende læring og belonging -> fælles faglighed og venskaber på tværs af positioner Hvordan inkluderende? - empowerment + udvidelse af handleevne gennem styrkede “vi’er” - der får en stemme - og producerer ny praksis sammen.

6 At skabe nybrud - sammen
Fået mange gode og langvarige samarbejdspartnere – på tværs af positioner - som har været med til at inspirere og producere forskning & metoder, som jeg finder mest nybrydende / er mest stolt af: Mo(ve)ment metodologi Fællesskabende praksis Livsførelseslisten Dialogisk praksis Forskningsmæssigt har vi arbejdet videre med forebyggelses-metoder: Implicit pædagogik & antimetode (Nissen), Grænsefællesskaber (Mørck), Parentesmetoden (Hansen, Nissen).

7 Seminarerne som deltagende kritik og Dialogisk praksis
De tidlige seminarer skabte dialog med “de andre”, dem der deltager fra helt andre - ofte modsatrettede positioner, med andre perspektiver Vi skal turde gå i kritisk dialog om problemerne i praksis - også med dem der sidder på magten, og de der har de stik modsatte holdninger og erfaringer - og som umiddelbart ikke er tilbøjelige til at lytte - men ser en som et problem der skal bekæmpes. Kræver vedvarende tålmodighed at blive ved med at invitere “de andre”, også selv om de i perioder ikke ønsker at gå idialog / blive klogere - og reflektere og skabe handlemuligheder sammen.

8 Mange former for dialogisk praksis, der engagerer formers
Seminarer & oplæg Bøger Blogs Facebook grupper Æstetiske produktioner Forskningsproduktioner

9 Fællestræk ved dialogiske praksis
at formers deltager produktivt, som medskabere som del af intervention / at gøre en forskel / skabe forandring De/vi finder ny mening De/vi ændrer os, bliver til noget nyt - hvor de/vi kan formers baggrund og viden konstruktivt som ressource.

10 At udfordre de politisk diskurser om forebyggelse
Dialogisk praksis på seminarer og i den æstetiske produktion bidrager med kritisk stemme og modspil til dominerende forebyggelses-diskurs: Fokus på den tidlige indsats - argumenteres hele tiden for at vi skal ud endnu tidligere - i forhold udsatte familier, udsatte boligområder Fokus på særlige problemer, særlige målgrupper og særlige udsatte boligområder - risikerer at stigmatisere de grupper der skal hjælpes Specialisering og professionalisering i indsatsen – rammer ved siden af komplekse problemer Fokus på den tidlige indsats – konstruerer falsk modsætning til de unge på vej ind i miljøet - og dem på vej ud af bande, rocker og ekstreme miljøer Med den aktuelle politiske diskurs er der kommet en tiltagende fokus på sanktion og bekæmpelse og politi-anmeldelse som intervention, der rykker ‘ned af’ til forebyggelsen/tidlige indsats

11 Dagens tema: Udenforskab, skolesorg, vrede samt skabelsen af medborgerskab
Mærket for livet Årets bedste teater forestilling om Vrede og udenforskab. (Helle Rabøl Hansen) “Jeg var en ulykkelig elev” – Når skoleuvillighed, skolevrede og skolesorg fører til nye livsdogmer. (Michael Lyhne & lærer) Styrkelse af inkluderende læringsfællesskaber, forebygge eksklusionsprocesser og overskride udsatte elevers sociale og faglige marginalisering. Tirsdagens tema: Diagnoser, kriminalitet forældresamarbejde, involvering af børn og unge gennem medborgerskab

12


Download ppt "Forebyggelse - dilemmaer og handlemuligheder"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google