Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Jan Christiansen Nyborg Gymnasium

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Jan Christiansen Nyborg Gymnasium"— Præsentationens transcript:

1 Jan Christiansen Nyborg Gymnasium
Begreber og procenter Jan Christiansen Nyborg Gymnasium

2 Dekort og kreditnota fra leverandør
Ved varemodtagelsen kontrolleres varerne for eventuelle fejl og mangler. Fx. Nogle af - eller alle - varerne er defekte, dvs. de har en fejl. Dekort en nedslag i prisen hvis fx. varen er defekt eller forkert Kreditnota en tilbageskrivning af for meget indbetalt beløb (dekortbeløbet) Kredit – hvad er det Når virksomheder handeler med hinanden de ofte på kredit med hinanden. Hvad betyder det at ”købe på kredit”?

3 Handels og betalings betingelser
Kontant, dvs. her og nu 30 dage netto, dvs. inden 30 dage efter fakturadato Løbende måned + 15 dage, dvs. resten af måneden og 15 dage ind i næste måned 3 måneder, dvs. inden 3 måneder eller 90 dage efter fakturadato Netto kontant, dvs. inden 8 dage efter fakturadato I visse tilfælde opnås der en rabat, hvis der betales inden en bestemt frist, fx. 8 dage - 2 % Her har køberen en frist på (kun) 8 dage til at betale fakturaen. Til gengæld opnås en betalingsrabat på 2 % af varebeløbet eksklusive moms.

4 Kalkulationsfaktor  Arbejdet med at beregne en vares pris hedder 'at kalkulere'. Selve beregningen, der foretages, er en kalkulation. I det daglige salgsarbejde anvender sælgerne ofte en kalkulationsfaktor. En kalkulationsfaktor er det tal, man ganger med en vares indkøbspris for at komme frem til salgsprisen.

5 Kalkulationsfaktor udregning
Pia skal prismærke et par Footware damesko. Indkøbsprisen er kr. 307,12. Modellen er helt ny i butikkens sortiment og Rikke Bæk har oplyst, at salgsprisen inklusive moms er kr. 698,00. Kalkulationsfaktor = Salgspris inkl. moms / indkøbspris ekskl. Moms Kalkulationsfaktor = kr. 698,00 /kr. 307,12 = 2,27

6 Udregning af en Dekort på 8%

7 Hvad er en Debitor og en Kreditor
Hvad er en Debitor og en Kreditor? …og hvordan ser Fashion Shoe regnskab ud En Debitor er vores Kunde, som kan skylde os penge hvis de har købt på kredit. En Kreditor er en vi skylder penge hvis vi har købt på kredit.

8 Varer forbrug og omsætning
Varelageret forøges, når der købes varer hjem, altså en udgift for vi skal betale. Nettoomsætningen (varesalget) er en indtægt, men i det øjeblik, varerne forlader varelageret, opstår der en tilhørende omkostning – hvorfor? Samtidig med varesalget sker der med andre ord et såkaldt vareforbrug, der viser salget opgjort til kostpriser. Kostpris er den pris en vare har, når købspris og alle omkostninger er medregnet, men uden eventuel fortjeneste. 

9 Nettoomsætning, Vareforbrug og Kostpris

10 Bruttofortjeneste og bruttoavanceprocent
Bruttofortjenesten, der viser forskellen mellem varernes salgspriser og kostpriser – eller som herunder Man beregner ofte en bruttoavanceprocent, som viser, hvor meget bruttofortjenesten udgør i procent af omsætningen Hvad er fordelen ved at regne i procenter?

11 Hvorfor regner man også i procenter og ikke kun i kroner?
I handelsvirksomheder er bruttoavanceprocenten et meget anvendt nøgletal. Det fortæller, hvor godt det går på en overskuelige og enkel måde.

12 Et eksempel på udregning af Bruttofortjeneste
Sådan gør man 280 / 480 * 100 = 58,3

13 MERE Bruttoavanceprocent ved flere sko
Det ses, at butikken opnår en større bruttofortjeneste i kr. ved at sælge 10 par i stedet for kun 1 par. Men bemærk, at de 2 bruttoavanceprocenter er éns. Det skyldes, at salgs- og kostpriserne i eksemplet er de samme, uanset om der sælges 1 eller 10 par

14 Procentændring over tid
Man kan også beregne en procentændring mellem to tidspunkter. Her sammenlignes det nyeste tal (slutværdien) med det ældste tal (startværdien).


Download ppt "Jan Christiansen Nyborg Gymnasium"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google