Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Ulighed og sindslidelser - Hvad sker der internationalt og nationalt

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Ulighed og sindslidelser - Hvad sker der internationalt og nationalt"— Præsentationens transcript:

1 Ulighed og sindslidelser - Hvad sker der internationalt og nationalt
24. januar 2013 Steen Dalsgård Jespersen Sektionsleder

2 Internationalt fokus på mental sundhed
Mentale og neurologiske sygdomme, samt alkoholmisbrug udgør 13% af den globale sygdomsbyrde. Depression alene udgør 4,3 % af globale sygdomsbyrde. I Europa udgør mental mistrivsel/sygdom 20 % af sygdomsbyrden og mentale sundhedsproblemer påvirker hver fjerde borger i Europa. Massivt store udgifter fundet med mentale sundhedsproblemer.

3 Mental sundhed og ulighed
En markant længere middellevetid (7,5 – 15 år) for borgere med god mental trivsel. Folk med god mental trivsel har generelt bedre helbred, har lavere forekomst af slagtilfælde og CVD (fravær af god mental trivsel er en større risikofaktor end rygning for udvikling af CVD). Ensomhed er lige så farligt som rygning og alkohol som risikofaktor for død (Holt-Lunstad 2010). 46% af mennesker med mentale helbredsproblemer udvikler langvarig sygdom (De Hert 2011). Usund sundhedsadfærd blandt borgere med dårlig mental sundhed.

4 Internationale handleplan og resolution
World Health Assembly (WHO) vedtog i 2012 en resolution om, at der skulle udarbejdes en global handlingsplan for mental sundhed. Første udkast blev offentliggjort i august måned 2012. Målet med “Global Mental Health Action Plan”, er at fremme mental sundhed, forebygge sindslidelser, og reducere dødelighed og funktionsnedsættelser for borgere med mentale lidelser.

5 Fokus i den globale handlingsplan
To strengthen effective leadership and governance for mental health. To provide comprehensive, integrated and responsive mental health and social care services in community-based settings.   To implement strategies for mental health promotion and protection, including actions to prevent mental disorders and suicides.   To strengthen information systems, evidence and research for mental health.

6 Regeringens udvalg for psykiatri
Komme med forslag til hvordan indsatsen overfor mennesker med psykisk sygdom tilrettelægges og gennemføres bedst muligt. Består af repræsentanter for brugerorganisationer, fagpersoner, Danske Regioner samt KL. Består af en kortlægningsfase, analysefase og en afrapporteringsfase. Fokus på både forebyggelse, tidlig opsporing og behandling. Samlet afrapportering skal foreligge medio 2013.

7 Indsatser til at reducere ulighed
To overordnede tilgange: Forebyggelse sindslidelser og fremme af mental sundhed Sikre tilpassede sundhedsydelser til borgere med sindslidelser.

8 Hvad er mental sundhed Mental sundhed er mere end fraværet af psykisk sygdom: At opleve at have det godt At fungere godt i hverdagen WHO-definition: Mental sundhed er en tilstand af trivsel, hvor individet kan udfolde sine evner, håndtere dagligdags udfordringer og stress samt indgå i sociale relationer (WHO, 2005 – lettere revideret af SST, 2008)

9 Forebygge sindslidelser og fremme mental sundhed

10 Forebyggelsespakke om mental sundhed

11 Status for mental sundhed i kommunerne, 2012
Indsatser Tilbydes i kommuner Systematisk opsporing af fødselsdepression 79 % Programmer til fremme af trivsel og forebygge mobning i skolen Tilbud målrettet psykisk sårbare børn og unge 73 % Systematisk opsporing af mentale helbredsproblemer i jobcentrene 24 % Systematisk anvendelse af forebyggende hjemmebesøg til opsporing af mentale helbredsproblemer blandt ældre 26 %

12 Mental sundhed blandt arbejdsløse
Kilde: Den Nationale Sundhedsprofil, 2010

13 Opsøgende indsats i jobcentre
Pulje udmøntet i 2012 WHO-5 screeningsværktøj anvendes i kontakt med borgeren Henvisning til egen læge, trivselsfremmende indsatser eller almindeligt forløb Evalueres ift. sundhed og i forhold til beskæftigelsesindikatorer

14 Fremme af børn og unges mentale sundhed
Støtte til kommuner og skoler der arbejder med at implementere indsatser til at fremme den mentale sundhed for børn og unge i folkeskolen (pulje der er udmøntet i 2012). Ny pulje til fremme af unges mentale sundhed udbydes i 2014. Fokus på unge der går i 10. klasse, på produktionsskoler, erhvervsskoler, eller som ikke er i et uddannelsesforløb. Tager udgangspunkt i evidensbaserede metoder (fx PALS eller FRIENDS), som tilpasset denne målgruppe og setting.

15 Lær at tackle angst og depression
Formål: At styrke den kommunale indsats for mennesker der har angst og/eller depression Finansieret af: Satspulje administreret af Sundhedsstyrelsen Styregruppe: Sundhedsstyrelsen, KL og Komiteen for Sundhedsoplysning Projektgruppe: Komiteen for Sundhedsoplysning Tidsplan:

16 Lær at tackle angst og depression
Målgruppe: Mennesker med angst og/eller depression og pårørende Formål: Styrke deltagernes helbredstilstand og helbredsadfærd ved at deltagerne øger deres egenomsorg med særligt fokus på håndtering af angst og/eller depression Struktur: 7 moduler á 2½ time Undervisere: Frivillige instruktører med angst og/eller depression eller er pårørende Udviklet af: Stanford Universitet i samarbejde med NHS

17 Sundhedstilbud til borgere med sindslidelser

18 Sundhedsadfærd for borgere med psykisk sygdom

19 Ønske om ændring af sundhedsadfærd

20 Sundhedsindsatser på væresteder og socialpsykiatriske tilbud
Indsatser gennemført at Sundhedsstyrelsen og af Socialstyrelsen: Sundhedsfagligt personale på væresteder Sundhedstilbud på væresteder og botilbud Samarbejde mellem væresteder og psykiatrien Sundhedsrummet – sundheds- og forebyggelsestilbud til udsatte/hjemløse borgere Mange erfaringer er gjort – behov for at samle op

21 Fysisk aktivitet i psykiatrien
Fysisk aktivitet har vist sig at have positiv effekt i forhold til bl.a.: Depression Skizofreni Stress Fysisk aktivitet kan bidrage til at nedbringe risikoen for somatisk sygdom Fysisk aktivitet har afledte sociale effekter

22 Fysisk aktivitet i psykiatrien

23 Erfaringer med fysisk aktivitet i psykiatrien
Systematisk tilbud om fysisk aktivitet kan implementeres i forskellige psykiatriske behandlingsmiljøer Fysisk aktivitet er med til at løfte afdelingsmiljøets kvaliteter for både patienter og personale Patienternes konditionsniveau udgør for mange en risikofaktor Ved en træningsindsats kan patienternes fysik bedres væsentligt Både patienter og personale er positive over for den fysiske aktivitet i hverdagen

24 Involvering af sundheds- og plejepersonale
”Det er ikke patienterne, der er bremseklodser i det her projekt - det er os selv” Citat fra plejepersonale, som deltog i ”Fysisk aktivitet i psykiatrien”

25 Anti-stigma kampagne – en tværgående indsats
Arbejds-marked Fagligt personale Unge Brugere & pårør-ende Offentlig-hed & medier

26 Afrunding Stort fokus på psykiatri, mental sundhed og ulighed i sundhed for mennesker med sindslidelser – både nationalt og internationalt Psykiatriudvalget vil i løbet af 2013 komme med forslag til en styrket indsats. Her vil være fokus på forebyggelse, tidlig opsporing og behandling. Mange erfaringer er gjort i forhold til at etablere sundhedsindsatser for udsatte– behov for at sikre implementering Opmærksomhed på at sundhedsindsatser kan bruges i både psykiatrien, socialpsykiatrien og sociale tilbud – med fokus på at styrke både den somatiske og psykiske sundhed.


Download ppt "Ulighed og sindslidelser - Hvad sker der internationalt og nationalt"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google