Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Angst Årsager, symptomer og behandling.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Angst Årsager, symptomer og behandling."— Præsentationens transcript:

1 Angst Årsager, symptomer og behandling.
Psykolog Line Schrøder og Christel Merlin

2 Hvad er angst? Angst er en naturlig reaktion
Både en kropslig og en psykisk reaktion Kroppen gør sig klar til kamp, flugt eller fryser Man opfatter situationen som farlig Man stopper det man er i gang med – og har kun fokus på det farlige Angst er en naturlig reaktion_ En historie: Hvorfor bliver vi angste? Fordi vores forfædre år siden reagerede smart. De udviklede en reaktion der var instiktiv og hurtig frem for undersøgende og langsom. Fx ”næsen ned i skovbunden” ”hule i tørvejr” Opfatter situationen som farlig: ”en gren frem for en slange i skovbunden” Krop som kamp, flugt: Smart at kroppen automatisk gøres klar til at handle på den farlige situation. Fx hjertet banker hurtigere allerede inden vi er gået i gang med at løbe. Sveden, tissen i bukserne mv. Stopper med det man er i gang med: Fortælling om at bage snobrød.

3 Hvornår er angst en lidelse?
Overdreven og urimelig Graden af forpinthed Giver forstyrrelse i dagligdagen Røgalarm: Angst er kroppens indre røgalarm, der advare om at der er farer på færde. Angstlidelse er alarm i udu/falsk alarm. Bipper hele tiden, og vi kaster med vand og ringer 112 på grund af to utændte sterinlys i vinduskarmen. Overdreven og urimelig: Overvurderer sansynlighed og farer (ved fx sterinlys). Og undervurdere egen evne til at håndtere en situation. Graden af forpinthed: Når man bliver bange for noget er ikke er farligt i en sådan grad at det går ud over ens livskvalitet. Forstyrrelse af dagligdagen: Man er forhindret i at udføre daglige gøremål og må fx opsige job eller uddannelse på grund af det.

4 Angstlidelser Socialfobi Panikangst og Agorafobi Generaliseret angst
OCD (tvangslidelse) PTSD (post traumatisk stress reaktion) Helbredsangst Der er forskellige ting man kan være bange for og forskellige måder at være bange på. Det har ført til forskellige angstdiagnoser/angstliderlser. Dem vi har listet op her har vi behandlingstilbud til i psykiatrien (Vi arbjeder i LPC). Derfor dem vi kender bedst. Der er også andre angstlidelser som fx helbredsangst og enkeltfobier. Socialfobi: Angst for at blive centrum for andres kritiske opmærksomhed. Debutere som vanligt tidligt. Panikangst/Agorafobi: Angst for egne kropslige reaktioner. Fx at dø af hjertestop eller blive sindssyg. Anfald kommer ud af det blå. Ofte undgår man steder/situationer hvor man tidliger har fået eller frygtet at få et anfald eller hvor man ikke kan få hjælp. GA: Overdreven bekymring over hverdagssituationer. Ofte om nogen af ens nærmeste kommer noget til eller bliver syge. Modsat depression er GA kendetegnet ved angst for ting der vil ske i fremtiden. OCD: Tvangstanker og tvangshandlinger. Mest alm. Med bakterie/vaske hænder. 2-3 % rammes hvilket svare til ca danskere. PTSD: Traume med sympt: flashbacks, mareridt, undgåelse, sammenfaren og vagtsomhed. Eva Seker: Dyresyte lidelse, høj prævalens. Angst kan også være tilstede ved andre lidelser og komorbiditet er høj.

5 Veldokumenteret behandling
Kognitiv adfærdsterapi Medicin Danske Regioner anbefaler sine kliniks eretningslinier følgende behandling: Behandling i primær sektoren: Privatpraktiserende psykolog (tilskud fra sygesikringen i alderen år), privatpraktiserende psykiater eller samtaler ved egen læge. Ved manglende effekt henvisning til psykiatrien: KAT skal være førstevalg. Skal indeholde eksponering, psykoedukation og pårørendeinddragelse. Medicin skal overvejees når man er over 18 og SSRI er førstevalg. Den behandlingsmetode vi bruger i psykiatrien er KAT. Der er også andre metoder som formodes at have effekt, men det ert efterhånden KAT der bruges til de fleste angstlidelser.

6 Kognitiv adfærdsterapi (KAT)
Kognitive metoder: Metoder til at forstå og udfordrer den overdrevne tænkning/katastrofetankerne Adfærdsmetoder: Metoder der ændrer den vedligeholdende og uhensigtsmæssige adfærd. KAT består af ordene kognition og adfærd: Kognition betyder tænkning og adfærd handler om det vi gør/vores handlinger. Ved at ændre på tænkning og adfærd forandres følelserne og de kropslige reaktioner så de ikke længere er generende.

7 Eksempel Venter i kø i supermarkedet og mærker svimmelhed
”Jeg besvimer, hvis ikke jeg kommer ud herfra” Angst. Mere svimmel, hjertebanken, uvirkelighedsfornemmelse. Holder fast i noget, forlader kurven og køen og skynder sig hjem. Midlertidig reduktion af angsten.

8 Analyse og omstrukturering:
Formål At identificere katastrofetanker At forstå og udfordre ”angstens logik” At mobilisere alternativ tænkning der er mere hensigtsmæssig og realistisk.

9 Kognitive diamant Tanker Adfærd Følelser Krop

10 Eksponering At blive mindre begrænset Afkræfte katastrofetanker
Opleve at angst og ubehag aftager

11 Gradueret eksponering
Mål: Trin 1: Nu:

12 Gentagen eksponering Angst 1 2 3 Tid

13 Råd til pårørende Opsøg viden om angst (bøger, foredrag, pjecer)
Lav aftaler sammen om hvor du kan understøtte eksponering og opmuntre til det. Stil spørgsmål så personen med angst selv kan finde alternative tanker. Indstil dig på at træning kan tage lang tid og der kan være tilbagefald. Være pårørende og ikke behandler – hele tilværelsen behøver ikke indrettes på angstens vilkår. Anerkend og ros fremskridt Støt personen i at søge professionel hjælp, når dette er påkrævet.

14 Mere information om angst:


Download ppt "Angst Årsager, symptomer og behandling."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google