Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

PROJEKT Af: Aino Elmegaard Larsen Palle Eriksen Oliver Brage

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "PROJEKT Af: Aino Elmegaard Larsen Palle Eriksen Oliver Brage"— Præsentationens transcript:

1 Innovation og Entreprenørskab: MOVE Innovationskultur i Sundhedsuddannelserne
PROJEKT Af: Aino Elmegaard Larsen Palle Eriksen Oliver Brage Minna Frimann Merethe Drachmann Jette Rasmussen Annette Wolters Projektet er placeret under “Kompetenceudvikling Innovation og Entreprenørskab UCL” i MOVE call 2016 Innovations kultur i uddannelserne Det er tænkt som et professionsdidaktiske program - som har til formål at styrke innovationskulturen med udgangspunkt i professionernes egen monofaglighed. Projektet har fokus på udvikling af læringsforløb og curriculum til alle semestre på de sundhedsfaglige uddannelser, som understøtter de studerendes læring i forhold til innovation og entreprenørskab

2 …Ved nærmer refleksion, hvordan griber jeg det her an…?
Min oplevelse ved projektets start – lille og ydmyg – hvordan griber jeg dette an foran så mange meget erfarne og dygtige undervisere?

3 Innovation og entreprenørskab
Definition af entreprenørskab: Med entreprenørskab forstås, at der bliver handlet på muligheder og gode idéer(det kreative), og at disse bliver omsat til værdi for andre. Den værdi, der skabes, kan være af pædagogisk-, kulturel-, social- eller økonomisk art(det entreprenante)(FFE-YE,2016 s.7). Definition af entreprenørskabsundervisning: Indhold, metoder og aktiviteter, der understøtter udvikling af motivation, kompetence og erfaring, som gør det muligt at iværksætte, lede og deltage i værdiskabende processer. (FFE-YE,2016 s.8). Projektet har fokus på to spor: Altså vores (underviseres) didaktiske overvejelse bag tilrettelæggelsen af undervisningsforløb og curriculum på alle semestre på de sundhedsfaglige uddannelser Med det formål, At understøtte den studerendes læring i forhold til innovation og entreprenørskab Og begrebet entreprenørskab defineres således bredt i UCL med udgangspunkt i Fonden for entreprenørskab Ref: Fonden for entreprenørskab

4 Strategi 2020 Projektet funderes i UCL`s Strategi 2020 samt med afsæt UCL`s strategiske innovationsindsatser Projektets leverancer vil være medvirkende til at højne dimittendernes kompetencer indenfor innovation og entreprenørskab, så de kan: A. Medvirke til at indføre konkrete innovative metoder og arbejdsprocesser i opgaveløsningen i konkret praksis, og skaber synlig effekt for borgerne. B. Tage ansættelse i private virksomheder og organisationer, eller etablere sig med egen virksomhed. C. Skabe intraprenørskab og entreprenørskab. UCL’s medarbejdere og studerende skal bringe forskningsinformeret og professionsfaglig viden i spil gennem innovative processer for at skabe nye løsninger i velfærdssamfundet. UCL skal være førende, når det drejer sig om koblingen mellem teknologisk, relationel og kulturel innovation. UCL skal have en stærk profil på innovation og entreprenørskab rettet imod – og udviklet sammen med – offentlig, privat og civil sektor.

5 Hvordan får vi øje på entreprenørskab i vores eksisterende undervisning og kan vi udvikle til mere?
Semesterbeskrivelserne Jeg fik lov i foråret at forestå studieopgave 4 på 1 semester – om end noget usikker på, hvordan jeg lige skulle klæde et helt hold på i forhold til at påtage sig evnen til at udføre vores vigtigste kerneopgave – aktivitetsanalysen – det syntes jeg var et stort ansvar Min det lærte mig to vigtige ting: Rammerne for undervisningen var på forhånd givet i forhold til at skulle indeholde kreativitet, innovation og entreprenørskab – både fordi disse begreber implicit var en del af at finde engagementet for deltagelse i aktivitet – altså en del af vores professions identitet. Men også i kraft af at være eksplicit beskrevet i semesteraktiviteter. En anden ting jeg blev opmærksom på var, at hvis jeg skulle undervise i kreativitet, innovation og entreprenørskab – så var jeg nødt til at gøre materialet der lå til lektionerne til mit eget. (det var beskrevet i semesteraktiviteterne og i studieopgaven – rammen var givet) Arbejdet med Move har fået mig og gruppen til at reflektere over – hvor meget undervisning udførers der i dag som relatere sig til innovation? Kan i huske programmet kender du typen? Hvor man forsøgte at genkende en anonym person ved blandt andet at kigge i vedkommendes køleskab – Billedet her illustrere ”indholdet i studieopgave 4” der var en masse gode ting tilgængeligt for mig i forhold til at undervise – altså ingredienser – det der manglede var hvordan jeg ville fortolke dem – altså hvilken ret ville jeg lave – udfaldet endte ligesom det foregående semester med at de studerende fik en indføring i og forståelse af aktivitetsanalysen var samt vigtigheden af at det kræver kreativitet. Spørgsmålet der så begyndte at spire var – hvornår undervises der egentlig i entreprenørskab i den eksisterende undervisning og er jeg det egentlig bevidst når det sker – og hvordan kan jeg gøre det mere eksplicit fx gennem semesteraktiviteterne?

6 Underviserens rolle Facilitering er en vigtig funktion til undervisning for og igennem innovations- og entreprenørskabsprocesser. Det kræver at: De studerende på struktureret vis vejledes af facilitatoren igennem processen i henhold til læringsmål De studerende også formår at arbejde selvstændigt og på den måde lærer på egen hånd at anvende metoder, håndtere processer og indgå i velfungerende projektsamarbejde, samt at kunne reflektere over disse handlinger Dette leder mig hen på rollen som underviser, hvad skal der til for at skabe et indhold, metoder og aktiviteter, der understøtter udvikling af motivation, kompetence og erfaring, som gør det muligt at iværksætte, lede og/eller deltage i værdiskabende processer? Facilitering er en vigtig funktion til undervisning for og igennem innovations- og entreprenørskabsprocesser. Behøver ikke nødvendigvis at være fag-fagligt – men skal kunne have metodisk forståelse og være grundig sat ind i læringsmålet Facilitatoren er ikke teamleder og skal ikke tage ansvar for gruppens dynamik, men derimod håndtere evt. konflikter, så gruppearbejdet bliver konstruktivt og produktivt. Det kræver et fortrolighedsforhold mellem facilitator og de studerende, hvor de studerende kan føle tillid til at tale om konflikter, følelser, magt mv. uden at det kommer til at få negative konsekvenser f.eks. i forhold til eksamen. Det tager tid at opbygge denne form for tillid, og man kan evt.

7 Hvordan får vi øje på entreprenørskab i vores eksisterende undervisning og kan vi udvikle til mere?
Elementer af indhold når vi igennem undervisningen skal understøtte de studerende i: At kunne øge deres kompetencer indenfor innovation og entreprenørskab må der faciliteres til at den studerende opnår bevidsthed om egen: Personlig indstilling er de personlige og subjektive ressourcer, som de studerende møder udfordringer og opgaver med. Det er troen på at kunne agere i verden og herigennem at kunne realisere drømme og planer. Personlig indstilling bygger på evnen til at kunne arbejde vedholdende og overkomme ambivalens, usikkerhed og kompleksitet. Det er ligeledes evnen til at kunne acceptere og lære af andres og egne fejl og at kunne foretage etiske vurderinger og refleksioner.(progressionsmodellen - Fonden for entreprenørskab) I forhold til hvilken: Omverdensforståelse de agere i – dette forstås som viden om- og forståelse af verden, lokalt og globalt. Ligeledes er det evnen til at kunne analysere en kontekst socialt, kulturelt og økonomisk som en arena for værdiskabende handlinger og aktiviteter. Omverdensforståelse handler også om viden og forståelse for globale problemstillinger i forhold til eksempelvis bæredygtighed, klima og ressourcer. Og i kraft af det kunne: Agere i kreative processer – hvor kreativitet forstås som evnen til både at se og skabe idéer og muligheder. Det er ligeledes evnen til at kombinere viden, erfaringer og personlige ressourcer fra forskellige områder på nye måder. Kreativitet er også evnen til at skabe og revidere personlige forestillinger, eksperimentere og improvisere for at løse problemer og udfordringer. Samt Handle på dette – hvor handling forstås som en elevs eller studerendes evne og lyst til at iværksætte værdiskabende initiativer, samt evnerne til at virkeliggøre disse initiativer gennem samarbejde, netværk og partnerskaber. Det er samtidig evnen til at kommunikere formålsrettet og at kunne organisere, målsætte, planlægge og lede aktiviteter. Handlingsdimensionen omfatter ligeledes evnen til at kunne analysere og håndtere risici.

8 Hvordan får vi øje på entreprenørskab i vores eksisterende undervisning og kan vi udvikle til mere?
Øvelse 15 min. Billedet er fra EU3 Med udgangspunkt i Karl Tomms spørgsmålstyper har vi udarbejdet et lille sæt spørgsmål der gerne skulle sætte en proces i gang om, at få øje på entreprenørskab i vores undervisning og evt. skabe nysgerrighed på om vi kan udvikle det og gøre det mere eksplicit i semesterbeskrivelserne. Reflekter selvstændigt i 5 min over de følgende spørgsmål på næste slide Interview hinanden i 5 min med udgangspunkt i alle 4 spørgsmål

9 Hvordan får vi øje på entreprenørskab i vores eksisterende undervisning og kan vi udvikle til mere?
(”Detektiven”): Fortæl om, hvordan du oplever at innovation og entreprenørskab som læringsredskab på nuværende tidspunkt er integreret på et given semester? (”Antropologen”): Reflekter over, hvem du oplever har fået mest glæde ud af innovations og entreprenørskabs tilgangen på dette semester og hvorfor? (”Fremtidsforskeren”): Reflekter over hvad du ville kunne gøre for fremadrettet, at understøtte innovation og entreprenørskab i undervisningen endnu mere næste gang semestret gennemføres? (”Kaptajnen”): På baggrund heraf, hvad vil så være dine vigtigste anbefalinger/refleksioner/overvejelser til næste gang du skal gennemføre din undervisning på Semesteret?

10 Hvordan får vi øje på entreprenørskab i vores eksisterende undervisning og kan vi udvikle til mere?
Mange veje til rom – det er kun kreativiteten der sætter grænsen opsamling hvis der er tid – eksempler på hvad, hvor, hvornår, hvordan - til næste gang logbog?

11


Download ppt "PROJEKT Af: Aino Elmegaard Larsen Palle Eriksen Oliver Brage"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google