Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

To-regimentelæren og opgøret med den katolske kirke.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "To-regimentelæren og opgøret med den katolske kirke."— Præsentationens transcript:

1 To-regimentelæren og opgøret med den katolske kirke.
Martin Luther To-regimentelæren og opgøret med den katolske kirke.

2 Hvem var Luther? Luther var en tysk munk. Luthers tanker og kritik af (den katolske) kirke blev dét, der startede reformationen. Efter reformationen opstod den kristne retning der ”protesterede” mod kirken – protestantismen.

3 Tanker hos Luther, der blev startskud til reformationen:
Luther var forfærdet over den måde, som kirkens folk administrerede kristendommen på. Hans kritik gik primært på følgende ting: Aflads (og relikvie)handlen. På Luthers tid kunne man hos kirken ”købe” aflad/tilgivelse for synder, som man havde begået. Kirken udnyttede de troende økonomisk! Kirkens skriftsmonopol. Kun præsterne kunne læse (og dermed fortolke!) biblen, dvs. Guds ord & vilje. Dette udnyttede de til at manipulere med de uvidende troende!

4 Reformationens årsag, begivenheder og ændringer
Luther får sit ”reformatoriske gennembrud” ved at læse Paulus’ ”Den retfærdige skal leve af tro”. Dette betyder, at frelse KUN kan fås af Gud, mennesket kan intet selv (heller ikke fx købe aflad). KUN tro og IKKE handlinger kan give frelse. I 1517 slår han sine 95 teser – kritik af den katolske kirke - op på kirkedøren i Wittenberg, og hér starter reformationen officielt. Luther oversætter Biblen fra latin til tysk – nu kan ”alle” selv læse den, og præsternes monopol brydes altså!

5 Luthers to-regimentelære
På Luthers tid kom al verdslig magt fra Gud via kirken i et hierarkisk forhold – al oprør var derfor i sidste ende et oprør mod Gud! Luther siger, at præster også er syndere, de har ikke patent på Guds ord. Fordi ingen kan ”stå imellem” Gud og menneske (præster fx), skal magten deles op i to ”regimer”, dvs. to sfærer: Et verdsligt og et åndeligt.

6 De to regimenter: De to styreformer ”Derfor har Gud oprettet de to styreformer; den åndelige, som ved hellighånden skaber kristne og gode mennesker under kristus og den verdslige som bremser de ikke-kriste og onde mennesker så at de udadtil er nødt til at holde fred” Det verdslige regimente (sværdet): Gud vil det sådan, at der skal være en øvrighed, som kan holde orden. Det skal der være, fordi kun ganske få er sande kristne! De sande kristne har ikke brug for ”sværdet”, de handler jo ifølge det dobbelte kærlighedsbud. Men de andre er syndige og vil, hvis de får lov, hærge og ødelægge. De skal holdes nede! (ellers ”slagter løven lammet”). Hvordan denne øvrighed skal indrettes, må mennesket selv bestemme. Det åndelige regimente (ordet): Dette er mellem mennesket og Gud, ingen anden magt må blande sig i dette.


Download ppt "To-regimentelæren og opgøret med den katolske kirke."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google