Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Klædt på til en erhvervsuddannelse

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Klædt på til en erhvervsuddannelse"— Præsentationens transcript:

1 Klædt på til en erhvervsuddannelse
Young Skills Klædt på til en erhvervsuddannelse Et tværregionalt samarbejde mellem 5 kommuner, 3 UU-centre, Region Hovedstaden, folkeskoler og 5 erhvervsuddannelser

2 Inden jeg går i gang såååå
Baggrund Forundersøgelsen Hvad? Hvordan? Slutevaluering Hvad så når projektmidlerne er slut….. Spørgsmål

3 Baggrund ”Young Skills - klædt på til en erhvervsuddannelse” var et tværkommunalt uddannelsesprojekt støttet af Region Hovedstaden med 12 mio. kr. og egenfinansiering på 50% Målgruppen var elever i 8. og 9. klasse samt elever på erhvervsskolernes grundforløb (EUD). Projektet blev afviklet i perioden fra 2013 til og med 2015.

4 Baggrund Young Skills blev igangsat, fordi elever i grundskolens (GS) ældste klassetrin manglede viden om fremtidige uddannelses- og karrieremuligheder på EUD. Denne manglende viden gjorde, at eleverne valgte EUD fra. Ambitionen om at 95 % af en ungdomsårgang i 2015 skulle gennemføre en ungdomsuddannelse, og det stigende behov for kvalificeret erhvervsfaglig arbejdskraft medfører på landsplan en række udfordringer.

5 Formål Projektet skulle:
Øge de unge og deres forældres viden om EUD’s muligheder. Øge de professionelles viden om EUD’s muligheder. Forbedre overgangen fra GS til EUD. Styrke det tværfaglige samarbejde mellem GS, Uddannelsesvejledningen (UU), EUD og det lokale erhvervsliv. Udvikle nye undervisningsforløb, der tilstræbte øget anvendelsesorienteret fokus i samarbejde mellem EUD, GS og erhvervslivet.

6 Forundersøgelsen Forundersøgelsen afdækkede holdninger hos elever og forældre i GS. Blandt andet: Elevernes fremtidsplaner Forældre og elevers vidensniveau om EUD Forældre og elevers oplevelse af UU Elevers dannelse af holdning til uddannelsesplaner Elevers og forældres vurdering af forskellige ungdomsuddannelsers status

7 Forundersøgelsen

8 Forundersøgelsen

9 Hvad …… Unge rollemodeller – fortællinger i øjenhøjde.
Skillsstafet 8. klasse - Det kræver skills at tage en erhvervsuddannelse. 2 årig EUD-linje teknik og innovation (frikommune projekt). Byggepladsen – byggeprojekt ved Naturcenter. Tværfaglig konferencer Sammenhængende uddannelsesforløb Skills i hverdagen på Strandgårdskolen. Building new roads for the future Valgfag på Grønnemose skole

10 Tværfaglige konferencer
Hvordan…. Tværfaglige konferencer Fælles referenceramme for UU, lærere og pædagoger i GS og EUD. Formålet var at bringe de tre faggrupper sammen for at gøre alle klogere på hinandens verdener og virkeligheder. Oplæg med afsæt i den overordnede samfundsmæssige dagsorden om unges fravalg af erhvervsuddannelser. Oplæg af en voksen rollemodel – eks. direktør i større dansk virksomhed, der har en erhvervsuddannelse. Workshops – fokus på facilitering af processer med gensidig vidensdeling. Afholdt på forskellige EUD institutioner i regionen.

11 Sammenhængende uddannelsesforløb for 8. klasse på Herlev Byskole
Hvordan…. Sammenhængende uddannelsesforløb for 8. klasse på Herlev Byskole Undervisning på en byggeplads i matematik, samfundsfag, fysisk og dansk. Oplæg: ”Den gode historie”. Ledere og håndværkere fortalte om deres karrierevalg. Teoridage, der understøttede arbejde på byggepladsen afholdt af EUD. Udvidet samarbejde med underviserne på tværs inkl. fællesmål fra GS. Udvidet Uddannelses og Job vejledning (UJ). Opbakning fra skoleforvaltningen i kommunen.

12 Hvordan…. Skills i hverdagen på Strandgårdskolen Eleverne har oplevet, at et håndværk kræver faglig kunnen, det udfordrede deres holdning til EUD.

13 Hvordan…. Building new roads for the future – at udbrede viden om mulighederne ved EUD Elevforløb med undervisning på EUD for eleverne i 7., 8. og 9. klasse. 7. klasse: Markedsføring - Krop, stil og fitness - Dig og EL 8. klasse: Kontoruddannelse – Handel og detail – Medieproduktion – Strømstyring 9. klasse: Visuel Merchandising – Simu-butik – Tømrer Løbende evalueringer og justeringer af forløbene mellem lærerne GS og EUD. Lokale uddannelsesaftener arrangeret og afviklet på GS.

14 Hvordan…. Valgfag på Grønnemose skole – på vej mod en ungdomsuddannelse Valgfagets undervisningen blev udviklet i samarbejde mellem GS og EUD og varetaget primært af EUD. Undervisningen afklarede elevernes valg af ungdomsuddannelse.

15 Slutevaluering

16 Slutevaluering På landsplan faldt søgningen til erhvervsuddannelserne fra 19,6% til 18,5% (2015). I de fem Young Skills kommuner steg søgningen fra 14,1% til 17,5%. Lærere i GS og UU havde fået signifikant større betydning for elevernes valg af ungdomsuddannelses: GS lærerne fra 10% til 18%. UU fra 4% til 18%.

17 Hvad så, når projektmidlerne er slut…..
Skills stafet for alle 8. klasses elever i Region Hovedstaden med afslutning i Bellacenteret. Individuelle aftaler med Grundskoler (9. & 10. klasser) – forløb der er tilpasset de enkelte GS’s behov og EUD’s kapacitet. Informationsaftener arrangeret af GS og afviklet på GS/”neutral” grund.

18 Hvad så når projektmidlerne er slut…..
GS undervisere deltager i undervisningen på EUD En GS klasse på et intro/bro hold GS koordinatorer til afvikling af Bro/intro på ungdomsuddannelserne. EUD koordinatorer til afvikling af Bro/intro med kontakt til GS.

19 Hvad så når projektmidlerne er slut…..
Netværksmøder for undervisere i GS og EUD. Job-swop EUD på besøg på GS og omvendt. Netværksmøder for ledergrupper i GS og EUD. Pædagogiskrammeplan i kommunerne med fokus på en sammenhængende didaktik for de årige. Forpligtende samarbejdsaftaler om introduktionskurser på alle ungdomsuddannelser har med fælles tema Miljø og Sundhed. Partnerskabsaftaler mellem kommuner og Ungdomsuddannelser. EUD repræsentant i kommunalt skoleråd Politisk fokus

20 Spørgsmål

21 Kilder klaedt-pa-til-en-erhvervsuddannelse/young-skills-klaedt-pa-til-en- erhvervsuddannelse Julie Secher (uddannelseschef, Knord)


Download ppt "Klædt på til en erhvervsuddannelse"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google