Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Danmark i EU og andre internationale sammenhænge

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Danmark i EU og andre internationale sammenhænge"— Præsentationens transcript:

1 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
De vigtigste internationale sammenhænge Danmark er en del af. EU – Den europæiske union FN – Forenede nationer Nato – North Atlantic Treaty Organisation

2 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
EU – Den europæiske union Institutioner Kommissionen - Bruxelles Parlamentet - Bruxelles og Strasbourg Ministerrådet - Bruxelles Det europæiske råd - Bruxelles EU Domstolen – Luxemburg Reglerne for EU samarbejdet fremgår af de traktater alle landene er blevet enige om.

3 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
Kommissionen består af 27 kommissærer og en formand. En kommissær fra hvert land med specificeret arbejdsområde. F.eks. Connie Hedegaard er klimakommissær for hele EU. Kommissionen er den eneste institution, der kan fremsætte lovforslag i EU

4 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
Europa Parlamentet består af 732 folkevalgte politikere fra alle medlemslande. Danmark har 14 medlemmer af Europa Parlamentet. F.eks. Tidligere Erhvervsminister Bendt Bendtsen, Morten Løkkegaard m.fl. Der er valg til Europa Parlamentet hvert 5. år

5 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
Ministerrådet er forskelligt fra sag til sag. F.eks. Hvis der skal diskuteres eller vedtages miljøpolitik, så er det alle landenes Miljøministre, der mødes. Hvis der skal diskuteres eller vedtages politik, der har med fødevarer at gøre, så er det alle landenes Fødevareministre, der mødes. Danske ministre arbejder altså også i EU.

6 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
Det Europæiske Råd består af de enkelte landes regeringsoverhoveder. F.eks. Deltager Lars Løkke Rasmussen for Danmark, Gordon Brown for England, Angela Merkel for Tyskland. Det Europæiske Råd træffer beslutninger om sager der statsanlæggender. F.eks. Udvidelse af EU – flere nye medlemsstater. Formandsskabet skifter mellem landene hver 6. måned.

7 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
EU Domstolen Består af 27 dommere. En fra hvert land. Domstolen dømmer i sager, hvor et medlemsland har overtrådt love eller regler, der gælder i hele EU. F.eks. Hvis et land yder støtte til et bestemt erhverv, så det virker konkurrenceforvrængende for virksomheder inden for samme erhverv i andre EU lande.

8 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
Beslutningsprocessen. Processen gentages Kommissionen fremsætter et lovforslag Der udarbejdes evt. ændringsforslag Ministerrådet Parlamentet Loven skal efterfølgende vedtages i de enkelte landes Parlamenter. Forslaget Sendes til høring Ministerrådet Det tilrettede forslag godkendes ved afstemning Parlamentet

9 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
FN – Forenede Nationer Blev stiftet efter 2. verdenskrig ud fra devisen, at lande der samarbejder om at afhjælpe nød og elendighed i hele verden ikke vil være tilbøjelige til at bekrige hinanden.

10 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
FN har mange underorganisationer F.eks. UNICEF – FN´s børneorganisation UNESCO – FN´s organisation til fremme af uddannelse FAO – FN´s landbrugsorganisation Den internationale domstol i Haag Sikkerhedsrådet er den daglige beslutningstager i FN. Sikkerhedsrådet består af 15 medlemmer. USA, Rusland, England, Frankrig og Kina er faste medlemmer og de resterende 10 pladser går på skift mellem de øvrige medlemslande. De fem faste medlemmer har VETO ret. FN´s administrative organisation ledes af FN´s generalsekretær Ban Ki Moon.

11 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
Den nye verdensorden Det biopolare system 1991 – Det unipolare system

12 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
Den nye verdensorden Kamp mellem civilisationer Samuel P. Huntington

13 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
NATO er et militært samarbejde mellem USA, Canada og mange vesteuropæiske nationer. Tyrkiet er også medlem af NATO. Medlemsstaterne er forpligtiget til at hjælpe hinanden militært, hvis et medlemsland bliver angrebet. Musketér-eden Én for alle - alle for én. NATO var tidligere baseret på at forsvare eget territorium, men har med krigen i Afghanistan vist, at angreb kan være en mulighed for forsvar.

14 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
Det internationale økonomiske samarbejde. IMF – Den internationale valutafond – låner penge ud til primært fattige u-lande, for at de ikke skal benytte sig af devaluering som en kortsigtet ”løftestang” for deres økonomi. Verdensbanken er underlagt FN og yder primært lån til udviklingsprojekter i fattig u-lande. Det er ofte projekter, der styrker infrastrukturen i u-landene.

15 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge
Det internationale økonomiske samarbejde. WTO – World Trade Organization arbejder for fri handel mellem alle lande. Målet er at få fjernet told og andre handelshindringer. WTO har hovedsæde i Geneve i Schweiz. OECD – Organization for Economic Coorperation and Development arbejder for at forbedre det økonomiske samarbejde i verden.

16 Danmark i EU og andre internationale sammenhænge


Download ppt "Danmark i EU og andre internationale sammenhænge"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google