Stående bølger.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
2. klasse har forsøgt at finde den.
Advertisements

Lyd fra musikinstrumenter
Photo story. Velkommen til denne lille manual omkring Photo Story 1.Du kan vælge at se hele filmen og detaljeret se hvordan du bedst kommer i gang med.
8.b fra Risskov skole præsenterer
Lysets Natur Lys og Farver.
Svingninger & Bølger Sidste Chance.
Bremse- og karrosseri modul
Efter forarbejdet og dagen i dag er målet, at I skal kunne:
Forskellige traditioner
Bølger – Lys Redegør for bølgeudbredelsens centrale begreber herunder interferens. Redegør for gitterligningen og for det tilhørende forsøg. Redegør for.
Vejret Vandet i luften.
Vi har købt en lille bjerghytte på fjellet, og tænkte på om du ville tage familien med eller nogle venner og komme en tur i julen for en lille julegløg.
Blæseinstrumenter.
Hellig geometri, Skaberens aftryk og udtryk, livets opståen
Ørets anatomi og fysiologi
Hvordan opstår en tsunami?
Hvordan bruger jeg First Class konferencerne ?
Fra partikel-bølge dualitet til kvantesimulatorer
Alle børn skal have mindst et fornavn og et efternavn … det skal computerens ”børn” også !! Computerens ”børn” kaldes alle for filer uanset hvilke programmer.
Osmohale Mannitoltest
1 Drivhuseffekten Lys kan opfattes som bølger
To modsatrettede Opfattelser Organisation, Trojka, 4. udgave, 2007
 Det jeg har gjort er, at jeg har lavet en tast der starter det hele (mellemrum), derefter har jeg sat nogle lyde ind, og fået dem til at gentage sig.
Inspiration til bypark mellem Utzon Center og Musikkens Hus
Signalbehandling og matematik (Tidsdiskrete signaler og systemer)
Erhvervsskolen Nordsjælland Milnersvej Hillerød telefon Skæring mellem to linier i rummet.
Sådan bruger Du et digitalvideokamera:SONY TRV 25E.
Parringer (matchings)
Mikro Mikro 1: stråle fra laser 2:
Problemer eller udfordringer.
I NFORMATIONSMØDE FOR FORÆLDRE PÅ B RØRUPSKOLEN. Onsdag den 14. maj 2014.
TEC Frederiksberg Lyd og Lys
TEC Frederiksberg Lyd og Lys
Mekanisk Energi Potentiel Energi Kinetisk Energi
Lyd og lufttomt rum.
Stående bølger.
Stående bølger.
Dopplerekten.
Ræsonnanskasser Overførsel af energi.
Sonnenschein: Sound Design – The Expressive Power of Music, Voice and Sound Effects in Cinema. Hvor kan man hente inspiration? fantasiens billedsprog dyrelyde.
Ipk-model.2 idé Ideen med at modellere en interpersonel kommunikationssituation – set med videnskabsteoretiske øjne er at vise og give overblik over :
Lektion 3 Lysets bølgeegenskaber Laser doppler.
Isolering.
Sortlegeme stråling Niels, Thomas og Peter. Generelt om sortlegeme stråling Er udstråling fra et perfekt sortlegeme, der er i termisk ligevægt Ved højere.
Et undervisningsforløb
Undervisningsforløb I Optik.
Undervisningskompendie i Lyd
Hej her er et lille diasshow Tryk på Enter-tasten, når du vil videre!
Godmorgen - og velkommen til alle de nye. Kulhuse-sangen Melodi: I en kælder sort som kul Nu vi samlet er igen og et år er gået Karlslunde vi sidst tog.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
Vands hårdhed !. Vandets hårdhed bestemmes ud fra indholdet af kalk i vandet. Kalk kaldes også for calcium. Hårdt vand kan give en række ulemper. Eksempelvis.
Photo Story Den smarte måde at lære på Tradium – Randers Malerskole.
Ekko 1 – kursus i basal ekkokardiografi© Dansk Cardiologisk Selskab Doppler metoder 1.
Guitaren Præsentation af instrumentet, de forskellige typer og mulighederne.
Lysets historie og det hvide lys’ farvespektrum. Hvad er lys? Lys er bølger – ligesom lyd- og vandbølger med de samme bølgeegenskaber Lys er partikler.
Køreteknik Sæt I gang Før du kører ud i trafikken, skal du kunne køre din knallert sikkert. Du skal kunne holde balancen, trække, sætte i gang, standse,
Forskellige traditioner
Lys og Lyd Naturfag.
501 – O, havde jeg dog tusind tunger 1, S1
Landinspektør Robert Jakobsen
Begynd med at åbne
IFA, AARHUS UNIVERSITET
Rørte og piskede masser
Forsøg til Håndværk og Design
Statistik niveau E og F Lars A. Clark.
Fortæl din livshistorie så andre lytter
Forbudt kærlighed
Pladetektonik Bjergsnæs Efterskole.
Præsentationens transcript:

Stående bølger

Stående bølger Når bølger går gennem hinanden vil de enten forstærke eller svække hinanden. Denne egenskab kaldes interferens. En speciel for interferens kaldes stående bølger. De opstår, når to periodiske bølger med samme frekvens og amplitude bevæger sig mod hinanden.

Ved en bestemt frekvens begynder elastikken pludselig at svinge voldsomt op og ned: Elastikken danner skiftevis en bølgetopog en bølgedal.

Knudepunkter Nogle dele af elastikken bevæger sig hele tiden op og ned, men et sted er helt i ro. Dette punkt kaldes et knudepunkt. I en stående bølge, svarer knuder til destruktiv interferens, og buge til konstruktiv interferens.

Stående lydbølger Indenfor lyd kan man også iagttage fænomenet med stående bølger. I et rør med lukket bund bliver lyden kastet tilbage fra bunden. Ved at ændre på et rørs længde med et stempel, kan vi ved en bestemt længde høre en tydelig forstærkning af tonen. Der er dannet en stående lydbølge i røret. Der er en bug ved den åbne ende af røret og en knude ved den lukkede ende. Lyden er mesthørbar I det område der har den største amplitude

Hvis længden af røret er L, kan den første stående bølge opstå ved L = l/4. Derefter opstår der en stående bølge hver gang længden forøges med en halv bølgelængde. De stående lydbølger opstår ved at lydbølger fra stemmegaflen interfererer med de lydbølger, som reflekteres fra stemplet. Hvilken frekvens har lyden, ved ovenstående, hvis L er 8 cm? Husk lydens hastighed er 343m/s Og V=F*lamda

Hvor kender vi det fra I en orgelpibe danner den indblæste luft stående bølger. Den indblæste luft (A) vil når den rammer den skarpe kant (B) danne lydbølger med alle mulige frekvenser, men kun de lydbølger hvis frekvens er lig med pibens egenfrekvens, bliver forstærket ved resonans når de bølger der reflekteres fra orgelpibens lukkede ende (C). Klangen bestemmes af orgelpibens udformning.

Hvis man kender stemmegaflens frekvens, kan man så udfra kunstrør bestemme lydenshastighed? Ja hvis man kan bruge kuntsrør til at finde bølgelængden. Hvordan ser lydbølgen ud inde I kuntsrør? V=Lambda*frekvens.