En ny himmel Epicykelmodellen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jordens bane om solen Fortæl om jordens bane – hvilken form har den, hvor stor er den, hvor lang tid tager det jorden at gennemløbe den? Jordens bane er.
Advertisements

AT-2 repetitions Quizzzzz
Lærersamarbejde i Aarhus
Søkortet, bredde- og længdegrader, positioner
Lysets Natur Lys og Farver.
Kort og infrastruktur Jordens form og størrelse:
For mange hundrede år her på vor jord Uden for byen Damaskus. Gik en mand, fuld af had, på vej ind til byen den grusomme mand, det var Saulus.
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Yachtskipper /2013 Navigation: Magnetisme Kurssætning
Dampmaskinens historie
Vejret Vandet i luften.
Rente- og annuitetsregning
Overlyshastighed.
...
Herunder bevis for punkt-plan afstandsformlen
Beviser og ”Overbeviser”
Fælles Mål 2009 – konklusioner
Jorden, en eklipse Jorden betragtes som rund, men er faktisk en smule fladtrykt ved polerne og er derfor eklipseformet. Fladtrykningen skyldes jordens.
Klik på Aktivér redigering i meddelelseslinjen,
Atmosfæren.
F 45. Lad os se på et konkret eksempel… 45° 10 m 20 cm 8 m 5 m 2 m 3 m HOV!Der mangler jo noget… Øjenhøjden er 2m 20 cm = 10m 20 cm = 1000cm 20 : 1000.
Stedlinje er en linje på jorden hvorpå skibet befinder sig.
Gråskala.
Lineære funktioner AM/ Maj 2006
Overvej, at trekanterne DOKD og DOFG er ensvinklede
Lav en tilfældig retvinklet trekant
Tværfagligt projekt med matematik og billedkunst
Koordinatsystemet Y-aksen 2. aksen X-aksen 1. aksen.
Af Katrine Gottlieb.
Drivhuseffekten og Jordens klima.
Geometri Areal og omkreds.
Eksponentielle funktioner
Hvordan kan man se forskel på et sort hul og en neutron-stjerne?
Sinus, cosinus og tangens
Måneformørkelsen 21/ Jørgen Albertsen Greve Gymnasium Set fra Palma på Mallorca Længdegrad: Øst 02 o :31’:56’’ Breddegrad: Nord 39 o :31’:03’’
Hvad er fars favorit ingrediens i hans alt godt fra køleskabet, og som han ofte putter i, blot for at kunne sidde og hovere når man har sagt, at det smager.
Opgave 45 Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
Kap. 8. Bølgelængder. Refraktion.
Eksamen 2011 A. Trekanter: navne og … Alfa, … … delta.
Skrevet af Alexander E, Amalie og Wootae 6.a
Eksamen 2008 Matematik C Ib Michelsen. Trekanter: navne og …
Matematik B 1.
Pythagoras Et bevis IM.
Geometri i 4.Y.
Lavet af: Asbjørn Kjærlund, Oliver Thorndall, Natasja Jensen og Mathilde Christensen.
Lavet af Sander Kringelbach og Nikolaj Svennum
Euklid 325 f.Kr f.Kr..
Galileo Galilei Fysiker..
GeoGebra 1 Mål: Du kan tænde og slukke for algebravindue og tegneblok.
UNIVERSET Om stjerner, galakser og Big-Bang.
Principperne ved trigonometrisk nivellement
Målestok forhold Lars Alexander Clark.
Vejr, vind og luft.. Hvordan opstår vejret? Hvor kommer vinden fra?
Præsentationens transcript:

En ny himmel Epicykelmodellen På Aristoteles’ tid vidste grækerne, at jorden var rund, og græske matematikere havde forsøgt at måle jordens størrelse. Den værdi, som Aristoteles omtaler, var 50 % for stor. I århundrede efter Aristoteles forbedredes metoderne til beregningerne. Eratosthenes (c. 275-195 f.v.t) og Poseidonius (c. 135-51 f.v.t.) anvendt hver deres metode, men opnåede omtrent samme resultat. Den grundlæggende tankegang bag begge metoder var en afstandsmåling mellem to punkter på den samme længdegrad og en bestemmelse af den dertil hørende cirkelbue.

Allerede ca. 200 år f.Kr. målte grækeren Eratosthenes jordens størrelse. Han havde observeret, at der i en brønd i Syene (ved det nuværende Assuan) om middagen ved sommersolhverv ikke kastedes skygge i brønden. Det følgende år, på samme dato og tid, satte Eratosthenes en pind i jorden i Alexandria og målte skyggelængden og dermed skyggevinklen. Han antog, at afstanden fra jorden til solen var så stor, at solens stråler kunne anses for at være parallelle. Det betyder, at den grå skyggelinje i Alexandria må være parallel med det sollys, som gå lodret ned i brønde i Syene. Da han nu tillige vidste, at jorden er rund, og at Alexandria og Syene ligger på nogenlunde samme længdegrad, kunne han slutte, at vinklerne a og b (se figuren) er lige store. Han målte vinkel a til at være 7 1/5 grad, dvs. 1/50 af en cirkel, Dvs. at vinkel b. spænder over 1/50 af jordens omkreds. Da afstanden imellem Alexandria og Syene var målt op til ca. 5000 stadier (=787,5 km), behøvede han blot at gange den med 50 for at få tallet for jordens omkreds (=39,370), hvilket næsten er det tal, vi kender i dag.

Aristarch fra Samos (310-230 f. Kr Aristarch fra Samos (310-230 f. Kr.) målte afstandene fra jorden til månen og solen. Hvis man sigter mod månen fra to steder på jorden, får man to vinkler, a og b, og kender man afstanden mellem de to steder, kan man beregne de øvrige sider og højden i trekanten. Hvis man antager, at månen får sit lys fra solen, så må sigtelinjen fra jorden danne en vinkel på 90 grader i forhold til lyset fra solen. Kender man afstanden til månen og sigtevinklen til solen, kan man beregne afstanden til solen, Grækernes måleudstyr var primitivt, så de nåede ikke frem til de korrekte tal. Bedste bud på afstanden til månen var 375.000 kilometer og til sloen ca. 83 millioner kilometer. Men de kunne fastslå, at dimensionerne i solsystemet var langt større, end man hidtil havde troet. I øvrigt mente Aristarch, at jorden bevægede sig om solen – hele 1900 år før man beviste, at han havde ret.

Gallileis pendul