Biedermeier Biedermeier-kulturen, som stilretningen kaldes, gør sig gældende inden for malerkunst, indretning, livsform og livsanskuelse.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Vædderen Af Cecil bødker.
Advertisements

August 2016 “Én er jeres mester, og I er alle brødre” (Mt 23, 8) Livets Ord.
Nikodemus´ hjørne 1. maj Joh 3:1-8 Der var et menneske, en af farisæerne, ved navn Nikodemus, medlem af jødernes råd. Han kom til Jesus om natten.
Romantikken ( ) Litteraturhistorie – Dansk A.
I østen stiger solen op Nu titte til hinanden Solen begynder at gløde.
Barnets nej Erik Sigsgaard, Rikke Sværke Madsen og Rie Haslund Professionshøjskolen UCC.
At fyldes af Helligånden. Ap.G. 2,1-13 Nicolaifællesskabet d. 21/
FDF-PÆDAGOGIK. PROGRAM Hvorfor taler vi om en FDF-pædagogik Hvordan er temperaturen i kredsen? Anerkendende pædagogik er FDFsk Tips og tricks Undervejs:
482 – Guds kirkes kraft og udspring 1, S1 Guds kirkes kraft og udspring er Herren Jesus Krist. Vi er hans nye skabning ved vand og ordets kraft, for han.
Søndag, den 26.april 2009 Apostolsk Kirke i Århus Et fornyet fællesskab.
Livets fyrste dræbte I… Ap.G. 3,12-26 Nicolaifællesskabet d. 2/
232_Gud, efter dig jeg længes 1, S1 Gud, efter dig jeg længes, når jeg af synden trænges, til dig står al min lid; jeg på dit ord, o Fader, på nåden mig.
Romantisme og Biedermeier. Forskellen Universalromantikken: Den store natur som sjælens landskab Biedermeier: Et hjørne af naturen, hjemmet, kærlighed.
Advent Jesus KOM og han KOMMER TEMA: Advent
Udover Caféen tilbyder CSM-Øst psykologfaglig behandling, socialrådgivning, frivillig rådgivning, selvhjælpsgrupper samt specialrådgivning og udredning.
Pinsedagen kom!. Pinsedagen kom! Ap.G. 2,1-4 Da pinsedagen kom, var de alle forsamlet. Og med ét kom der fra himlen en lyd som af et kraftigt vindstød,
Fordybelse i et projekt
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Fire KATOLSKE MØDRE....
Arbejdsmiljørundering /tjeklister
Gud vær min styrke for livet
828_Guds fred er glæden i dit sind 1, S1
Katekismus- gudstjeneste Bejsnap kirke – 31. oktober 2010
213_O, lad din Ånd nu med os være 1, S1
Min Gud, at være her! At se din herlighed;
Du satte dig selv i de nederstes sted.
490 – Guds igenfødte, ny-levende sjæle 1, S1
Lys i verden Hånden på hjertet (3).
Fader, Søn og Helligånd 1, S1
Kærlige hænder brødet nu ta'r
Dannelse og ledelse Formidlingschef Berit Anne Larsen, SMK
FRA DIAGNOSE TIL DØD Tidlig palliation
PÅSKE-SALME-SANG.
FSAIO ‘s Efterårs Fagdag 6 Oktober 2017
Anemonebrud Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen.
Sikken voldsom trængsel og alarm
Vi udfordres til at leve i opstandelsens frihed
Der er noget i luften Der er noget i luften, jeg ved ikke hvad,
Placering, orientering og tegngivning
Taksonomi – hvad er det? Per- spekti- vering
Se, hvilket menneske! Se, hvilket menneske, 2. Se, hvilken kreativ
Du, som gir os liv og gør os glade
Gí os lyset tilbage Per Krøis Kjærsgaard og Rasmus Skov Borring 2009
302 – I blev skabt som mand og kvinde 1, S1
Hjerte, løft din glædes vinger!
Skumringen sig sænker Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen.
Solen begynder at gløde
Op dog, Sion, ser du ej sejrens palmestrø’de vej
Julebal i Nisseland Sikke mange klokken slår! Tretten slag, tiden går!
Om feedback til terapeutisk arbejde på SEOP
Lidt eller lille Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen
Hvis jeg havde mulighed for at fange regnbuen ville jeg have gjort det
Hvilken rolle vil du spille i Guds historie?
422 – Kærlighed helt uden lige 1, S1
851_Du kære Gud og Fader god 1, S1
På Melkisedeks vis Søndag d. 23. september 2018.
LIVETS ORD Marts 2019.
En livsstil som en bedre ven
277 – Nu vågne alle Guds fugle små 1, S1
Don't waste your time on jealousy;
Glædelig jul Rigtig god jul og tak for et godt år! Sikke dog tiden den flyver afsted. Om ikke så længe går vi ind i et nyt og spændende år, vi ikke.
Borgermøde.
397 – Forunderlig er nådens Gud 1, S1
394 – Min hånd jeg rækker mod dig, Gud 1, S1
Livets Ord Juni 2019 “I skal få kraft, når Helligånden kommer over jer, og I skal være mine vidner.” Ap. G. 1, 8.
Foran tronen står jeg nu
Livsalige dag, som i håbet vi venter,
729_ O, Gud ske lov for håbet 1, S1
Præsentationens transcript:

Biedermeier Biedermeier-kulturen, som stilretningen kaldes, gør sig gældende inden for malerkunst, indretning, livsform og livsanskuelse.

Udtrykkets begyndelse Midten af 1820'erne opstår udtrykket biedermeier. Afstamning fra en tysk satirisk figur: et veltilfreds, men ureflekteret, menneske Et mærkat at stemple litteratur og kunst med, der har et harmoniserende og idylliserende syn på tilværelsen.

Biedermeiers livsanskuelse Grundet meget nedgang i landet i begyndelsen af århundredet ”gemte” befolkningen sig i biedermeier-kulturen Mange søgte en neddæmpet form for helhedstænkning, hvilket betød en tankegang om tryghed og frihed Litteratur og kunst gør sig i sikre værker, som kan beskrives som rare og trygge

‘Feel-good’-fornemmelse Nøgleord: nærhed og tryghed harmoni idyl hygge I biedermeier-litteraturen er der ingen voldsomme følelser – teksterne kan beskrives som afdæmpede Læseren af tekster og beskuer af kunst skal stå tilbage med en ‘feel-good’-fornemmelse Biedermeier indeholder sjældent problemer eller konflikter

Biedermeier-familien I fortællinger og malerier illustreres og fortælles der om familier inden for hjemmets fire vægge. Et typisk familiemønster er afbilledet: mødre og døtre vil typisk være i gang med husarbejde, men fædre og sønner vil fremstå som udadvendte mænd med kontrol Oftest indeholder biedermeier-værker dyr som tryghed og frihed

Biedermeier-indretning Enkelhed Komfort Funktionalitet Elegance Kort sagt: indretning i romantisk stil uden noget vildt eller prangende. Biedermeier-stilen er dominerende af lyse naturfarver samt pastelfarver. Klassiske borgerlige hjem var i 1800-tallet præget af denne stilretning

Eks. på en biedermeier-sang Pyntet smukt af en usynlig hånd står nu træet der med lys og bånd. Døren åbnes, og man strømmer ind, kredsen sluttes med begejstret sind. Børnene de hopper rask af sted, bedstefader han er også med, lad os tage del i deres sang, brødre, vi var også børn engang. Juleaften, o hvor er du sød, så skal alle folk ha' risengrød, æbleskiven bliver flittigt vendt, gåsestegen er til bag'ren sendt. Bonden sidder tidligt ved sit fad, sikken Guds velsignelse af mad, lænkehunden selv får dobbelt sul, den skal også vide, det er jul. _______________________________________________________________ Peter Fabers julesang fra 1848 ”Sikken voldsom trængsel og alarm” Juletravlhed, julepyntning, mad, familieliv, sang, glæde og troen på Gud går op i en højere enhed. Dét er ren biedermeier.

Eks. på biedermeier-maleri P.C. Skovgaard fra 1857 ”Bøgeskov i Maj” Her ses et typisk biedermeier-maleri der afbilder naturen som hyggelig og tryg - som et stykke tæmmet natur uden farer og forhindringer. På maleriet af Skovgaard er trygheden symboliseret ved hunden, der trofast følger mennesket.

Kilder Litteraturhåndbogen 1 – litteraturhistorisk oversigt, 2. udgave; Ib Fischer, Jens Anker Jørgensen, Knud Michelsen, Jørgen Sørensen og Lars Tonnesen; Gyldendals uddannelse; ISBN 87-00-48106-8 Litteraturhistorisk oversigt, 3. udgave; Ole Ravn; Forlaget Systime; ISBN 87-7783-882-3 http://www.realt5000.com.ua/news/utf/da/1964753/ http://www.historiefaget.dk/emner/kunst-og-kultur/romantikken/indret-et-biedermeier-vaerelse/ http://www.ugle.dk/sikken_voldsom_traengsel.html http://litthist.systime.dk/index.php?id=8&redirect_url=index.php%3Fid%3D8%26redirect_url%3Dindex.php%253Fid%253D164%26pageId%3D164&pageId=164