Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

1.g´ere skal turde bruge sig selv og det tyske sprog - og hinanden

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "1.g´ere skal turde bruge sig selv og det tyske sprog - og hinanden"— Præsentationens transcript:

1 1.g´ere skal turde bruge sig selv og det tyske sprog - og hinanden
Differentiering 1.g´ere skal turde bruge sig selv og det tyske sprog - og hinanden

2 Slagets gang Alle lærer ikke det samme, men alle lærer noget
Spil og leg i undervisningen

3 Grundskoleelevers tyskundervisning
Stor vægt på det auditive Vægt på at producere sprog (mere end ”indhold”?) Vægt på at kunne tale om ”nære emner” Udbredt anvendelse af it og praktisk-musiske udtryk Farverige bøger med talebobler, billeder, mange gloser Fælles klasseundervisning med forskellige niveauer

4 Hvad er elevers holdning til tysk, når de starter i gymnasiet?
Tro på sig selv: ”Jeg skal jo bare snakke!” Manglende tro: ”Tysk er svært og nu bliver det endnu sværere” Fulde af hormoner og har fokus på de andre og mindre fokus på det faglige

5 Hvordan kan vi få eleverne til at arbejde med tysk?
Vedkommende emner, delmål og succesoplevelser. De skal ikke kunne alt, men udtrykke sig inden for et begrænset område. Forskellige opgaver. Alle lærer ikke nødvendigvis det samme, men alle lærer noget. Dvs. ingen tabes og alle bliver udfordret. En undervisning præget af variation og undervisningsdifferentiering

6 Eksempler på mundtlige afleveringer om temaet ”Vorbild”

7 Tilbagemelding på opgaver
Den udfordrede elev Den udfordrende elev Give ekstra gloser og eller faste vendinger Snak på forhånd om hvordan opgave løses Tal i korte sætninger Hav grammatisk fokus på kongruens Gode meningsudtryk, brug af både hoved- og ledsætninger, gode tyske udtryk (wie ich schon gesagt habe, es gibt + akk) Vælge nye fokusområder

8 Metarefleksion over eget mundtlige oplæg
Arbeitsblatt 3

9 Christopher Indhold Udtale Meningsudtryk, gloser, sprog Grammatik, især kongruens Bundethed af manuskript Karakter og gode råd

10 Christoffer S 10 Indhold Fint og gennemarbejdet Udtale Rigtig god udtale. Enkelte steder får du lavet dine egne gloser: der Beginnung (der Beginn) Meningsudtryk, gloser, sprog Gode og relevante gloser Simpelt men pænt sprog Prøv at lege med at få flere meningsudtryk med og lækre tyske gloser såsom einerseits/andererseit, es gibt osv. Grammatik, især kongruens Generelt sikkert sprog Enkelte kongruensfejl i ledsætningerne. Pas på dem. Fx: Weil ich eine Gruppe von Freunden hat (habe) Wenn andere es probiert (probieren) Pas på dem, de er dyre. Bundethed af manuskript Taler meget frit og har en levende fremlæggelse. Du og Christian har en rigtig god måde at interviewe hinanden på. Det virker godt, I kommentere på hinandens svar, får hinanden til at uddybe og har et godt flow. FLOT! Karakter og gode råd Godt at du bruger udtryk fra spørgsmålene i dine svar Du er sproglig stærk og får lavet en rigtig fin aflevering. Du skal udfordre dig selv mere i forhold til ordforråd og få en masse lækre vendinger med. Så fortsæt endelig din stil og put lige det sidste krymmel på kagen

11 Simon 4 Indhold ok indhold, lidt kortfattet, men det er fint nu, så det ikke bliver for uoverskueligt. Udtale Enkelte sætninger bliver noget svære at forstå pga. forkert udtale eller forkerte gloser: Ich war sehr glücklich warten(während?) der Schule Meningsudtryk, gloser, sprog Simpelt sprog, men det virker godt for dig og bliver ret korrekt. Enkelte sætninger bliver helt sorte. Så sørg for at lave det helt simpelt Der kommer et par engelske sætninger/udtryk rundt omkring. Pas på dem. Grammatik, især kongruens Flere sætninger er ret fine. Der kommer dog en del kongruensfejl rundtomkring og de er ret dyre: Ich willst Er habt Spørg endelig hvis du er i tvivl om, hvordan man finder den rigtige form. Bundethed af manuskript Du taler ganske frit og pænt Karakter og gode råd Pæn aflevering! Godt at du bruger udtryk fra spørgsmålene i dine egne svar Det virker godt, som du gør her i forhold til at tale frit og lave simple sætninger. Bliv endelig ved med det, men lav et par justeringer, sådan at du undgår de kringlede sætninger og kongruensfejlene.

12 Den enkelte elev og grammatik
Rettenøgler til øvelser Mappe til at træne individuelle fokuspunkter Hjælpefeer

13 Projekt Diff differentiering i 2. fremmedsprog

14 Anstød: Store klasser. Stor spredning, både hvad angår viden og motivation. Ligeså svært at tilfredsstille de stærke som at få de svage med. Flere dimensioner i faget (kulturhistorisk, sprogligt, litterært).

15 Fase 1: Introforløb + inddeling af elever
3 første gange fællesgange. Screening (oversættelse/grammatik) og ambitionsark/forventninger. Ryste eleverne sammen på kryds og tværs.

16 Fase 2: September-jul 3-deling på baggrund af screening:
Hver time struktureret omkring: 1) Tekstlektie, 2) Grammatik 3) Gruppearbejde til tekst/ny opgave. -> 3 x 30 minutter, 3) uden lærer. Differentierede lektier Samme aflevering, men differentierede rettelser. Mulighed for skift ved efterårsferien -> eleverne skulle selv tage initiativ og skrive kort begrundelse til en af os.

17 Fase 3: Jul-påskeferie To-deling med lærerskift (samme forløb).
Ét forløb, én lærer, ét hold (skift af lærer efter forløb og mulighed for at skifte hold). Koordinering af grammatiske emner i undervisningen. Differentierede lektier. Samme aflevering, men differentierede rettelser.

18 Fase 4: Påskeferie-sommerferie
Oprindelige hold Rød-gul-grøn-princip -> differentierede opgaver i timerne. Skjult differentiering. Samme lektie på det enkelte hold, differentierede opgaver i timerne. Fælles udarbejdelse af materiale til forløbet.

19 Elevernes evaluering Dybdegående evaluering marts 2014 (42 besvarelser ud af 56) Overvejende positive udtalelser om Projekt Diff Generel tilfredshed med placering på niveauer og glæde ved selv at kunne placere sig på andre hold ved behov Eleverne udtrykker glæde ved at være med elever på tilsvarende niveau

20 Elevudtalelse ”Jeg synes det er meget passende. Jeg har rykket mig rigtig meget siden start, og jeg synes det er rigtig fint, at man ikke behøver bruge tid på det, man allerede kan, bare fordi nogle ikke har lært det i folkeskolen og omvendt, at man kan bruge tid på de ting, man måske ikke lige havde med fra folkeskolen. Det er fedt, at hvis man er god, så behøver man ikke bruge tid på de ting, man synes er 'unødvendige', og hvis man har svært ved tysk, så kan man få det ordentligt lært i stedet for bare at blive kastet ud i noget, man måske har meget svært ved, for så er man hurtigt bagud, og mister måske interessen”

21 Elevudtalelse ”Det er super interessant og man rystes sammen med elever fra andre klasser, hvilket gør at man ikke altid sidder sammen med nogen fra sin egen klasse. Derudover får hver elev også en passende udfordring på det niveau der passer til netop dem. Alle elever kan være med og de knapt så gode tynger ikke de bedre ned og omvendt - der er ingen der skal vente på hinanden eller nogen der skal føle sig langt bagude i faget.”

22 Elevudtalelse ”Jeg synes det er bedre, med en lærer som altid er med sine elever, så hver elev får et bedre forhold med den enkelte lærer. Det er mere optimalt at blande de forskellige elever så de kan lærer af hinanden. Det er heller ikke godt at hænge nogen ud som ikke er så gode som de andre. Forældre kan også hurtigt stille spørgsmål hvis deres barn bliver sat på det dårlige hold. Selvom den enkelte elev synes det er fint at være på et "dårligere" hold er det jo ikke sikkert at deres forældre er enige.”

23 Elevernes evaluering FASE 2:
3-delingen er stærkt udfordret pga. skiftende lærere og især pga. den halve time uden lærer 3-delingen giver mindre hold, hvilket vægtes højt

24 Elevudtalelser ” Det virker godt med todeling, men jeg synes det bedste er 3-deling, da der stadig godt kan være stor forskel på niveauet i de 2-delte hold.” ” Vi havde i starten ikke nogle fast base, hvilket ikke fungerede særlig godt. Det er dejligt nu at være i en fast klasse, så man kan blive trygge ved personerne i stedet for at skulle rundt fra det ene til det andet samt skifte lærer.”

25 Elevernes evaluering af faserne
Todeling: meget positivt fordi man har samme lærer i 90 min over en længere periode (plads til fordybelse) Mellemgruppen føler sig klemt: ”Er jeg god nok til Gruppe 1?” ”Er jeg for god til Gruppe 2?”

26 Elevudtalelse ”Todelingen: Jeg har synes det var okay, men jeg var på hold 1 og her synes jeg det var bedre med tredeling hvor jeg var på hold 2, for jeg følte mange var meget bedre end mig, så jeg ville helst ikke sige for meget, og da der var meget hvor vi skulle snakke sammen med forskellige, har det bare gjort at jeg helst ikke vil tale tysk mere for jeg føler det hele tiden er forkert.. men selvfølgelig har der også være fordele, fx det med at alle nok lidt bedre kan følge med, og en anden god ting er at vi alligevel havde samme afleveringer.”

27 Elevernes evaluering af faserne
Flere har efterspurgt ”at høre til” på et hold. Det imødekommes på de oprindelige hold. Der meldes om positiv tilgang til at arbejde sammen på holdet men oftest med forskellige opgaver

28 Elevudtalelser… ”Jeg synes, at alle niveau-opdelinger har fungeret fint. Dog havde jeg det bedst, da vi var tredelt, da vi var færre mennesker, og jeg følte mig mere 'tryg' ved at sige noget foran klassen. Men jeg synes, at todeling af holdene er nemmere, fordi ved tredeling spildte vi for meget tid med at flytte rundt mellem lokalerne. Jeg synes ikke, at de oprindelige hold fungerede særlig godt (ikke de få gange vi har været på dem i hvert fald), fordi niveuerne er meget blandet. Der var også mange, der tog det useriøst og afbrød læreren, hvilket forstyrrede mig meget. Derfor kan jeg helt klart bedst lide, at være niveau-opdelt.”

29 Fordele og ulemper ved projekt Diff

30 Ulemper (elevudtalelser)
”At når man er på det "gode" hold føler man et pres til at gøre bedre. Ikke afslappende og når man er på det "dårlige" hold er det alt for afslappende” ”At dem på det nederste niveau føler at de er på det dårlige hold.” ”Måske at hold 2 ikke lærer tingene ligeså hurtigt som hold 1, Mange piger på det ene hold, At man ikke kan lide at blive opdelt på niveau måden, At man kan føle sig mindre god i forhold til en anden”

31 Ulemper (elevudtalelser)
”Når vi hele tiden er sammen med nogle på samme niveau, kan det godt være svært at blive bedre, fordi at der ikke er nogle der er dårligere end en selv, som man eksempelvis kunne hjælpe og så lærer på den måde eller at der er nogle som er bedre, som man kan søge hjælp hos. det er helt klart en ulempe!”

32 Fordele (elevudtalelser)
”At jeg føler jeg er kommet bedre fra start, det har udviklet mig meget inden for tyskfaget at få undervisning på mit niveau.” ”Jeg synes helt klart, at der er flere fordele end ulemper ved projektet. Jeg tror, at alle får meget mere ud af det i timen, da alle nogenlunde er på samme niveau, og det er derfor ikke særlig ofte, at jeg skal vente, mens der bliver forklaret noget, jeg ved i forvejen. Man lærer meget mere.” ”Man bliver hurtigt bedre da man tør sige mere”

33 Fordele (elevudtalelser)
”At man kan følge med, at det ikke bliver for svært.” ”Der er sat mere fokus på individet og det har fagligt passet langt bedre end hvis det var én klasse, hvor niveauinddelingen var alt for bred. I projektet kan man udvikle sig langt bedre til tysk og der tages hensyn til alle elever - om de er på det bedre hold eller det mindre gode.” ”Fordelen er at man får lov at arbejde med andre elever der er på nogenlunde samme niveau som en selv, man føler sig ikke "dum" når man rækker hånden op og samtidig bliver man udfordret af de på holdet der kan lidt mere end en selv. Det er fedt at vi skifter i mellem to lærere, så man ikke kører træt i undervisningen og også får lov at opleve hvordan de to lærere arbejder med os elever på forskellige måder.”

34 Spredningen er der stadig…
”Hvis jeg skal være ærlig, synes jeg at undervisningen i tysk kunne være bedre. Jeg synes ikke der er udfordring i det, og jeg synes ikke de emner vi har om, er relevante eller spændene. Inden jeg startede på gymnasiet, var jeg glad for tysk og så frem til at blive udfordret, men det synes jeg ikke jeg er blevet og jeg er ved at begynde at blive træt af tysk hvilket jeg synes er ærligt, da jeg egentlig førhen godt kunne lide tysk.” ”Jeg ville ønske, at projektet fortsatte i 2g, tror jeg får det svært i 2g”

35 Gentagelse af projektet?
27 svarer ja 9 svarer nej 5 svarer både/og

36 Ulemper (lærer): Meget tidskrævende. Stigmatisering?
Motivation kan mistes ved erkendelse af eget niveau. En antydning af krav fra bestyrelse og ledelse om at kunne måle og veje elevernes udbytte?

37 Fordele (lærer) Udvidelse af faglig horisont.
Kollegial sparring. Udvidelse af faglig horisont. Muligt at udfordre/hjælpe den enkelte elev på det niveau, vedkommende befinder sig på.

38 Fremadrettede tanker Vi vil gerne lave projektet med nye 1.gere!
Vi vil starte op på oprindelige hold og først lave niveaudeling fra sent i november. Vi vil prøve at få tid til flere samtaler med den enkelte elev Vores daværende 1gere deltager i år i et af UVMs Rammeforsøg om Studiefællesskaber.

39 Spil og leg i sprogundervisning
Tidsfordriv eller læring?

40 Situationen i klassen Mange elever – lidt taletid til den enkelte
Ofte kun en lille del af klassen, der deltager i den traditionelle klasse- undervisning ”det er flovt at sige noget foran hele klassen” Det er svært at få eleverne til at lære udenad De er ikke parate til at yde eller mangler redskaber til at lære udenad Mange har indtrykket af at tysk er kedeligt og svært.

41 Hvordan får vi eleverne til at arbejde aktivt med sproget?
Hvordan giver vi dem lyst til at lære? Hvordan får vi dem til at memorere gloser og regler? Hvordan giver vi den enkelte elev mere taletid? Hvordan møder vi den enkelte elev på store hold? Hvordan lærer vi eleverne at bruge hinanden som vidensressource?

42 Hvorfor bruge spil i undervisningen? Mine observationer:
Fordele: eleverne arbejder mere aktivt med sproget eleverne har det sjovt eleverne kan lide konkurrence-elementet det styrker samværet på holdene mere taletid til den enkelte elev giver variation i undervisningen eleverne lærer at bruge hinanden i tilegnelsesprocessen Ulemper: De træner nogle gange fejl (fx forkert udtale)

43 Hukommelse og læring Vi husker det, vi selv siger, men ikke det, vi hører Variation: Det særprægede og det overraskende huskes bedst Forskellige arbejdsformer tilgodeser forskellige læringstyper Man skal involvere sig for at lære/huske Man skal føle, at det, man laver, giver mening Belønning og anerkendelse fordrer lysten til at lære

44 Metakognitiv læring Lad eleverne selv udtænke spil Fordele:
De arbejder i tilblivelsesfasen med begreber og gloser De får lyst til at arbejde med tungt eller svært stof De får ejerskab over spillene De er meget kreative – sjove indslag De arbejder kreativt med det at lære og bliver mere bevidste om, hvad det er vi træner i forskellige øvelser Ulemper Tidskrævende De laver nogle gange nogle spil, som ikke er gode

45 Spil og lege i undervisningen Deutsch mit Schuss
Kan bruges som opvarmning/indledning Kan bruges som opsamling Kan bruges til ekstra-opgaver Kan bruges som variation til alm. undervisning

46 Forskellige spil og lege
Den Affen bekommen Glosekort glosespil på nettet Hop med verber Spilleplader Gruppeinddeling Lob tut gut

47 Ein Gedicht Ich habe vier stunde Schlafen zurück Tausende Gedanke fliegen durch meinen Kopf Nur drei stunde zurück Und die Schmetterlinge explodieren in meinen Magen Ich versuche mich selbst über zeugen, dass ich kein angst haben (Sofia, Monica, Simon 1.n)

48 Stress Ich bin traurig und das ist sehr Schaurig ich habe eine Depression Es ist nach und nach mein Profession Ich habe schmerzen Und kann es nicht ausmerzen ich kann nicht schlafen ich gehe durch die Straße es ist ein lange Prozess ich habe stress. (Annastacia, Magnus, Sara, Tobias 1.n)

49 Gedicht auf stress du bist das ganze zeit gestresst weil alle umher dich auch gestresst sind du lebst nur einmal und du denkst zu viel du lebst nur einmal aber du lebst das Leben jeden tag genießt das Leben während du kannst vergesst der Stress, eines neues tag wartet trotzdem morgens (Astrid, Joachim, Josephine, Simon 1.n) Stress Jeden tag ist ein Kampf Panik und Angst Herzprobleme und Tagträume Jeden tag ist mein Kampf Jeden Gespräch ist ein Kampf Probleme mit meine Eltern Konflikte mit mein Chef Jeden Gespräch ist mein Kampf Jeden morgen begann ein Kampf Viel müde Nie Überschuss Jeden morgen begann mein Kampf (Christoffer, Erika, Viktor 1.n)

50 http://www.classtools.net/mob/quiz_60/Wichtige_Kleinwrter_B3Mwb.ht m

51 Dinge, die Superhelden hassen

52 1.g´ere skal turde bruge sig selv, det tyske sprog og hinanden
De skal få lyst til at arbejde med det tyske sprog De skal få mod på at bruge sproget aktivt igennem klare produktkrav og sociale aktiviteter De skal lære, hvad de er gode til og hvor de skal sætte ind for at blive bedre Alle lærer ikke det samme, men alle lærer noget De skal lære at bruge hinanden Og så tænker teenagehjernen som en teenager!

53 Elev- og undervisningsdifferentiering
Elev- og undervisningsdifferentiering = ekstra arbejde for underviseren? Udarbejdelse af materiale tager megen tid Stor elevaktivitet – underviseren arbejder på en anden måde Mere tid med den enkelte elev Genbruge øvelser – lamineringskort og spil Stor arbejdsglæde

54 Kommende kurser Århus Katedralskole: 3 Marts: 10-16
Nærum Gymnasium: 13. April: 10-16

55 Tak for i dag!


Download ppt "1.g´ere skal turde bruge sig selv og det tyske sprog - og hinanden"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google