Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kontrol af kosttilskud – indhold og anprisninger

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kontrol af kosttilskud – indhold og anprisninger"— Præsentationens transcript:

1 Kontrol af kosttilskud – indhold og anprisninger
Mette Christiansen Fødevarekontrollens Rejsehold, Kosttilskudsgruppen Fødevarestyrelsen Titel 1

2 Krav til kosttilskud Afgrænsning til lægemiddellovgivningen
Formelle krav Produktets indhold Anprisninger Titel

3 Afgrænsning til lægemiddellovgivningen
Tvivl om produktets status udfra Præsentation Indholdsstoffer Produktansvarlig virksomhed eller ”3.mand” Hvis produktansvarlig virksomhed høres Lægemiddelstyrelsen Hvis ”3. mand” sanktioneres i henhold til fødevarelovgivningen Titel

4 Formelle krav Registrering eller autorisation af virksomhed
Anmeldelse af hvert kosttilskudsprodukt Register over anmeldte kosttilskud på Kosttilskud er et supplement til den almindelige kost Titel

5 Kontrol af indholdet - produktsikkerhedskontrol
Kosttilskudsgruppen foretager produktsikkerhedskontrol af 100 anmeldte kosttilskud årligt Produkter til kontrol udvælges på baggrund af en prioritering af beskrevne risici/risikovurderinger Oplysninger om risici modtages fra: Bivirkningsindberetninger Notifikationer/tilbagetrækninger Tips fra fødevareregionerne Anmeldelser fra forbrugere, forbrugerorganisationer og virksomheder Medieomtale Andre myndigheder fx Lægemiddelstyrelsen, SKAT DTU Fødevareinstituttets risikovurderinger i Drogelisten samt tillæg Via kosttilskudsgruppens egne søgninger Titel

6 Produktsikkerhedskontrol - hvilke regler
Kontrollen omfatter følgende regler: Kontrol af Novel Food reglerne [1],[2] Kontrol af sikkerhed i henhold til artikel 14 i fødevareforordningen[3] Kontrol af anvendelsen af andre stoffer i henhold til §§ 14 og 15 i bekendtgørelse om tilsætninger til fødevarer[4] [1] Bekendtgørelse nr af 14. december 2005 om mærkning m.v. af fødevarer (med senere ændringer). [2] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 258/97 af 27. januar 1997 om nye levnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser med senere ændringer [3] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed med senere ændringer [4] Bekendtgørelse nr. 93 af 4.februar 2011 om tilsætninger mv. til fødevarer. Titel

7 Novel Food – Krav til dokumentation
Fødevarer betragtes som nye, hvis de ikke har været anvendt til konsum i nævneværdigt omfang i EU før maj 1997 For kosttilskud stilles der ikke krav om dokumentation for nævneværdigt omfang Dokumentation i form af f.eks. fakturaer, myndighedserklæringer Titel

8 Farlige fødevarer jf. artikel 14 i Fødevareforordningen – Krav til dokumentation
Det er ikke tilladt at markedsføre farlige fødevarer! Vurdering af sikkerhed af en plante eller planteingrediens eller et rent stof skal vise, at indholdet i produktet ikke udgør en sundhedsmæssig risiko for de mennesker, som indtager dette produkt i den på produktet angivne anbefalede dosis Virksomhedens sikkerhedsvurdering Drogelisten + Tillæg kan anvendes (obs! Ny viden) Virksomhedens egen sikkerhedsvurdering Vejledning om sikkerhedsvurdering på vej fra Fødevarestyrelsen Titel

9 Sikkerhedsvurdering af kosttilskud
Indhold (det korrekte latinske navn på den eller de planteingredienser, der er anvendt, samt angivelse af hvilken del af planten, som er anvendt og om der er tale om planten som sådan eller om et ekstrakt) Beskrivelse af mængde, koncentration og dosis Kilder til vurdering af sikkerhed Overordnet diskussion og konklusion Titel

10 Tilsætning af stoffer i henhold til bekendtgørelse om tilsætninger
§14 Næringsstoffer må tages i anvendelse 6 måneder efter, at de er anmeldt til Fødevarestyrelsen §15 Fødevarestyrelsen kan tillade, at et næringsstof, som ikke er nævnt i Positivlisten, må anvendes og sælges i Danmark Titel

11 Kontrol af anprisninger Krav til mærkning og markedsføring
Mærkningsbekendtgørelsen og Kosttilskudsbekendtgørelsen Sygdomsanprisninger er ikke tilladt Obligatorisk mærkning af kosttilskud og de almindelig mærkningsregler Ernærings- og sundhedsanprisninger Sundhedsanprisninger er anprisning af den effekt en fødevare har på sundheden fx ”calcium har betydning for udvikling og vedligeholdelse af knoglerne” eller slankeanprisninger anprisning af en reduceret risiko for sygdom Titel

12 Sammenfatning af krav til kosttilskud
Er produktet omfattet af fødevarelovgivningen? afgrænsning til lægemiddellovgivningen Er produktet anmeldt? register over anmeldte kosttilskud på Er produktet sikkert at indtage? risikovurdering af ingredienser Er produktet anprist korrekt? ikke sygdom, ikke vildledende Titel


Download ppt "Kontrol af kosttilskud – indhold og anprisninger"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google