Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?"— Præsentationens transcript:

1 Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
1

2 ”Hvorfor et Nøglehul på spisesteder”
Et politisk ønske om at øge udbuddet af sundere måltider uden for hjemmet. De sunde alternativer skal være lette at identificere for forbrugeren Det skal være lettere for spisestederne at kommunikere det sundere valg 2

3 Kostrelaterede sundhedsproblemer
47 % af danskerne er overvægtige og 13 % svært overvægtige – tallet er stigende. WHO forudsiger at 70 % af den europæiske befolkning vil være svært overvægtige i 2030, hvis ikke den nuværende udvikling bremses. Overvægt fører til livsstilssygdomme som type-2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Livsstilssygdomme står i dag for 40 % af alle dødsfald, mens det i 2020 forventes at være 70 % Kilder: Rockwool fonden, 2010 og Folkesundhedsrapporten, 2007

4 Danskerne spiser stadig flere måltider uden for hjemmet
Over halvdelen af befolkningen (54 %) spiser mad ude, eller take - away mindst én gang om måneden. Dertil kommer den del af befolkningen, som dagligt spiser et eller flere måltider i kantinen på deres arbejdsplads eller uddannelsesinstitution Kantinerne tilbereder dagligt ca måltider Kilde: Capacent for Horesta, 2010 og DI Service – Branchestatistik, 2011

5 Kvaliteten af mad uden for hjemmet
Typisk er ”udemad” præget af mad med alt for meget fedt, salt og sukker og for lidt kostfibre og frugt og grønt Regelmæssigt indtag af usund kost fører til overvægt og kostrelaterede livsstilssygdomme

6 Kantinemad 2 ud af 3 kantinekunder får mere end
30 % af energien fra fedt hvoraf meget er ”skjult fedt”. I gennemsnit får kvinderne 143 g frugt og grønt pr. frokostmåltid og mændene 105 g . Fødevarestyrelsen anbefaler 600 g om dagen I gennemsnit får kantinekunder 3,4 g salt per kantinemåltid– det er for meget – Fødevarestyrelsen anbefaler g pr dag! Kilde: Kantinemåltider – Ernæringsmæssig kvalitet, DTU Fødevareinstituttet, 2007 Titel 6

7 Convenience- og fast food
Generelt et højt energiindhold, særligt i fast food, i nogle tilfælde, mere end halvdelen af det daglige behov hos en voksen kvinde (9 MJ) Eks. pr. portion: Pizza 5,3 MJ - Burger m. ost og bacon 4,2 MJ – Dürum rulle 4,4 MJ Generelt et højt saltindhold. I nogle retter, som pizza og pitabrød, overstiger saltindholdet det man bør få på en hel dag Eks. pr. portion: Pizza 6 – 11 g. – Burger m. ost og bacon 6 g. – Dürum rulle 5,6 g Generelt for lavt indhold af grøntsager, frugt og kostfibre Kilde: Næringsstofindhold i fast food, DTU, 2007


Download ppt "Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google