Download præsentationen
Offentliggjort afAmanda Søgaard Redigeret for ca. et år siden
1
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Nr Landbrug & Fødevarer 1
2
Indhold Definition på under- og fejlernæring Aldringsfaktorer
Protein og fedt Vitaminer og mineraler Dagskostforslag Mellemmåltider Kilder og litteratur Landbrug & Fødevarer 2
3
Derfor er fokus på ernæring vigtig!
Over ældre med plejebehov er undervægtige (BMI<24) Forsøg viser at det nytter at gøre noget! Landbrug & Fødevarer 3
4
Hvad er underernæring? Når den ældre spiser så lidt, at energibehovet ikke bliver dækket Når vægten er meget lav Når der sker utilsigtet vægttab Landbrug & Fødevarer 4
5
Hvad er fejlernæring? Når den ældre: Spiser for lidt af bestemte næringsstoffer fx jern Er overvægtig Landbrug & Fødevarer 5
6
Konsekvens af dårlig ernæringstilstand
Øget risiko for: Træthed Depression Sygdom Nedsat livskvalitet og livslyst Nedsat funktionsevne Landbrug & Fødevarer 6
7
Aldringsfaktorer Landbrug & Fødevarer 7
8
Kropssammensætning Kroppens væskeindhold falder Muskelmasse og styrke svækkes Kalkindhold falder Fedtindhold stiger Landbrug & Fødevarer 8
9
Udfordring i forhold til ældres kost
Behov for energi falder Behov for vitaminer og mineraler er uændret Landbrug & Fødevarer 9
10
Ældres BMI BMI for svækkede ældre bør ligge mellem fx ældre på sygehus eller plejehjem BMI for raske velfungerende ældre bør ligge mellem 18,5-24,9 - fx hjemmeboende ældre Landbrug & Fødevarer 10
11
Anbefalinger Energifordeling
God appetit Småtspisende Protein: 15% Protein: 18% Fedt: 30% Fedt: 50% Kulhydrat: 55% Kulhydrat: 30-35% Kostfibre: 3g/MJ Kostfibre: Højst 1,5g/MJ Væskebehov 1-1½ liter pr. dag Landbrug & Fødevarer 11
12
Protein Fra dyreriget - Kød, fisk, fjerkræ, æg, mælk, ost m.m. Fra planteriget - Brød og havregryn m.m. Landbrug & Fødevarer 12
13
Protein Er kroppens ”byggesten” - muskler, skelet, organer, blod, hår og negle Er ”kroppens vognmandsfirma” - transport af fx enzymer og hormoner Giver energi Landbrug & Fødevarer
14
Anbefaling Minimum anbefaling for raske ældre >65 år: 0,8 g/kg pr. dag fx 0,8 g x 60 kg = 48 g protein pr. dag Anbefaling ved vægttab: 1,5 g/kg pr. dag fx 1,5 g x 60 kg = 90 g protein pr. dag Landbrug & Fødevarer 14
15
For lidt protein kan medføre
Nedsat muskelmasse og styrke Øget træthed Svækket immunforsvar Landbrug & Fødevarer 15
16
Fedt Fedtstoffer - fx olie, smør, plantemargarine Kød og kødpålæg med højt fedtindhold - fx ribbenssteg, oksebryst og fede udgaver af leverpostej og pølsepålæg Mælkeprodukter med højt fedtindhold - fx ost 45+, 25% fedt, fløde, sødmælksyoghurt og sødmælk Landbrug & Fødevarer 16
17
Fedt Giver livsnødvendige fedtsyrer Nødvendigt for fedtopløselige vitaminer - A, D, E og K Bruges til energi og lagres som fedtvæv Landbrug & Fødevarer
18
Vitamin/mineraltilskud
Raske ældre >65 år: 10 µg D-vitamin, gerne kombineret med kalcium Svækkede ældre> 65 år: 20 µg D-vitamin, gerne kombineret med kalcium samt 1 multivitamin og mineraltablet dagligt Landbrug & Fødevarer 18
19
Protein og fedt er særlig vigtigt for småtspisende ældre
mælkeprodukter sødmælk, fløde, hjemmelavet eller færdigkøbt proteindrik og sødmælksyoghurt kød hakket kød 16-18% fedt, ribbenssteg, leverpostej, kødpølser fx rulle- og spegepølse æg mayonnaise, remoulade mv. fede fisk, sild, laks, makrel mv. Landbrug & Fødevarer 19
20
Morgenmad God appetit Havregrød af 1½ dl gryn 1 tsk sukker ½ skive groft franskbrød 4 g plantemargarine 20 g ost 45+, 25% fedt 1½ dl minimælk Småtspisende Tidlig morgen/eller i løbet af natten 1½ dl hjemmelavet proteindrik 2 dl ymer 2 tsk sukker rugbrødsdrys 1 kvart skive franskbrød 2 g smør 10 g ost 45+, 25% fedt 1 tsk marmelade Landbrug & Fødevarer
21
Morgenmad God appetit Småtspisende 870 kJ = 205 kcal
Landbrug & Fødevarer
22
Mellemmåltid God appetit Småtspisende
½ skive groft franskbrød 2 g plantemargarine 1 skive hamburgerryg agurk 1 æble Småtspisende 1½ dl hjemmelavet proteindrik Opskrift, 3 glas 2 dl kærnemælk 1 dl ymer ¾ dl piskefløde 1¼ dl kvark 3 spsk sukker 3 pasteuriserede æggeblommer Landbrug & Fødevarer
23
Mellemmåltid God appetit Småtspisende 595 kJ = 140 kcal
Landbrug & Fødevarer
24
Frokost Småtspisende 3 kvarte skiver rugbrød 6 g smør ½ kogt æg 30 g marinerede sild 1 skive rullepølse 1 dl sødmælk God appetit 2 skiver fuldkornsrugbrød 8 g plantemargarine ½ kogt æg 1 skive rullepølse 30 g marinerede sild 20 g leverpostej 1½ dl minimælk Landbrug & Fødevarer
25
Frokost God appetit Småtspisende 2345 kJ = 560 kcal 1545 kJ = 370 kcal
Landbrug & Fødevarer
26
Mellemmåltid God appetit Småtspisende 2 dl jordbærgrød ½ dl minimælk
¼ dl piskefløde Landbrug & Fødevarer
27
Mellemmåltid God appetit Småtspisende 1015 kJ = 240 kcal
Landbrug & Fødevarer
28
Aften God appetit Småtspisende 2 frikadeller 3 kartofler
1½ dl stuvede ærter og gulerødder Småtspisende 1 frikadelle ½ dl stuvede ærter og gulerødder 1 dl kartoffelmos med smør, fløde og æggeblomme Landbrug & Fødevarer
29
Aften God appetit Småtspisende 1895 kJ = 450 kcal 1650 kJ = 395 kcal
Landbrug & Fødevarer
30
Biret God appetit Småtspisende 2 dl ymer 1 tsk sukker
evt. rugbrødsdrys Småtspisende 2 dl ymer 2 tsk sukker evt. rugbrødsdrys Landbrug & Fødevarer
31
Biret God appetit Småtspisende 700 kJ = 165 kcal 785 kJ = 185 kcal
Landbrug & Fødevarer 31
32
Mellemmåltid God appetit Småtspisende 2 honningsnitter 1 banan
1½ dl hjemmelavet proteindrik Landbrug & Fødevarer
33
Mellemmåltid God appetit Småtspisende 815 kJ = 195 kcal
Landbrug & Fødevarer
34
Energifordeling for alle dagens måltider
God appetit 9 MJ Protein 16% Fedt 28% Kulhydrat 56% Fibre 2% Småtspisende 9 MJ Protein 17% Fedt 48% Kulhydrat 35% Fibre 0,7% 1 MJ = 1000kJ Landbrug & Fødevarer
35
Mellemmåltider er vigtige for småtspisende
Halvdelen af dagens energi, bør komme fra mellemmåltider Det vil sige 3-4 mellemmåltider dagligt Bør indeholde 1000 kJ og 8 g protein pr. måltid Landbrug & Fødevarer
36
Småt er godt Jordbærtærte 1½ dl sødmælk 1080 kJ 8 g protein
Landbrug & Fødevarer
37
Småt er godt ½ skive franskbrød 10 g smør 1 skive rullepølse 1½ dl sødmælk 1000 kJ 8 g protein Landbrug & Fødevarer 37
38
Småt er godt ½ skive franskbrød 10 g smør 2 skiver spegepølse 1½ dl sødmælk 1080 kJ 8 g protein Landbrug & Fødevarer
39
Småt er godt 2 salte kiks 10 g smør 2 skiver ost 45+, 25% 1½ dl sødmælk 1160 kJ 11 g protein Landbrug & Fødevarer 39
40
Småt er godt 100 g flødeis frisk frugt 1 dl cacaomælk 1190 kJ 8 g protein Landbrug & Fødevarer
41
Småt er godt 2 digestive kiks 10 g smør 1 skive hamburgerryg 1½ dl sødmælk 1285 kJ 9 g protein Landbrug & Fødevarer
42
Leucin Livsnødvendig for kroppen ”Bygger” nye proteiner Vigtigt for at undgå tab af muskelmasse, der giver nedsat styrke og funktionsevne Landbrug & Fødevarer 42
43
Indhold af leucin i et måltid
Hvor kommer leucin fra? Ærter og gulerødder 35mg Kartoffelmos 308mg Krebinet 1300mg Ymer 1220mg I alt 2863mg/2,8 g leucin 43
44
Hvis du vil vide mere ”Anbefalinger for den danske institutionskost”
Fødevarestyrelsen 2009 ”Råd om mad og motion når du bliver ældre” Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet. Mejeriforeningen og Ældre Sagen 2007 Retningslinier fra Fødevareinstituttet - ”Ernæring og aldring” Ernæringsrådet ”Omsorg gennem mad og drikke” og ”Lokkemad” Landbrug og Fødevarer ”Styrk dig, Mad og motion til småtspisende” Hjerteforeningen. Den nationale kosthåndbog – Denne præsentation er udarbejdet i samarbejde med studerende Professionsbachelorer i Ernæring og Sundhed Malene Skovbakke og Henriette Daabeck, 2009 Landbrug & Fødevarer
Lignende præsentationer
© 2023 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.