Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Ernæring sund & rigtig kost Af Stine Larsen, Can.Scient.Stud i Humanfysiologi & KBU Unionstræner.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Ernæring sund & rigtig kost Af Stine Larsen, Can.Scient.Stud i Humanfysiologi & KBU Unionstræner."— Præsentationens transcript:

1 Ernæring sund & rigtig kost Af Stine Larsen, Can.Scient.Stud i Humanfysiologi & KBU Unionstræner

2 Hvad sker der hvis jeg enten ikke spiser nok, eller rigtigt? •Du kan ikke koncentrere dig. •Din hukommelse og indlæringsevne forringes •Du bliver træt og i dårligt humør •Din appetitregulering bliver dårlig •Du kan yde mindre fysisk, dvs. du løber og reagere langsommere, bliver hurtigere træt etc.

3 Energi •Den energi (mad) du spiser måles i: kilo Joule (kJ) eller kalorier (kcal) •Med en træningsuge på mellem 6-8 timer  kJ per dag

4 Energibalance Energi indtag Energi forbrug

5 Hvad består kosten af? Vores kost består af 3 næringsstoffer: Kulhydrat Protein Fedt

6 Hvad består kosten af? Kulhydrat: Fungere som ”benzin” for musklerne og hjernen. •Kroppen kan godt ”køre” på fedt og protein, men den foretrækker kulhydrat, da dette er mere økonomisk (koster mindre ilt) og giver mulighed for at arbejde ved en højere arbejdsintensitet, dvs. f.eks. løbe hurtigere. •Energi mængde:17 kJ pr. gram •Indeholder mange vitaminer og mineraler

7 Kulhydrat Her finder du mange kulhydrater: Brød, frugt, grøntsager, kartofler, havregryn, pasta & ris etc. Her finder du mange kostfibre: Frugt – både tørre og friske. Rugbrød, groftbrød & fuldkornsbrød. Grøntsager; gulerødder, broccoli & ærter Havregryn, og müsli.

8 Kulhydrat Moderat træning: 5-7 g kulhydrat/kg/dg Ved 50 kg = Min. 300 g 300g kulhydrat 2 grovboller (56 g) 4 skiver rugbrød (90 g) 6 mellemstore kartofler (77 g) 2 mellemstore gulerødder (9 g) 1 stor tomat (5 g) 1 æble (13 g) 2 dl appelsinjuice (20 g) ½ l skummetmælk (24 g)

9 Sukker Spar på sukker – især fra sodavand, slik & kager. Drik ikke sodavand, og spis ikke kager og slik hver dag! Søde sager indeholder mange kalorier og kun få vitaminer, mineraler og andre sunde stoffer derfor kaldes de ”tomme kalorier”.

10 Sukker Ugentligt råderum til tomme kalorier for børn & unge mellem år. Dvs. at dette er hvad i max bør indtage på én uge!

11 Hvad består kosten af? Protein: •Protein er kroppens byggesten, og indgår derfor i celler, muskler, hud, hår & negle •Da kroppens celler nedbrydes hele tiden, og derfor nydannes døgnet rundt, har man brug for protein hver dag. •Protein behov per dag per kg kropsvægt Stillesiddende/let aktive Fodboldspillere (ved 50 kg = g) •I 100 g tilberedt kød, fisk el. fjerkræ findes g protein

12 Protein Her finder du meget protein: Mejeriprodukter, f.eks. ost, mælk etc. - indeholder også kalk!!! Bælgfrugter, f.eks. bønner & ærter Æg Fisk, g/uge Fjerkræ Kød

13 Hvad består kosten af? Fedt: •Fedt giver 2 x så meget energi som kulhydrat og protein per gram. •Energi mængde:38 kJ pr. gram •MEN… fedt et uundværligt!!! Vi skal have det!!! g/dag –Kroppens celler er opbygget af fedt. –De fedtopløselige vitaminers optagelse afhænger af fedt –Bidrager med de essentielle fedtsyre –Beskytter organer –Virker støddæmpende

14 Fedt Vælg det sunde fedt! + Vegetabilsk fedt (umættet), som fedt fra; Avocado Fisk Kerner Olier, f.eks. rapsolie eller olivenolie Nøddder, f.eks. hassel-, pistacie- & valnøddder % Animalsk fedt (mættet), dvs. fedt fra: Chips & pommes frites Chokolade, kage & wienerbrød Fede mejeri produkter Fedt kød

15 Fedt Så meget fedt er der i fastfood – og det er ikke det sunde fedt

16 Anbefalet indtag af fedt, kulhydrat og protein Udtrykt som % af energiindtaget •Kulhydrat: Ca E% 17 kJ pr. gram •Protein: Ca. 15 E% 17 kJ pr. gram •Fedt: Maksimalt E% 38 kJ pr. gram

17 Aktivitet & energiforbrug Indtagelse af nedenstående mad & drikke kræver, afhængig af intensitet, følgende antal minutters aktivitet for at forbrændes:

18 Hverdagskost •Spis varieret og efter Y-tallerknen •Spis groft brød, fugt, grønt, kød, mejeriprodukter og fisk dagligt. Så får du alle de vitaminer og mineraler, du har brug for. •Bevar normalvægten og undgå en vægt der svinger. •Sunde kostvaner

19 Måltider - hvor meget og hvornår •3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider •Solidt morgenmåltid •Min. 4 timer mellem et hovedmåltid og fysisk hård aktivitet.

20 Måltider - hvor meget og hvornår •Spis noget lige efter træning! – gerne hurtig optagelige kuldhydrater, som en bolle, lidt rosiner, samt lidt mælk eller kakao for at få lidt protein. •Hovedmåltid inden for 1 time efter endt træning/kamp! - mere effektiv genopfyldning af depoter

21 Blodsukker Blå linie: Optimal (jævn) blodsukker kurve Opnås ved korrekt kostindtagelse Lyserød linie: Forkert (ujævn) blodsukker kurve Forekommer ved ex. manglende morgenmåltid og meget sukkerige måltider.

22 Måltider 3 eksempler på en sund morgenmad

23 Måltider Et eksempel på en sund madpakke

24 Måltider 3 eksempler på en sunde mellemmåltider

25 Måltider

26

27 Konsekvenser af at spise for lidt mad Et dagligt energiindtag der ikke er stort nok til at dække energiforbruget, vil på længere sigt have en negativ effekt på både helbred og præstationsevnen!!!

28 Konsekvenser af at spise for lidt mad •Nedsat blodmængde og deraf øget hvile og arbejdspuls  øget belastning af hjertet. •Forringet indtagelse og optagelse af vitaminer og mineraler. •Blodsukkerkoncentrationen falder  nedsat glykogenlagre i muskler og lever  nedbrydning af muskler. •Evnen til at regulere krops-temperaturen forringes. •Koncentrationen af kønshormoner vil falde  sen udvikling •Forstyrrelse af saltbalancen  muskelkramper og hjerteflimmer

29 Konsekvenser af at spise for lidt mad •Hårtab •Tør hud og hår •Kuldefølsomhed •Ingen eller uregelmæssig menstruation •Risiko for udvikling af knogleskørhed •Jernmangel & blodmangel •Uregelmæssig fordøjelse •Infektioner •Søvnproblemer •Hovedpine •Træthed & svimmelhed •Forringet koncentrationsevne Og specielt i idrætten; •Forringet muskelstyrke •Mindsket hurtighed •Forringet udholdenhed •Forringet koordination & dømmekraft •Forringet koncentrationsevne •Mindre energi, lyst og overskud i træning og konkurrence •Træthedsbrud •Skader

30 Væske •Sluk tørsten i vand!!! •Du har brug for minimum 2 liter væske om dagen •På trænings- og kampdage, skal du drikke yderligere 1½ - 2 liter vand minimum (1-2 dl hvert 15. min)

31 Væske •Dehydrering nedsætter kroppens evne til at varmeregulere og dermed øges risikoen for hedeslag. •Dehydrering medføre nedsat hjertefunktion  nedsat præstation •For hver 1% dehydrering falder præstationen 5-10% •Din urin skal have en lys gul farve og være klar

32 Væske Du har brug for minimum 1½-2 liter væske om dagen - og det dobbelte på trænings/kamp dage! Overstående glas svare til 1,5 liter væske

33 Væske Vand slukker tørsten og indeholder ikke kalorier 275 kJ 880 kJ 290 kJ 0 kJ 390 kJ 530 kJ 200 kJ

34 Almene kostråd

35 Søvn & hvile •Søvn er en reparerende og genopbyggende tilstand. •Derfor skal man sove rigeligt og uforstyrret – så sluk jeres mobiler om natten!!! •Restitution og hvile er vigtig efter hård træning eller kamp. •Træn ikke hvis du er skadet.

36 Slutteligt! Pas på din krop - den skal holde hele livet!


Download ppt "Ernæring sund & rigtig kost Af Stine Larsen, Can.Scient.Stud i Humanfysiologi & KBU Unionstræner."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google