Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet"— Præsentationens transcript:

1 Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
MCADD Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet

2 I hverdagen Mad til spædbørn og småbørn, 2009 (kan bestilles) Opskrifterne kan bruges, blot der ikke tilsættes fedtstof til skemaden. Der bør spares på fedt og vælges fedtfattige kød- og mælketyper.

3 Fra Mad til Spædbørn og småbørn, 2009

4 MCADD kost www.altomkost.dk
Hjemmeside om sund kost med max 30 fedt E% og de 8 kostråd. Information om bl.a. fedtindhold i fødevarer

5 Natmad Afhængig af barnets alder, vægt og den enkelte situation
Som et ekstra måltid Mellemmåltid med kulhydrater (morgenmadsprodukt, brød, pasta, ris, kartofler) Som erstatning for aftensmaden Måltid svarende til aftensmad 30% af barnets daglige energibehov

6 Ide til natmad 3 årig dreng (15 kg) springer aftensmaden over
Energibehov: 355 kJ pr kg 30% beregnes: 355 x 0,3 = 100 kJ 15 kg x 100 = 1500 kJ pr måltid Forslag til måltid: 2 dl yoghurt 0,1% 480 kJ 30 g havregryn 460 kJ 1 banan kJ 1½ dl skummetmælk 227 kJ Hele måltidet kJ samlet 7 fedt E%

7 Bolle med smør Spørgsmål om barnet kan få en bolle med smør i institutionen hver dag 1 hvedebolle (60 g) med 10 g smør Samlet 992 kJ (37 fedt E%) For de fleste børn er der plads til en bolle med smør ind i mellem, men for nemheds skyld bør det undgås i hverdagen.

8 Beregning af fedt E% Formel til beregning af fedtenergiprocent:
varens indhold af fedt målt i g pr. 100 g x 38 varens totale energiindhold i kJ x = fedtenergiprocenten Eksempel: ymer indeholder 3,5 g fedt og 300 kJ pr. 100 g, disse tal indsættes i formlen 3,5 g fedt x 38 300 kJ x 100 = 44%, dvs. 44% af energien i ymer kommer fra fedt. Når man skal vælge hvilke levnedsmidler, der skal indgå i kosten, er det vigtigt, at de fødevarer, som forekommer i størst mængde har en lav fedtenergiprocent. Fødevarer, som der kun spises lidt, af må godt have en fedtenergiprocent, der er højere end 30.


Download ppt "Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google